DETALJAN VODIČ: Ako hoćete u biznis, država daje od 2.000 do 34.000 evra

24.07.2021

05:35

1

Umesto obilaska pragova i gledanja oglasa do posla se u Srbiji može doći sa dobrom idejom i biznis planom, i uz novčanu pomoć države

DETALJAN VODIČ: Ako hoćete u biznis, država daje od 2.000 do 34.000 evra
Copyright Profimedia

U Srbiji je s početka ove godine bilo gotovo 400.000 nezaposlenih ljudi, pokazuje poslednja Anketa o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku. Neki od tih ljudi bi mogli da, uz dobru ideju, nešto veština i mnogo entuzijazma, krenu u sopstveni biznis i pridruže se armiji od 280.000 preduzetnika u Srbiji.

Izdašne subvencije

Kada se razmišlja o sopstvenom biznisu, prva i za mnoge nesavladiva prepreka je – početni kapital. Uobičajeno je da preduzetnik sam finansira svoj posao, eventualno uz kredit banke (i hipoteku na nekretninu), ali to tako ne mora da bude. Do svog biznisa se može i državnim novcem, i to ne baš simboličnog iznosa.

Pročitajte još

Programe “samozapošljavanja“, odnosno pokretanja malog biznisa, imaju Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Ministarstvo privrede, ali i Nacionalna služba za zapošljavanje. Različite su im ciljne grupe, kao i iznosi koji se dobijaju, a koji idu od 250.000 do čak 4.000.000 dinara.

Do biznisa tri putića…

“Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ prva je stanica gde bi moglo da se potraži buduće zanimanje. Sprovodi ga Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i sa Privrednom komorom Srbije (PKS).

– Ovaj program pruža sveobuhvatnu podršku i odgovor je na realne potrebe početnika u poslovanju prateći njihov razvoj od osnivanja, do dobijanja finansijske podrške i pružanja stručne savetodavne pomoći ključne ne samo za pokretanje biznisa, nego i u prvim godinama poslovanja – kaže za 24sedam Tamara Dunđerović, rukovodilac Centra za programe podrške privredi, mikro i malim preduzećima u PKS.

Uvek popularan biznis; Frizerski salon, Profimedia

Pored toga, početnicima u poslovanju dostupan je i “Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju“. To u 2021. godini sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije.

– Ovakav vid programa početnicima u poslovanju pruža značajnu podršku i omogućava im da svoje poslovanje planiraju u finansijskim okvirima koji idu od 360.000 do 3.600.000 dinara (3.000 do 30.000 evra) za “Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja“ i od 600.000 do 4.000.000 dinara (5.100 do 34.000 evra) za “Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju“ – objašnjava Tamara Dunđerović.

Za šta može da se iskoristi novac?

Ideja za biznis ima raznih, a Dunđerović ističe da su se do sada u okviru Programa za promociju preduzetništva i samozapošljavanja budući mali biznismeni najviše interesovali za otvaranje frizersko-kozmetičarskih salona, fitnes klubova, vrtića… Zatim, kretalo se i u edukativne programe za decu, proizvodnju hrane i pića, ugostiteljstvo, ali i drvnu industriju, primarni sektor (poljoprivreda, eksploatacija prirodnih bogatstava), građevinu.

Preduzetnicima ne manjka hrabrosti, ali fali podrške

Od ukupnog broja registrovanih privrednih subjekata u Srbiji 88.978 čine početnici u poslovanju, odnosno oni koji posluju manje od dve godine.

– Za ovu grupu privrednika trenutno ne postoji dovoljno adekvatne podrške, niti stabilnih izvora finansiranja, zato što se za razliku od većine evropskih zemalјa, Srbija gotovo isklјučivo oslanja na komercijalne banke kao izvor finansiranja privrede. A one u svojim uslugama ne prepoznaju u potpunosti početnike u poslovanju i to je veliki problem – napominje Tamara Dunđerović.

– Najmanje interesovanja pokazano je za energetiku, mašinsku industriju, hemijsku industriju, metalopreradu, proizvodnju i preradu plastike, finansijske usluge i posredovanje – kaže naša sagovornica.

Početnici su se najčešće odlučivali za kombinovanje investicionih ulaganja u prostor i opremu i obrtnih sredstava za repromaterijal i tekuće troškove (po Programu je moguće u odnosu 30 prema 70 odsto). Novi preduzetnici su se odlučivali da od države za svoj biznis zatraže novac u rasponu od 5.000 evra (13,64 odsto) do nivoa između 25.000 i 30.000 evra (31,82 odsto).

– Podaci pokazuju da 5.000 evra, iako ne predstavlja značajan iznos, početnicima daje mogućnost uspešnog započinjanja rada u nekim delatnostima, kao što su na primer neke dizajnerske delatnosti, frizeraj i kozmetika, arhitektonska delatnost, pa do konsultantskih aktivnosti i trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama – naglašava Tamara Dunđerović.

Kod NSZ prilika za 3.500 ljudi

Ali Ministarstvo privrede nije jedina adresa na kojoj se može dobiti novčana pomoć za pokretanje biznisa. Nacionalna služba za zapošljavanje svake godine raspisuje javne pozive za dodelu subvencije za samozapošljavanje, kao i dodatne u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Akcionim planom Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji planirano je u 2021. godini samozapošljavanje 3.500 nezaposlenih građana, od kojih je 100 osoba sa invaliditetom.

Na javni poziv iz aprila 2021. zahtev za dodelu novca podnelo je, uz biznis plan, više od 8.200 ljudi.

Šta se promenilo

Tokom 2019. subvenciju za samozapošljavanje NSZ je koristilo 4.190 građana, a tokom 2020. 3.601 (od čega 878 osoba uz sufinansiranje lokalne samouprave). Zanimljivo je da se, i pored korone, biznis fokus klijenata nije promenio. I u 2019. i u 2020. najviše interesovanja je bilo za frizerske i kozmetičke salone, pravne poslove, proizvodnju odeće, održavanje i popravku motornih vozila, kao i za proizvodnju hleba, svežeg peciva i kolača.

– Subvencija za samozapošljavanje namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Onima kojima se odobri zahtev, daje se jednokratan iznos od 250.000 dinara (nešto više od 2.100 evra), odnosno 270.000 dinara (oko 2.300 evra) za nezaposlene osobe sa invaliditetom – kažu za 24sedam u NZS.

Korisnici subvencije za samozapošljavanje su u obavezi da obavljaju registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruju doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci od kada počnu.

Podrška samozaposlenima ne staje sa isplatom

Ni kod Nacionalne službe za zapošljavanje podrška se ne iscrpljuje isplatom pomoći. Ona počinje stručnom pomoći nezaposlenima koji razmišljaju o sopstvenom biznisu, kao o načinu na koji će rešiti problem svog zaposlenja, a nastavlja se dugoročno.

U filijalama NZS oni mogu da se informišu o pravnoj regulativi, potencijalnim izvorima finansiranja, porezima i doprinosima za preduzetnike, načinu izrade biznis plana, kao i o načinu ostvarivanja prava na subvenciju za samozapošljavanje.

Pročitajte još:

Tokom cele godine, filijale Nacionalne službe za zapošljavanje organizuju i izvode obuke iz oblasti preduzetništva pod nazivom “Put do uspešnog preduzetnika“. Obuka ima za cilj da polaznicima omogući da provere opravdanost svoje poslovne ideje, sagledaju prednosti i rizike ulaska u privatni posao, da se informišu o postupku registracije delatnosti i aktuelnim zakonskim propisima, kao i da nauče da popune biznis plan.

Obuka obuhvata pet oblasti: osnove preduzetništva, pravni aspekt biznisa, poreze i doprinose za preduzetnike, biznis plan radionicu i informacije o ugovornim obavezama prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Kada se “nađe biznis“ i prođe proces dodele novca, NZS nastavlja podršku preduzetnicima, korisnicima subvencije za samozapošljavanje, u prvim godinama poslovanja kroz pružanje usluga mentoringa. Cilj mentoringa je unapređenje njihovog poslovanja radi opstanka na tržištu kroz stručne savete, konsultantski rad i informacije obučenih mentora.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike