Eksplozije u Odesi, Britni Grajner oslobođena, SAD: Nije bilo posrednika u pregovorima o razmeni Grajner i Buta

08.12.2022

17:06

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Eksplozije u Odesi, Britni Grajner oslobođena, SAD: Nije bilo posrednika u pregovorima o razmeni Grajner i Buta
Rat u Ukrajini 25. decembar - Copyright Profimedia AP/Alexei Alexandrov/Bernat Armangue

U toku je 288. dan sukoba u Ukrajini.

Restrikcije struje u celoj Ukrajini.

Načelnik regionalne vojne uprave saopštio je da su ruske snage izvele raketni napad na predgrađe Zaporožja i da su oštećeni stambeni objekti.

Američka košarkašica Britni Grajner zamenjiena je u UAE za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta koji je već 12 godina u američkom zatvoru.

Najvažnije činjenice

U toku je 288. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Ukrajina se sprema za zimu bez struje

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad ne priznaje referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi 9. novembra najavili da se ipak povlače iz Hersona

- Ukrajinski projektil pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu

- Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.57 - Toliko za danas!

Hvala vam na poverenju, čitamo se od ranih jutarnjih sati.

23.19 - Ruski diplomata: NATO je pomogao Kijevu da izvede napad na ruske aerodrome

 - Činjenice ukazuju na to da su članice NATO-a pomogle Kijevu da izvede napad na ruske aerodrome - rekao je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

Konkretno, prema rečima Gavrilova, Kijev je „u stvari dobio očigledan nalog da izvrši ovu perfidnu provokaciju“.

On je podsetio na izjavu ministra spoljnih poslova Letonije od 30. novembra tokom Saveta NATO-a na nivou šefova diplomatija da bi „mogući ukrajinski udari na vojne ciljeve duboko na teritoriji Rusije bili opravdani”.

Ukrajinske snage su 5. decembra pokušale da izbace iz stroja ruske avione velikog dometa, napadnuvši reaktivnim dronovima sovjetske proizvodnje vojne aerodrome „Djagiljevo“ u Rjazanjskoj oblasti i „Engels“ u Saratovskoj oblasti. Ruske snage su uspele da obore bespilotne letelice, piše "Sputnjik".

21.42 - Norveška ograničila cenu ruske nafte

Norveška je, u okviru novih sankcija, ograničila cenu ruske sirove nafte na 60 dolara za barel, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova kraljevine. 

Objašnjava se da je svrha ove mere - „smanjenje prihoda Rusije od prodaje sirove nafte trećim zemljama“.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
Ilustracija

21.20 - Blinken: Nastavićemo da sarađujemo sa Rusijom na oslobađanju Pola Vilana

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da će Sjedinjene Države nastaviti da sarađuju sa Rusijom tražeći oslobađanje Pola Vilana, američkog državljanina koji je osuđen za špijunažu u Rusiji.

- Nismo bili u mogućnosti da obezbedimo oslobađanje Vilana. Ali ubuduće, ostajemo apsolutno odlučni da to uradimo - rekao je Blinken. 

Dodao je da će SAD nastaviti da rade sve što mogu kako bi vratile Vilana kući.

21.19 - SAD: Nije bilo posrednika u pregovorima o razmeni Grajner i Buta

Bela kuća je danas saopštila da su o puštanju na slobodu košarkašice Britni Grajner pregovarale samo SAD i Rusija.

- Jedine zemlje koje su pregovarale o razmeni zatvorenika bile su Sjedinjene Države i Rusija. Nije bilo nikakvog posredovanja - rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer,.

Prethodno su Saudijska Arabija i UAE saopštili da su učestvovali u pregovorima.

19.48 - Butina: Ruski biznismen Viktor But već je u Rusiji

Ruski biznismen Viktor But, koji je pušten iz američkog zatvora, već je u Rusiji i uskoro se očekuje da će biti u Moskvi, rekla je večeras poslanica Državne dume Marija Butina.

- On je već u Rusiji i uskoro će biti u Moskvi - napisala je poslanica na Telegramu i dodala da je But već razgovarao telefonom sa svojom majkom.

But je rekao da je dobro, a snimak razgovora je objavljen večeras na TV kanalu Rusija-24.

U međuvremenu, izvor iz aerodromske službe rekao je za rusku agenciju da je avion u kom se nalazi But sleteo na aerodrom u Mahačkali u Dagestanu.

AP Photo/Apichart Weerawong, File
Viktor But

19.38 - Kirilenko: Jedna osoba poginula u ruskom granatiranju grada u Donjeckoj oblasti

Jedna osoba je poginula, a dve su povređene u ruskom granatiranju grada u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine, saopštio je danas lokalni guverner te oblasti Pavlo Kirilenko.

19.35 - Patrušev: Cilj SAD i NATO je da oslabe ili unište Rusiju

Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Petrušev, ocenio je danas da je cilj dugoročne politike SAD i NATO da oslabe ili unište Rusiju i razore bezbednosnu arhitekturu u Evroaziji.

19.03 - Kuleba: Sarađujemo sa IAEA na stvaranju bezbednosne zone oko NE Zaporožje

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da ukrajinska vlada sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Kuleba je na zajedničkoj konferenciji sa slovačkim kolegom Rastislavom Kačerom u Kijevu, rekao da je Ukrajina ostala u bliskom kontaktu sa generalnim direktorom IAEA Rafaelom Grosijem.

AP Photo
NE Zaporožje

18.41 - EU ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i Gruziji

Savet EU je danas odlučio da ne prihvata ruske pasoše izdate u Ukrajini i Gruziji.

To znači da ruske putne isprave izdate licima sa prebivalištem u regionima pod ruskom okupacijom u Ukrajini ili otcepljenim teritorijama u Gruziji neće biti prihvaćene kao važeće putne isprave za dobijanje vize ili prelazak granica šengenskog prostora.

Ruske putne isprave izdate u ovim regionima već nisu priznate ili su u procesu nepriznavanja u zemljama članicama EU. 

Cilj ove odlike je da uspostavi zajednički pristup, obezbedi pravilno funkcionisanje spoljnih granica i zajedničke vizne politike i da zaštiti bezbednost država članica EU, saopštio je Savet EU.

18.30 - Blinken: SAD će uskoro moći da nazovu Švedsku i Finsku NATO saveznicima

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je danas uverenje da će Sjedinjene Države moći uskoro da nazovu Švedsku i Finsku NATO saveznicima.

Blinken je istovremeno dodao da se razmatra i zabrinutost Turske povodom ulaska te dve zemlje u Alijansu.

Američki državni sekretar je nakon sastanaka u Stejt Departmentu sa švedskim i finskim kolegama rekao da se te dve države već integrišu u rad Alijanse.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

18.05 - Eksplozije u Odesi, pišu ukrajinski mediji.

17.59 - Kuleba: SAD ne zabranjuju Kijevu da koristi američko oružje protiv Krima

Šef diplomatije Ukrajine Dmitrij Kuleba tvrdi da SAD ne zabranjuju Kijevu da koristi američko oružje protiv Krima, piše "Volstrit džurnal".

Ukrajina se obavezala Sjedinjenim Državama da neće koristiti oružje koje joj je Amerika isporučila za napade na rusku teritoriju. Prema rečima Kulebe, ova obaveza se ne odnosi na Krim, koji je međunarodno priznat kao ukrajinska teritorija.

Kuleba je naglasio da Ukrajina nikada neće pristati na mirovni sporazum sa Ruskom Federacijom ako Krim i Donbas ostanu pod kontrolom Moskve. 

16.51 - Zaharova: SAD planiraju da podstiču neprijateljstva u Ukrajini do 2025.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, rekla je danas da se, na osnovu objavljenih podataka iz američkih ugovora o naoružanju, može zaključiti da Vašington namerava da podstiče neprijateljstva u Ukrajini najmanje do kraja 2025. godine.

- Vašington planira da podgreva neprijateljstva u Ukrajini najmanje do kraja 2025. godine. Njihov plan je zasnovan na dokumentima koje ne kriju ni od koga - naglasila je Zaharova, prenosi TASS.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Zaharova navodi i da Bajdenova administracija namerava da ubedi Kongres da u budžet za 2023. godinu uključi dodatnu podršku Kijevu u iznosu od 37 milijardi dolara, a da će najveći deo tih sredstva biti namenjen ukrajinskoj vojsci.

15.03 - Putin: Udari na energetiku Ukrajine su odgovor na napade na Krimski most i druge ruske objekte

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da udari Rusije na energetsku infrastrukturu Ukrajine predstavljaju odgovor na napade ukrajinskih snaga na ruske objekte, uključujući Krimski most.

Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Sada je mnogo buke u vezi s našim napadima na energetsku infrastrukturu susedne zemlje. Da, mi to radimo. Ali, ko je to počeo? Ko je udario na Krimski most, ko je prekinuo prenos električne energije s atomske centrale Kursk, ko ne daje vodu Donjecku? Ne davati vodu milionskom gradu - to je genocid. Niko nigde nijednu reč o tome nije izgovorio. Uopšte. Potpuni muk - rekao je Putin tokom razgovora s dobitnicima medalja „Zlatna zvezda“.

Prema njegovim rečima, nikakva informaciona buka neće uticati na Rusiju u ispunjavanju borbenih zadataka.

 

14.49 - Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.

14.44 - Konašenkov: Ruske snage eliminisale 90 poljskih plaćenika

Vazdušno-kosmičke snage Rusije eliminisale su više od 90 poljskih plaćenika u visoko preciznom udaru u oblasti Harkov prošlog dana, tvrdi danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- U naselju Borovskoje u Harkovskoj oblasti, ruske Vazdušno-kosmičke snage su eliminisale preko 90 poljskih plaćenika u udaru visokopreciznim oružjem - rekao je portparol.

14.26Britni Grajner oslobođena! Košarkašica razmenjena za poznatog trgovca oružjem u UAE

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Britni Grajner

12.09 - FSB uhapsila dvoje ljudi zbog veleizdaje i saradnjom sa SBU

Dva stanovnika Sevastopolja koja su Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) odavala informacije o vojnim objektima uhapšeni su zbog veleizdaje, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije.

Prema saopštenju FSB, jednog uhapšenog je još 2016. vrbovala SBU „kao pristalicu ukrajinske ideologije“.

Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, on je za novac odavao informacije o lokacijama objekata Ministarstva odbrane Rusije, „što je moglo biti iskorišćeno protiv bezbednosti Rusije i nanošenja štete odbrambenoj sposobnosti države“.

To lice je ovog leta, po nalogu pokrovitelja iz SBU, angažovalo za špijunažu svog poznanika, takođe stanovnika Sevastopolja, koji je „preko internet mesindžera Vocap prikupljao i prenosio stranoj službi podatke o objektima FSB Rusije“.

Protiv pritvorenih lica pokrenuti su krivični postupci zbog veleizdaje. Nije precizirano kada je privođenje sprovedeno, ali je Lenjinski okružni sud u Sevastopolju već odredio dvomesečni pritvor obojici stanovnika Sevastopolja.

11.33 - Kremlj: Izjave Nemačke o napadima Ukrajine na teritoriju Rusije ne doprinose rešavanju sukoba

Procene predstavnika nemačke vlade da Ukrajina nije u obavezi da se ograniči na svoju teritoriju radi odbrane podstiču dalje napade Kijeva na Rusiju i ne doprinose rešavanju sukoba, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Naravno da takve izjave produžavaju ceo ovaj težak period i ne doprinose rešavanju ovog problema - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje da li izjave predstavnika nemačke vlade da Ukrajina nije u obavezi da se ograniči na svoju teritoriju radi odbrane podstiču nove ukrajinske napade na Rusiju.

Portparol je dodao i da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao da završi borbena dejstva u Ukrajini već sutra.

- U ovom slučaju možete dok ne poplavite da govorite o tome kada se sve ovo može završiti. Zelenski zna kada se sve ovo može završiti. Sve može da se završi sutra ukoliko to želi - prokomentarisao je Peskov izjavu Zelenskog da bi sukob mogao da se završi 2023. godine.

11.06 - Kremlj: Nema pripajanja novih teritorija Rusiji, ali predstoji oslobađanje okupiranih

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nema govora o pripajanju novih teritorija Rusiji, ali da predstoji oslobađanje dela novih regiona Rusije koje je okupirao Kijev.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

- Predstoji mnogo rada na oslobađanju teritorija. Znate da u nizu novih regiona Rusije još ima okupiranih teritorija, čije oslobađanje predstoji - rekao je Peskov i dodao da se ciljevi specijalne ruske vojne operacije ne menjaju, a to su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i zaštita žitelja Donbasa.

11.03 - Peskov reagovao na „Tajmovo" imenovanje Zelenskog za ličnost godine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da kriterijumi američkog časopisa „Tajm“, koji je Vladimira Zelenskog proglasio čovekom godine, ne izlaze iz okvira zajedničkog evropskog mejnstrima, da imaju zaslepljeni i pomahnitali rusofobni karakter.

- Časopis „Tajm" ima svoje kriterijume, s njima se možemo slagati ili ne slagati - to je redakcijska politika lista. U ovom slučaju vidimo da redakcijska politika lista ne izlazi iz okvira zajedničkog evropskog mejnstrima koji ima apsolutno zaslepljeni antiruski i pomahnitalo rusofobni karakter - rekao je Peskov.

Američki časopis „Tajm“ proglasio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog čovekom godine, ukazavši pritom da on demonstrira autoritarizam i da se obračunava s političkim oponentima.

10.13 - Borelj: Zalihe oružja koje se isporučuje Ukrajini su iscrpljene

Zalihe oružja u Evropskoj uniji koje se isporučuje Ukrajini su iscrpljene, jer evropski vojno-industrijski kompleks godinama nije finansiran na odgovarajući način, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

AP Photo/Olivier Matthys
Žozep Borelj

- Ono što šaljemo Kijevu ne uzimamo iz skladišta, već od naših armija - precizirao je Borelj.

Međutim, kako je naveo, situacija se ubrzano poboljšava.

9.49 - Donjeck ponovo na udaru, bez struje nekoliko okruga

Donjeck je od jutros ponovo na udaru ukrajinske artiljerije. Zbog toga su bez struje delovi Petrovskog, Kijevskog, Kirovskog, Kujbiševskog i Vorošilovskog okruga.

9.38 - Guverner Sevastopolja: Oboren ukrajinski dron iznad Crnog mora

Ruska flota oborila je jutros ukrajinski dron iznad Crnog mora, saopštio je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev.

- Brod Crnomorske flote oborio je jutros bespilotnu letelicu iznad mora - naveo je Razvožajev na Telegramu. 

9.07 - Raketnim sistemom „Soncepjok“ gađano uporište ukrajinskih trupa u svatovskom delu fronta

Vojnici jedne od jedinica Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije gađali su iz teškog raketnog sistema „Soncepjok“ uporište ukrajinskih trupa u svatovskom delu fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je jedan od boraca dopisniku Sputnjika.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Kako je naveo, sistemi su podešavani za paljbu uz pomoć bespilotne letelice.

8.56 - Ukrajinske snage granatirale su selo gradskom okrugu Jakovlevski u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

8.48 - NATO je znao za ukrajinske napade na vojne aerodrome

NATO je bio obavešten o pripremama najnovijih ukrajinskih napada na ruske vojne aerodrome, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

- Odmah smo na njih odgovorili forsiranim napadom na sistem vojne komande, objekte odbrambenog kompleksa i sa njima povezane energetske objekte u Ukrajini. Niko ne treba da sumnja da je tako biti svaki put u slučaju da se nastave akti ukrajinskog terorizma - istakao je Gavrilov, govoreći na plenarnom sastanku Foruma za bezbednosnu saradnju OEBS-a.

7.43 - Šolc: Smanjen rizik da Putin upotrebi nuklearno oružje

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je rizik da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje trenutno smanjen, usled odgovora međunarodne zajednice.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Šolc je u intervjuu za list Funke rekao da se rat nastavlja "nesmanjenom brutalnošću", ali i da se jedna stvar promenila.

- Rusija je prestala da preti upotrebom nuklearnog oružja, jer je međunarodna zajednica odredila "crvenu liniju" - rekao je Šolc, preneo je Rojters.

7.10 - Putin: Raste rizik od nuklearnog rata, ali Rusija drži konce u svojim rukama

Ruski lider je poručio da bi Rusija branila svoju teritoriju i njene saveznike "svim raspoloživim sredstvima".

7.00 - Kličko upozorio: Kijevu preti "apokalipsa"

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da bi se ukrajinska prestonica ove zime mogla suočiti sa „apokalipsom“, apelujući na stanovnike da budu spremni na evakuacije.

- Može da se desi apokalipsa, kao u holivudskim filmovima, kada je nemoguće živeti u kućama zbog niske temperature - rekao je Kličko, ističući da se prestoničke vlasti „bore i čine sve da se to ne dogodi“.

Prema njegovim rečima, grad može „ostati bez struje, vode i grejanja“, a istovremeno Kijev nema dovoljno grejnih skloništa da primi svih 3,6 miliona stanovnika u slučaju potpunog nestanka struje. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike