U Poljskoj se održava miting protiv umešanosti u sukob! Češka odbila da isporuči tenkove Ukrajini (FOTO)

21.01.2023

23:15

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

U Poljskoj se održava miting protiv umešanosti u sukob! Češka odbila da isporuči tenkove Ukrajini (FOTO)
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 332. dan.

NATO i lideri zapadnih zemalja najavljuju nove isporuke teškog naoružanja Ukrajini, dok Kijev tvrdi da Rusija ostaje bez balističkih projektila.

Istovremeno se nastavljaju ruski raketni udari na ukrajinsku infrastrukturu, a borbe su ponovo intenzivirane u Zaporožju i Donjecku.

Kijevske vlasti su navodno povukle deo trupa sa zaporoškog sektora fronta, a vršilac dužnosti Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je da je zauzeto selo Verhnje Vodjano u blizini Donjecka.

Najvažnije činjenice

U toku je 332. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

23.59 - Održane vojne vežbe ruskih PVO snaga u Moskovskoj oblasti

U Moskovskoj oblasti ruske PVO snage održale su vojnu vežbu simulirajući odbijanje vazdušnog napada na važne industrijske i administrativne objekte, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Vežba je uključivala razmeštanje PVO jedinica, dovođenje u borbenu pripravnost i pronalazak meta, nakon čeka su izvedena odbrambena lansiranja, navodi se.

Lažne mete su predstavljale imitacije kako borbenih letelica, tako i balističkih raketa.
Paralelno održane su i vežbe sprečavanja napada diverzantske grupe uslovnog neprijatelja na te PVO sisteme.

Ukupno je u vežbama učestvovalo 150 vojnika i preko 30 jedinica naoružanja.

23.15 - Radev: Slanje vojne pomoći Ukrajini moglo bi da izazove globalni sukob

Bugarski predsednik Rumen Radev izjavio je danas da bi aktuelna vojna pomoć Ukrajini mogla da izazove globalni sukob i pozvao da se obustavi isporuka oružja Kijevu.

Radev je, u intervjuu za Darik radio, upozorio da snabdevanje Kijeva oružjem znači da se, kako je rekao, gasi vatra benzinom i da će biti mnogo više žrtava.

22.43 - Rogov: Ruske snage oslobodile Krasnopolje

Ruske snage oslobodile su selo Krasnopolje u Donjeckoj Narodnoj Republici koja je proglasila nezavisnost, saopštio je predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov.

- Jurišne grupe PMC Vagner potpuno su oslobodile Krasnopolje severno od železničke stanice Sol. Prethodno su oslobodili Dvorečje - naveo je Rogov na Telegram kanalu.

21.56 - London isporučio Kijevu helikopter „Si king“

Velika Britanija je u okviru vojne pomoći isporučila Ukrajini helikopter „Si king“, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

-'Si king' iz Velike Britanije stigao je u svoje novo kraljevstvo kod Crnog mora u Ukrajini. Ovo je moćno pojačanje za ukrajinsku Ratnu mornaricu. Naša saradnja će nastaviti da se širi. Hvala ministru odbrane Velike Britanije Benu Volasu - napisao je Reznjikov na Tviteru.

19.27 - Češka odbila da isporuči tenkove „leopard 2“ Ukrajini

Ministarstvo odbrane Češke saopštilo je da nema nameru da Kijevu preda tenkove „leopard 2“ koje će dobiti iz Nemačke.

Profimedia
 

„Pojedini strani mediji su saopštili da Češka i Slovačka navodno nameravaju da predaju tenkove Ukrajini. Ta informacija nije tačna“, navodi se u saopštenju.

Češki odbrambeni resor navodi i da niko od zvaničnog Praga nije tražio da odustane od nemačkih tenkova koje bi ta zemlja trebalo da dobije kao kompenzaciju zbog isporuke sovjetskih tenkova Ukrajini.

18.43 - Sirene u Zaporoškoj oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u delu Zaporoške oblasti koju kontrolišu kijevske snage, saopštile su vlasti.

Za sada nema informacija šta su mete gađanja.

17.21 - Bivši savetnik Zelenskog priznao – Ukrajina ne može da pobedi

Ukrajina ne može da pobedi u konfliktu sa Rusijom, izjavio je bivši savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

„Više nisam zvaničnik tako da mogu da kažem šta hoću. Ako su svi mislili da mi garantovano možemo da pobedimo u ratu, od 14. to više ne izgleda tako“.

Takođe je rekao i da vlada Vladimira Zelenskog treba da sasluša upozorenja poljskog predsednika Andžeja Dude da će Ukrajina uskoro prestati da postoji.

16.42 - Kijev hitno premešta rezervne trupe u Zaporošku oblast

Kijev hitno premešta svoje rezervne trupe na liniju fronta u blizini regiona Zaporožje kako bi izvršili udare na ruske trupe nakon što su prekinule liniju snabdevanja ukrajinskih snaga, izjavio je u subotu Vladimir Rogov, član Glavnog saveta regionalne administracije Zaporožja.

- Sada se rezervne snage hitno premeštaju sa fronta Zaporožje-Krivi Rog, to jest iz Dnjepropetrovske oblasti, Krivorogske oblasti i tako dalje, u Zaporošku oblast bliže liniji dodira za udar teškom artiljerijom i višestrukim lansirnim raketni sistemima - rekao je Rogov za Komsomolskaju pravdu.

15.57 - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Boreljova kritika Lavrova licemerna

Izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, u kojoj se kritikuje poređenje politike SAD i njenih saveznika prema Moskvi sa postupcima Adolfa Hitlera, koju je izrekao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, licemerna je, posebno u pozadini rasističkih izjava šefa diplomatije EU, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- Izjava visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja u vezi poređenja politike Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika prema Moskvi sa akcijama Adolfa Hitlera, koju je izgovorio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare 18. januara zvuči licemerno, posebno u kontekstu rasističkih izjava šefa diplomatije EU, koji je podelio svet na baštu i džunglu, kao i otvorenu podršku EU kijevskom neonacističkom režimu - navelo je Ministarstvo, preneo je TASS.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
Sergej Lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u sredu SAD da je pripremao teren za sukob u Ukrajini u sklopu, kako je rekao, hibridnog rata protiv Moskve.

13.52 - U Poljskoj se održava miting protiv umešanosti u ukrajinski sukob

U Varšavi se održava miting protiv umešanosti Poljske u borbena dejstva u Ukrajini.

Mitingu koji održava patriotska organizacija „Sunarodnici – Kamradi“, prisustvuje nekoliko stotina ljudi.

Organizatori mitinga u saopštenju izražavaju nezadovoljstvo zbog toga što „političari koji govore poljskim jezikom i mediji na poljskom jeziku proratnom propagandom udaraju Poljake u glavu i srce“.

Poljske vlasti zvanično saopštavaju da je Varšava druga po isporuci vojne pomoći Kijevu.

12.45 - Moskva: Nema svrhe da se sa UN razgovara o izvozu ruskog đubriva

Trenutno nema nikakvog smisla da se razgovara o normalizaciji izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva uz pomoć UN, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je podsetilo da su UN čak odlagale sprovođenje inicijative Moskve da donira 262.000 tona ruskog đubriva najsiromašnijim zemljama, koje su zaglavljene u lukama Letonije, Estonije, Belgije i Holandije.

Prva i jedina serija od 20.000 tona proizvoda krenula je iz Holandije u Malavi 28. novembra 2022. godine.

12.18 - Medvedev: Rat sa Ukrajinom i Zapadom je novi otadžbinski rat

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je konflikt Rusije s Ukrajinom i Zapadom novim otadžbinskim ratom. 

- Bravo, posle svega, ovaj Borelj sa beživotnim licem. Setio se da je naša zemlja pobedila Napoleona i Hitlera. Imajte na umu da je sam izvukao analogiju. Ukronacisti i zapadna Evropa su direktni naslednici onih koji su se borili sa Rusijom. Rat sa njima je novi otadžbinski rat - napisao je on u subotu na svom Telegram kanalu.

Medvedev je napomenuo da će Rusija dobiti i ovaj rat, kao što je to bilo 1812. i 1945. godine.

11.55 - Podoljak: Razmišljajte brže, svako odlaganje pomoći je smrt Ukrajinaca

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak pozvao je danas saveznike Kijeva da „brže razmišljaju“ po pitanju vojne podrške Kijevu, dan nakon što nisu uspeli da se dogovore o slanju borbenih tenkova koje je Ukrajina priželjkuje, prenosi Rojters.

- Ionako ćete pomoći Ukrajini neophodnim oružjem i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata osim poraza Rusije. Ali današnja neodlučnost znači da je sve više ubijenih naših ljudi. Svaki dan odlaganja je smrt Ukrajinaca. Razmišljajte brže - napisao je Podoljak na Tviteru.

Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP
Mihail Podoljak

10.50 - Baltičke zemlje apeluju na Nemačku da pošalje tenkove Ukrajini

Baltičke države poručile su Nemačkoj da "odmah" pošalje tenkove "Leopard 2" u Ukrajinu, što vlada u Berlinu okleva da učini, prenosi Gardijan.

- Mi, ministri spoljnih poslova Letonije, Estonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbedi tenkove "Leopard". Ovo je potrebno da bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo se uspostavio mir u Evropi. Nemačka kao vodeća evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu - napisao je na Tviteru letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič. 

Isti tvit objavile su njegove kolege iz Estonije i Litvanije, navodi britanski list.

10.36 - Saljdo: Putin drži situaciju u novim regionima pod kontrolom

Ruski predsednik Vladimir Putin u čestom je kontaktu sa liderima novih regiona i drži situaciju u njima pod kontrolom, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Hersonska oblast, zajedno sa Zaporoškom, kao i Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom postala je subjekat Ruske Federacije na osnovu referenduma održanog u septembru 2022. godine koji ne priznaje većina zemalja sveta.

10.27 - Zelenska: Za mirovni plan Kijeva potrebna veća podrška Zapada

Profimedia
Olena Zelenska

Ukrajinski saveznici na Zapadu mogu da premoste kašnjenja u sprovođenju mirovnog plana u deset tačaka koji je Kijev izneo, tako što bi svaka od zemalja preuzela odgovornost za jedan njegov deo, izjavila je prva dama Ukrajine Olena Zelenska.

Ona se obratila Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova, navodi Rojters.

Zelenska je u intervjuu za švajcarski dnevnik Noje Cirher cajtung izjavila da su mnogi životi izgubljeni zato što Zapad nije uspeo u kratkom roku da Ukrajini dostavi oružje kako bi porazila ruske snage, kao i da je uništen veliki deo infrastrukture te zemlje, ali i da su potrebni i drugi oblici pomoći.

9.13 - Reznikov: Ukrajinski vojnici će se obučavati na tenkovima "Leopard 2"

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da će se ukrajinske snage obučavati da koriste borbene tenkove "leopard 2", uprkos tome što zapadni saveznici nisu u petak doneli odluku da li će Kijev snabdevati tenkovima nemačke proizvodnje.

Reznikov je rekao ukrajinskom servisu Glasa Amerike u petak da će ukrajinske trupe trenirati na tenkovima u Poljskoj i opisao razvoj događaja kao proboj.

Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

- Zemlje koje već imaju tenkove "Leopard" mogu da započnu program obuke naših tenkovskih jedinica. Nadam se da će Nemačka pratiti njihov proces, sprovesti interne konsultacije i doneti odluku da isporuči tenkove. Optimista sam po tom pitanju jer je prvi korak napravljen. Počećemo sa programima na "Leopardima 2“ - rekao je Reznikov.

8.21 - SAD savetuju Kijev da sačeka novo oružje i obuku za kontraofanzivu

Visoki zvaničnici SAD savetovali su Ukrajini da odustane od pokretanja velike ofanzive protiv ruskih snaga dok se ne završi nova isporuka modernog američkog oružja i obuka za njegovo korišćenje, saopštio je izvor iz administracije predsednika DŽozefa Bajdena.

Visoki zvaničnik je u razgovoru sa malom grupom novinara pod uslovom anonimnosti, saopštio da se SAD čvrsto drže svoje odluke da u ovom trenutku Ukrajini ne isporučuju tenkove "abrams", istovremeno kada se u Nemačkoj vodi polemika oko slanja Kijevu tenkova "leopard", prenosi Rojters.

Zvaničnik je rekao da SAD u ovom trenutku ne planiraju da pošalju ove tenkove u Ukrajinu jer su skupi i teški za održavanje, a nemački ministar odbrane Boris Pistorijus negirao je u petak da Berlin jednostrano blokira isporuku tenkova leopard u Ukrajinu, i naglasio da je vlada spremna da brzo preduzme korake i da ih pošalje ako postoji konsenzus među saveznicima.

8.15 - Razbijena prva linija ukrajinske vojske u Zaporožju

Prva linija odbrane ukrajinske vojske na različitim delovima fronta u Zaporoškoj oblasti je razbijena i nastavljaju se aktivne borbe, rekao je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prethodno je saopšteno da je ruska vojska prešla u ofanzivu u oblasti oko grada Orehov i da su preuzela kontrolu nad četiri naselja na jugozapadu i jugoistoku grada.

AP Photo/Libkos, File
 

7.52 - Bivši francuski državni sekretar: Izuzev Nemačke, ostale evropske zemlje sve bliže da postanu „učesnice u ratnim dejstvima“

Snabdevajući Ukrajinu oružjem, Zapad dovodi do zaoštravanja sukoba, umesto da doprinosi njegovom okončanju, smatra francuski političar Pjer Leluš, bivši državni sekretar za vreme nekadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija.

U članku za „Mond“, Leluš je istakao da je američki plan pomoći Ukrajini od 3 milijarde dolara koji je objavljen 6. januara, kao dopuna uz već izdvojenih 25 milijardi za oružje, isporuke PVO sistema „patriot“, oklopnih vozila u najskorije vreme, najverovatnije, teških tenkova, ne označava ništa drugo, nego „prelazak sa pomoći Ukrajini u odbrani ka ofanzivnim dejstvima“.

Prema njegovom mišljenju, u Evropi samo se nemački kancelar Olaf Šolc sve češće suprotstavlja uticaju SAD, budući da je svestan realnih rizika od prelaska na otvorenu konfrontaciju i odbija da preda Ukrajini tenkove „leopard 2“, „kako bi izbegao potencijalno opasan korak ka eskalaciji sa Rusijom.Istovremeno, ostale evropske zemlje sve su bliže tome da postanu „učesnice u ratnim dejstvima“.

7.40 - Holandija hoće da obuči još 400 ukrajinskih vojnika

Holandija ove godine planira da obuči još 400 ukrajinskih vojnika u sklopu programa "Interfleks" u Velikoj Britaniji, rekla je ministar odbrane Kajsa Olongren.

- U periodu od januara do aprila ove godine 65 holandskih marinaca će obučiti dve grupe od po 200 ukrajinskih regruta - navodi se u pismu Olongren donjem domu holandskom parlamenta.

U pismu se takođe navodi da Holandija namerava da isporuči Kijevu dva sistema "Patriot" i rakete.

7.25 - Ukrajinske snage nastavljaju da granatiraju Donjeck

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

7.10 - Amerika savetuje Ukrajini da izvuče vojsku iz Artjomovska

SAD savetuju Ukrajini da izvuče svoju vojsku iz Artjomovska, prenosi agencija AFP pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Kako navodi agencija, američki zvaničnik je rekao i da se napori koje Kijev ulaže u odbranu grada kose sa naporima za pripremu prolećne ofanzive.

Ocenio je i da situacija sa Artjomovskom ide naruku Rusiji jer ima više vojnih i artiljerijskih resursa.

Takođe je rekao i da će obuka ukrajinskih vojnika takođe potrajati, zbog čega bi Kijev mogao da razmotri mogućnost da ustupanjem Artjomovska kupi vreme jer ako nastavi da brani grad, onda verovatno neće imati dovoljno resursa za pripremu za napad.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Rat u Ukrajini

7.00 - EU traži pravni način za konfiskovanje zamrznute ruske imovine

EU još nije odlučila na koji način može da konfiskuje zamrznutu imovinu Ruske Federacije, kako bi ta sredstva preusmerila u obnovu Ukrajine, rekao je danas novinarima u Briselu neimenovani evropski zvaničnik i dodao da se raspravlja o pravnim pitanjima. 

- Razgovara se o zakonskim mogućnostima na temu oduzimanja zamrznute imovine. Ovde imamo mnogo pitanja, ovo je složen proces - rekao je on, prenela je RIA novosti.

Evropski parlament je u četvrtak usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na korišćenje ruske državne imovine "za reparacije" Kijevu. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike