Zašto se u malom izolovanom selu u Italiji ne govori italijanski?

09.02.2022

10:20

0

Život isključivo u skladu sa prirodom

Zašto se u malom izolovanom selu u Italiji ne govori italijanski?
selo2 - Copyright Printscreen/YouTube

Sancto Lucio de Coumboscuro, selo u Italiji sa nadimkom “mala Provansa”, praktično je izolovano u svakom smislu te reči, tamo i dobre i loše stvari stižu poslednje. Selo je smešteno blizu granice između Italije i Francuske u regiji Piemont, pa putnici koji žele da posete ovaj kraj moraju leteti avionom do Torina, odakle u avanturu kreću vozom, koju nastavljaju autobusom.

Službeni jezik Coumboscura je provansalski, drevni srednjovjekovni neo-latinski dijalekt oksitanskog jezika, kojim se govorilo širom francuske regije Oksitanija.

Printscreen/YouTube
 

U selu živi oko 30 stanovnika, i meštanima život nije nimalo lak. Coumbuscuro se uglavnom sastoji od pastirskih porodica, i svi se uglavnom bave stočarstvom i poljoprivredom. Zimi često nema struje nedeljama, a internet je čest kao i pojava kometa.

Printscreen/YouTube
 

Međutim, mirne, planinske livade i ljubičasta polja lavande idealni su za posetioce koji traže utočište bez struje, kao i pogled sa alpskih vrhova koji oduzima dah i koji se proteže do Azurne obale.

Zaboravite barove, supermarkete i restorane, svako druženje ograničeno je na povremene folklorne događaje koji se održavaju u selu ili kada izletnici krenu u lov na pečurke vikendom.

Printscreen/YouTube
 

Meštani prihvataju sporiji, jednostavniji način života koji je u skladu s prirodom. Njima je svakodnevica ispunjena pre svega zdravim životom, nemaju televiziju, a mobilni telefoni služe za slučaj nužde. Ovde se poštuje život u najizvornijem obliku, i stanovništvo je spremno da svima pokaže prave vrednosti koje treba pratiti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tuzlanski.ba

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike