Javni sukob: Grčki i turski ministar se međusobno optuživali na konferenciji

16.04.2021

09:29

0

Sastali su se kako bi izgladili odnose, pa počeli sa prozivkama

Javni sukob: Grčki i turski ministar se međusobno optuživali na konferenciji
Copyright Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Ministri spoljnih poslova Grčke i Turske sastali su se u četvrtak sa ciljem da razgovaraju o poboljšanju odnosa svoje dve zemlje, ali su se na kraju otvoreno sukobili na konferenciji za medije u Ankari.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas našao se sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom prvi put otkako su se mornarice dveju zemalja prošle godine zamalo sukobile. Ovaj sastanak dogovoren je kako bi se našao način za ublažavanje napetosti zbog teritorijalnih nesuglasnica u istočnom Mediteranu, ali je prividna srdačnost kratko trajala i prekinuta je kada je Dendijas izjavio da će na kršenje grčkog suvereniteta odgovoriti sankcijama, dok je Čavušoglu istakao da su njegovi komentari neprihvatljivi.

– Došli ste ovde i pokušavate da optužite Tursku kako biste poslali poruku svojoj zemlji. Za mene je to neprihvatljivo – rekao je Čavušoglu.

Tanjug/Turkish Presidency via AP

Obe ove zemlje su saveznice u okviru NATO, ali već neko vreme imaju brojne nesuglasice. Ne slažu se oko obima obalskog pojasa u Mediteranu, vazdušnog prostora, izvora energije i etnički podeljenog Kipra, kao i oko nekih ostrva u Egejskom moru.

Napetost je bila na vrhuncu prošlog leta kada je Turska poslala brod u sporne vode u Mediteranu, ali su se tenzije delimično stišale kada je Ankara povukla brod, a zemlje obnovile bilateralne razgovore o problematičnim pitanjima posle pet godina zastoja.

Na početku razgovora Grčka je ponudila pomoć Turskoj u pokušajima da uđe u Evropsku uniju i novi program kojim bi se odnosi poboljšali, ali je Dendijas ovu priliku iskoristio i da optuži Tursku da ponovo šalje avione u grčki vazdušni prostor.

Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

– Stav Grčke je jasan. Turska je prekršila međunarodni i pomorski zakon u Egejskom moru i na istočnom Mediteranu – tvrdio je grčki ministar spoljnih poslova.

Čavušoglu je odbacio i ovu optužbu, govoreći da Turska nije povredila grčki suverenitet svojim istraživanjima i bušenjem morskog dna, nakon čega je optužio Atinu da migrante potiskuje nazad u Egejsko more.

Pročitajte još

– Kad počnemo međusobno da se optužujemo, imamo mnogo toga da kažemo jedni drugima. Ako želite da nastavite sa svađama i tenzijom, možete, a onda ćemo i mi uzvratiti istom merom – istakao je Čavušoglu.

Na kraju su se obe strane, pred okupljenim novinarima, složile da žele da nastave s nastojanjem da reše svoje razlike kroz dijalog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike