Granata pala 10 metara od nuklearnog otpada u Zaporožju: Nove eksplozije na Krimu, FSB izvestio o diverziji kod Kurske nuklearke

16.08.2022

21:33

1

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Granata pala 10 metara od nuklearnog otpada u Zaporožju: Nove eksplozije na Krimu, FSB izvestio o diverziji kod Kurske nuklearke
Ukrajina Rusija sukob - Copyright AP/Bullit Marquez/Bernat Armangue Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP/Dave Thompson

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 174. dan.

UN su saopštile da će podržati posetu inspektora nuklearki Zaporožje.

Ujedinjene nacije imaju logističke i bezbednosne kapacitete da podrže posetu inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporozje, a uslov je da se i Rusija i Ukrajina slože s tim, rekao je portparol UN Stefan Dižarik.

Takođe, sud u Donjecku je optužio pet stranih državljana koji su zarobljeni u borbi sa ukrajinskim snagama da su plaćenici i naveo da bi trojica mogla da budu osuđena na smrtnu kaznu.

Šta znamo do sada

U toku je 174. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.32 Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije

Načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev je u večernjem brifingu Ministarstva odbrane Rusije naveo:

Oružane snage Ukrajine formirale su kasarne u psihijatrijskoj bolnici Kramatorska, odakle granatiraju obližnja naselja.

U bolnici u Poltavskoj oblasti su pripadnici bataljona „Azov“ (zabranjen u Rusiji) opremili bazu i skladište municije, a medicinsko osoblje i pacijenti su napustili zgradu.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

Više od 14.000 dece iz Ukrajine i Donbasa je za 24 sata evakuisano u Rusiju.

Skoro 444 tona humanitarne pomoći je predato stanovništvu Donjecke Narodne Republike i stanovništvu na jugu Ukrajine.

22.20 Privedene pristalice Azova pripremale sabotažu

U Hersonu su privedeni pripadnici organizacije “Azovskog civilnog korpusa”, koja je nastala pod istoimenom grupom “Azov” (oglašena kao teroristička i zabranjena u Ruskoj Federaciji).

Među pritvorenicima je i vođa lokalne ćelije Vadim Kravčenko. Zajedno sa ostalim učesnicima pripremao je sabotažu u gradu, prikupljao informacije o ruskoj vojsci, koje je potom prosleđivao ukrajinskim specijalnim službama. Rad ćelije su nadgledali službenici Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i Glavne obaveštajne uprave.

Arhiva
 

 

Uhapšeni su planirali da izvrše atentate na predstavnike regionalnih vlasti i organizuju terorističke napade u kancelariji za pasoše i štampariji, gde se štampaju zahtevi za rusko državljanstvo.

Tokom pretresa, kod neonacista su pronašli mnogo simbola militanata Azova i Desnog sektora (zabranjenih u Ruskoj Federaciji), nacističku literaturu i letke koji pozivaju na ubistvo ruske vojske.

22.00 Šojgu izneo nove detalje sa fronta u Ukrajini

Specijalna vojna operacija u Ukrajini označila je kraj jednopolarnog sveta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, organizovanoj u okviru vojnog foruma "Armija 2022".

- Početak specijalne vojne operacije u Ukrajini označio je kraj jednopolrnog sveta. Mnogopolarnost je postala realnost. Jasno su se ocrtali polovi tog sveta - rekao je Šojgu.

Profimedia
 

 

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini Šojgu je istakao da su gubici ukrajinskih oružanih snaga ogromni, a da kijevsko rukovodstvo krije realne cifre, ali svedočenja ratnih zarobljenika daju predstavu o realnoj slici u redovima ukrajinskih oružanih formacija.

Šojgu je naglasio da se uloga Kijeva u zapadnoj taktici vođenja borbenih dejstava svodi na postavljanje žive sile kao potrošnog materijala.


21.10 Ukrajina: Ruski hakerski napad na sajt kompanije Energoatom

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da su ruski hakeri pokrenuli danas veliki tročasovni napad na njen veb sajt, ali nisu izazvali ozbiljnije probleme.

- Ruska grupa Narodna sajber armija izvela je sajber napad koristeći 7,25 miliona botova, koji su simulirali stotine miliona pregleda glavnih stranica veb sajta, navodi se u saopštenju Energoatoma, prenosi Rojters.

21.03 - Ukrajinci granatirali Zaporožje, raketa pala desetak metara od nuklearnog otpada

Tokom ukrajinskog minobacačkog granatiranja područja oko skladišta kontejnera sa nuklearnim otpadom u NE Zaporožje, jedna od granata je eksplodirala desetak metara od jednog takvog kontejnera, izjavio je danas Vladimir Rogov, član

Saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti.

Printscreen/Youtube/Al Jazeera English
 

 

Prema njegovim rečima, jedna granata eksplodirala je desetak metara od kontejnera sa nuklearnim otpadom, a druge su pale 50 do 200 metara dalje.

"S obzirom da je prostor za skladištenje otvoren, eksplozija granate ili rakete mogla bi da otpečati kontejnere sa stotinama kilograma nuklearnog otpad, koji bi nastavio da se širi i kontaminira životnu sredinu. Jednostavno govoreći bila bi to "prljava (atomska) bomba", rekao je Rogov u intervjuu za TV kanal Soloviov Lajv.

20.37 Ruska avijacija izvela napad na aerodrom u Žitomirskoj oblasti

Ruska avijacija izvela je napad na aerodrom u Žitomirskoj oblasti, saopštila je komanda "Centar" Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine.

Kako su naveli, uništena je pista i nekoliko jedinica oklopne tehnike.

Do 6. marta 2022. godine na aerodromu je bila bazirana 39. brigada ukrajinske taktičke avijacije.

19.46 Estonija zatvara granice za više od 50.000 Rusa

Estonija će ove nedelje zatvoriti svoje granice za više od 50.000 Rusa kojima su prethodno izdate vize i postaće prva zemlja u Evropskoj uniji koja sprovodi mere s ciljem da oteža ulazak u EU običnim Rusima.

Profimedia/Pixabay
 

 

Zabrana dolazi samo četiri dana nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio novi poziv državama EU da ukinu izdavanje viza za ruske državljane, kako bi se sprečilo da Evropa postane "supermarket" otvoren za svakoga ko ima mogućnost da dođe.

19.35 Ukrajinska vojska opet granatira Donjeck i Gorlovku

19.22 Ofanziva ruskih snaga u centru Marinke

Počela ofanziva ruskih snaga u centru Marinke, javlja dopisnik Izvestija.

Ukrajinska vojska se istiskuje iz snažnih utvrđenih tačaka.

19.05 Gutereš u četvrtak u Lavovu sa Zelenaskim i Erdoganom

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otputovaće u četvrtak u ukrajinski grad Lavov, gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, izjavio je danas portparol UN.

Gutereš će zatim u petak posetiti ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, rekao je portparol UN, preneo je Rojters.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP)
 

17.10 IKEA će likvidirati svoje rusko preduzeće

Švedski gigant u proizvodnji nameštaja IKEA odlučio je da likvidira svoju rusku jedinicu, društvo sa ograničenom odgovornošću IKEA Dom, smanjujući dodatno svoje poslovanje nakon više od jedne decenije dugog prisustva u toj zemlje, pokazuje jedan današnji dokument te kompanije.

Prema evidenciji data centra Spark, koji je deo novinske agencije Interfaks, holding Ingka Evropa, vlasnik IKEA prodavnica, odlučio je da likvidira preduzeće IKEA Dom osnovano u julu 2006. godine, čiji je jedini vlasnik, prenosi Rojters.

Printscreen/YouTube/ Different Russia
 

 

Kompanija IKEA, jedan od najjačih svetskih brendova u industriji nameštaja, zatvorila je prodavnice u Rusiji u martu 2022. i najavila prodaju fabrika, zatvaranje kancelarije i smanjenje radne snage od 15.000 ljudi u toj zemlji.

16.41 - Moskva: Velika Britanija provocira zahtevom za prelet izviđačkog aviona

Britanija je podnela zahtev za let svog izviđačkog aviona duž rute koja prolazi kroz ruski vazdušni prostor, a vazdušno-kosmičkim snagama je naređeno da spreče ovu provokaciju, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Britanija je podnela plan leta za let izviđačkog aviona RC-135 duž rute koja leži iznad ruske teritorije. Smatramo da je to namerna provokacija - saopštilo je Ministarstvo.

16.39 - Šugajev: Rusija isporučuje Turskoj sisteme S-400 po ugovoru

Rusija je potpisala ugovor o isporuci druge serije raketnog sistema S-400 Turskoj, gde će biti proizvođene i neke komponente, rekao je danas rukovodilac Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

- Ugovor s Turskom trenutno se sprovodi u praksi - naveo je Šugajev i istakao da će u narednih nekoliko godina bilo koja zemlja malo verovatno dizajnirati sistem koji bi mogao da parira raketi S-400 Trijumf.

15.00 - Konašenkov: Ukrajinske snage koriste zabranjene protivtenkovske mine

Ukrajinske oružane snage koriste protivtenkovske mine francuske proizvodnje EMP F2 kršeći Ženevsku konvenciju, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

U udaru ruskih oružanih snaga na ukrajinsku 72. mehanizovanu pešadijsku brigadu u blizini Artjomovska u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je preko 50 nacionalista i uništeno šest komada vojne opreme, rekao je on.

Profimedia
 

14.06 - FSB: Diverzija kod Kurske nuklearke

Ukrajinski diverzanti 4, 9. i 12. avgusta digli u vazduh ukupno šest strujnih dalekovoda preko kojih Kurska nuklearna elektrana snabdeva strujom industriju, saobraćaj, infrastrukturu i stanovništvo te i susednih oblasti.

Aktivnosti diverzanata onemogućili su tehnološki proces funkcionisanja Kurske nuklearke“, navodi se u saopštenju.

14.00 - Nove eksplozije na Krimu?

Oblaci dima primećeni su iznad ruske vojne avio-baze kod sela Gvardejsko u centralnom delu Krima, javio je ruski list "Komersant".

10.51 - Šojgu: Za ruske ciljeve u Ukrajini ne treba nuklearno oružje

Nema potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini da bi se postigli ciljevi specijalne operacije, saopštio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Sa vojne tačke gledišta, nema potrebe da se koristi nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva - rekao je Šojgu tokom Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti.

Prema ruskom ministru, glavna svrha nuklearnih snaga Moskve je da odvrate nuklearni napad.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

8.18 - Eksplodirala municija na severu Krima, selo evakuisano

 Municija je eksplodirala na severu Krima, a stanovnici sela Miskoje su u ovom trenutku evakuisani, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

- U nekadašnjem prostoru seoske farme gde je privremeno smešten vojni objekat došlo je do detonacije municije - rekao je ruski zvaničnik.

Nekoliko eksplozija pogodilo je prošle nedelje i okolinu naselja Novofjodorovka na Krimu, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je na teritoriji aerodroma Saki eksplodirala avionska municija, preneo je Interfaks.

8.15 - Vlasti Zaporoške oblasti pozvale Ukrajince na evakuaciju

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov pozvao je stanovništvo koje živi u regionima Ukrajine pod kontrolom Kijeva da se preseli na teritorije koje kontrolišu ruske snage.

- Zima je blizu, a, na primer, u gradu Zaporožju, koji je privremeno pod kontrolom režima Zelenskog, već je isključeno centralizovano snabdevanje toplom vodom, cene stalno rastu, pa će grejna sezona tamo očigledno biti poremećena. Dakle, ako ljudi žele, mogu da se evakuišu na oslobođene teritorije. Tu će sigurno biti u toplom, na sigurnom i sa toplom vodom - rekao je Rogov.

8.00 - Kijev: Krenuo brod sa 23.000 tona pšenice za Afriku

Brod "Brejv Komander" napustio je ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi tovar humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od napada Rusije na tu zemlju, prenosi Rojters.

Teretnjak sa 23.000 tona pšenice, otputovao je u afričku luku Džibuti sa tovarom namenjenim potrošačima u Etiopiji, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

„Ministarstvo i Ujedinjene nacije rade na načinima da povećaju zalihe hrane za socijalno ugrožene slojeve afričkog stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju, 17 brodova već je napustilo ukrajinske luke sa više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda.
 

7.12 -  Zelenski poziva svet da spreči nesreću u Nuklarnoj elektrani Zaporožje

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Svet će izgubiti od terorizma i pokleknuti pred nuklearnim ucenama ako ne preduzme ništa da spreči nesreću u nuklearnoj elektrani Zaporožje, poručio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

- Ako svet sada ne pokaže snagu i odlučnost da odbrani jednu nuklearnu elektranu, to će značiti da je svet izgubio bitku sa terorizmom i prepustio se nuklearnoj uceni - rekao je Zelenski tokom svog video obraćanja.

7. 09 - Danas počinje suđenje Hrvatu zarobljenom kod Marijupolja

- Danas počinje suđenje Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kojeg su ruske snage zarobile početkom maja blizu Marijupolja. Njemu će suditi sud samoproglašene Narodne Republike Donjeck i to za učestvovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za šta su predviđene kazne doživotnog zatvora i smrtna kazna, piše hrvatski portal Dnevnik. Hrvatski advokat Luka Mišetić kaže da Narodna Republika Donjeck, bez obzira što nije međunarodno priznata, mora da poštuje međunarodno humanitarno pravo

- Oni moraju tog Hrvata da tretiraju u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava -  rekao je Mišetić u razgovoru za Dnevnik. Nema sumnje, kaže Mišetić, da će i suđenje i presuda biti u svrhu ratne propagande, ali bi u svemu važnu ulogu mogla imati i pragmatičnost. "Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična", dodao je.


 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike