Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana, troje civila poginulo u napadima u Donjecku (FOTO/VIDEO)

13.08.2022

20:42

0

Autor: 24sedam

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana, troje civila poginulo u napadima u Donjecku (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP Profimedia

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 171. dan.

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da ukrajinska vojska granatira nuklearnu elektranu Zaporožje navođenim raketama zapadne proizvodnje. Kako je rekao, upravo su zbog toga ti napadi i opasni jer rakete idu baš tamo gde oni žele.

Na Desetoj preglednoj konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja, predstavnici kijevskog režima i druge delegacije izneli su cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje protiv Rusije, poručio je ruski diplomata pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja. Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN na sednici Saveta bezbednosti.

Peking je pozvao Rusiju i Ukrajinu da sednu za pregovarački sto u svetlu situacije oko nuklearke Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Kine u UN Džang Jun.

Šta znamo do sad?

U toku je 171. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Rusija u SB UN: Svet na ivici nuklearne katastrofe

- Sastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

22.40 Zelenski: Likvidiraćemo ruske vojnike koji dejstvuju kod NE Zaporožje

Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre, rekao je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obaveštajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku, poručio je Zelenski tokom večerašnjeg obraćanja i ne iznoseći detalje ponovio optužbe da Rusija koristi nuklearnu elektranu da bi ucenjvala.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

21.55 Makron potpisao protokol o članstvu Finske i Švedske u NATO

Predsednik Francuske Emanuel Makron potpisao je protokole o članstvu Finske i Švedske u NATO, javlja agencija AFP pozivajući se na Jelisejsku palatu.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

 

20.50 Eksplozija prijavljena kod fabrike aviona Sokol u Novoj  Kahovki

U blizini fabrike aviona Sokol u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, danas je prijavljena jaka eksplozija, a na lice mesta su upućene ekipe Hitne pomoći, saopštila je danas vojno-civilna okružna uprava.

- Eksplozija je prijavljena u centru mikrookruga pogona avio-kombinata Sokol gde ima civila. To je najgušće naseljeno područje grada, rekao je predstavnik uprave, prenosi TASS.

Za sada nema izveštaja o poginulima ili povređenima, ali ranije danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Kahovka Arsenij Zelenski upozorio je da ukrajinska granatiranja brane ove hidroelektrane mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje.

- Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa, rekao je Zelenski.

20.20 Ukupan presek stanja od početka specijalne vojne operacije

Ruske oružane snage su ukupno uništile 267 ukrajinskih borbenih aviona, 148 helikoptera, 1.736 bespilotnih letelica, 365 raketnih sistema zemlja-vazduh, 4.297 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 798 višecevnih raketnih bacača, 3.295 artiljerijskih topova. i 4.858 specijalnih vojnih motornih vozila od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Profimedia
 

 

19.40 Ukrajina dobila samohodne haubice iz Slovačke

Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 stigle su u Ukrajinu, potvrdio je danas na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.

- Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 su stigle u Ukrajinu. Reč je o haubicama kalibra 155 mm za artiljerijska dejstva dometa do 40 kilometara, rekao je Jermak, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno početkom juna, ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nad izjavio je da je Bratislava potpisala sa ukrajinskom stranom ugovor o isporuci osam samohodnih haubica Zuzana 2.

18.16 UKR vojna komanda: U selu Piski nastavljene žestoke borbe

Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe.

Prema navodima ukrajinskog Generalštaba na Fejsbuku, ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa u pravcima Oleksandropolja, Krasnohorivke, Avdijevke, Marijenke i Piskog, preneo je Rojters.

- Žestoke borbe se nastavljaju - dodaje se u saopštenju.

Ranije danas Interfaks je, citirajući rusko Ministarstvo odbrane, javio da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad selom Piski.

17.50 Ukrajinska granatiranja donose rizik za Nuklearnoj elektrani Zaporožje

Ukrajinska granatiranja brane hidroelektrane Kahovka mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje, izjavio je danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Arsenij Zelenski.

- Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa, rekao je Zelenski.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

17.26 Ukrajinska granatiranja donose rizik za NE Zaporožje

Ukrajinska granatiranja brane hidroelektrane Kahovka mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje, izjavio je danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Arsenij Zelenski.

- Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa - rekao je Zelenski.

16.10 Rusija: SAD da nateraju Zelenskog da se vrati pregovorima

Vašington bi trebalo da natera ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se vrati za pregovarački sto kako bi izbegao ponižavajući poraz, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Darčijev.

Kako je rekao, to bi bila jedna od „boljih“ odluka američke administracije.

- Bilo bi veoma pametno kada bi Vašington naterao Zelenskog da obustavi taj suludi otpor i da se vrati za pregovarački sto dok još nije kasno i kako bi se izbegao ponižavajući poraz, kao što se to nedavno dogodilo u Avganistanu, rekao je on, preneo je Sputnjik.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

Darčijev je, međutim, ocenio da Vašington ne želi da sluša argumente koje iznosi Moskva.

15.06 Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

Ukrajinske snage ponovo gađaju Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

- Energodar i nuklearka su ponovo mete granatiranja ukrajinskih snaga. Prema rečima očevidaca, u gradu se opet čuju eksplozije - napisao je na Telegramu visoki lokalni zvaničnik Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

Dodao je da će vlasti biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 


Upozorio je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.

13.53 Konašenkov: U RUS napadu na DPR poginulo 170 vojnika UKR

Vazdušne snage Rusije izvele su precizne udare na mesto razmeštanja 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske, pri čemu je stradalo skoro 200 pripadnika, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

-Preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na mesto privremenog razmeštanja 10. brdske jurišne brigade u oblasti naselja Perejezdnoje u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) eliminisano je do 170 nacionalista i 12 komada vojne opreme -rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, ruske snage uništile su raketni bacač HIMARS i skladište municije u području Kramatorsk u DPR.

Ruske snage su ubile i preko 70 i ranile više od 300 ukrajinskih militanata na železničkoj stanici Gavrilovka u oblasti Harkov, kazao je Konašenkov. Posle napada, saobraćaj na toj železničkoj deonici potpuno je blokiran, dodao je on.

12.50 - Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Piski

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad selom Piski u Donjeckom regionu, objavio je danas Interfaks citirajući rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske i proruske snage su pre više od nedelju dana saopštile da su preuzele kontrolu nad Piskim, podseća Rojters.

12.30 - Moskva: Ruske snage preuzele punu kontrolu nad Piskijem, uništen sistem HIMARS

Ruske snage su preuzele punu kontrolu nad mestom Piski, na periferiji Donjecke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Interfaks.

Ruske i proruske snage objavile su pre više od nedelju dana da su zauzele Piski.

Ministarstvo odbrane je takođe saopštilo da su ruske snage uništile raketni sistem HIMARS u blizini Kramatorska, kao i depo sa municijom za taj sistem.

11.00 - Povređena žena u DNR

Jedna žena u Donjecku teže je povređena u eksploziji „leptir“ mine, saopštio je štab Donjecke Narodne Republike.

Incident se dogodio u Kubiševskoj četvrti Donjecka gde su prethodno ukrajinski vojnici razbacali ove mine.

Reč je o protivpešadijskoj mini PFM-1 „leptir“ koja se aktivira kad na nju čovek zgazi.

10.31 - Ukrajinci ostaju bez "Himarsa“?

Ukrajina rizikuje da za nekoliko meseci ostane bez raketa i višecevnih lansera "Himars“, izjavio je američki pukovnik u ostavci Mark Kančian.

Kako je objasnio, Amerikanci će u jednom trenutku biti prinuđeni da obustave isporuke tih sistema jer će se zalihe istrošiti.

- Tri do četiri meseca je veoma hrabra procena, ali nije ni bezumna. Videćemo kojom brzinom će ih oni istrošiti - kazao je Kančian.

09.32 -  Reporter Sputnjika u Marijupolju: Običan život se vraća u normalne tokove

Omladina se kupa na plaži, radnici obnavljaju porušene objekte, stariji sede i komentarišu prethodne događaje.

08.59 - LNR: Ukrajinska vojska izgubila 55 vojnika, dva tenka i tri oklopna transportera

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je da je ukrajinska vojska tokom proteklog dana u borbama izgubila 55 vojnika, dva tenka i tri oklopna transportera.

08.41 - Još dva broda sa ukrajinskim kukuruzom isplovila iz luke Černomorsk

Dva broda sa ukrajinskim kukuruzom isplovila su iz luke Černomorsk u okviru Prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Reč je o brodu "Fulmars“ koji plovi pod zastavom Barbadosa i prevozi 12.000 tona kukurza u Iskenderun, i o brodu "Toe“ koji plovi pod zastavom Maršalovih ostrva i prevozi 3.000 tona suncokretovog semena u turski Tekirdag.

08.24 -  Život u Lisičansku se vratio u normalu

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da se u oslobođenom Lisičansku odvija normalan život, da su se građani vratili svojim kućama i redovnim obavezama.

- U nekada opasnom gradu, prepunom nacista, vratio se normalan život. Sada je ovde mirno, ljudi su se vratili svojim kućama i bave se svojim stvarima - napisao je Kadirov na Telegramu.

- Ljudi dobro znaju da tamo de je Rusija, uvek vlada mir i red - naveo je on.

08.03 - Troje civila poginulo u napadima ukrajinske vojske

Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Kubiševsku i Kijevsku četvrt Donjecka i tom prilikom stradalo je troje civila, saopštio je Zajedničkicentar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ispaljeno je sedam granata kalibra 155 milimetara.

07.53 - Zelenski ne odustaje: Ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovo je apelova na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi".

Zelenski je rekao da se njegov zahtev ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć, jer "rizikuju slobodu ili život protiveći se politici ruskog predsednika Vladimira Putina".

07.39 - Ispovest ukrajinskog vojnika:  "Ne želim da se borim protiv Rusije"

- Odbio sam razmenu. Neću ići u Ukrajinu. Zato što ne želim da se borim protiv Rusije, protiv Donbasa, protiv ukrajinskog naroda.

Porodica zarobljenog vojnika 56. motorizovane brigade sada je bezbedna na teritoriji Ruske Federacije, pa on ne planira da se vraća u domovinu.

Zatvorenik je ispričao i kako je bio razočaran u komandu koja je lagala ukrajinsku vojsku da će Marijupolj uskoro biti oslobođen i da samo treba da čekaju pojačanje:

- "Dolazi pomoć - to je sve za sada" govorili su nam, ali malo ljudi je verovalo u to, jer je situacija pokazivala drugačije.

Video snimak Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

07.02 -  "Nije zabeleženo granatiranje LNR"

Tokom proteklog dana nije zabeleženo granatiranje od strane ukrajinskih trupa naselja Luganske Narodne Republike, rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije LNR.

- U protekla 24 sata, 12. avgusta 2022. godine, predstavništvo LPR-a u JCCC (Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre) nije zabeležilo granatiranje naselja - napisao je Maročko na svom Telegram kanalu.

06.35 -  Rusko MSP: Ukrajinci namerno granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje

Ukrajinska vojska namerno granatira energetsku infrastrukturu nuklearke Zaporožje, ovi udari mogu dovesti do katastrofalnih posledica, izjavio je zamenik direktora odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Višnjevecki.

- Postoji grubo kršenje principa fizičke nuklearne bezbednosti. I umesto da se o tome direktno govori, uključuje se politička dezinformacija - citira RIA Novosti ruskog diplomatu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike