Krfska deklaracija: Hvaljena je kao južnoslovenska Magna Carta, i označila je stvaranje zajedničke države Južnih Slovena (FOTO)

20.07.2023

06:45

0

Ovim aktom potpisnici su se složili da, na bazi samoopredeljenja naroda i na demokratskim principima, osnuju zajedničku jedinstvenu, slobodnu i nezavisnu državu koja će biti ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu s dinastijom Karađorđevića

Krfska deklaracija: Hvaljena je kao južnoslovenska Magna Carta, i označila je stvaranje zajedničke države Južnih Slovena  (FOTO)
800px-Krfska - Copyright Wikipedia

Krfska deklaracija prvi je zajednički politički akt Vlade Kraljevine Srbije i Jugoslovenskog odbora kojim je dogovoreno osnivanje zajedničke države nakon Prvog svetskog rata. 

Potpisali su je Ante Trumbić, u ime Jugoslovenskog odbora, i Nikola Pašić, u ime Vlade Srbije. Doneta je  na današnji dan 20. jula 1917. godine (7. jula po starom julijanskom kalendaru) i objavljena potom u „Srpskim novinama”, službenom dnevniku Kraljevine Srbije. 

Ovim aktom potpisnici su se složili da, na bazi samoopredeljenja naroda i na demokratskim principima, osnuju zajedničku jedinstvenu, slobodnu i nezavisnu državu koja će biti ustavna, demokratska i parlamentarna monarhija na čelu s dinastijom Karađorđevića. Srbi, Hrvati i Slovenci uzimani su kao jedan narod, te se dalje priznavala ravnopravnost njihovih imena, znakova, pisama i vera, pri čemu se na ostale narode i narodnosti nije mislilo. 

Oko pitanja budućeg uređenja države, odnosno da li će ona biti uređena federalistički ili centralistički, glavni akteri nisu se mogli složiti. Ovo pitanje zato je ostavljeno da ga posle ujedinjenja reši Ustavotvorna skupština kvalifikovanom većinom.

U suštini, Krfska deklaracija je bila politički manifest koji je srpska vlada zanemarila u pogledu kvalifikovane većine potrebne za donošenje ustava, ali je potvrđena kada su se njene odredbe poklopile sa srpskim interesima.

Wikipedia
Zgrada pozorišta na Krfu u kojoj su vođeni razgovore i doneta Krfska deklaracija.

 

Hvaljena je kao južnoslovenska Magna Carta zbog priznavanja „plemenskih” imena, tri zastave i veroispovesti i dva pisma (ćirilica i latinica). Istovremeno, deklaracija je ograničavala ovlašćenja buduće ustavotvorne skupštine odlučivanjem o monarhiji i konkretnoj vladajućoj dinastiji.

 

Deklaracijom je donesena i odluka o imenu buduće države kao Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca — nakon srpskih prigovora protiv naziva „Jugoslavija” kao zapadnjačkog izuma koji je osmišljen kako bi suzbio naziv „Srbija".

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike