Orban: Nužan uvoz vakcina sa istoka jer je EU "zabrljala"

14.03.2021

10:43 >> 10:47

0

Sve to jasno ukazuje da nešto nije u redu i to nije ni političko pitanje, ni optužba, niti bilo kakav izraz antipatije prema EU ili birokratiji u Briselu, ve

Orban: Nužan uvoz vakcina sa istoka jer je EU "zabrljala"
Copyright Tanjug/AP Photo/Francisco Seco/Pixabay

Brisel je “zabljao” sa nabavkom vakcina protiv korone, Mađarska je zbog toga u nevolji i nužan je uvoz vakcina sa istoka, izjavio je danas madajrski premijer Viktor Orban.

U jutrošnjem intervjuu za radio Košut, Orban je podsetio da je u Izraelu “skoro završena” imunizacija celog stanovništva, u Velikoj Britaniji je vakcinisano 30 do 40 odsto građana, a EU se taj broj ne pomera sa 6,8 odsto vakcinisanih.

-Sve to jasno ukazuje da nešto nije u redu i to nije ni političko pitanje, ni optužba, niti bilo kakav izraz antipatije prema EU ili birokratiji u Briselu, već činjenica. Tako stoje stvari: zabrljali su – rekao je Orban, prenosi MTI.

Orban je podržao inicijativu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji je zajedno sa vladama Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije predložio da se održi samit EU o nabavci i raspodeli vakcina.

-Vidimo da neke zemlje dobijaju više, a neke manje”, kazao je Orban i predočio da bi se Mađarska našla u nezgodnoj situaciji da nije naručila 3,5 miliona kineskih i ruskih vakcina s kojima je do sada već vakcinisano pola miliona Mađara.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File

Broj obolelih od korona virusa u svetu od početka pandemije premašio je sinoć 120 miliona, pokazuju podaci sajta “worldometers”.

Od posledica virusa do sada je preminulo 2,6 miliona osoba, a oporavilo se 96,5 miliona.

Broj aktivnih slučajeva trenutno je 20,8 miliona od kojih su 20,7 miliona sa srednjom kliničkom slikom.

Pročitajte još

Najviše zaraženih registrovano je u SAD – 30 miliona, a preminulo je više od 546.000.

Brazil i Indija imaju po 11 miliona slučajeva korona virusa, ali je u Indiji manji broj preminulih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike