Upoznajte mesto toliko izolovano da nije imalo ni jedan slučaj koronavirusa

12.02.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Izgradili su ga osuđeni kriminalci koji su poslati na prisilni rad

Upoznajte mesto toliko izolovano da nije imalo ni jedan slučaj koronavirusa
profimedia-0318098910 - Copyright Profimedia

Australijska turistička organizacija proglasila je Mizeri najboljom plažom u Australiji u 2022. godini. Reč je o zapanjujućoj plaži kod gradića Albani u Zapadnoj Australiji, a koji je od Perta udaljen oko 400 kilometara.


Albani je toliko izolovano mesto da nijedan od 38.000 stanovnika dosada nije imao koronu. Tako tvrdi njihov gradonačelnik Dennis Wellington. Na manjak slučajeva koronavirusa uticala je i činjenica što je dolazak u Australiju bio zabranjen za strane državljane u poslednje dve godine, a kretanje je bilo ograničeno i Australijancima iz drugih saveznih država.
Profimedia
 

Sada kada se Australija otvara prema turistima, a plaža Mizeri je dobila ovu prestižnu titulu, gradonačelnik se nada da će turisti doći i u Albani.

 - "Plaža Mizeri je lepo usamljeno mesto i mislim da će svidjeti mnogim stranim turistima koji su zapeli u pandemijskim izolacijama i stvarno žele malo prostora i prirode," rekao je Dennis Wellington za CNN Travel.

Turisti bi mogli biti zaintrigirani i neverovatnom prošlošću ovoga mesta.

Albani je 1826. godine postalo prvo evropsko naselje u Zapadnoj Australiji, a kao i brojne druge kolonije koje su osnovali Britanci – izgradili su ga osuđeni kriminalci koji su poslati na prisilni rad, piše punkufer.dnevnik.hr.

Profimedia
 

Neki su pobegli u pirate, pa su vode oko plaže Mizerija bile posebno opasne 1800-tih godina. Situacija se nije popravila ni 1900-ih kada su ljudi počeli da se bave lovom na kitove.

Zbog ove brutalne aktivnosti mirne vode oko Mizerija bile su preplavljene krvlju zaklanih kitova, pa neki veruju da je to razlog zašto se plaža zove Mizeri odnosno beda.

Lov na kitove prestao je 1978. godine na ovom mestu, a o toj mračnoj eri turisti mogu saznati u muzeju "Albany Historic Whaling Station" koji je udaljen od plaže svega petsto metara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike