Džonson ponovo na brčkanju: Država gori, a on se drugi put odmara - i to tik pred odlazak s funkcije! Britanska javnost u šoku

15.08.2022

20:46

0

Odlazeći premijer neće dobiti nikakve zvanične papire tokom svoje sedmice u Grčkoj

Džonson ponovo na brčkanju: Država gori, a on se drugi put odmara - i to tik pred odlazak s funkcije! Britanska javnost u šoku
džonson ap22187394683084 - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Boris Džonson će raditi na svom drugom letnjem odmoru samo ako je "hitno“, priznali su iz kancelarije premijera – pošto su dva ogromna kombija stigla ispred čuvenih ulaznih vrata.

Odlazeći premijer neće dobiti nikakve zvanične papire tokom svoje sedmice u Grčkoj, rekao je njegov portparol, samo nekoliko sati nakon što je visoki torijevac izjavio drugačije.

Džonsona kritikuju zbog toga što je uzeo drugi odmor u avgustu, ali je portparol odbio da kaže zašto nije sačekao dok ne napusti funkciju 5. septembra.

U međuvremenu, ispred broja 10 bila su parkirana dva velika kombija za selidbe, što je izazvalo spekulacije da će premijer otići sa velikom količinom nameštaja iz svog raskošno renoviranog stana.

Dozvoljeno mu je da uzme bilo koju opremu koju je sam platio – iako su mnoge prvobitno finansirali bogati donatori Torijevaca – što dovodi do pitanja o zloglasnim zlatnim tapetama od 840 funti za rolnu.

Portparol takođe nije mogao da kaže da li će se Džonson vratiti u Dauning strit da živi od sledeće nedelje, poslednjih dve nedelje svog premijerskog mandata.

Drugi odmor je otkriven kada je premijer primećen sa suprugom Keri u supermarketu u Nea Makriju, gradu istočno od Atine.

Međutim, bivši sekretar Severne Irske, Brendon Luis, negirao je da se premijer "predao" i ponovo otišao u inostranstvo, posle ranije pauze u banji u Sloveniji.

- Mogu da vas uverim da će i dalje pregledavati prijemne sandučiće - rekao je on za LBC radio, dodajući: "Biti van zemlje ne znači da premijer prestaje da radi“.

Ali Džonsonov portparol je otkrio da on neće dobiti nijednu poruku, rekavši: "Ako postoje hitne odluke koje treba doneti, on će ih, naravno, doneti"

- On je u kontaktu, kao što biste očekivali, ali je na odsustvu - dodao je on, ukazujući na "nacionalnu bezbednost“ kao oblast u kojoj bi "očigledno bio informisan“.

Dominik Rab, zamenik premijera, bio bi zamenik na svim sastancima, ali, rekao je portparol, "koliko je meni poznato, takvi sastanci trenutno nisu zakazani“.

Laburisti su optužili Džonsona da je svoje poslednje nedelje na vlasti tretirao kao "jednu veliku stranku“, uprkos hitnim troškovima života koji se naziru zbog rastućih računa za gorivo.

Broj 10 je odbio pozive da okupi kandidate za lidere Torijevaca, Liz Trus i Rišija Sunaka, kako bi dali paket pomoći pre nego što novi premijer preuzme dužnost.

Upitan da li je odmor gospodina Džonsona mogao da sačeka nekoliko nedelja, njegov portparol je rekao: "Ne mogu da ulazim u odluku oko vremena, ali on je na odsustvu ove nedelje. Vratiće se ovog vikenda.”

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike