Sijena je grad prepun lepote po meri čoveka

02.06.2022

18:20

0

Autor: M. J.

U središnjem delu Italije, u regiji Toskana, na samo 50 kilometara južno od Firence, smešten je bajkoviti grad

Sijena je grad prepun lepote po meri čoveka
profimedia-0556578277 - Copyright Profimedia

Ukoliko volite da uživate u putovanjima, slobodno nabacite jedan kamen na klackalicu odluke baš na onaj deo gde stoji „Putujem u Sijenu“ i prepustite se čarima ovog zanosnog grada koji će vas neizostavno ostaviti bez daha.

Profimedia
 

Onome ko planira put u Toskanu od koristi će biti informacija da se Sijena nalazi na samo 234 kilometra od glavnog grada Italije – Rima i da se do nje stiže za oko dva sata. Do Livorna, grada na obali Ligurskog mora, koji je od Sijene udaljen 33 kilometra, stiže setakođe za dva sata.

Grad Sijena u Italiji

Grad Sijenu (Saenna Julia) osnovali su Rimljani na mestu gde je bilo etrursko naselje, i baš tu je nastala i moderna Sijena. Danas Sijena ima više od 54.000 stanovnika, uglavnom Italijana. U ovaj grad se tokom proteklih godina doselilo mnogo ljudi iz inostranstva. Znamenitosti u Sijeni su brojne. Dovoljno je reći da je celokupni stari deo grada očuvan kao urbana sredina sa mnogobrojnim kulturnim i umetničkim vrednostima.

Bazilika Svetog Domenika i Sveta Katarina Sijenska

Jedna među mnogim znamenitostima u Sijeni svakako je gotička građevina bazilika Svetog Dominika. Podignuta je u periodu od 1226. do 1465. godine. U ovoj crkvi se čuvaju relikvije Svete Katarine Sijenske. Sveta Katarina je rođena u Sijeni kao 23. dete od ukupno 25 dece koliko su ih imali njeni roditelji.

Profimedia
 

Katarinu je još od detinjstva prvlačila crkva i svi događaji u njoj. Ona je u svojoj petnaestoj godini izgubila svoju najdražu sestru, koja je umrla. Katarina odlučuje da prekine sa svetovnim životom i pridružuje se dominikanskim trećerecima kojih je u Sijeni bilo oko 100. Poslednjih 10 godina svog života Katarina će provesti u putovanjima na kojima je mirila zavađene gradove. Za vreme kuge u Italiji 1374. godine ona je zdušno pomagla bolesnima.

U svom rodnom gradu Sijeni 1377. godine osnovala je samostan, ali u njemu nije često boravila pošto je bila stalno na putovanjima. Sveta Katarina umrla je 29. aprila 1380. godine u Rimu.

Svako ko jednom dođe u ovaj grad ponovo će mu se vraćati i, pored brojnih znamenitosti, uživaćete u šetnji gradskim ulicama.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike