U zemlji poznatoj po sreći svi poštuju pravilo treznog utorka

29.01.2022

19:30

0

Autor: 24sedam

Iako drugim danima alkohol "teče u potocima", utorak je dan za trežnjenje

U zemlji poznatoj po sreći svi poštuju pravilo treznog utorka
profimedia-0199692360 - Copyright Profimedia

Kraljevstvo Butan sa populacijom od skoro 800.000 stanovnika koje većinom čine budisti, po mnogo čemu je jedinstveno mesto na svetu.

U Butanu na svakom koraku možete naići na zanimljivosti koje izazivaju divljenje, zbunjuju ili čude stanovnike iz drugih krajeva sveta. Jedna od njih je činjenica da u Butanu nema ubijanja životinja. U pretežno vegetarijanskoj i veganskoj zajednici nema ubijanja životinja. Meso u mesare stiže iz Indije gde se obavlja „krvavi“ posao. Osim politike o neubijanju, zabranjena je i seča drveća bez posebne dozvole, a krivolovci mogu završiti u zatvoru. Pecanje u rekama i jezerima „bez papira“ takođe spada u zabranjen kategoriju.

Profimedia
 

Suvi dan u Butanu

Posetioce Butana moglo bi začuditi i pravilo treznog utorka, dana u nedelji kada nije dopušteno piti alkohol – niti ga barovi smeju točiti. Većina se pridržava ovog pravila, ali ako ste jako „žedni“ pronaći ćete mesta na kojima se alkohol toči na crno. U takvim kafićima alkohol dolazi na sto u šoljicama za čaj.

Ako mislite da zapalite koju cigaretu uz piće, dobro razmislite. U Butanu se pušenje smatra grehom, a duvan biljkom izrasloj na krvi demona. Od 2010. zabranjena je proizvodnja i prodaja duvanskih proizvoda tako da su ih pušači najčešće švercovali iz Indije.

Profimedia
 

Iako biste mogli pomisliti da su stanovnici jedne od najsrećnijih zemalja na svetu trezvenjaci to nije sasvim tačno. Butan ima najveću stopu ispijanja alkohola po glavi stanovnika na jugu Azije. U zemlji postoji više od pet hiljada barova, a oko 700 ih se nalazi u glavom gradu Thimphu. Od vina do viskija, proizvodnja alkoholnih pića u Butanu je solidno razvijena.


Osim toga, Butan je jedno od retkih mesta na zemlji gde i dalje živi poliandrija koja ženama dopušta da imaju više muževa. Iako ta praksa više nije toliko raširena kao u prošlosti i dalje se zadržala u zabačenim krajevima zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike