Salman Ruždi skinut sa respiratora, može da priča (FOTO/VIDEO)

14.08.2022

06:36

0

Džo Bajden, američki predsednik, pohvalio je Ruždija zbog „njegovog odbijanja da bude zastrašen ili ućutkan“

Salman Ruždi skinut sa respiratora,  može da priča (FOTO/VIDEO)
Tan2022-8-13_0926675_1 - Copyright Tanjug/AP

Čuveni pisac Salman Ruždi, koji je izboden u petak na književnom festivalu u američkoj državi Njujork, je skinut sa respiratora i mogao je da razgovara u subotu.

Britanski romanopisac rođen u Indiji i dalje je u bolnici sa ozbiljnim povredama, ali njegov kolega Aatiš Tasir je u subotu uveče na Tviteru napisao da je „bez ventilatora i priča (i šali se)“. Ruždijev agent, Endru Vajli, potvrdio je tu informaciju bez dodatnih detalja.

Tanjug/Charles Fox via AP)
 

 

Ranije u subotu, Hadi Matar, čovek osumnjičen za napad na književnom festivalu, izjasnio se da nije kriv po optužbama za pokušaj ubistva . Kaucija mu je odbijena. 

 

 

Bajden pohvalio Ruždija

 

Džo Bajden, američki predsednik, pohvalio je Ruždija zbog „njegovog odbijanja da bude zastrašen ili ućutkan“ i rekao da se pisac zalaže za suštinske ideale istine, hrabrosti i otpornosti.

- Ovo su gradivni blokovi svakog slobodnog i otvorenog društva. I danas, mi ponovo potvrđujemo našu posvećenost tim duboko američkim vrednostima u solidarnosti sa Ruždijem i svima onima koji se zalažu za slobodu izražavanja - kazao je Bajden u saopštenju. Bajden je takođe rekao da je bio "šokiran i tužan kada je saznao za napad".

Ruždi je godinama živeo pod policijskom zaštitom nakon što je pokojni iranski lider Ajatolah Ruholah Homeini objavio fetvu 1989. pozivajući na njegovu smrt kao odmazdu za Ruždijevu knjigu Satanski stihovi.

Mnogi muslimani su autorovu knjigu protumačili kao bogohulnu, jer je uključivala lika, koji su smatrali uvredljivim za proroka Muhameda.

Ruždi (75) je tog dana kada je napadnut bio u Institutu u Njujorku kako bi govorio o važnosti američkog davanja azila prognanim piscima, a nedavno je rekao da veruje da je njegov život "ponovo veoma normalan".

Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar
 

Okružni tužilac je naveo da je Ruždijev napadač unapred dobio propusnicu za događaj, kao i da je ušao na lažnu ličnu kartu. 

 

Matar je istrčao na scenu i više puta ubo Ruždija pre nego što su ga uhvatili gledaoci, osoblje institucije i dva lokalna policajca koji su obezbeđivali događaj. 

Ruždi je zadobio oštećenje jetre i presečene živce u ruci i oku, rekao je Vajli u petak uveče. Verovatno je izgubio povređeno oko.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike