Ukrajina granatirala Zaporožje, poginuo civil u gradu nadomak nuklearne elektrane

14.08.2022

09:25

0

Pratili ste dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Ukrajina granatirala Zaporožje, poginuo civil u gradu nadomak nuklearne elektrane
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 172. dan.

Predsednik Francuske Emanuel Makron potpisao protokole o članstvu Finske i Švedske u NATO.

Takođe, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da će Ukrajina ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre.

- Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obaveštajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku, poručio je Zelenski.

Šta znamo do sad?

U toku je 172. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

22:30 - Jedan civil stradao od ukrajinske granate u Energodaru

Jedan civil je poginuo tokom ukrajinskog granatiranja Energodara, grada nadomak nuklearne elektrane Zaporožje, napisao je danas na svom Telegram kanalu Vladimir Rogov, član Glavnog saveta Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti.

- Ukrajinski nacionalisti izložili su stambeni deo grada Energodara raketnoj vatri u kojoj je poginuo jedan civil - napisao je Rogov i precizirao da je jedna devojka ranjena prevežena u bolnicu - prenose RIA Novosti.

Ranije danas su, kako navodi ruska agencija, oružane snage Ukrajine pokušale da napadnu i samu NE Zaporožje, ali su ruski sistemi PVO sprečili taj napad i nuklearna elektrana i dalje radi normalno.

NE Zaporožje je najveća u Evropi, a od marta ove godine je pod zaštitom ruske vojske, jer, kako se navodi u obrazloženju MIP Ruske Federacije, ova mera zaštite je neophodna da bi se sprečilo curenje nuklearnih materijala.

U saopštenju se dodaje da je ukrajinska vojska više puta pokušala da napadne NE Zaporožje.

U noći 7. avgusta, ukrajinske snage su ovorile vatru iz raketnih sistema Uragan i tada su delovi rakete pali na oko 400 metara od operativnog pogona nuklearke, navode iz ruskog ministarstva.

Vladimir Rogov, predstavnik regionalne administracije, nije isključio mogućnost da bi NE mogla biti i ugašena, jer je, kako je naveo, zbog granatiranja ukrajinskih trupa njena proizvodnja pala na minimum.

18.44 - Brod sa 23.000 tona žita isplovio iz Ukrajine za Etiopiju

Brod natovaren sa 23.000 metričkih tona ukrajinskog žita namenjenog Etiopiji koji su poslale Ujedinjene nacije isplovio je danas pod zastavom Liberije iz ukrajinske crnomorske luke Južne, kao prva pošiljka u okviru programa pomoći zemljama koje se suočavaju sa glađu.

 

 


Lokalni ukrajinski zvaničnik Maksim Marčenko rekao je da brod plovi do Džibutija gde će žito biti istovareno i transportovano u Etiopiju u okviru inicijative Svetskog programa za hranu, preneo je AP.

Ukrajina i Rusija su 22. jula postigle dogovor sa Turskom o obnavljanju plovnog puta kroz Crno more kako bi se nastavile isporuke žitarica iz ukrajinskih luka i rešila kriza izazvana poremećajem izvoza koji je nastao zbog rata u Ukrajini.

Etiopija je jedna od pet zemalja za koje UN smatraju da je izložena riziku od gladi.

18.06 - Zaharova:RUS spremna na korake za razmenu zatvorenika sa SAD

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da je ruska strana spremna za profesionalni razgovor i konkretne korake za razmenu zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Profimedia
 

- Želela bih još jednom da naglasim da je ruska strana spremna za profesionalan razgovor i konkretne korake - poručila je Zaharova u intervjuu za TV kanal Rosija-1, a prenosi agencija TAS S.

Kako je rekla, ljudi koji bi trebalo da se bave ovim pitanjem su spremni i ''taj posao se ne radi pred očima javnosti''.

17.59 - Ruska vojska napreduje u pravcu Bahmuta

 Ruska vojska nastavlja da napreduje u području Artjomovska (Bahmuta): selo Veršina je zauzeto, dok je u toku čišćenje Zejceva.

‼️ U proteklih nekoliko nedelja u ovom području su vođene žestoke borbe. Posle Zejceva, ruska vojska će ući u Artjomsk sa juga.

16.00 - Slovačka nije predala Ukrajini lovce MIG-29

Ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nad negirao je pisanje medija da je republika predala Ukrajini lovce MiG-29.

Oni se trenutno nalaze u aviobazi Sliače i, kako je istakao ministar, do kraja avgusta će čuvati slovačko nebo.

Krajem meseca, kako je istakao Nad, lovci će biti poslati Ukrajini. Vrednost aviona se procenjuje na 300 miliona evra. Oni očekuju da zauzvrat dobiju američke lovce.

12.08 - Prvi brod sa žitom iz Ukrajine približava se sirijskoj luci

Prvi brod koji je krenuo iz Ukrajine sa žitom, na osnovu sporazuma sklopljenog uz posredovanje UN, približava se sirijskoj luci Tartus, naveli su izvori iz brodske kompanije.

Brod "Razoni" krenuo je iz Odese 1. avgusta na osnovu sporazuma koji su postigle Rusija i Ukrajina, a uz posredovanje UN i Turske.

11.24 - Ruske snage: Ukrajinska vojska izvela veliki raketni napad na Herson

Ukrajinska vojska izvela je veliki raketni napad na Herson i predgrađa, rečeno je danas iz pres-službe uprave Hersonske oblasti, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

- Ukrajinske trupe su u subotu uveče izvele veliki raketni napad na Herson i njegova predgrađa. Sistem PVO je aktiviran. Većina projektila je presretnuta, ali prema preliminarnim informacijama, ima i pogodaka - saopštila je administracija.

AP photo
 

9.45 - LNR tvrdi: Ubili smo 40 pripadnika ukrajinskih snaga

U prethodna 24 časa u ofanzivnim dejstvima jedinica Narodne milicije samoproglašene LNR ubijeno je do 40 pripadnika ukrajinskih snaga, tvrdi visoki zvaničnik.

Uništeno je i pet ukrajinskih oklopnih transportera i šest specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

9.11 - Uljanov: Ukrajina da prestane da granatira Zaporožje

Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je danas da Ukrajina mora da prekine sa napadima na nuklearnu elektranu Zaporožje.

On je naveo da je nedavna diskusija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, održana na zahtev Rusije 11. avgusta, pokazala da se suštinski niko ne protivi misiji predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji treba da posete Zaporožje.

9.10 - Britanski obaveštajci: Prioritet Rusije je jug Ukrajine

Prioritet Rusije tokom prethodne nedelje je najverovatnije bio usmeren na pregrupisanje jedinica, kako bi ojačala svoju akciju u južnoj Ukrajini, objavila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

Prema ažuriranim podacima britanske službe, proruske snage iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike nastavile su sa napadima severno od grada Donjecka.

7.25 - Kadirov: Nova grupa dobrovoljaca krenula ka Donbasu

Profimedia
 

Nova grupa dobrovoljaca, koja je prošla kroz trening u čečenskom Univerzitetu za obuku specijalnih snaga, napustila je ovu rusku republiku na Kavkazu i zaputila se ka Ukrajini, saopštio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

- Još jedna grupa dobrovoljaca krenula je ka specijalnoj operativnoj zoni Donbas sa međunarodnog aerodroma u Groznom. Zahvaljujući sjajnom učenju osoblja Univerziteta za obuku specijalnih snaga, dobrovoljci su odlično pripremljeni za rešavanje operativnih zadataka -  naveo je Kadirov na Telegramu.

Ruski Univerzitet za obuku specijalnih snaga je jedina privatna obrazovna ustanova u Ruskoj Federaciji u kojoj se profesionalno treniraju specijalne snage.

Napravili su ga privatnici na površini većoj od 450 hektara u gradu Gudermes, a kompleks sadrži 95 zgrada i najnoviju tehnologiju.

7.10 - U napadu ukrajinskih snaga na DNR petoro mrtvih, 15 ranjeno

Pet osoba na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) je poginulo, a 15 ranjeno u granatiranju ukrajinskih snaga, saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju te oblasti.

Zamenik komandant narodne milicije DNR, Eduard Basurin, saopštio je da su ukrajinske snage granatirale devet naselja.

U tim napadima oštećeno je 26 stambenih objekata, naveo je on.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike