Stanite, ugasite svetla i ćutite! Nova godina stigla je na Bali, dan tišine u kome staje sve

03.03.2022

15:00

0

Autor: 24sedam

Za razliku od drugih verskih praznika koji se uglavnom slave svečano, na Nijepu se sve aktivnosti otkazuju

Stanite, ugasite svetla i ćutite! Nova godina stigla je na Bali, dan tišine u kome staje sve
profimedia-0417610694 - Copyright Profimedia

Nijepi 2022. godine je stigao na Bali.

Osim ako niste stanovnik ili redovan posetilac ovog tropskog raja, velike su šanse da nikada niste čuli za praznik poznat kao „Dan tišine“.

Naime, svake godine, Hindusi na indonežanskom ostrvu Bali slave Nijepi, balijsku Novu godinu.

Ove godine, Nijepi je počeo danas, 3. marta, u 6 sati ujutro i završiće se 24 sata kasnije u 6 sati ujutro, 4. marta.

Za Balinežane, Nijepi je proslava koja označava početak Nove godine - dan za čišćenje ostrva od prošlogodišnjih grešaka i loših predznaka, dan za privlačenje čiste i pozitivne godinu koja je pred nama.

Profimedia
 

Svi se moraju pridržavati pravila Nijepija

Datum proslave hinduističke Nove godine svake godine se menja, a jednom od najvažnijih praznika u kulturi ostrva, prethodi nekoliko ritualnih obreda u kojima učestvuju gotovo svi meštani i turisti.

Profimedia
 

Nijepi se slavi svakog proleća u noći novog meseca i tada staje sve, doslovno sve. Obustavljaju se sve aktivnosti i stanovnici ostrva ostaju u svojim domovima, a turisti u hotelima. Čik pokušajte da se iskradete do plaže!

Profimedia
 

Celo ostrvo je uronjeno u tišinu

Nova godina na Zapadu može značiti mamurluk, šetnju i ručak u pabu. Na Baliju se Nova godina dočekuje na sasvim drugačiji način - danom tišine.

Verska pravila nalažu da nema saobraćaja, vatre, posla i zadovoljstva. Ulice su sablasno prazne, prodavnice i restorani ostaju zatvoreni, plaže su zatvorene, upotreba struje je svedena na minimum, nema prevoza, čak se i aerodrom zatvara, a policija ide u patrolu, osiguravajući poštovanje i kažnjavanje svakoga ko prekrši pravila.

Profimedia
 

Balinežani veruju da ih zbog tišine i mraka ne mogu pronaći zli duhovi

Prema hinduističkim učenjima, dan tišine je vreme za razmišljanje o dobrim i lošim delima čoveka, da li je učinio dovoljno dobrog za zajednicu i da li je praktikovao filozofiju života , Tri Hita Karana koja podrazumeva da svi balijski hindusi žive u skladu sa bliskim bićima, duhovnim verovanjima i prirodom.

Profimedia
 

Balinežani imaju bezbroj festivala i ceremonija tokom cele godine, ali Nijepi je posebno zanimljivo vreme za posetu ostrvu bogova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike