FBI na sve načine pokušava da spreči Trampa da se kandiduje za predsednika: Agenti preturali i po Melanijinoj odeći

10.08.2022

12:01

0

Autor: N. Pavlović

Agenti su izneli veliki broj kutija

FBI na sve načine pokušava da spreči Trampa da se kandiduje za predsednika: Agenti preturali i po Melanijinoj odeći
tramp - Copyright AP Photo/Yuki Iwamura

Kako bi Donalda Tramp osujetili na sve moguće načine da se ponovo kandiduje na narednim predsedničkim izborima 2024. godine, FBI je upao u njegovu kuću na Floridi pod izgovorom da je po završetku mandata u Beloj kući odneo veliku količinu materijala.

Među tim dokumentima se, navodno, nalaze i pisma od severnokorejskog vođe Kim Džong-una, pa čak i jedna salveta za koktele.

Nacionalni arhiv je u januaru vratio 15 kutija spisa Bele kuće, uključujući i poverljive informacije, iz Trampove kuće u Mar-a-Lagu, a federalni agenti su u ponedeljak uzeli još 12 kutija.

AP Photo/Wilfredo Lee
 

Uskoro odluka o kandidaturi

Uprkos svemu, Tramp je rekao da je odlučio da li će se kandidovati za predsednika SAD 2024. godine, a konačnu odluku će saopštiti uskoro.

- Nije se činilo ni najmanje da je klonuo duhom, bio je veoma optimističan - rekao je republikanac Džim Benks za Foks njuz.

Tramp je prethodno rekao da je racija "politički progon" i da signalizira da dolaze "mračna vremena u Americi".

Upad na Trampovo imanje izveden je upravo u vreme kada sadašnji predsednik Džozef Bajden beleži rekordno malu podršku građana SAD u istoriji te zemlje. Ako se zna da je Tramp već najavljivao da postoji velika mogućnost da će se ponovo kandidovati za mesto prvog čoveka SAD 2024. godine, stvari postaju još sumnjivije.

Tramp je prethodno istakao da veruje da će pobediti ako se kandiduje na izborima, dodajući da je već doneo odluku o kandidaturi i da na to niko ne može uticati.

FBI napravio buru zbog običnih pisama?

Među pronađenim dokumentima još u januaru bila je i prepiska sa Kim Džong-unom i pismo nekadašnjeg predsednika Baraka Obame. Spisak neklasifikovanih predmeta, pronađenih u kutijama, bio je dugačak 100 strana. Tu su se nalazili i telefonski imenici, rasporedi, pisma, zabeleške i drugo.

Spisak poverljivih dokumenata je imao tri stranice, ali za sada nije poznato na šta se tačno odnosi.

Državni arhiv, koji je zadužen za sakupljanje predsedničih materijala, pokrenuo je višemesečnu istragu Ministarstva pravde koje treba da utvrdi da li je Tramp nezakonito gomilao poverljive spise u svom privatnom klubu na imanju na Floridi.

Profimedia/Alexi J. Rosenfeld
Donald i Melanija Tramp

Istražitelji su se još u junu sastali sa Trampovim advokatima kako bi diskutovali o predaji još potencijalno osetljivih dokumenata. Tada se bivši predsednik nakratko pozdravio sa njima, a agenti su odvedeni u podrum gde se spisi nalaze. FBI je potom zamolio advokate da osiguraju tu prostoriju, a onda je zatražio nalog za pretres.

Veruje se da još klasifikovanih dokumenata postoji na Trampovom imanju.

Njujork post je preneo da je FBI preturao i po garderobi Trampove supruge Melanije. Pretres je trajao devet sati, a tom prilikom je obijen i njegov sef.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim Džong-un se dopisivao sa Trampom

Post se pozvao i na izvor koji tvrdi da su agenti, navodno, određena dokumenta mogli i da podmetnu zato što advokatima nisu dozvolili da posmatraju čitav proces.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike