Gutereš stigao u Lavov, uhapšena 2 radnika nuklearke zbog dojava ukrajinskim snagama

17.08.2022

21:51

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Gutereš stigao u Lavov, uhapšena 2 radnika nuklearke zbog dojava ukrajinskim snagama
Sukob Rusije i Ukrajine - Copyright AP Photo/David Goldman/Kostiantyn Liberov Profimedia

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 175. dan.

Ruska avijacija je izvela napad na aerodrom u Žitomirskoj oblasti, saopštila je komanda "Centar" Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine.

Kako su naveli, uništena je pista i nekoliko jedinica oklopne tehnike.

Takođe, Estonija je saopštila da će ove nedelje zatvoriti svoje granice za više od 50.000 Rusa kojima su prethodno izdate vize i postaće prva zemlja u Evropskoj uniji koja sprovodi mere s ciljem da oteža ulazak u EU "običnim" Rusima.

 

Šta znamo do sada

U toku je 175. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.50 Obdaništa pretvorili u tvrđave

Ukrajinski nacionalisti opremili su uporišta u obdaništima u Artemovsku, Slavjansku i Soledaru u DNR, izjavio je u sredu general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Međuresornog koordinacionog štaba za humanitarni odgovor Ruske Federacije.

23.20 Nastavlja se granatiranje zaporoške nuklearke

Ukrajinske snage opet granatiraju Energodar, grad u kojem se nalazi Zaporoška nuklearna centrala, saopštile su vlasti grada.

22.20 Stoltenberg: Rusija da povuče svoje trupe iz nuklearnE elektrane Zaporožje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je od ključnog značaja da se obezbede uslovi da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posete nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini i pozvao Rusiju da povuce svoje trupe iz tog postrojenja.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i garantuje povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

On je istakao da činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižje predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost i zaštitu tog postrojenja.

AP Photo/Olivier Matthys
 

 

"To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susednih zemalja i međunarodne zajednice", dodao je Stoltenberg.

21.05 Landsbergis pozvao na prekid izdavanja viza Rusima na nivou EU

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je danas na prekid izdavanja viza ruskim građanima na nivou cele Evropske unije.

Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, ali joj se protive nemački kancelar Olaf Šolc i Evropska komisija.

"U idealnom slučaju, to bi trebalo da bude odluka na evropskom nivou koja bi jednostavno ukinula važenje tih viza, pa bi svi prestali da ih izdaju", rekao je Landsbergis, prenose litvanski mediji.

Profimedia
 

 

Litvanija je prestala da izdaje vize Rusima odmah nakon početka sukoba u Ukrajini, a isto su učinile Estonija i Letonija, dok Finska pooštrava pravila.

19.10 Od 5. septembra trajektna linija iz Marijupolja do Rusije

Redovna trajektna linija koja će povezivati Marijupolj sa Rusijom proradiće od 5. septembra, izjavio je danas prvi zamenik direktora luke Mariupolj Grigorij Sobolevski.

"Verujem da će redovni kombinovani putnički i kargo servis biti dostupan od 5. septembra", rekao je on, prenosi TAS S.

Prvi trajekt stigao je danas u Marijupolj iz Jejska.

 

18.20 Uhapšena 2 radnika nuklearke zbog dojava ukrajinskim snagama

Dva radnika zaposlena u nuklearnoj elektrani Zaporožje (NEZ) privedena su u Energodaru zbog sumnje da su prenosili koordinate ukrajinskim oružanim snagama i navodili ukrajinsku artiljerijsku paljbu, saopštila je danas policija Zaporoške oblasti na svom Telegram kanalu.

- U Energodaru su zadržana dva lica osumnjičena da su navodili ukrajinsku artiljerijsku vatru. Obojica su zaposlena u nuklearnoj elektrani. Njima preti kazna od deset godina do doživotnog zatvora za delo međunarodni terorizam i posebno za usmeravanje artiljerijske vatre na najveću evropsku nuklearnu elektranu, navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

18.00 Ukrajinske snage masovno granatiraju grad Energodar

Oružane snage Ukrajine sprovode masovno granatiranje grada Energodara, saopštila je danas pres-služba gradske uprave.

- Oružane formacije kijevskog režima otvorile su veliku vatru na područje grada Energodara, navela je pres-služba gradske uprave u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

 

https://goo.gl/maps/Tj529v3GGbkPpbpM7

 

Vlasti su pozvale stanovnike da se sklone na bezbedna mesta, a u toku je utvrđivanje informacija o mestima koja su granatirana, eventualnim žrtvama i oštećenjima civilne infrastrukture.

16.45 U granatiranju LNR poginulo 80, ranjene 253 osobe

U granatiranju Luganske Narodne Republike (LNR) od strane ukrajinskih trupa od 17. februara poginulo je 80 ljudi, a ranjene 253 osobe, saopštila je danas misija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre (JČC).

"U ovom periodu, 333 civila su postala žrtve agresije ukrajinskih oružanih jedinica, od kojih je 80 ljudi poginulo, a 253 su ranjene. Troje dece je poginulo, a 25 je ranjeno u granatiranju", navodi se u izveštaju misije, preneo je TAS S.

LPR je od 17. februara granatirana 1.053 puta.

Na LNR je ispaljeno preko 10.000 komada municije, uključujući 88 raketa iz višecevnih raketnih sistema HIMARS, naglašeno je u izveštaju.

16.28 - Gutereš doputovao u Lavov

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doputovao je danas u Lavov, izjavio je portparol generalnog sekretara Stefan Dižarik.

AP Photo/Theresa Wey
 

15.49 - Ukrajina očekuje pet brodova u Černomorsku za utovar žita i ulja

Ukrajina očekuje da će danas stići pet brodova u crnomorsku luku Černomorsk radi utovara više od 70.000 tona poljoprivrednih proizvoda.

To je najveći konvoj od početka primene sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine, uz posredovanje UN i Turske.

Uprava ukrajinskih morskih luka je u saopštenju navela da će biti prevezani pšenica, kukuruz i suncokretovo ulje.

13.46 - Rusija: Uništen veliki deo ukrajinske opreme i naoružanja

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je danas da je uništen veliki deo ukrajinske vojske, naoružanja i opreme kao posledica udara na železničku stanicu Kalinjindorf u Hersonskoj oblasti.

- Uništen je veliki broj pripadnika rezervnog sastava Oružanih snaga Ukrajine, naoružanja i vojne opreme, koji su stigli na istovar na železničku stanicu Kalinjindorf u Hersonskoj oblasti - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

Profimedia
 

13.45 - Konašenkov: Više od 50 odsto ljudstva 66. ukrajinske brigade pobeglo

Više od polovine ljudstva bataljona 66. mehanizovane brigade ukrajinske vojske pobeglo je sa svojih borbenih položaja u blizini Marjinke u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- U oblasti Marjinke u Donjeckoj Narodnoj Republici, preko polovine ljudstva trećeg bataljona 66. mehanizovane brigade ukrajinske vojske napustilo je svoje borbene položaje i područje borbenih dejstava zbog velikih gubitaka i nedostatka municije - rekao je Konašenkov.

11.47 - FSB na Krimu razbila ćeliju terorističke organizacije

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je na Krimu razbila ćeliju međunarodne terorističke organizacije Hizb ut-Tahrir al-Islami koju je činilo šest ruskih državljana. 

Utvrđeno je da su, uz koordinaciju emisara Hizb ut-Tahrira lociranih u Ukrajini, regrutovani muslimanski građani Rusije u njihove redove na tajnim sastancima.

10.58 - Podoljak: Narednih meseci mogući napadi na Krimu

U naredna dva ili tri meseca moglo bi doći do novih napada sličnih "misterioznim" udarima izvedenim juče na železnički čvor i vazdušnu bazu na Krimu i prošlonedeljnom napadu na ruske ratne avione na aerodromu Saki, izjavio je Mihail Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Profimedia
 

Rusija je saopštila da je jučerašnji požar izazvao eksplozije u skladištu municije u okrugu Džankoi na Krimu - incident koji, kako je rekao Podoljak, podseća da se na Krimu koji su "okupirali Rusi" dešavaju eksplozije u skladištu, preneo je britanski list "Gardijan".

9.30 - Ukrajina tvrdi da je Rusija u ratu izgubila vise od 44.000 vojnika

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je Rusija od početka sukoba izgubila oko 44.100 vojnika.

Ukrajinski generalštab u objavi na Fejsbuku navodi da je Rusija izgubila 1.886 tenkova, 4.162 oklopna borbena vozila, 993 artiljerijska sistema, 136 sistema PVO, 233 aviona, 196 helikoptera, 190 krstarećih raketa i 15 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

AP Photo
 

8.30 - DNR pozvala Severnu Koreju na razvijanje odnosa

Severna Koreja i samoproglašena Donjecka Narodna Republika u Ukrajini razvijaće „obostrano korisnu bilateralnu saradnju“, poručio je lider DNR Denis Pušilin u pismu Kim Džong Unu, izvestili su danas severnokorejski mediji.

Pušilin je napisao pismo u kome Kimu čestita 15. avgust, Dan oslobođenja Koreje, javila je državna novinska agencija KCNA, dva dana nakon što je prenela sličnu poruku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pjongjang je u julu priznao samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, kao nezavisne države.

7.50 - Prvi brod sa ukrajinskim žitaricama stigao u Siriju

Prvi brod koji je iz isplovio iz Ukrajine prema dogovoru o nastavku izvoza žitarica iz te zemlje, stigao je danas u sirijski lučki grad Tartus, iako je Kijev prekinuo diplomatske odnose sa Damaskom, prenosi AP pozivajući se na satelitske snimke.

Brod "Razoni", pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je iz ukrajinske luke Odesa 1. avgusta u skladu sa postignutim dogovorom o izvozu žita, ali nije se stigao u Liban kako je bilo planirano, dok satelitski snimci kompanije "Planet Labs PBC" pokazuju da se u Tartusu nalazio u utorak ujutro, odmah pored lučkih silosa za žito.

Sirija je već primila ukrajinsko žito oduzeto sa teritorije koju je zauzela Rusija tokom rata Moskve protiv Kijeva.

Teret od 26.000 tona kukuruza na ovom brodu , koji je napustio Odesu 1.avgusta, prvobitno je bio namenjen Libanu, a lokalni mediji su izvestili da je posle višemesečnog odlaganja zbog rata u Ukrajini, poručilac odustao od kupovine pošiljke.

Na pitanje o odredištu broda "Razoni" , Zajednički koordinacioni centar UN je u saopštenju rekao da „nakon striktne inspekcije odlaznih plovila u Istanbulu, ZSO prestaje da ih nadgleda.“

7.25 - Bračuk: Tri osobe povređene u raketiranju Odeske oblasti

U raketnim napadima ruskih snaga na Odesku oblast povređene su tri osobe, saopštio je načelnik regionalne administracije Sergej Bratčuk.

On je naveo da su dve rakete pogodile jedan od rekreativnih centara i da je potom došlo do požara, prenosi Interfaks Ukrajina.

Oštećeno je i nekoliko privatnih zgrada u blizini.

AP Photo/Evgeniy Maloletka
 


7.15 - Ruske snage noćas su izvele jako granatiranje Nikoljava, saopštio je gradonačelnik Aleksandar Senkevič.

On je naveo da su snažne eksplozije ođeknule u različitim delovima grada i pozvao građane da ostanu u skloništima, prenosi Ukrinform.

Senkevič je precizirao da su pogođeni civilni objekti i da su oštećene stambene zgrade.

7.10 - Granata pala 10 metara od nuklearnog otpada iz NE Zaporožje

Tokom ukrajinskog minobacačkog granatiranja područja oko skladišta kontejnera sa nuklearnim otpadom u NE Zaporožje, jedna od granata je eksplodirala desetak metara od jednog takvog kontejnera, izjavio je Vladimir Rogov, član Saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

Prema njegovim rečima, jedna granata eksplodirala je desetak metara od kontejnera sa nuklearnim otpadom, a druge su pale 50 do 200 metara dalje.

-S obzirom da je prostor za skladištenje otvoren, eksplozija granate ili rakete mogla bi da otpečati kontejnere sa stotinama kilograma nuklearnog otpad, koji bi nastavio da se širi i kontaminira životnu sredinu. Jednostavno govoreći bila bi to "prljava (atomska) bomba - rekao je Rogov u intervjuu za TV kanal Soloviov Lajv.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike