Rusi tvrde da su osvojili Soledar, Zelenski kaže da se borbe nastavljaju

11.01.2023

21:55

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja na istoku Evrope uz 24sedam

Rusi tvrde da su osvojili Soledar, Zelenski kaže da se borbe nastavljaju
Rat u Ukrajini uživo 27. januar - Copyright Tanjug/AP Photo/Nina Lyashonok/Evgeniy Maloletka/Russian Defense Ministry Press/Profimedia

Sukob u Ukrajini je ušao u 322. dan.

Ruske trupe tvrde da su preuzele kontrolu nad Soledarom, gradom kod Bahmuta, što Kijev negira.

Ruske pomorske snage započele su vojne vežbe u Kalinjingradu.

Vojna Uprava Harkova saopštila je da su ruske snage raketirale pijacu u tom gradu.

Najvažnije činjenice

U toku je 322. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina provodi zimu bez struje

- Rusi se osvetili za napad u Makejevki, pa su u Kramatorsku likvidirali 600 ukrajinskih vojnika

- Evropska unija uvela devet paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

22.55 - Medvedev se oglasio povodom današnjeg samita predsednika Ukrajine, Poljske i Litvanije

Kako je ocenio, trojica lidera iz Varšave, Viljnusa i Kijeva "pate od imperijalnih ambicija i fantomskih bolova izazvanih njihovom otrcanom istorijom".

- Kako se ispostavilo, klanjaju se tenkovima – raznim 'leopardima', T-72 koje su modernizovali naši neprijatelji i još nekakvom engleskom škartu. U svakom slučaju, sve to železo uskoro će postati zarđalo staro gvožđe i neće spasiti veštačku državu koja se raspada - poručio je Medvedev.

21.28  - Stanovnici DNR koji se vraćaju iz ukrajinskog zatočeništva prijavljuju mučenje

Ukrajinska vojska je zarobljene stanovnike samoproglašene Donjecke Narodne Republike mučila vodom, strujnim udarima i batinama, prenosi TASS pozivajući se na svedočenja bivših zatvorenika.

Oni su to izjavili u video-snimku objavljenom na Telegram kanalu ombudsmana DNR Darje Morozove.

- Prošao sam kroz sve metode mučenja: od elektrošokova do vreće za udaranje, a mučili su i vodom, ubadali igle u zglobove, pekli usijanim žaračem, udarali u rebra - rekao je jedan od vojnika.

20.55 - Rogov: Moral ukrajinske vojske u Zaporožju pada na vesti o gubitku Soledara

Moral ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti opada usled vesti o uspešnim operacijama ruskih snaga u Soledaru, u Donjeckoj Narodnoj Republici DNR, gde je zarobljeno nekoliko stotina ukrajinskih vojnika, rekao je vođa pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

20.52 - Zelenski ismejao ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole u Soledaru

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, ismejao je ruske tvrdnje o preuzimanju kontrole nad gradom Soledarom na istoku Ukrajine i izjavio da borbe i dalje traju.
Ruska plaćenička grupa Vagner je prethodno saopštila da je preuzela punu kontrolu nad Soledarom, iako se borbe nastavljaju u centru grada. 

AP Photo/Efrem Lukatsky
Vladimir Zelenski

20.03 - Prigožin: Soledar potpuno oslobođen

Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin rekao je da je grad Soledar osvojen.

Kako je precizirao, iz Soledara su izvedeni civili, a likvidirano je 500 ukrajinskih vojnika koji nisu hteli da se predaju.

- Još jednom želim da potvrdim da je Soledar u potpunosti oslobođen i očišćen od jedinica ukrajinske vojske - saopštio je Prigožin.

20.00 - Grosi: Dogovor o sigurnoj zoni za nuklearnu elektranu Zaporožje postaje sve teži

Posredovanje u dogovoru o zoni bezbednosti oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju kontroliše Rusija, postaje sve teže zbog uključivanja vojski u pregovore, rekao je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

On je istakao da ne veruje da je sporazum nemoguć, ali i dodao da je činjenica da pregovori nisu laki.

19.32 - Peskov: Komandne promene u vojsci su pitanje za Ministarstvo odbrane

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, izbegao je da komentariše najnovije komandne promene na čelu kombinovanih rodova ruskih snaga angažovanih u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

- Ovo je pitanje koje bi trebalo da se uputi ministarstvu odbrane Ruske Federacije (RF) - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o razlozima za promenu na čelu ruskih snaga angažovanih u Ukrajini.

Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

19.27 - Ministri odbrane Turske i Ukrajine: Neophodan je neodložni prekid vatre

Ministri odbrane Turske i Ukrajine Hulusi Akar i Oleksij Reznikov razgovarali su danas telefonom o tome da je neophodan neodložni prekid vatre u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

- Neodložan prekid vatre je neophodan da bi se sačuvali ljudski životi i ponovo uspostavio mir i stabilnost u regionu - navodi se u saopštenju.

18.50 - Gradonačelnici glavnih gradova Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske posetili su Kijev na poziv njegovog gradonačelnika Vitalija Klička.

16.58 - Gerasimov imenovan za komandanta Združenih snaga ruske vojske

Ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu, imenovao je načelnika Generalštaba, Valerija Gerasimova, za komandanta Združene grupe snaga u Ukrajini.

Precizira se da su njegovi zamenici postali glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Sergej Surovikin, glavnokomandujući Kopnene vojske Oleg Saljukov i zamenik načelnika Generalštaba Aleksej Kim.

16.50 - Poljska šalje Ukrajini tenkove "leopard"

Poljska planira da pošalje tenkove tipa "leopard" Ukrajini, saopštio je poljski predsednik Andžej Duda.

- Kontigent 'leoparda' će biti predat Ukrajini kao pomoć široke međunarodne koalicije - rekao je Duda tokom posete zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu.

14.49 - Bilstrom: EU spremna na dugotrajan rat u Ukrajini

Evropska unija je spremna na dugotrajan rat u Ukrajini i podržaće Kijev koliko god bude potrebno, izjavio je danas švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom, čija država predsedava EU.

- Uprkos kontinuiranim pokušajima Rusije da nas podele, jedinstvo unutar EU i širom Atlantika je bilo snažno. EU je spremna na dugotrajan rat i nastaviće da podržasva Ukrajinu politički, ekonomski, vojno i humanitarno, koliko god to bude trebalo - rekao je Bilstrom.

14.36 - Putin: Nove regione uključiti u nacionalne projekte i obezbediti im finansiranje

Nove regione Rusije treba uključiti u nacionalne projekte i obezbediti im finansiranje, izjavio je danas predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

- Neophodno je uključiti nove subjekte Ruske Federacije u realizaciju nacionalnih projekata, što takođe znači da treba obezbediti finansiranje aktivnosti nacionalnih projekata na teritorijama DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti - rekao je Putin na prvom sastanku sa članovima vlade u 2023. godini.

Profimedia
Vladimir Putin

14.28 - Zelenski: Ukrajina mora da bude u pripravnosti na granici s Belorusijom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da Ukrajina mora da bude u pripravnosti na granici sa saveznikom Rusije Belorusijom, iako, kaže, od Miska mogu da se čuju samo "snažne izjave".

12.20 - Stoltenberg pozvao na povećanje vojne pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je važno da se poveća vojna pomoć Ukrajini nakon dešavanja oko Artjomovska i Soledara.

- Poslednjih dana smo svedoci sukoba kod Bahmuta i Soledara, u istočnom delu Ukrajine. To još jednom pokazuje, da je važno, da se pojača naša vojna pomoć Ukrajini - rekao je on pred početak zajedničke sednice Evropske komisije, na kojoj će se razmatrati pomoć Ukrajini, kao i bezbednost zemalja Alijanse.

12.02 - Peskov: Zapad ne dozvoljava Ukrajini da pregovara sa Rusijom

Profimedia
Dmitrij Peskov

Nema izgleda za mirovne pregovore sa Ukrajinom sve dok je tamo zakonom zabranjeno vođenje dijaloga sa Rusijom, a Zapad ne dozvoljava Kijevu da pokaže fleksibilnost, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U uslovima kada zakon Ukrajine zabranjuje predsedniku Ukrajine da održava bilo kakve kontakte sa nama ili vodi dijalog sa nama i u uslovima kada zapadnjaci očigledno nisu skloni da dozvole Kijevu bilo kakvu fleksibilnost po ovom pitanju, ne može se govoriti da trenutno postoje neke perspektive - rekao je portparol Kremlja, komentarišući izjave turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da je Rusija spremna za pregovore sa ukrajinskom stranom.

11.43 - Zelenski održao govor na dodeli Zlatnih globusa

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se na dodeli Zlatnih globusa u Holivudu u poruci koja je unapred snimljena, zahvalivši svima koji podržavaju njegovu zemlju.

11.36 - Rusija i Ukrajina dogovorili razmenu 40 zarobljenika u Ankari

Ruski poverenik za ljudska prava Tatjana Moskalkova izjavila je danas da je na sastanku sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubincem dogovorena razmena 40 ratnih zarobljenika, prenosi Rojters.

Sastanak je održan u hotelu u turskoj prestonici Ankari, na marginama konferencije ombudsmana Turske, Ukrajine i Rusije, navodi britanska agencija.

11.27 - Antonov: Odluka o obuci Ukrajinaca u SAD još jedan dokaz umešanosti Vašingtona

Profimedia
Anatolij Antonov

Odluka Pentagona da obuči ukrajinske vojnike da koriste raketne odbrambene sisteme "Patriot" u bazi američke vojske u Fort Silu u Oklahomi, još jedan je dokaz umešanosti Vašingtona u ukrajinski sukob, izjavio je ruski ambasador u SAD  Anatolij Antonov.

Antonov je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da odluka američkog ministarstva odbrane da organizuje obuku u Fort Silu u Oklahomi predstavlja još jednu potvrdu umešanosti Vašingtona u ukrajinski sukob na strani, kako je naveo, nacističkih kriminalaca iz Kijeva.

Analitičari Vašington posta su otvoreno priznali da obuka ukrajinskih trupa u SAD znači da je umešanost Vašingtona u konfrontaciju sve veća, napomenuo je Antonov, prenela je pres služba ruske ambasade.

11.17 - Kijev negira da je Rusija zauzela Soledar

Ukrajinska vojska demantovala je danas da su ruske snage preuzele kontrolu nad istočnim gradom Soledar i navela da se intenzitet borbi u tom području može uporediti sa sukobima tokom Drugog svetskog rata. 

Portparol istočne vojne komande Sergij Čerevati rekao je za ukrajinsku televiziju da je bitka za Soledar važna i da ukrajinske snage nisu dozvolile ruskim snagama da probiju linije fronta, prenosi Rojters.

- Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. U toku su žestoke borbe. Situacija je tamo komplikovana - naveo je on.

AP Photo/LIBKOS
 

Kako je dodao, ukrajinska vojna komanda radi na tome kako da stabilizuje situaciju kako bi imala "maksimalan uticaj na neprijatelja, a minimalne gubitke po Ukrajinu". 

9.08 - Štab DNR: Oslobođeno naselje Podgorno, u području Soledara

8.28 - Kiseljev: Ukrajina ne može da izgradi ešalonsku odbranu

Ukrajina ne može da izgradi ešalonsku protivvazdušnu odbranu, smatra pukovnik policije LNR Vitalij Kiseljev.

- PVO je veliki kompleks integrisanih sistema. Danas kijevska hunta ne može da je napravi zbog činjenice da postoje i S-300, razni sistemi iz Norveške, Francuske, Nemačke - rekao je on na Prvom kanalu.

8.13 - Pušilin: Oslobađanje Soledara prelomni trenutak u zauzimanju cele teritorije DNR

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je zauzimanje Soledara prelomni momenat u oslobođenju cele teritorije DNR.

Kako je istakao, oslobođenjem Soletara, Artjomovska (Bahmuta) i Severska uništiće se linija fronta u DNR.

- To će dovesti, pre svega, do još jednog kolapsa simbola (nepobedivosti), koje je naduvala ukrajinska propaganda. Pod dva - do dugo očekivanog izlaska na slavensko-kramatorski pravac. Ovo je zapravo prelomni momenat, u toku su pripreme za trenutak koji smo čekali - oslobođenje Donjecke Narodne Republike - rekao je Pušilin u intervjuu jutjub kanalu "Solovjov lajv".

AP photo
Denis Pušilin

7.27 - Zelenski oduzeo ukrajinsko državljanstvo četvorici političara

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski oduzeo je ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući Viktoru Medvedčuku, koji je prošle godine prebačen u Rusiju u okviru sporazuma o razmeni zatvorenika.

- Odlučio sam da ukinem državljanstvo za četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Vladimiroviča Medvedčuka. Ako predstavnici naroda izaberu da ne služe narodu Ukrajine, već ubicama koje su došle u Ukrajinu, naše akcije će biti odgovarajuće - rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

Medvedčuk, kojeg Rojters opisuje kao bliskog saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, predvodio je zabranjenu prorusku stranku "Opoziciona platforma - Za život" u Ukrajini i suočavao se sa optužbama za izdaju pre nego što je prebačen u Moskvu u septembru 2022. godine.

Kozak i Kuzmin su izabrani u ukrajinskom parlamentu kao članovi partije Medvedčuka. SAD su uvele sankcije Kozaku, vlasniku tri televizijska kanala, u januaru 2022. godine zbog navodnog širenja ruskih dezinformacija, nakon što je Kijev tražio da bude uhapšen pod optužbama za izdaju. Ukrajina je optužila i Kuzmina za veleizdaju.

Derkač, ukrajinski posanik koji je takođe pod sankcijama Vašingtona, optužen je u SAD u decembru za pranje novca i kršenje sankcija. On je bio optužen da je pomagao Rusiji da se navodno meša u predsedničke izbore u SAD 2020. godine. 

7.11 - Kanada će predati Ukrajini sisteme „Nasams“

Kanada će od Sjedinjenih Američkih Država kupiti protivvazdušni raketni sistem „NASAMS“ za potrebe Ukrajine, potvrdila je ministar odbrane te zemlje Anita Anand.

Profimedia
Nasams

- Razgovarala sam sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim jutros i direktno čula: sistemi protivvazdušne odbrane su glavni prioritet za Ukrajinu. Zbog toga će Kanada kupiti od SAD nacionalni napredni raketni sistem protivvazdušne odbrane (NASAMS) kako bi ga predala Ukrajini - napisala je ministarka na svom Tviteru.

7.00 - U ruskom Šebekinu ranjena dva civila usled ukrajinskog granatiranja

Žena i muškarac ranjeni su danas u gradu Šebekino u južnoj Belgorodskoj oblasti u Rusiji usled granatiranja ukrajinskih trupa, objavio je guverner tog ruskog regiona Vjačeslav Gladkov. 

On je napisao na svom Telegram kanalu da su prema preliminarnim podacima ranjena dva civila, preneo je TASS.

AP Photo/Libkos
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike