Izrael poručuje: "Zgrade u Gazi su legitiman cilj"

15.05.2021

19:15 >> 18:45

0

Autor: M. I.

Izvor: Tanjug

Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta, tvrdi IDF

Izrael poručuje: "Zgrade u Gazi su legitiman cilj"
Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Izraelske obrambene snage (IDF) saopštile su danas, nakon što su srušile soliter u kojem su bile kancelarije više svetskih medija, da Hamas “koristi visoke stambene zgrade u vojne svrhe” i da su one zato “legitiman vojni cilj”.

IDF u objavi na Tviteru tvrdi da Hamas koristi visoke zgrade u Gazi u više vojnih svrha, kao što su prikupljanje obaveštajnih podataka, planiranje napada, komandovanje i nadzor komunikacije.

– Hamas je stambena područja u Pojasu Gaze pretvorio u vojna uporišta. Kad Hamas koristi visoku zgradu u vojne svrhe, ona postaje legalan vojni cilj – navodi se u objavi.

pročitajte još:

Dodaje se da su Izraelske obrambene snage poslednjih dana pogodile brojne takve zgrade, ali da su pre toga stanarima poslali SMS poruke u kojima su ih pozvali da napuste domove i “obezbedili im dovoljno vremena za evakuaciju”.

U prethodnoj objavi na Tviteru IDF je saopštio da su izraelski borbeni avioni pogodili soliter u kojem se nalazila vojna obaveštajna oprema Hamasa i optužio tu organizaciju koja je na vlasti na okupiranim palestinskim teritorijama da se “Krije iza civilnih medija i namerno ih koristi kao ljudski štit”.

U izraelskom vazdušnom napadu danas je uništen 12-spratnica u Gazi u kojem su se nalazile kancelarije Asošijeted Presa i drugih medija, a svi zaposleni su prethodno bezbedno evakuisani.

Pored dopisništva agencije AP, u soliteru su se nalazile i kancelarije Al Džazire i agencije Frans pres.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti