Magična Bolonja: Grad koji ostavlja bez daha!

04.03.2022

19:15

0

Italijanska kulinarska prestonica nudi mnogo više od gomile tanjira testenine

Magična Bolonja: Grad koji ostavlja bez daha!
large-square-g9c112197c_1920 - Copyright Pixabay

Ako možete da uživate u razgledanju Bolonje između preukusnih obroka pasti, pica i drugih specijaliteta, bićete bogato nagrađeni. Od bazilika na brdu do skrivenih pogleda na šarene žaluzine, Bolonja nudi atrakcije koje odgovaraju svakoj vrsti putnika. Ljubiteljima arhitekture svideće se katedrale sa spiska Uneska.

Pixabay
 

Tragači za pogledom oduševiće se panoramom sa vrha kule Asinelli i San Luke. A ljubitelji istorije će se čuditi muzejima svetske klase, ispunjenih drevnim relikvijama i izuzetno očuvanim freskama. Bez obzira na želje koje imate, toplo preporučujemo da provedete najmanje tri dana u Bolonji. Ovaj grad zaslužuje da se uživa u njemu, a ne da se samo projuri kroz njega.

Pixabay
 

 

Kuadrilatero

Srce bolonjske prehrambrene kulture. Glavna gradska četvrt je ujedno i mesto gde se nalazi gradska pijaca i to od srednjeg veka, sa uskim uličicama prepunim prodavnica i tezgi koje prodaju sveže proizvode, meso, sireve, testenine i drugu zanatsku robu. Čak i ako ne planirate da jedete ili kupujete, jutarnja šetnja Kuadrilaterom je i dalje jedna od najboljih stvari koje možete da uradite u Bolonji.

Stakleni izlozi su vizuelni užitak. Ovde možete da nađete sve od lekovitih šunki i žutih tortelina, do najboljih sireva i divnih cvećara. Topla preporuka je da svratite u ranim jutarnjim satima kako biste izbegli turističke grupe i posetioce restorana koji zakrče ulice za vreme ručka i večere.

Pixabay
 

Katedrale Metropolitana di San Pietro

Poznata i kao bolonjska katedrala, Mitropolitska katedrala Svetog Petra stara je skoro hiljadu godina. Iako spoljašnjost izgleda prilično obično, unutrašnjost je izuzetno lepa, sa visokim lukovima i stubovima od belog kamena. Međutim, impresivna struktura koju danas vidite prilično se razlikuje od svog izvornog oblika. Katedrala je obnavljana tokom 17. i 18. veka, iako je masivni zvonik ostao nepromenjen.

Pixabay
 

Bolonjska katedrala je daleko jedna od najboljih besplatnih bolonjskih atrakcija. Ali ako ste spremni da potrošite malo novca, možete da platite 5 evra da se popnete na zvonik subotom popodne!

Dve kule Bolonje

Kula Asinelli i kula Garisenda su relikvije bogate bolonjske prošlosti. One stoje (i naslanjaju se) u samom srcu grada, duž raskrsnice Via San Vitale i Strada Maggiore. Da ste obilazili Bolonju tokom 1300-ih, videli biste preko 100 kula koje sežu ka nebu. Istoričari veruju da su ih bogate porodice izgradile da brane svoja imanja. Danas, više od desetak kula i dalje ponosno stoji, mada su Asinelli i Garisenda najpoznatije.

Pixabay
 

Penjanje na 97 metara visoki toranj Asinelli jedna je od najpopularnijih atrakcija u Bolonji, uprkos zapanjujućih i vrlo izazovnih 498 stepenica. Srećom, postoje brojni prostori za pauzu i odmor na putu do neverovatnog pogleda sa vrha. Ulaz košta 5 evra i potrebna je rezervacija putem Interneta.

Građanski arheološki muzej

U Bolonji ćete pronaći mnoštvo muzeja svetske klase. U Arheološkom muzeju u Bolonji smešteni su egipatski, etrurski i rimski predmeti unutar raskošne palate. Između sačuvanih mumija i oklopnih odela, Arheološki muzej je jedno od najboljih mesta za posetu u Bolonji sa decom. Iako je većina displeja napisana na italijanskom jeziku, mnoge sobe imaju kartice opisa na engleskom jeziku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike