EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom, ruski zvaničnici reagovali na zapaljive izjave Zelenskog

06.10.2022

19:37 >> 21:13

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom, ruski zvaničnici reagovali na zapaljive izjave Zelenskog
Ukrajina Rusija sukob - Copyright AP/Bullit Marquez/Bernat Armangue Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP/Dave Thompson

U Ukrajini je u toku 225. dan sukoba.

U Hersonu i Zaporožju se nastavljaju borbe. Ukrajinske snage tvrde da napreduju i zauzimaju sve više mesta na jugu

Moskva poručuje da pregrupiše snage u Hersonu, da je zaustavila napredovanje ukrajinskih snaga i da se one povlače iz Artjomovska. Dodatni oprez u NATO nakon novih Putinovih poteza.

EU usvojila osmi paket sankcija protiv Rusije.

Šta znamo do sada?

U  toku je 225. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina

- Zapad ne priznaje referendume

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO, Ukrajina poslala zahtev za članstvo

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.10 - Prvo ispunjenje zahteva Turske, pa članstvo Švedske u NATO

Turska će nastaviti da se protivi kandidaturi Švedske za članstvo u NATO dok se ne ispune njeni zahtevi za oštrijim stavom Švedske protiv terorističkih organizacija, rekao je u Pragu šef turske države Redžep Tajip Erdogan.

- Sve dok terorističke organizacije demonstriraju na švedskim ulicama i dok su teroristi prisutni u njihovom parlamentu, naš pristup tom pitanju neće biti pozitivan - rekao je Erdogan novinarima na sastanku Evropske političke zajednice.

22.22 - "Uvođenjem sankcija EU praktično priznala nove ruske teritorije"

Proširenje antiruskih sankcija Evropske unije na Zaporošku i Hersonsku oblast zvuči gotovo kao priznanje ruskog suvereniteta nad ovim teritorijama, uz svo licemerje Brisela, smatra poslanik Državne dume Rusije Leonid Slucki.

Evropska unija nije htela da „vidi pravo stanje stvari“ u Donbasu osam godina, podsticala je „direktan genocid“ od strane kijevskog režima, a sada je „podigla sankcionu palicu i odlučila da kazni ljude zato što su izabrali svoj put“, napisao je Slucki na svom Telegramu.

21.37 - Zaharova: Zapad "raspiruje" nuklearni rat

Portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova upozorila je danas da Zapad "raspiruje" nuklearni rat i da bi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao da bude iskorišćen da uništi planetu.

Zaharova je prokomentarisala na Telegramu poziv Zelenskog NATO-u da preduzme preventivne napade na Rusiju.

- Svi ljudi na planeti morali bi da shvate da je Zelenski marioneta, neuravnotežena ličnost u rukama onih koji mogu da unište planetu - ukazala je Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

21.30 - Peskov o izjavama Zelenskog o preventivnim napadima na Rusiju

Izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji poziva NATO da izvrši preventivne udare na Rusiju ne mogu ostati bez reakcije svetske zajednice, izjavio je Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

Zelenski je ranije danas, govoreći na skupu koji je organizovao Institut Lovi u Australiji putem video-linka, rekao da NATO treba da izvrši preventivne udare na Rusiju, a ne da čeka ruske nuklearne udare.

20.24 - Rute: Složili smo se da moramo da snizimo cenu gasa

- Ono oko čega smo se složili danas jeste da moramo da snizimo cene gasa u Evropi i to nije pitanje samo za 27 država, već za 44 države i svih 44 lidera su potpuno složni i imaju zajedničku ambiciju da donesu mere kako bi se cene gasa snizile - izjavio je holandski premijer Mark Rute u Pragu gde se održava skup Evropske političke zajednice.

Dok god su cene gasa visoke i inflacija u Evropi visoka sve vlade gledaju na koji način će podržati domaćinstva i kompanije kako bi mogli da izađu na kraj sa tom situacijom sa visokim cenama na tržištu energenata i visokom inflacijom, rekao je on.

19.53 - EU uvodi zabranu za brodove sa ruskom naftom po višoj ceni

EU će zabraniti održavanje i osiguravanje brodova trećih zemalja koji prevoze rusku naftu kupljenu po ceni višoj od limitirane.

U slučaju da brod pod zastavom neke treće zemlje transportuje rusku sirovu naftu ili derivate kupljene po ceni višoj od limitirane, tom brodu treba onemogućiti tehničku podršku, popravke u slučaju kvara, finansiranje ili finansijsku podršku, uključujući osiguranje, navodi se u Službenom glasniku EU.

Pixabay
 

19.06 - Ukrajinske snage granatirale područje NE Zaporožje

Ukrajinske snage otvorile su danas vatru u blizini Energodara, sa više od 20 granatiranja registrovanih u industrijskoj zoni i području nuklearne elektrane Zaporožje, saopštila je gradska vojno-civilna administracija.

Ukrajinske snage su u napadima koristile američke haubice 155 mm, navela je gradska administracija u Energodaru.

Nije bilo ljudskih žrtava u napadima, a šteta se procenjuje.

18.40 - IAEA: Smatramo NE Zaporožje ukrajinskim objektom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je danas u Kijevu da ta agencija smatra nuklearnu elektranu Zaporožje ukrajinskim objektom.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta.

18.35 - Zelenski: Ukrajina bi mogla da prestane da snabdeva Evropu strujom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski upozorio je danas da bi ta zemlja uskoro mogla da prestane da isporučuje struju Evropi.

Zelenski je rekao da Ukrajina snabdeva Evropu jeftinom strujom, ali da će "u jednom trenutku" to prestati da radi da bi prebrodila zimu.

- Nećemo imati dovoljno (struje) da zagrejemo svoje domove. A to vreme se približava - rekao je Zelenski u video-obraćanju australijskim zvaničnicima, politikolozima i stručnjacima na događaju čiji je domaćin bio australijski Institut Lovi.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

18.14 - MSP: Rusija uložila preliminarne prigovore na tužbu za genocid

Rusija je uložila preliminarne prigovore na tužbu za genocid, koju je protiv nje podnela Ukrajina u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, saopšteno je danas iz tog suda.

U najvišem sudu Ujedinjenih nacija za sporove između država, strane mogu da ulože preliminarne prigovore ukoliko smatraju da sud nije nadležan u tom predmetu.

U pismu sudu Ujedinjenih nacija u martu, Moskva je tvrdila da MSP nema nadležnost jer konvencija o genocidu ne reguliše upotrebu sile između država.

18.12 - Bajden razočaran odlukom OPEK+ grupe

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je danas razočaranje zbog plana zemalja grupe OPEK+ da smanje proizvodnju nafte i saopštio da Sjedinjene Države razmatraju raspoložive alternative.

- Razmatramo koje moguće alternative imamo. Postoji mnogo alternativa. Još se nismo odlučili. Ali, ovo je razočaranje - rekao je Bajden.

AP Photo/Susan Walsh
 

18.10 - EU sankcionisala 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica

Evropska unija je uvela sankcije protiv 30 ruskih fizičkih i sedam pravnih lica, piše u Službenom listu EU.

Savet smatra da 30 lica i sedam subjekata, odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, treba dodati na listu lica, subjekata i organa koji podležu restriktivnim merama.

Ruski pevači i muzičari Julija Čičerina, Nikolaj Rastorgujev i Oleg Gazmanov dodati su na listu sankcionisanih, zajedno sa kompanijama Irkut i Degtjarjev.

16.30 - Stremousov kritikovao vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorije

Zamenik načelnika vojno-civilne administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov kritkovao je danas vojni vrh Rusije zbog gubitka teritorija u Ukrajini.

Stremousov, u četvorominutnoj video poruci objavljenoj na Telegramu, otvoreno kritikuje „generale i ministre“ u Moskvi jer smatra da nisu razumeli probleme na frontu.

- Zaista, mnogi kažu, da bi, da su na mestu ministra odbrane koji je dozvolio takvo stanje, kao oficiri pucali sebi u glavu - rekao je Stremousov.

Stremousov dodaje da Ministarstvo odbrane ne čine samo ministri, generali, korumpirani pljačkaši... već svi oni heroji koji su dali svoje živote za odbranu Rusije.

16.02 - Rusi oborili pet ukrajinskih raketa ispaljenih iz Himarsa

Ruski PVO sistemi oborili su pet raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“, kojiima su ukrajinske snage gađale Antonovski most u Hersonu, saopštio je portparol hitnih službi ovog grada.

15.21 - Nastavljeno granatiranje Zaporoške oblasti

Ukrajinske snage su tokom proteklog dana nastavile sa granatiranjem okruga i gradova na severu Zaporoške oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- Nažalost, naleti se tokom proteklog dana nastavljaju, neprijatelj gađa infrastrukturu, duž obale, u regionu severa – Energodara, Kamen-Dnjeprovke, Dnjeprorudnog - rekao je Balicki u emisiji „Solovjov uživo“.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

15.17 - Ranjen novinar RT

Ratni dopisnik televiziuje RT Andrej Filatov ponovo je ranjen, saopšteno je na Telegramu televizije.

Filatov je ranjen dok je snimao kako jurišni avioni 11. puka štite naselje Pervomajsko u DNR.

- Lakše sam ranjen: pogodilo me je u bok. Sad idem da uradim rendgen. Najverovatnije kosti nisu povređene - rekao je novinar.

Filatov je već bio ranjen u avgustu kod Avdejevke. 

14.44 - Švedska: Uzrok curenja diverzija

Istraga Službe bezbednosti Švedske podgrejala je sumnje u to da je uzrok curenja na „Severnim tokovima“ – diverzija.

- Istraga švedske Službe bezbednosti na mestu incidenata na 'Severnom toku 1' i 'Severnom toku 2' je završena. Istraga je pojačala sumnje u nedopustivu sabotažu. Istraga na listu mesta je pokazala da su se dogodile eksplozije u blizini 'Severnog toka 1' i 'Severnog toka 2' - navodi se u saopštenju.

Pošto je uviđaj na mestu incidenata završen, pristup zoni u području curenja na gasovodima više nije ograničen, precizira švedska strana.

Swedish Coast Guard via AP
 

13.45 Predstavništvo LNR je saopštilo da je od početka specijalne operacije poginuo 101 civil republike

Sto jedan civil je poginuo, a 314 je ranjeno na teritoriji Luganske Narodne Republike od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

12.55 - EU ne planira da uključi Rusiju u istragu incidenata na Severnom toku, Zaharova reagovala: To znači da se nešto krije od nas

12.10 - Kijev Ilonu Masku: Bez nas se ne može rešavati sudbina Ukrajine

Predstavnik kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je, komentarišući predlog američkog milijardera Ilona Maska za rešavanje sukoba u Ukrajini, da „inostrani mirotvorci“ pokušavaju da odlučuju o sudbini te zemlje ne pitajući je za mišljenje i dodao da Kijev to neće dopustiti.

- Problem svih inostranih 'mirotvoraca' je u tome što oni pokušavaju da reše sudbinu Ukrajine, zaboravljajući da u ta razmatranja uključe Ukrajinu. To njihove fantazije čini nemogućim, a diskusije besmislenim. Ukrajinci nikada neće dozvoliti da se one ostvare. Ništa o Ukrajini bez Ukrajine - napisao je Podoljak na Tviteru.

11.12 - EU usvojila osmi paket sankcija protiv Rusije

Profimedia
 

Evropska unija usvojila je osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje ekonomske mere i personalna ograničenja, saopšteno je na sajtu EU.

10.50 - Evropski komesar objasnio zašto Ukrajinu neće primiti u NATO

Ukrajina neće moći da pristupi NATO-u, uprkos podnetim dokumentima, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište EU Teri Breton za televiziju „BFM“.

Prema njegovim rečima, NATO neće primiti Ukrajinu u savez, jer se na njenoj teritoriji vode borbena dejstva.

- Zelenski je zatražio prijem Ukrajine u NATO, ali, kao što je poznato, pitanje pristupanja Alijansi ne može se pokrenuti u periodu vojnih dejstava na teritoriji zemlje. A u Ukrajini su u toku vojna dejstva i teško je kazati kada će se završiti - rekao je Breton.

9.50 - Dva ukrajinska drona oborena u blizini Antonovskog mosta kod Hersona

AP Photo/Kostiantyn Liberov
 

Dve ukrajinske bespilotne letelice oborene su blizini Antonovskog mosta kod Hersona, saopštio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska nastavlja da gađa civilnu infrastrukturu regiona, a njeni glavni ciljevi su gradovi Herson i Nova Kahovka.

9.47 - Ukrajinskoj vojsci pružen otpor u Hersonskoj oblasti

Ukrajinskoj vojsci pružen je otpor u Hersonskoj oblasti, njeno napredovanje u severnom delu regiona je zaustavljeno na prilazima odbrani, saopštio je predstavnik regionalne administracije Kiril Stremousov.

- U Hersonskoj oblasti se niko nikuda ne povlači. Napredovanje ukrajinskih nacista i stranih plaćenika u severnom delu regiona je zaustavljeno na rubnim linijama odbrane, koju su izgradili naši vojnici. Zahvaljujući usaglašenom radu Ministarstva odbrane Rusije i Ruske garde u hersonskom pravcu je sve pod kontrolom, nema nikakve panike. U hersonskom pravcu ljudi se bore do smrti i obuzdavaju pritisak dobro naoružanih nacista, u čijim je redovima mnogo plaćenika - rekao je Stremousov.

9.10 - Knajsel: Nemačka i Evropa bez ruskog gasa nisu konkurentne

Nemačka i Evropa bez ruskog gasa više nisu konkurentne, ocenila je nekadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsel.

Profimedia/Pixabay
 

Knajsel je, autorskim tekstom u ruskom listu "Vedomosti", ponovo izazvala, svojim proruskim stavom, buru u austrijskoj javnosti.

Ona je prognozira teško stanje po evropsku industriju bez ruskog gasa.

- Nemačka i Evropa bez ruskog gasa više nisu konkurentne. Vladimir Putin je evropskim zemljama nudio ''besplatne isporuke gasa" pod uslovom da se strane kompanije nasele u Rusiju - tvrdi ona u svom tekstu.

To je, smatra, posebno interesantno za srednja prduzeća, nezavisno od sankcija.

8.55 - „Njujork tajms“ piše da Sjedinjene Države smatraju da iza ubistva Darje Dugine stoji Kijev

List navodi, pozivajući se na izveštaj koji je razdeljen prošle nedelje u Beloj kući, da specijalne službe smatraju da deo ukrajinske vlade verovatno ne samo da je znao nego je i odobrio da automobil u kojem se nalazila Dugina bude dignut u vazduh.

U izveštaju se navodi i da SAD nisu učestvovale u organizaciji napada i nisu znale da se on sprema. Da su bili obavešteni o planovima ukrajinske vlade, upozorili bi je da tako nešto ne čini, navodi „Njujork tajms“.

Telegram/Mash
 

7.30 - Rusija: SAD i NATO se kockaju s evropskom bezbednošću

Pozivajući Kijev da nastavi vojne aktivnosti i odbaci pregovore, SAD i NATO stavljaju na kocku evropsku bezbednost, izjavio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na godišnjem plenarnom zasedanju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, posvećenom vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

Gavrilov tvrdi da Zapad odbija da prizna da godinama ne uzima u obzir legitimne interese nacionalne bezbednosti Rusije, što je, kako dodaje, bio razlog za pokretanje specijalne vojne operacije u Ukrajini.

- U ovom trenutku, SAD i druge zemlje članice NATO nisu spremne da uzmu u obzir interese svojih naroda. Pozivom Kijevu da nastavi vojne aktivnosti i odbije pregovore, na kocku je stavljena evropska bezbednost - istakao je Gavrilov, preneo je TASS.

7.20 - Zelenski: Oslobođena još tri naselja na jugu Hersona

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

Ukrajinske snage oslobodile su još tri naselja na jugu Hersonske oblasti, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom video obraćanju.

Zelenski je rekao da su oslobođeni Novovoskresenski, Novohrihorivka i Petropavlivka, naselja koja se nalaze severoistočno od grada Hersona, prenosi Rojters.

07.10 - Dodatni oprez u NATO nakon novih Putinovih poteza

NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je danas zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini opštom mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

- Nismo videli nikakve promene u nuklearnom ponašanju Rusije, ali NATO i saveznici ostaju na oprezu - rekao je zvaničnik NATO Rojtersu.

07.05 - Novi paket sankcija Rusiji

Predstavnici zemalja EU dogovorili su novi paket sankcija Rusiji, uključujući i gornju granicu cene ruske nafte, piše list „Politiko“ pozivajući se na evropske diplomate.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike