Jedan od najskupljih gradova na svetu nudi besplatne atrakcije u kojima možete uživati

29.04.2022

18:20

0

Autor: 24sedam

Ideje za gratis zabavu u Kopenhagenu

Jedan od najskupljih gradova na svetu nudi besplatne atrakcije u kojima možete uživati
Kopenhagen - Copyright Profimedia

Kopenhagen je poznat po tome što je skupa destinacija. U stvari, to je osmi najskuplji grad na svetu za život. Međutim, ne dozvolite da vas to odvrati od posete. Istorijski šarmantni grad takođe je poznat po tome što ima jednu od najsrećnijih, najprijateljskijih populacija na planeti, a većina turista mu peva hvale.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih atrakcija koje možete doživeti u glavnom gradu Danske, a koje vas neće koštati ništa.

Profimedia
 

Slobodni grad Kristijanija

Kristijanija je samoproglašena autonomna četvrt u Kopenhagenu u kojoj živi zajednica od oko 1.000 slobodnih mislilaca. Skvoteri su preuzeli neke bivše vojne kasarne još sedamdesetih godina i od tada tu žive alternativnim kolektivnim životom (osim nekoliko godina kada je oblast bila zatvorena). Ima svoju valutu, svoju zastavu i svoj način života. Nekada je imala otvorenu trgovinu kanabisom, ali nedavne akcije su to donekle ugušile. Turisti su dobrodošli da prošetaju kroz ovaj živopisni društveno-umetničko-/organski eksperiment, ali budite prisebni, jer u ovom hladnom, ali i surovom getu morate biti obazrivi.

Profimedia
 

Botanička bašta

Botanička bašta Univerziteta u Kopenhagenu osnovana je 1600. godine, a preseljena je na svoju sadašnju lokaciju 1874. Njenih 10 hektara sadrži više od 13.000 vrsta biljaka iz celog sveta, uključujući mnoge lokalne danske sorte. Možete posetiti 27 istorijskih staklenika koji prikazuju vrtove rododendrona, kaktuse, arktičke biljke i još mnogo toga. To je prijatno i besplatno mesto gde možete provesti jedno popodne u bilo kom godišnjem dobu.

Profimedia
 

Statua male sirene

Jedna od atrakcija Kopenhagena koje morate videti je potpuno besplatna za gledaoce. Čuvena bronzana statua miljenika iz bajke lokalnog autora Hansa Kristijana Andersena može se videti na steni u blizini pristaništa Langelinije. Iako je nekoliko puta bila obezglavljena, pa čak i dva puta obučena u burku, ona je simbol grada i uvek joj se vraća blistava slava. Ne morate da provodite mnogo vremena ovde, ali ne možete doći u Kopenhagen a da ne snimite selfi ispred nje.
 

Profimedia
 

Nihavn

Kvintesencijalna zajednica na obali Nihavn nudi obilje besplatne zabave u Kopenhagenu. Sve dok možete da odolite trošenju u prodavnicama, galerijama i restoranima u okolini, šetnja vas neće koštati ni krunu. Utopite se u čarima živopisnih zgrada iz 17. i 18. veka duž kanala i pogledajte drvene brodove u „baštinskoj luci“. Možete da zaobiđete skupe barove i kafiće i kupite pivo u obližnjoj prodavnici i popijte ga na keju, kao što to rade lokalni stanovnici.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike