U Novoj Kahovki i Melitopolju dejstvuje PVO; Nemačka ministarka odbrane u tajnoj poseti Odesi

01.10.2022

19:31 >> 21:56

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

U Novoj Kahovki i Melitopolju dejstvuje PVO; Nemačka ministarka odbrane u tajnoj poseti Odesi
Rusija-Ukrajina rat - Copyright AP Photo, File/Alexander Zemlianichenko, File/Leo Correa/Kostiantyn Liberov

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 220. dan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u petak na ceremoniji u Moskvi dokumenta o pristupanju Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima je održan referendum. 

Tokom ceremonije Putin je održao veliki govor, nakon čega se sastao sa liderima nepriznate Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti kako bi zajedno potpisali priključenje ovih teritorija Ruskoj Federaciji. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je, opisujući ruskog predsednika Vladimira Putina i planove Rusije posle referenduma u četiri oblasti u Ukrajini, da "ako ruski lider nešto zamisli, on to i uradi“.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski reagovao je na aneksiju teritorija rekavši da će Ukrajina podneti zahtev za članstvo u NATO, ali je iz Amerike stigao odgovor da sada nije trentak za to.

Šta znamo do sada?

U  toku je 220. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Putin potpisuje dokumenta: Ceremonija u Moskvi povodom pristupanja Rusiji teritorija na kojima je održan referendum

- Održani referendumi u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti čime će biti pripojeni Rusiji

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- EU razmatrala da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.55 Ukrajinci tvrde da se preuzeli kontrolu nad Limanom

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko objavio je danas video snimak, u kojem ukrajinske snage tvrde da su preuzele kontrolu nad gradom Limanom u Donjeckoj oblasti.

Jedan od ukrajinskih vojnika rekao je na snimku da su oružane snage Ukrajine "oslobodile i preuzele kontrolu" nad Limanom, prenosi Rojters.

23.13 Lambreht razgovarala sa Reznjikovim u Odesi u bunkeru

Nemačka će isporučiti Ukrajini prvi od četiri najsavremenija IRIS-T sistema za vazdušnu odbranu narednih dana radi zaštite od napada dronova, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht tokom nenajavljene posete Odesi.

 

 


Lambreht je razgovarala sa ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznjikovim u podzemnom bunkeru dok su se čule sirene za vazdušne napade.

- Za nekoliko dana ćemo isporučiti vrlo moderan IRIS-T sistem za vazdušnu odbranu. To je vrlo bitno pre svega za odbranu od dronova - rekla je Lambreht za nemačku televiziju ARD, preneo je Rojters.

 

 

22.50  IAEA: Grosi naredne nedelje u Rusiji i Ukrajini razgovara o nuklearki Zaporožje

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi sledeće nedelje će razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) koja je pod kontrolom Rusije, saopštila je danas IAEA.

22.28 Moskva uzvraća udarac: Kompanijama iz neprijateljskih zemalja zabranjen prevoz robe po Rusiji

21.55 U Novoj Kahovki i Melitopolju dejstvuje PVO


Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku, dejstvuje ruski PVO. U vazduhu su odjeknule dve eksplozije, javlja administracija Nove Kahovke.

AP Photo/Leo Correa
 

I iznad Melitopolja dejstvuje PVO. Na nebu iznad grada su odjeknule tri eksplozije, pretpostavlja se, usled delovanja protivvazduhoplovne odbrane.

21.30 Karpov o rusofobiji

 - Rusofobija u SAD i Evropi dostigla je nivo genocida.

Ovako je dvanaestostruki svetski šampion u šahu Anatolij Karpov prokomentarisao odbijanje švajcarske vlade da mu izda vizu.

21.15 Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 


Rusija je saopštila ranije danas da su njene trupe napustile Liman i povukle se na rezervne položaje, preneo je Rojters.

- Ukrajinska zastava se već nalazi u Limanu u Donjeckoj oblasti - rekao je Zelenski.

20.50 Moskva uzvraća udarac: Kompanijama iz neprijateljskih zemalja zabranjen prevoz robe po Rusiji

Ruska Vlada uvela je zabranu drumskog transporta robe po teritoriji zemlje za kompanije iz zemalja koje su uvele transportna ograničenja protiv Rusije. Ukaz je potpisao premijer Mihail Mišustin.

Zabrana se odnosi na zemlje-članice Evropske unije, Veliku Britaniju, Norvešku i Ukrajinu.

Kako je precizirano u dokumentu, zabrana se uvodi kao odgovor na ograničenja koje su te zemlje uvele državljanima Rusije i ruskim pravnim licima u sferi međunarodnog drumskog transporta robe.

Ukaz stupa na snagu 10. oktobra i važiće do 31. decembra ove godine.

18.59 Obustavljen tranzit ruskog gasa kroz Austriju prema Italiji

Isporuke ruskog gasa preko teritorije Austrije u okviru ugovora Gasprom eksporta sa kupcima u Italiji, obustavljene su zbog odbijanja austrijskog operatora da odobri tranzit, saopštila je kompanija Gasprom.

Profimedia
 

18.25 Guverner Sevastopolja: Avion sleteo sa piste i zapalio se

Jedan avion je danas izleteo sa piste na aerodromu Belbek u Sevastopolju i zapalio se, napisao je guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

"Vanredna situacija na aerodromu Belbek. Prema rečima spasilaca, prilikom sletanja, avion je izleteo sa piste i zapalio se", naveo je Razvožajev, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, na licu mesta se trenutno nalaze vatrogasne jedinice.

 

 

Za sada nema informacija o povređenima.

Na snimcima navodno napravljenim na mestu nesreće, objavljenim na društvenim mrežama, može se videti kako kulja crni dim.

Guverner Sevastopolja je pozvao građane da ostanu mirni.

17.46 - Borelj: Pristupanje Ukrajne NATO sada nije glavno pitanje

Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenio je da pristupanje Ukrajine NATO "u ovom trenutku nije fundamentalno pitanje".

On je u danas objavljenom intervjuu za špansku televiziju 24 oras, govoreći o nuklearnoj pretnji ruskog predsednika Vladimira Putina, ocenio da "takav rizik postoji" i podsetio da je ruski lider poručio da je to "stvarna pretnja",

- Ove pretnje dodatno izoluju Rusiju, ali ipak moraju biti ozbiljno shvaćene - rekao je Borelj.

17.20 Kadirov: Moskva da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Lider Čečenije Ramzan Kadirov ocenio je danas da bi zbog najnovih preokreta na bojnom polju Moskva trebalo da razmotri da u Ukrajini upotrebi taktičko nuklearno naoružanje niskog učinka.

U poruci na svom Telegram kanalu Kadirov je kritikovao ruske vojne komandante zbog današnjeg napuštanja položaja u gradu Limanu na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

"Po mom ličnom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mere, sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe taktičkog nuklearkog naoružanja", poručio je Kadirov.

16.34 - Zaharova: Smešne su kritike da Rusija crta novu mapu Evrope

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ocenila je danas da su smešne izjave koje se plasiraju u evropskim zemljama da je Rusija odlučila da "nacrta novu mapu Evrope".

- A pridike o prekrajanju granica koje se šalju s druge strane okeana pođednako su smešne - izjavila je Zaharova i ukazala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije bilo podrška preoblikovanju granica Srbije i kockanju SAD sa nezavisnošću Kosova, prenosi TASS.

Profimedia
Marija Zaharova

Ona kaže i da je dirnuta tvrdnjama koje stižu sa zapada o tome kako je Rusija odlučila da crta novu mapu Evrope.

- Smešno je što se ova ideja izgovara u Nemačkoj koja svoje trenutne granice ima zahvaljujući sličnom crtanju novih granica krajem 1980-ih. Nije na Berlinu da govori o bilo kakvom preoblikovanju granica s obzirom na strahote (Drugog svetskog rata) koje se pamte i ne smeju biti zaboravljene - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

15.27 - Ukrajina uvela sankcije protiv 3.600 fizičkih i pravnih lica iz Rusije

Vlada Ukrajine usaglasila je nove pakete sankcija protiv više od 3.600 ruskih fizičkih i pravnih lica, saopštila je pres-služba Ministarstva privrede Ukrajine.

Kako se navodi, na spisku su deca i rođaci ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih bliskih saradnika, predstavnici regionalnih elita i ruskih vlasti, predstavnici rukovodstva Oružanih snaga Rusije, oligarsi, predstavnici vlade LNR i DNR, umetnici, uključujući državljane Ukrajine. Takođe su usvojene sankcije protiv stranih državljana – međunarodnih posmatrača na referendumima. Sankcije su uvedene i protiv ključnih kompanija, banaka, preduzeća iz oblasti rudarstva, energetike, komunikacija, logistike.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

14.42 - U SAD oglašena prodaja jahte ruskog oligarha Kasaeva

Američka kompanija koja posreduje u prodaji luksuznih jahti, oglasila je prodaju super luksuzne jahte "Maj Skaj", koja se dovodi u vezu sa sankcionisanim ruskim milijarderom Igorom Kasajevim, po ceni od 29,5 miliona evra, preneo je danas Rojters.

Američka kompanija koja posreduje u ovoj poslovnoj operaciji poslala je 14. septembra informaciju o prodaji jahte "Maj Skaj" putem e-mejla na adrese nepoznatih primalaca.

Ova vest je izazvala zabrinutosti zapadnih vlada i aktivista da su ruski milijarderi, poput Kesajeva, uspeli da zaobiđu paket međunarodnih sankcija, koje ciljaju na njihovu luksuznu imovinu kao što su jahte.

14.15 - Ukrajinske snage granatiraju Energodar

Ukrajinska vojska je počela artiljerijski napad na obalsko područje Energodara, saopštila je administracija tog grada.

Nacionalističke formacije Oružanih snaga Ukrajine otvorile su artiljerijsku vatru na oblasko područje grada. Odjeknulo je 13 eksplozija.

Hitne službe su u pripravnosti za ukazivanje pomoći u slučaju vanredne situacije. Za sada nema podataka o materijalnoj šteti, a žrtava nema.

14.11 - Šojgu: Delimična mobilizacija ne obuhvata žene

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da delimična mobilizacija u Rusiji ne obuhvata žene.

Profimedia
Sergej Šojgu

- Ne. Tako nešto nije bilo ni u planovima za budućnost. Ne planiramo da pozivamo žene - rekao je Šojgu odgovarajući na pitanje novinara.

Ministar odbrane Rusije je zajedno s gradonačelnikom Moskve Sergejom Sobjanjinom i gubernatorom Moskovske oblasti Andrejom Vorobjovom proverio tok priprema i uslove razmeštanja mobilisanih građana.

13.56 - Ukrajinske trupe intenzivirale napade na naselja u DNR

Ukrajinska vojska je za sat i 15 minuta ispalila više od 10 projektila iz tenka, kao i 20 nenavođenih avijacionih raketa na Zajcevo, Ozerjanovku, Makejevku i Staromihajlovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

13.31 - Ukrajinska SB pokrenula istragu protiv lidera LNR

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je pokrenula istragu protiv lidera Luganske Narodne Republike Leonida Pasečnika i još osmorice poslanika Donjecke Narodne Republike zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju navodno nezakonitog referenduma na istoku Ukrajine.

13.09 - Tras i Frederiksen: Incidenti na gasovodu su čin sabotaže

Britanska premijerka Liz Tras i njena danska koleginica Mete Frederiksen saglasile su se danas da se incidenti na gasovodu Severni tok "predstavljali čin sabotaže".

Stefan Rousseau/Pool Photo via AP
Liz Tras

- Frederiksen je obavestila britansku premijerku o šteti koja je naneta gasovodima Severni tok prošle nedelje. Složile su se da su incidenti očigledno predstavljali čin sabotaže - saopštila je kancelarija britanske premijerke, prenosi Rojters.

Liderke su saglasne da je opšta bezbednost i bezbednost Baltičkog mora u interesu svih.

12.27 - IAEA traži informacije od ruskih vlasti o uhapšenom direktoru nuklearke

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je od ruskih vlasti informacije o generalnom direktoru ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igoru Murašovu , koga je, prema navodima Kijeva, uhapsila ruska patrola.

- Kontaktirali smo ruske vlasti i tražimo pojašnjenja - rekao je portparol IAEA u izjavi za agenciju Rojters.

11.03 - Ruski konzulat u Aper Ist Sajdu u Njujorku isprskan je crvenim sprejom, saopštila je policija.

Osoblje konzulata je saopštilo da su u akciji učestvovale dve osobe: Dok je jedna prskala zgradu farbom, druga je snimala.

 

 

10.41 - Lambreht: Nemačka ne može sama da donese odluku o stupanju Ukrajine u NATO

Nemačka ne može samostalno da donese odluku o stupanju Ukrajine u NATO po ubrzanoj proceduri, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht, koja je u poseti Kišinjevu.

- Ukrajina ima slobodu da bira alijansu u kojoj se oseća slobodno, ali Nemačka ne može samostalno da donosi odluku o tome, bez konsultacija sa seveznicima u Alijansi. Sve razgovore o zahtevu za ubrzano stupanje Ukrajine u NATO vodiće 30 zemalja članica - rekla je Lambrehtova novinarima.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u petak da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano stupanje u NATO.

10.06 - Granatirana Nova Kahovka

Ukrajinska vojska granatira Novu Kahovku, aktiviran je protivvazdušni sistem Oružanih snaga Rusije, u vazduhu je odjeknulo pet eksplozija, saopštile su gradske vlasti.

AP Photo/Kostiantyn Liberov
 

10.04 - Ukrajinci u poslednja 24 sata granatirali sedam naselja

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata ispalila 118 jedinica municije na sedam naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna milicija DNR.

- Zajedničkim dejstvima vojnika Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništeni su neprijateljsko naoružanje i vojna tehnika: jedan tenk, dve pozicije minobacačkih jedinica, dve borbene oklopne mašine i dve bespilotne letelice - navedeno je u saopštenju.

09.41 - Lider Krima: Ujedinjenje četiri regiona s Rusijom nije poslednje

Ulazak Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije predstavlja povratak istorijskoj pravdi i nije poslednje ujedinjenje, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov.

- Ovo je obnavljanje istorijske pravde, sve protiče ispravno. Predsednik Rusije je jasno rekao: vraćamo se na istorijske granice, ruski svet se vraća u te granice... Zbog toga postoji osećanje ponosa na zemlju, na predsednika, na njegove odluke, sve je to ispravno Zbog toga, hvala bogu, idemo napred i uveren sam da ovo nije poslednje ujedinjenje - rekao je Aksjonov u video-zapisu objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

AP Photo/Kostiantyn Liberov
 

09.10 - Ankara: Ne možemo da priznamo ujedinjenje četiri regiona s Rusijom

Ministarstvo inostranih poslova Turske je saopštilo da Ankara ne može da prizna ujedinjenje Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom.

- Ta odluka je grubo narušavanje ustanovljenih principa međunarodnog prava, ne možemo da je prihvatimo - navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je ponovo saopštilo da podržava rešavanje krize „na osnovu pravednog mira, koji treba da bude postignut pregovorima“.

08.35 - Ruske snage privele direktora nuklearke Zaporožje

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova.

Murašova su ruske snage zadržale u petak na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, njegov automobil je zaustavljen, a Murašovu je stavljen povez preko očiju i odvezen je u nepoznatom pravcu.

08.24 - Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Džejk Saliven/Profimedia
 

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Juronjuz (Euronews).

- Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku ''na terenu'', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme - rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, preneo je TASS.

Ukrajina je u petak zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o prisajedinjenju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

08.15 - Granatirani Donjeck i Jasinovata

Ukrajinska vojska je tokom tri sata granatirala tri oblasti Donjecka, kao i Jasinovatu, ispalivši 21 projektil, jedan čovek je poginuo, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

07.18 - Ruski veto na nacrt rezolucije SB UN o osudi referenduma

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje referendume u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o pristupanju Rusiji.

AP Photo/Jason DeCrow
 

Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik TASS-a.

Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

07.05 - Kina pozvale sve strane u sukobu u Ukrajini na pregovore

Kina poziva sve strane u sukobu u Ukrajini da pokažu uzdržanost i učine napore za pregovore i prekid vatre, izjavio je stalni kineski predstavnik u Ujedinjenim nacijama Čang Jun na sednici Saveta bezbednosti u petak.

Čang je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i istakao da se moraju poštovati principi iz povelje UN.

Sve legitimne zabrinutosti za bezbednost svih strana moraju biti ozbiljno razmotrene, a svi napori za mirno rešenje moraju biti podržani, zaključio je Čang.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike