Hitna sednica SB UN u petak, Švedska preuzima istragu o gasovodima, EK hoće sankcije i za one koji pomažu Rusiji

28.09.2022

21:25

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Hitna sednica SB UN u petak, Švedska preuzima istragu o gasovodima, EK hoće sankcije i za one koji pomažu Rusiji
ukrajina copy - Copyright AP Photo/Andrii Marienko/ Olexandr Chornyi /Evgeniy Maloletka

Sukob u Ukrajini je ušao u 217.dan.

U utorak su petodnevni referendumi okončani, a uveče su objavljeni rezultati koji su pokazali da su se sve četiri ukrajinske oblasti odlučile da se pripoje pripajanju Rusiji.

Fronteks saopštava da je granice Evropske unije, nakon najave delimične mobilizacije, protekle nedelje prešlo 66.000 Rusa. NATO poručuje da nuklearni rat ne može da bude dobijen, kao i da bi nuklearni napad imao ozbiljne posledice po Rusiju.

Gas poskupeo zbog curenja iz cevovoda Severni tok 1.

Šta znamo do sada?

U  toku je 217. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin poručio da je misija Rusije da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Misija IAEA u Zaporožju

- Velike borbe i provokacije u okolini nuklearke Zaporožje

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- EU razmatra da se zabrani ulazak Rusima na godinu dana

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.25 Avion sa liderima DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti oblasti sleteo je u Moskvu

Fotografiju je objavio zamenik šefa hersonske administracije Kiril Stremousov. Lideri su u Moskvi došli da na zakonodavnom nivou utvrde odluku stanovnika o ujedinjenju sa Rusijom

 

 

22.30 Zvaničnik SAD: Rano je reći da su curenja gasovoda "sabotaža"

Uprkos strahovanjima američkih saveznika da su curenja gasovoda Severni tok namerno izazvana, SAD veruju da je preuranjeno za zaključak da je reč o "sabotaži", izjavio je visoki američki vojni zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.

Mnogi naši partneri, kako mi se čini, zaključili su ili veruju da je u pitanju sabotaža. Ja još nisam u poziciji da mogu da kažem da li je to tako ili nije, dodao je zvaničnik, prenosi agencija Rojters.

Danish Defence Command via AP
 

 

Na pitanje da li se može isključiti bilo kakva umešanost SAD u curenja gasovoda, vojni zvaničnik je odgovorio da "SAD apsolutno nisu uključene u to".

22.15 Moskva upozorava SAD i VB da ne vuku nesmotrene poteze

Moskva upozorava Vašington i London na nesmotrene poteze koji bi mogli da situaciju oko Ukrajine dovedu do opasne tačke, izjavio je šef ruske delegacije na Forumu o vojnoj bezbednosti i kontroli oružja na plenarnoj sednici OEBS-a u Beču, Konstantin Gavrilov.

"Modernizovanjem svog nuklearnog potencijala, Vašington ohrabruje neodgovornu eskalaciu nuklearne retorike svojih saveznika u Londonu, koji otvoreno izražavaju bezuslovnu spremnost da pritisnu crveno dugme, ako bude neophodno", kazao je Gavrilov, prenosi TASS.

On je dodao da Rusija upozorava Vašington i London da ne preduzima ju ishitrene korake koji bi situaciju oko Ukrajine doveli do opasne tačke.

Gavrilov je istakao da Rusija "pažljivo prati pokusaje SAD da mobilišu svoje satelite radi još oštrije konfrontacije sa Ruskom Federacijom". "Ruski predsednik Vladimir Putin kazao je da bi, ako bi teritorijalni integritet naše zemlje bio ugrožen, sva raspoloživa sredstva bila upotrebljena da se zaštiti Rusija i naš narod", ponovio je ruski zvaničnik.

21.05 - Podoljak: Odlučni smo da vratimo oblasti okupirane od Rusije

Ukrajina je odlučna da povrati teritoriju koju će Rusija verovatno anektirati nakon glasanja u okupiranim oblastima, rekao je danas savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

On je dodao da ozbiljno shvata pretnje Moskve da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu sa susedom.

21.00 - EK predlaže sankcije i za one koji pomažu Rusiji da ih zaobiđe

Predlog osmog paketa sankcija Rusiji koji je danas predstavila Evropska komisija uključuje i sankcionisanje osoba koje pomažu u zaobilaženju sankcija.

- Uvodimo novu kategoriju, u kojoj ćemo moći da stavimo na spisak pojedince ako zaobilaze sankcije. Na primer, ako kupe robu u Evropskoj uniji, unesu je u treću zemlju a zatim u Rusiju, to će biti zaobilaženje sankcija i ti pojedinci mogu se naći na spisku sankcionisanih. Mislim da će to imati veliki efekat odvraćanja - rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Profimedia
 

20.13 - Sastanak u petak

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastaće se u petak na zahtev Rusije kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na dva ruska gasovoda ka Evropi i izlivanju gasa u Baltičko more.

Francuska misija pri Ujedinjenim nacijama koja u septembru predsedava 15-članim savetom, saopštila je da će se na sastanku razgovarati o gasovodima Severni tok na čiju su izgradnju Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara

19.20 - Varšava: Ne treba priznati pseudoreferendume u Ukrajini

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo referendume održane na ukrajinskim teritorijama.

- Mi pozivamo članove međunarodne zajednice da ne priznaju legitimitet ovih pseudoreferenduma i njihov rezultat, koji ni na koji način ne može da bude odraz volje ljudi iz ovih regiona koji su često bili i silom naterani da glasaju - navelo je poljsko ministarstvo u saopštenju.

17.52 - Švedska služba bezbednosti preuzela istragu o Severnom toku

Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da je služba nacionalne bezbednosti preuzela preliminarnu istragu o oštećenju gasovoda Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru.

U saopštenju tužilaštva je potvrđeno da će švedska služba bezbednosti voditi istragu jer, kako se navodi "moguće je da je reč o ozbiljnom zločinu koji je, bar delimično, usmeren protiv švedskih nacionalnih interesa, a po svemu sudeći izvršila ga je neka strana sila".

Danish Defence Command via AP
 

17.51 - Rusija traži hitnu sednicu SB UN zbog Severnog toka

Rusija je zatražila da sutra bude održana hitna sednica Saveta bezbednosti UN zbog sabotaže na gasovodima Severni tok, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

- Rusija je zatražila vanredno zasedanje Saveta bezbednosti UN zbog subverzivnih akata na dva cevovoda Severnog toka. Očekujemo da će sednica biti održana sutra - naveo je Poljanski.

17.49 - Borelj: Nepriznavanje lažnih referenduma

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je danas međunarodnu zajednicu da ne prizna lažne referendume koji su održani na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom.

- Sprovođenjem nelegalnih referenduma, koje je organizovala Rusija, Kremlj sledi isti scenario koji smo već videli u Gruziji 2008. i na Krimu 2014. godine - naveo je Borelj u saopštenju.

AP Photo/Olivier Matthys
 

16.47 - Evropska komisija predložila 8. paket sankcija Rusiji

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, predstavila je danas predlog novog, 8. paketa sankcija protiv Ruske Federacije, s ciljem da "Kremlj plati" zbog sprovođenja referenduma u Ukrajini, koji je ona nazvala "lažnim glasanjem".

15.43 - Erdogan Zelenskom ponudio posredovanje za nuklearku Zaporožje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim i ponudio posredovanje u stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

- Predsednik Ergodan je izrazio duboko zadovoljstvo što je uspešno okončana razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine na kojoj već dugo rade. Navodeći da funkcioniše sporazum o ukrajinskom izvozu žitarica preko Crnog mora, predsednik Erdogan je rekao da se sličan pristup može ispoljiti i u kontekstu nuklearke Zaporožje i da je ponuda neophodnog posredovanja i pomoći u stvaranju demilitarizovane zone oko elektrane u funkciji - rečeno je novinarima iz kabineta turskog predsednika, prenela je agencija TASS.

AP Photo/Lefteris Pitarakis, FILE
Redžep Tajip Erdogan

14.24 - Fon der Lajen i Borelj danas o pooštrovanju sankcija Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef diplomatije EU Žozep Borelj obratiće se danas javnosti kako bi saopštili planove za pooštravanje sankcija Rusiji.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je juče Evropsku uniju da uvede ekonomske sankcije Rusiji, umesto individualnih, kako bi je kaznila zbog organizovanja referenduma u četiri okupirana ukraninska regiona, koja ima za cilj njihovu aneksiju.

13.57 - Ukrajinci granatirali grad u Hersonu

Ukrajinske trupe izvele su raketni napad na grad Aljoški kod Hersona, aktiviran je sistem za protivvazdušnu zaštitu, saopštio je predstavnik hitnih službi Hersonske oblasti.

U Hersonu, na drugoj strani Dnjepra, čule su se četiri eksplozije.

U granatiranju je pogođen hotel „Kolos“, a povređenima se pruža u medicinska pomoć. Njihovo stanje je stabilno, saopštio je ministar zdravlja Hersonske oblasti Vadim Iljmijev.

- Ukrajina je još jednom pokazala koliko voli stanovnike Hersonske oblasti. Nažalost, stradali su civili - rekao je on i dodao da je stanje ranjenih stabilno.

- Za sada se sami snalazimo. Ali ako bude potrebno, poslaćemo ih u Simferopolj - rekao je ministar.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

13.40 - Nemačka se uključila u istragu curenja iz Severnog toka, pojačane mere bezbednosti

Ministarka odbrane Nemačke Kristin Lambreht, potvrdila je danas da se nemačka ratna mornarica uključila u istragu incidenta curenja gasa na sistemu gasovoda Severni tok u Baltičkom moru i poručila da se situacija mora razjasniti, a odgovorni brzo ideentifikovati.

- Pretpostavljena sabotaža na gasovodu je dodatno podsećanje na to koliko zavisimo od kritične infrastrukture, pa i one koju imamo ispod površine mora - navodi se u saopštenju iz kabineta ministarke Lambreht, prenosi Rojters.

12.56 - Moskva: Glupe tvrdnje da je Rusija sabotirala Severni tok

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je danas glupim tvrdnje da Rusija stoji iza navodnih napada na gasovode Severni tok, navodeći da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džo Bajden mislio kada je početkom februara govorio o tome da se treba osloboditi Severnog toka 2, ali da Moskva pamti te reči.

- To je prilično predvidljivo i takođe predvidljivo glupo izneti takve verzije (događaja). Predvidljivo glupo i apsurdno - rekao je Peskov na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi TASS.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

On je kazao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da "u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo", ali da do sada "vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga".

12.50 - Američka ambasada u Moskvi pozvala građane da napuste Rusiju

Američka ambasada u Moskvi pozvala je danas građane SAD da hitno napuste Rusiju sve dok postoje mogućnosti za to.

- Američki građani ne bi trebalo da putuju u Rusiju, a oni koji borave ili putuju u Rusiju, treba odmah da napuste zemlju, dok postoje ograničene mogućnosti komercijalnog putovanja - navodi se u saopštenju američke ambasade u Moskvi, koje je prenela agencija TAS S.

Prethodno su Vlade Bugarske i Poljske pozvale svoje državljane koji su još u Rusiji da odmah napuste tu zemlju.

12.45 - LNR i Hersonska oblast zatražile od Putina prijem u Rusiju

Vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i Hersonske oblasti zatražile su danas od ruskog predsednika Vladimira Putina da razmotre ulazak tih teritorija u sastav Rusije.

Teritorija Donjecke Narodne Republike još uvek nije cela oslobođena, pa je, u najmanju ruku, potrebno osloboditi celu teritoriju i specijalna vojna operacija će biti nastavljena, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov govoreći o ciljevima specijalne operacije u svetlu referenduma.

AP Photo/Kostiantyn Liberov
 

- Ono što mogu da vam kažem sa apsolutnom tačnošću, znate da još nisu oslobođene sve teritorije Donjecke Narodne Republike. Radi se o teritoriji u granicama 2014. Zbog toga je, u najmanju ruku, potrebno osloboditi čitavu teritoriju Donjecke Narodne Republike - odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li će specijalna operacija biti nastavljena nakon što Rusija potpiše dokument o prisajedinjenju novih regiona.

On je podsetio da je teritorija LNR već oslobođena.

11.31 - Stanovnici Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva blokirali put

U delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev ljudi su blokirali put u znak protesta protiv politike kijevskih vlasti, saopštio je predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ i član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- U znak protesta protiv dejstava režima Zelenskog, Zaporošci su blokirali Orehovsku magistralu. Ljudi kojima i dalje nije dozvoljen ulazak na oslobođenu teritoriju blokirali su put u znak protesta i zahtevaju da budu oslobođeni - napisao je Rogov na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti kroz sistem odobrenja, elektronskih redova, bezbednosnih provera, kao i organizovanjem dodatnih problema na prelazima u blizini kontakt-linije, namerno stvaraju dodatne poteškoće za stanovništvo i blokiraju ulaz na oslobođeni deo Zaporoške oblasti.

 

 

11.27 - Rusija spremna na zajedničku istragu incidenta na Severnom toku

Rusija je spremna da razmotri zahteve iz evropskih zemalja za zajedničku istragu o uzrocima incidenta na gasovodu Severni tok, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, dodajući da takvih zahteva do sada nije bilo.

- Ako bude zahteva, razmotrićemo ih. Koliko znam, nije ih bilo - rekao je Gruško, prenose RIA Novosti.

11.11 - Merkel o nuklearnoj pretnji: Treba ozbiljno shvatiti Putinove reči, ne tvrditi odmah da je blef

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi trebalo ozbiljno shvatiti reči ruskog predsednika Vladimira Putina.

11.02 - Lider LNR Leonid Pasečnik saopštio je da je otputovao u Moskvu kako bi se okončala pravna procedura ulaska LNR u sastav Rusije

10.32 - Borelj: Referendumi krše suverenitet Ukrajine

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj nazvao je referendume „kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“.

 

 

- Evropska unija osuđuje održavanje nelegalnih ‘referenduma’ i njihove falsifikovane rezultate. Ovo je još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine u svetlu sistematskog kršenja ljudskih prava - napisao je Borelj na Tviteru.

 

 

9.36 - Meloni obećala punu podršku Ukrajini

Predsednica stranke Braća Italije Ðorđa Meloni, koja ima najveće izglede da postane italijanska premijerka, obećala je punu podršku Kijevu, nakon što joj je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski čestitao na izbornoj pobedi.

- Čestitam Ðorđi Meloni i njenoj stranci pobedu na izborima. Cenimo stalnu podršku Italije Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Računamo na plodonosnu saradnju sa novom italijanskom vladom - napisao je na italijanskom na Tviteru ukrajinski lider.

Meloni je odgovorila, rekavši Zelenskom da može "da računa na lojalnu podršku za slobodu ukrajinskog naroda".

9.30 - Kadirov: Rezlutati referenduma su „logični završetak višegodišnjeg ugnjetavanja“

AP Photo/Musa Sadulayev, FILE
Ramzan Kadirov

Čečenski lider Ramzan Kadirov nazvao je rezultate referenduma o prisajedinjenju Rusiji „logičnim završetkom višegodišnjeg ugnjetavanja“.

- Ovo je, svakako, prirodan kraj višegodišnjeg ugnjetavanja od strane neonacističke kijevske hunte. Dugi niz godina stanovnici ovih teritorija bili su izloženi stalnom nasilju i niko nije mogao da im garantuje njihova zakonska prava. Predsednik Rusije Vladimir Putin okončao je ovu nepravdu, dajući narodu mogućnost da sam bira svoju dalju sudbinu - napisao je Kadirov na svom Telegramu.

9.21 - Šolc: Putin očajan, pravi grešku za greškom

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da ruski predsednik Vladimir Putin „pravi grešku za greškom“.

Takvo delovanje je, smatra, rezultat očajanja i reakcija na neuspehe ruske vojske u istočnoj Ukrajini.

AP Photo/Petr David Josek
Olaf Šolc

On je, u intervjuu za dnevnik „Osnabriker catung“, rekao da Nemačka neće prihvatiti lažne referendume.

9.10 - Rogov: Sada čekamo odgovor ruskog predsednika

Zaporoška oblast može vrlo uskoro da postane deo Rusije, izjavio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ i predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

- Sada se obraćamo Rusiji i čekao odgovor od ruskog predsednika. Nadam se da možemo da postanemo deo jedinstvene Rusije u narednim danima - rekao je on.

9.02 - Stremousov: Hersonska oblast izašla iz Ukrajine

Hersonska oblast je odlukom većine stanovnika regiona de fakto izašla iz sastava Ukrajine, izjavio je za Sputnjik zamenik šefa regionalne administracije ove oblasti Kiril Stremousov.

- Stanovnici Hersonske oblasti su većinom glasova odlučili da izađu iz sadašnje nacističke Ukrajine. Hersonska oblast je de fakto izašla iz sastava nacističke Ukrajine, koja se pretvorila u neku vrstu fašističke Nemačke i zapravo zastupa interese kolektivnog Zapada, a ne interese ukrajinskog naroda - rekao je Stremousov

AP Photo
 

Prema njegovim rečima, sada stanovnici Hersonske oblasti čekaju odluku Rusije da taj region uključi u svoj sastav kao novi subjekt.

Stremousov je istakao da Hersonskoj oblasti nije potrebno priznanje rezultata referenduma od strane Zapada.

- Ne zanima nas mišljenje Evropske unije, jer je to grupa marionetskih lidera - rekao je Stremousov.

8.38 - LNR će danas tražiti od Putina prijem u Rusku Federaciju

Lider samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Ukrajini Leonid Pasečnik najavio je da će kasnije danas pripremiti dokument kojim se od ruskog predsednika Vladimira Putina traži da razmotri prijem LNR u sastav Ruske Federacije, prenosi TASS.

- Rezultat je tu! Stanovnici Luganske Narodne Republike su se opredelili za svetlu i prosperitetnu budućnost - napisao je on na Telegramu, komentarišući rezultate referenduma koje su organizovale proruske vlasti, o pristupanju LNR Rusiji.

- Danas ću pripremiti odgovarajući dokument kojim tražim od ruskog predsednika Vladimira Putina da razmotri pristupanje LNR Ruskoj Federaciji kao konstitutivnog člana u skladu sa zakonom - zaključio je Pasečnik.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao "farsu".

8.20 - Evropska komisija će danas predložiti nove sankcije protiv Rusije, uključujući ograničenje cene ruske nafte

AP photo
 

8.05 - Trudo: Nove sanckije Moskvi zbog lažnog referenduma

Kanadski premijer Džastin Trudo saopštio je da će njegova zemlja uvesti dodatne sankcije Rusiji, kao odgovor na "lažne referendume", održane na ukrajinskim teritorijama pod kontrolom Moskve.

On je rekao da Kanada nikada neće priznati rezultate tih referenduma ili pokušaja nelegalne aneksije ukrajinskih teritorija od strane Rusije, prenosi Rojters.

Trudo je napomenuo da Kanada aktivno sarađuje s međunarodnim partnerima i saveznicima i da zemlja namerava da uvede nove sankcije osobama i subjektima koji su učestvovali u ovom poslednjem pokušaju narušavanja ukrajinskog državnog suvereniteta i onima koji su odgovorni za ratna stradanja u Ukrajini.

- Nameravamo da uvedemo nove sankcije protiv osoba i subjekata koji su saučesnici u ovom najnovijem pokušaju podrivanja principa državnog suvereniteta i koji dele odgovornost za aktuelno besmisleno krvoproliće širom Ukrajine - naveo je Trudo u saopštenju.

Proruski zvaničnici u četiri regiona Ukrajine pod kontrolom Moskve saopštili su juče da se ogromna većina stanovnika izjasnilla za ulazak ovih oblasti u sastav Ruske Federacije, nakon pet dana glasanja na referendumu koje su Kijev i zapadni lideri unapred odbacili kao "farsu", navodi britanska agencija.

8.00 - Šarl Mišel: EU neće priznati lažne referendume

Lukas Barth/Pool Photo via AP
Šarl Mišel

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da Evropska unija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije ni njihove rezultate.

- Lažni referendumi. Lažni rezultati. Nećemo priznati ni jedno ni drugo - napisao je Mišel na Tviteru.

Na referendumima koji su od 23. do 27. septembra održani u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj za priključenje Rusiji izjasnila se velika većina birača.

Zapad i Ukrajina su oštro osudili održavanje referenduma, a Zapad je Rusiji zapretio novim sankcijama zbog referenduma.

7.40 - UN ne mogu da provere da li je u pitanju sabotaža

UN nemaju načina da provere tvrdnje da su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 bili predmet sabotaže i nadaju se da će curenje gasa biti zaustavljeno, izjavio je na konferenciji za novinare portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

- Videli smo napise u štampi, ali mi nemamo načina da proverimo te tvrdnje, a ni mandat za sprovođenje istrage. Nadamo se da će biti zaustavljeno curenje gasa kako bi se obezbedio veći protok - rekao je Dižarik, prenosi TASS.

Danska premijerka Mete Frederiksen izjavila je da ne isključuje mogućnost da su oštećenja na gasovodima sistema Severni tok posledica sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov takođe nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 nastala nakon sabotaže.

7.35 Zelenski: Rusija preti svetu nuklearnom katastrofom

Vladimir Zelenski se putem video-linka obratio na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), gde je zatražio da se Ukrajini pruže kolektivne garancije bezbednosti i poručio da Rusija ne bi smela da ima nuklearno oružje pošto preti svetu "nuklearnom katastrofom".

- Ukrajina mora da dobije jasne i pravno obavezujuće garancije kolektivne bezbednosti - rekao je Zelenski u video obraćanju tokom sednice Saveta bezbednosti, koja je bila posvećena referendumima o pridruživanju Rusiji, koje su proruske vlasti organizovale u oblastima Ukrajine koje su pod kontrolom Moskve.

On je dodao da je „svetu potrebna“ bezbednosna arhitektura koja bi bila u skladu sa globalnom ulogom Ukrajine i pozvao na nastavak vojne i finansijske podrške Kijevu, prenosi Sputnjik.

U obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski je i upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle "lažnih referenduma koji su organizovani u okupiranim oblastima", preneo je Gardijan.

Ukrajinski predsednik je rekao i da Rusija ne može imati nuklearno oružje, jer ona njime ne obezbeđuje bezbednost celom svetu.

7.30 - Zelenski: Ovu farsu ne možemo zvati ni imitacijom referenduma

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski osudio je kao „farsu“ i odbacio rezultate referenduma o pridruživanju Rusiji, koji su u četiri oblasti Ukrajine, pod kontrolom Moskve, sprovele proruske vlasti.

Zelenski je poručio je da će Ukrajina „braniti“ svoje stanovništvo u regionima pod ruskom kontrolom, pošto su vlasti samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike u Donbasu i Zaporoške i Hersonske oblasti objavile rezultate referenduma koje je Zapad već osudio, prenosi Gardijan.

Genya Savilov, Pool Photo via AP
 

- Ova farsa na okupiranoj teritoriji ne može se nazvati čak ni imitacijom referenduma. Mi ćemo delovati da zaštitimo naš narod: i u Hersonskoj oblasti, u Zaporoškoj oblasti, u Donbasu, u trenutno okupiranim oblastima Harkovske oblasti i na Krimu - saopštio je Zelenski u utorak u video-snimku objavljenom na Telegramu.

Obraćanje ukrajinskog predsednika usledilo je nakon što su proruski zvaničnici u četiri regiona saopštili rezultate referenduma, prema kojima se velika većina stanovnika odlučila za prisajedinjenje Rusiji,a zapadni lideri unapred su odbacili ovo izjašnjavanje kao "lažno glasanje".

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Zapad nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, a NATO je referendume nazvao „lažiranjem“ i „kršenjem međunarodnog prava“.

Ujedinjene nacije su saopštile da ostaju posvećene teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar priznatih granica, navodi britanski list.

Ranije je, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, Zelenski upozorio da Ukrajina neće moći da pregovara sa Rusijom posle ovog glasanja.

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da se obrati pred oba doma ruskog parlamenta u petak i to bi mogao da iskoristi da zvanično objavi priključenje Rusiji ukrajinskih teritorija na kojima su održani referendumi, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u najnovijim obaveštajnim podacima, navodi Gardijan.

7.25 - Poljski zvaničnik "zahvalio" SAD što su oštetile Severni tok

Evropski parlamentarac i bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski "zahvalio je" Sjedinjenim Američkim Državama što su oštetile gasovod Severni tok.

- Mala stvar, ali toliko radosti. Hvala, SAD - objavio je Sikorski na svom Tviter nalogu i postavio fotografiju mesta nesreće na gasovodu Severni tok, prenosi TASS.

Sikorski je pri tome citirao američkog predsednika Džoa Bajdena koji je 7. februara zapretio da će SAD oboriti Severni tok ukoliko ruske trupe budu prešle ukrajinsku granicu.

7.15 - Fon der Lajen osudila sabotažu na sistemu gasovoda Severni tok

AP Photo/Jean-Francois Badias
Ursula fon der Lajen

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je curenje gasovoda Severni tok izazvano sabotažom i najavila "najsnažniji mogući odgovor" ako bude napadnuta aktivna evropska energetska infrastruktura.

- Razgovarala sam predsednicom vlade Danske Frederiksen o sabotaži na (sistemu) Severni tok - objavila je na svom Tviter nalogu Urslula fon der Lajen i dodala da je sada najvažnije istražiti ove incidente kako bi se dobila potpuno jasna slika o tome šta se dogodilo i zašto, prenosi Rojters.

- Svako namerno ugrožavanje aktivne evropske energetske infrastrukture je neprihvatljivo i na to ćemo uzvratiti na najsnažniji mogući način - poručila je Fon der Lajenova.

7.10 - SAD najavljuju novi paket vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Američke Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 1,1 milijardu dolara namenjen borbi sa Rusijom, potvrdili su američki zvaničnici.

Ovaj paket će uskoro, nakon ishoda "lažnih refereduma na istoku Ukrajine" potvrditi i američka administracija, tvrde neimenovani američki zvaničnici, prenosi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike