Nećete verovati! Tvrđava iz srednjeg veka koja je simbol nepobedivosti, nalazi se u Srbiji

27.12.2021

13:40

0

Danas se na ovom mestu nalazi pravoslavni kompleks, sa velikim krstom od dve tone

Nećete verovati! Tvrđava iz srednjeg veka koja je simbol nepobedivosti, nalazi se u Srbiji
tvrđava1 - Copyright Printscreen/YouTube

Na samo 16 kilometara od Ljubovije nalazi se neobičan kompleks građevina, skrivenih u predivnim prirodnim pejzažima. I već na prvi pogled zadivljuju i bez daha ostavljaju svoje retke posetioce.

Nekadašnji simbol nepobedivosti nastao je još u srednjem veku ali značajnu ulogu dobija kasnije. Grad je u 15. veku bio važno utvrđenje, na kome su Turci izgradili zid sa puškarnicama, i bilo je nepristupačno civilnom stanovništvu. U gornjem gradu živeo je starešina grada sa porodicom i svojom vojskom.

Donji deo grada posedovao je džamije, školu, han, kuće. Soko je bio poznat kao mučilište pravoslavnog stanovništva. U periodu Prvog srpskog ustanka čak 7.000 srpskih ustanika je opsedalo grad, ali nije uspelo da ga osvoji.

Vikipedija
 

Turci su se u ovoj trvdjavi i zadržali jer je bila teško osvojiva. Osmanlije Soko napuštaju tek 1862. godine, po naređenju sultana. Tada su usledile selidbe Turaka, koje je preselilo 1200 konja. Nakon toga srpski kapetan Petar Radojlović iz Krupnja pali gradske mine i ovaj neosvojivi grad je poleteo u nebo.

Od silnih ruševina koje su tu ostale meštani su izgradili kuće, a danas se ovde nalazi pravoslavni kompleks, sa velikim krstom od dve tone, koji je simbol stradanja pravoslavaca tokom turske vladavine u ovom kraju.

Vikipedija
 

Put do krsta i ostataka grada je uređen i pored njega je postavljeno 10 kapelica sa Božjim zapovestima.

Na ulasku u kompleks se nalazi čuveni srpski manastir posvećen Svetom Nikolaju, koji je izgrađen 1993. godine .

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike