Najpopularnija izletišta u Beogradu: Gde tradicionalno roštiljati za 1. maj

01.05.2024

07:30

0

Mnogi građani, zajedno sa prijateljima, za ovaj praznik beže van vreve saobraćaja i uobičajenih dnevnih obaveza u prirodu

Najpopularnija izletišta u Beogradu: Gde tradicionalno roštiljati za 1. maj
Copyright M. M./ATAImages.

Tradicionalno, 1. maj u Srbiji obeležava se u prirodi, a građani Beograda, ukoliko se odluče na to da ostanu u glavnom gradu, proslavljaju ga na popularnim izletištima, poput Ade Ciganlije, Košutnjaka, Zvezdarske šume i mnogim drugim mestima.

Uz roštiljanje i druženje sa grupom prijatelja van vreve saobraćaja i uobičajenih dnevnih obaveza, mnogi sugrađani za ovaj praznik beže u prirodu.

Neka od najatraktivnijih mesta na koje Beograđani rado odlaze su Topčiderski park, Kalemegdan, Bojčinska šuma, Ada Međica, Avala, Trešnja, Kosmaj…

Ada Ciganlija

Tanjug/Tara Radovanović
 

Najveći izbor aktivnosti definitivno je na beogradskom moru, gde postoji mogućnost roštiljanja oko jezera, sunčanja na plaži. Pored toga, građani mogu uživati i u vožnji pedalina, bicikla, rolera ili ‘pak igrati fudbal, košarku, odbojku, tenis…

Pored toga, Ada Safari pruža mogućnost pecanja ili uživanja u mirnom delu šume.

Košutnjak

24sedam/Goran Sivački
 

Od Hajd parka, preko prvog evropski oblikovanog Topčiderskog parka do prave šume Košutnjak pružaju se “pluća Beograda”.

Građani se najčešće stacioniraju na delu kod Hajdučke česme, ali popularan je i gornji deo šume, kod trim staze, gde postoje i prostori za rekreaciju.

U tom delu Košutnjaka postoji veliki broj mesta za roštiljanje, a od šume je potrebno svega nekoliko minuta do Topčiderskog parka, gde se nalaze veliki platani ispred Konaka kneza Miloša.

Kalemegdan

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ
 

Idealno mesto za šetnju ili uživanje na travi sa porodicom, a da je u samom centru grada je Kalemegdan.

Tu je locirano i jedno od omiljenih mesta za mališane – Zoo vrt, gde je cena karte za odrasle 500 dinara, a za decu do 15 godina 300.

Prilikom posete Kalemegdanu, građani mogu obići i Vojni muzej, Sahat kulu, Barutanu, Rimski bunar, opservatorijum ili Crkvu svete Petke.

Zvezdarska šuma

Beg od urbanog života za Zvezdarce, Palilulce i ostale koji lako do nje mogu da dođu gradskim autobusom je Zvezdarska šuma, koja se prostire na više od 80 hektara.

Pored retkih vrsta drveća, poput belog jasena i topole, tu živi i sedam vrsta gmizavac i vodozemaca, kao i 48 vrsta ptica.

Pored same šume, u okviru koje postoji i trim staza, kao i vežbalište, tu je i opservatorijum.

Ada Međića

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ostvro mira skriveno između Ade Ciganlije i novobeogradskih blokova uglavnom zauzimaju privatne kućice. Do njega se dolazi čamce, a vožnja traje oko 10 minuta.

Neke od vikendica se iznajmljuju, pa je moguće sa grupom prijatelja napraviti mesto za celodnevni boravak.

Avala

Profimedia
 

Prvomajski praznik građani prestonice vrlo često vole da provedu na beogradskoj planini – Avali, gde osim šetnje kroz šumske staze i roštiljanja u prirodi na raspolaganju imaju i posetu Avalskog tornja (cena karte 300 dinara, za osnovce, srednjoškolce, studente i penzionere 150).

Pored toga, popularna lokacija je i spomenik Neznanom junaku.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike