Rusija odbacila predlog iz UN o demilitarizaciji oko nuklearke Zaporožje, borbe oko Harkova

18.08.2022

21:36

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Rusija odbacila predlog iz UN o demilitarizaciji oko nuklearke Zaporožje, borbe oko Harkova
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 176. dan.

Ukrajinske snage su opet granatirale Energodar, grad u kojem se nalazi Zaporoška nuklearna centrala.

Takođe, ono što je obeležilo jučerašnji dan je činjenica da je Litvanijaprestala da izdaje vize Rusima odmah nakon početka sukoba u Ukrajini, a isto su učinile Estonija i Letonija, dok Finska pooštrava pravila.

Šta znamo do sada

 

U toku je 175. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.35 Kijev želi povratak na granice iz 1991 godine

Cilj Kijeva je povratak na granice zemlje iz 1991. godine, nikakvih teritorijalnih kompromisa sa Rusijom neće biti, saopštio je sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov.

Profimedia
 

 

23.17 Stejt department tajno upozorio Kongres SAD na posledice proglašenja Rusije „sponzorom terorizma“

„Brojni izvori, upoznati s tokom razgovora, saopštili su da su činovnici diplomatskog resora poslednjih dana izložili u kancelarijama Kongresa ozbiljne probleme u vezi sa tom zakonodavnom inicijativom“, navodi Politiko..

Prema navodima „Politika“, u slučaju da SAD proglase Rusiju „sponzorom terorizma“, u opasnosti će se naći multilateralni sporazumi iz Istanbula o ukidanju ograničenja isporuke ruskih proizvoda i saradnje s Rusijom u izvozu ukrajinskog žita.

„Nema garancija da će Rusija poštovati sporazum posle takvog direktnog napada SAD“, prenosi list.
Ovlašćenje za proglašavanje država „sponzorima terorizma“ pripada Stejt departmentu, ali je Senat SAD ipak ranije usvojio rezoluciju koja poziva na donošenje takve odluke, a Predstavničkom domu je podnet odgovarajući nacrt zakona.

 

22.05 U području Kerča aktivirana PVO

Nema opasnosti za grad niti za Krimski most, saopštio je zvaničnik sa Krima Oleg Krjučkov.

Prema preliminarnim informacijama, oboren je ukrajinski dron.

 

 

20.47 Danilov: Cilj Kijeva su granice iz 1991. godine

Cilj Kijeva je povratak na granice zemlje iz 1991. godine, nikakvih teritorijalnih kompromisa sa Rusijom neće biti, saopštio je sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov.

20.40 Kuleba: Niko nas nije ubeđivao da činimo ustupke Rusiji

Turska i Ujedinjene nacije nisu pokušale da ubede Kijev da učini ustupke Rusiji tokom današnjih razgovora u Lavovu, izjavio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

- Niko nije pokušao da nas ubedi da učinimo bilo kakve ustupke Rusiji - poručio je Kuleba u video snimku na Fejsbuku nakon trilateralnog sastanka u kojem su učestvovali generalni sekretar UN Antonio Gutereš i predsednici Ukrajine Volodimir Zelenski i Turske Redžep Tajip Erdogan, prenela je agencija TAS S.

Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije, Zelenski, Erdogan i Gutereš su koordinisali akcije u vezi s izvozom ukrajinskih žitarica i situacije sa Zaporoškom nuklearnom elektranom.

- Predsednici i generalni sekretar usaglasili su ne samo svoje stavove već i svoje akcije po ključnim pitanjima, odnosno o žitnom koridoru, NE Zaporožje i oslobađanju naših zatvorenika.

20.08 Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Lavrov i Vulin 22. avgusta u Moskvi

20.02 Zapalilo se skladiste municije u ruskoj Belgorodskoj oblasti

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio je danas da se zapalilo skladište municije, ali da nije bilo žrtava.

- Zapalilo se skladište municije u blizini naselja Timonovo u Valujskom gradskom okrugu. Prema poslednjim izveštajima nema povređenih - objavio je na Telegramu Gladkov, prenela je agencija TAS S.

Prema njegovim rečima, načelnik okruga je naredio da se stanovnici naselja Timonovo i Solohi evakuišu na bezbednu udaljenost, kao i da su u toku napori da se utvrdi uzrok požara.

19.55 Turska i Ukrajina: Sporazum o obnovi ukrajinske infrastrukture

Turska i Ukrajina potpisale su danas sporazum o obnovi razrušene ukrajinske infrastrukture, izvestila je agencija Anadolija.

Sporazum su potpisali turski ministar trgovine Mehmet Mus i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov u ukrajinskom gradu Lavovu, nakon sastanka turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Sporazum predviđa učešće turske strane u procesu obnove Ukrajine", saopšteno je iz ukrajinskog Ministarstva infrastrukture.

Navodi se da će biti formirana zajednička radna grupa za privlačenje turskih investicija i razvoj konkretnih projekata za saradnju.

"Poslovne i vladine strukture Turske moći će da razviju specifične projekte obnove, kao i da pruže savetodavnu i tehničku pomoć", dodaje se u saopštenju.

19.10  Erdogan posle sastanka u Lavovu! "Niko ne želi da svet doživi novi Černobilj"

18.40 Od 1. avgusta 622.000 tona žita isporučeno iz ukrajinskih luka

Od 1. avgusta, 622.000 tona žita isporučeno je iz ukrajinskih luka, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Turske.

Kako se navodi, za 17 dana korišćena su ukupno 43 plovila za otpremu žita, od kojih je 25 isplovilo iz ukrajinskih luka, a 18 je otišlo u ukrajinske luke za isporuku žita, preneo je Si-En-En.

Ministri Ukrajine i Rusije potpisali su sporazum o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka, kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska u Istanbulu 22. jula.

Prvi brod, pod zastavom Sijera Leonea "Razoni", isplovio je iz luke Odesa 1. avgusta, a pratili su ga brodovi "Navistar", "Rojen", "Polarnet", "Mustafa Nedžati", "Star Helena", "Glori", "Riva Vind", "Sakura", "Arizona", "Okean Lion" i "Rahmi Jagči", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva.

- Svaki brod koji je isplovio ili otišao u ukrajinske luke podvrgnut je sveobuhvatnoj inspekciji na severu Istanbula, navodi Ministarstvo.

AP Photo/David Goldman
 

 

18.20 Al Gais: Želimo Rusiju u OPEK+ grupi posle 2022.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) želi da osigura nastavak saradnje s Rusijom u okviru OPEK+ grupe nakon 2022. godine, izjavio je danas generalni sekretar OPEK-a Hajtam Al Gais za Rojters.

Uprkos očekivanjima vezanim za preduzimanje mere (EU) za smanjenje snabdevanja ruskom naftom do kraja godine, Rusija će verovatno ostati deo povelje o saradnji koju su članice OPEK+ potpisale u julu 2019, rekao je Al Gais.

Printscreen/YouTube/ CNBC International
 

 

OPEK+ grupa je savez Organizacije zemalja izvoznica nafte i država nečlanica tog naftnog kartela, s Rusijom na čelu.

„Voleli bismo da produžimo sporazum sa Rusijom i drugim proizvođačima koji nisu iz OPEK-a... vrlo mi je teško da zamislim da se sporazum ne nastavi. Ovo je dugoročan odnos koji obuhvata šire i sveobuhvatnije oblike komunikacije i saradnje između 23 zemlje. Ne podrazumeva samo dogovor o prilagođavanju proizvodnje", dodao je Al Gais.

17.50 Rusija: I Grajner može biti deo moguće razmene zatvorenika

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je angažovano u "tihoj diplomatiji" sa Sjedinjenim državama u vezi sa potencijalnom zamenom zatvorenika, koja bi uključivala i američku košarkašku zvezdu Britni Grajner.

Grajner, košarkaška zvezda i dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje, osuđena je 4. avgusta u Rusiji na devet godina zatvora zbog optužbi za posedovanje droge, a predsednik SAD Džozef Bajden presudi je nazvao neprihvatljivom, prenosi Rojters.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

 

- Tiha diplomatija je u toku i trebalo bi da urodi plodom ukoliko je Vašington bude adekvatno ispratio i ne bude se bavio propagandom kroz medijsku hajku u cilju sakupljanja političkih poena pre izbora, rekao je Ivan Nečajev, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova, misleći na američke kongresne izbore u novembru.

17.15 Razgovor trajao 40 minuta

Razgovor predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Vladimira Zelenskog i generalnog sekretara Antonija Gutereša trajao je 40 minuta, javljaju turski mediji.

16.15 Zelenski: UN da osigura bezbednost nuklearke Zaporožje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenjih nacija Antoniom Guterešom u Lavovu da Svetska organizacija "mora da osigura bezbednost nuklaearne elektrane Zaporožje".

“Posebna pažnja posvećena je ruskoj nuklearnoj uceni u Zaporožju. Taj smišljeni teror agresora može imati katastrofalne posledice za ceo svet”, napiso je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Istakao je da zbog toga UN “moraju da osiguraju bezbednost tog strateškog objekta, njegovu demilitarizaciju i potpuno oslobađanje od ruskih trupa”, prenosi Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

14.30 - Rusija odbacila predlog iz UN o demilitarizaciji oko nuklearke

Rusko ministarstvo spoljnih poslova danas je odbacilo predlog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o demilitarizaciji oblasti oko nuklearne elektrane Zaporožje koju kontrolišu ruske snage.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev je rekao da je predlog "neprihvatljiv".

14.07 - Finska: Ruski vojni avioni narušili naš vazdušni prostor

Finsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su dva ruska vojna aviona tipa "mig-31" narušila danas vazdušni prostor Finske, u blizini grada Porvo u Finskom zalivu.

Šef komunikacija finskog ministarstva Kristijan Vakuri rekao je za Rojters da je do kršenja došlo jutros oko 08.40 sati, a avioni su išli ka zapadnoj strani, navodeći da su ruski avioni bili u finskom vazdušnom prostoru dva minuta.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

12.28 - Ukrajinke pozvane u vojnu službu od 1. oktobra

Ukrajinke koje su vojni obveznici moraju da se prijave za vojnu službu od 1. oktobra, ali kaznene mere se neće odmah primenjivati na one koje to ne učine, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinske medije.

- Žene vojni obveznici će od 1. oktobra morati da se prijave na odsluženje vojnog roka. Reč je o državljanima Ukrajine čije specijalnosti spadaju u spisak vojnih obveznika. Stroge sankcije neće odmah biti primenjene na žene koje se nisu prijavile - izvestila je agencija UNIAN pozivajući se na Fjodora Venislavskog člana Komiteta za nacionalnu bezbednost Vrhovne rade Ukrajine.

11.45 - Rusija: Snimci kao dokaz da nemamo naoružanje u Zaporožju

Rusija je danas saopštila da je spremna da dostavi snimke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kojima bi opovrgla tvrdnje Kijeva da Moskva postavlja teško naoružanje na prostor nuklearne elektrane (NPP) Zaporožje.

- Spremni smo da dostavimo IAEA fotografije u visokoj rezoluciji čiji se uzorak vidi na slajdu, a koji pokazuju da na teritoriji te elektrane ne raspoređujemo oružje, a samim tim ni teško naoružanje - naglasio je Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada.

11.15 - Rusija: Zatvaranje NE Zaporožje ako Ukrajina nastavi granatiranje

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane saopštio je danas da bi nuklearka Zaporožje mogla da bude zatvorena ako ukrajinske snage nastave da granatiraju zonu elektrane, što Kijev demantuje da čini.

Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada rekao je da su u ukrajinskim napadima oštećeni sistemi za podršku nuklearke, a da bi u slučaju nuklearnog akcidenta radioaktivni materijal prekrio Nemačku, Poljsku i Slovačku.

Tanjug/AP Photo, File
 

9.10 - Brod s kukuruzom isplovio iz Ukrajine, najavljena još četiri

Još jedan brod sa žitaricama napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, saopštilo je danas tursko ministarstvo odbrane, čime je ukupan broj brodova koji su napustili ukrajinske crnomorske luke u sklopu izvoznog sporazuma uz posredovanje UN povećan na 25.

Brod "Marija", koji plovi pod zastavom Belizea, prenosi kukuruz, navode u Ankari dodajući da će još četiri broda stići u Ukrajinu danas kako bi bili natovareni žitom.

9.03 - U granatiranju Harkova poginula jedna osoba, više ranjeno

Jedna osoba je poginula danas, a najmanje još 18 je ranjeno, tokom ruskog granatiranja stambenog naselja u Harkovu, saopštio je ukrajinski regionalni guverner Oleh Sinehubov.

- U ovom trenutku ima 18 ranjenih, među njima dvoje dece, jedna osoba je preminula - napisao je Sinehubov u aplikaciji Telegram.

7.45 - Vlasti Zaporoške oblasti pozvale Gutereša da poseti region

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš mogao bi da poseti Zaporošku oblast i lično proveri da stanovništvo ne želi i dalje da ostane u sastavu Ukrajine, izjavio je član glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Biće nam drago da nas generalni sekretar UN poseti i spremni smo da mu pokažemo kako naš region teži mirnom životu i kako borci Zelenskog daju sve od sebe da to spreče. Gutereš može lično da se uveri da stanovništvo više ne želi da ostane u sastavu Ukrajine i teži da se vrati u svoju istorijsku domovinu, u Rusiju - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN tokom posete može da poseti i Zaporošku nuklearnu elektranu, koju redovno granatiraju ukrajinske snage.

Tanjug/AP Photo, File
 

7.26 - Blinken osudio ruske akcije u zoni nuklearke Zaporožje

Državni sekretar SAD Entoni Blinken osudio je, u razgovoru sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, ''ruske akcije u i oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje", ponovivši, takođe, nastavak američke pomoći ukrajinskim odbrambenim potrebama, saopštio je Stejt department.

Blinken je, kako je naveo portparol Stejt departmenta Ned Prajs, potvrdio da će SAD nastaviti da pozivaju na "okončanje svih vojnih operacija u ili u blizini ukrajinskih nuklearnih objekata, vraćanje pod punu kontrolu Ukrajine tih objekata, kao i poziv Moskvi da okonča rat koji je izabrala protiv svog suverenog suseda".

Saul Loeb/Pool via AP
 

7.15 - Stoltenberg: Rusija da povuče svoje trupe iz NE Zaporožje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je od ključnog značaja da se obezbede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuce svoje trupe iz tog postrojenja.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost i zaštitu tog postrojenja.

AP Photo/Olivier Matthys
 


"To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja i međunarodne zajednice", dodao je Stoltenberg.

Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbednosne kapacitete da podrže posetu inspektora IAEA ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporozje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je ranije portparol UN Stefan Dižarik.

On je tako odgovorio na optužbu Rusije da su UN blokirale posetu inspektora IAEA najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, koju je Rusija zuzela u martu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike