5 najboljih destinacija za ljubitelje sira koje morate posetiti!

26.02.2022

10:07

0

Evropa je poznata kao kontinent koji neguje posebnu ljubav prema siru

5  najboljih destinacija za ljubitelje sira koje morate posetiti!
profimedia-0145480743 - Copyright Profimedia

 Mnoge najpoznatije vrste sira na svetu potiču upravo iz Evrope.Od užurbanih pijaca sira i fascinantnih muzeja, do praktičnih radionica izrade sira, donosimo vam devet najboljih evropskih destinacija za ljubitelje ovih mlečnih proizvoda.

Profimedia
 

 Francuska Rokuefort

Nije iznenađenje što ova lista počinje u Francuskoj, u gradu Roquefort-sur-Soulzon koji se nalazi na jugu zemlje. U ovom mestu se proizvodi jedan od najpoznatijih plavih sireva na svetu, napravljen od ovčijeg mleka sa plemenitim plavim plesnima.Naziv “rokfor” je zaštićen i odnosi se samo na ovčiji sir sa plesnima u testu, koji je sazrevao u pećinama Rokfora, koje možete da posetite i na taj način se upoznate sa proizvodnjom ovog čuvenog sira.

Profimedia
 

Gruieres Švajcarska

Ovaj srednjovekovni grad je živopisna mešavina kaldrmisanih ulica i bujnih livada, ali njegov glavni “mamac” jeste činjenica da je ovo dom tvrdog, orašastog sira “Gruyere” i to već od 12. veka.U ovom švajcarskom gradu možete da posetite fabriku “La Maison du Gruyere” da biste saznali više o samoj istoriji farbrike, ali i na licu mesta videli kako se pravi sir. Nakon toga obavezna je pauza u obližnjem restoranu u kojem je na meniju nekoliko jela, koja se baziraju upravo na ovom slavnom siru.

Profimedia
 

Parma, Italija

U gastronomskoj srcu Emilije-Romanje u severnoj Italiji, proizvodi se možda i jedan od najpoznatijih izvoza Italije, čuveni Parmigiano Reggiano, poznatiji kao parmezanski sir. Tokom obilaska fabrike možete da vidite ceo proces pravljenja ovog tvrdog, polumasnog sira od neobranog kravljeg mleka, vrlo bogatog ukusa. U Parmi se nalazi čak i muzej koji je u potpunosti posvećen ovom italijanskom “kralju sireva”.

Profimedia
 

Gouda, Holandija
Poznat po istoimenom siru, grad Gouda je deo holandske doline sira – regije prepune aktivnosti za ljubitelje sira. U njemu se nalazi muzej u kojem možete da otkrijete kako se sir proizvodi i sazreva, ali i spomenik u vezi sa sirom, te da prisustvujete manifestaciji u čast sira, ili posetite čak i nekadašnje kuće za merenje sira.

Profimedia
 

Pag, Hrvatska

Hrvatsko ostrvo Pag poznato je po mesečevom pejzažu i svom lokalnom siru. Sir koji se proizvodi isključivo na Pagu je sir koji koristi mleko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom, poput žalfije, koja je od jakih vetrova prirodno prekrivena morskom solju. Žalfija siru daje karakterističan oštar i slan ukus. Obiđite obavezno fabriku “Sirana Glogora” u kojoj se pravi najnagrađivaniji hrvatski sir, kako biste saznali više o samom procesu izrade, te probali čuveni sir.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike