Ova planina je jedna od najpopularnjih u našoj zemlji

20.06.2022

15:28

0

Autor: M. J.

Zovu je i ruža vetrova

Ova planina je jedna od najpopularnjih u našoj zemlji
profimedia-0312622378 - Copyright Pixabay

Zlatibor se nalazi u jugozapadnoj Srbiji, a teritorijalno je omeđen Kremanskom kotlinom na severozapadu, dolinom reke Sušice i Mačkatskom površi na severu, planinom Murtenicom na jugoistoku i rekom Uvac na jugu. Od Beograda je udaljen 230km. Automobilom se ovaj put prelazi za oko tri i po sata.

RINA
 

Kada je o klimi reč, Zlatibor odlikuju alpska i subalpska klima, sa svojim posebnim obeležjima. Leta su prijatna, sa umereno toplim danima i hladnim noćima, što čini da mnogi spas od nesnosnih letnjih žega potraže upravo na Zlatiboru. Sa druge strane, zlatiborske zime su, po pravilu, duge i snežne. Ovde sneg pada od oktobra do maja sa kraćim ili dužim prekidima.

RINA
 

Upravo ova okolnost utiče da se Zlatibor poslednjih godina afirmisao kao zimski centar, a naročito nakon izgradnje modernog skijaškog kompleksa na Torniku. Ono što Zlatibor posebno izdvaja od drugih planinskih centara u Srbiji i okruženju je velika osunčanost ove planine, koja može da se pohvali sa prosečno 2000 sunčanih sati tokom godine, što je približava mediteranskoj klimi.

RINA
 

Zlatibor može da se pohvali izuzetno bogatom ponudom smeštaja u turističkom centru ove planine gostima stoje na raspolaganju luksuzni hoteli, vile i apartmani, dok se u okolnim zlatiborskim selima nudi smeštaj u seoskim domaćinstvima i brvnarama. Mnogi hoteli na Zlatiboru su poznati po velikom komforu, luksuznim sadržajima i besprekornoj usluzi.

Pixabay
 

Kada dođete na ovu prelepu planinu, prvo što će vam zapasti za oko je prelepo Zlatiborsko jezero, koje je postalo metafora i najlepši ukras turističkog centra. Odmah iznad jezera se nalazi Kraljev trg, prostrani plato i šetalište na kome se tokom cele godine organizuju različite kulturne manifestacije i koncerti.

Pixabay
 

Sa Kraljevog trga goste put vodi do tržnog centra u okviru koga se nalazi veliki broj kafića, restorana, noćnih klubova i butika.  

Širom Zlatibora se nalazi veliki broj turističkih atrakcija, Među gostima najveću pažnju privlače: Stopića pećina u Rožanstvu, Vodopad u Gostilju, „Staro selo“ u Sirogojnu, Ribničko jezero i Prerast u Dobroselici.

Profimedia
 

Zlatiborski specijaliteti 

Kulinarski specijaliteti ove planine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Svakako jedan od najautentičnijih zlatiborskih specijaliteta je komplet lepinja. Ovaj specijalitet najbolje ide u kombinaciji sa kiselim mlekom, što skupa čini nesvakidašnji gastronomski užitak.

Foto: 24sedam
 

Zlatibor svojim gostima pruža puno mogućnosti za aktivan odmor i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha. Pre svega, gosti se mogu uputiti u šetnju nekom od poznatih pešačkih staza tokom kojih  će im društvo praviti visoki četinari, huk „ruže vetrova“ i poneka veverica.

Pixabay
 

Najpoznatija staza za šetnju je ona koja vodi do Šamatnog brda na kome se nalazi kameni spomenik – obelisk streljanim partizanskim ranjenicima. Ovo mesto je jedan od najlepših zlatiborskih vidikovaca, sa koga puca pogled na brdo Čigotu. Zlatibor je planina i za leto i za zimu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike