Bern spreman da zastupa interese Kijeva u Rusiji, ukrajinske snage krive za eksplozije na Krimu?

10.08.2022

21:34

0

Pratite ste sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Bern spreman da zastupa interese Kijeva u Rusiji, ukrajinske snage krive za eksplozije na Krimu?
Ilustracija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service photo via AP Profimedia

U toku je 168. dan ruske vojne operacije u Ukrajini.

Ukrajinska vojska je proterala pacijente iz dispanzera za tuberkulozu u gradu Nadbugskom u Nikolajevskoj oblasti kako bi tamo postavila jedinice teritorijalne odbrane i opremila skladište oružja i municije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Mizincev je dodao da su svi pacijenti, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, „cinično proterani iz zdravstvene ustanove“.

Američki predsednik Džo Bajden je potpisao protokole o pristupanju Finske i Švedske NATO-u.

Time su SAD postale 23 zemlja od 30 koje su ratifikovale ulazak severnih zemalja u alijansu.

Šta znamo do sad?

- U toku je 168. dan specijalne operacije ruske vojske u UkrajiniSastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

21.40 - Pentagon: Ukrajina je dobila dovoljno "Himarsa“

23.35 Peskov: Mnoge zemlje prelaze liniju razuma

Mnoge zemlje prelaze liniju razuma, ali Rusiju nije moguće negirati, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući odluku Litvanije da oduzme državne nagrade klizačkom paru koji je nastupio u Rusiji.

- Možemo da vidimo da mnoge zemlje prelaze granice razuma. Da li je moguće negirati Čajkovskog? Nije. Da li je moguće negirati Rusiju? Nije. Sviđalo vam se to ili ne, to je nemoguće - rekao je Peskov stanici "Rusija jedan".

Litvanija je odlučila da oduzme priznanja klizačima Povilasu Vanagasu i Margariti Dronbijacko.

22.40 Artiljerija Ukrajine nastoji da preusmeri dejstva snaga DNR

Ukrajinska artiljerija je intenzivirala bombardovanje Donjecka kako bi preusmerila artiljerijske jedinice DNR da dejstvuju po položajima ukrajinskih baterija i usporila napredovanje savezničkih snaga, izjavio je Eduard Basurin, zamenilk načelnika Narodne milicije DNR na današnjoj konferenciji za novinare koju je organizovalo Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ovo pojačana bombardovanja povezujemo sa odvraćanjem pažnje našim snagama i sredstvima, pre svega artiljeriji, od sprovođenja zadataka na glavnoj linija vatrenog angažovanja. Protivnik misli da će nas granatiranjem grada naterati da naše artiljerijske snage upotrebimo za protivbaterijske borbe kako bi se smanjio pritisak na onim delovima linije fronta na kojima napredujemo, rekao je Basurin.

22.30 Poverioci Ukrajine pristali na dvogodišnje zamržavanje duga

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate skoro 20 milijardi dolara u međunarodnin obveznicama, pokazuje današnji odgovor na regulatorni podnesak, što će omogućiti da Ukrajina izbegne neredovnost u otplatama dugovanja.

Skoro 6 meseci od početka rata u Ukrajini, bez nagoveštaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, poverioci oko 75 odsto nerešenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtev Kijeva, prenosi Rojters.

"Ukrajina će uštedeti skoro 6 milijardi dolara na otplatama što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske", ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u današnjem saopštenju.

Stjuart Kalverhaus, glavni ekonomista londonske konsultantske firme Telimer ocenio je da dvogodišnje zamrzavanje duga ima smisla jer čak i ukoliko bi se rat uskoro završio situacija u Ukrajini se ne bi poboljšala "preko noći".

"Poverioci su čak bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama", rekao je Kalverhaus.

20.55 Ukrajina: Najmanje sedam osoba poginulo u ruskom napadu na Bahmut

Najmanje sedam civila je stradalo, a šest ranjeno u ruskom granatiranju grada Bahmut u Donjeckoj oblasti, saopšteno je iz kancelarije glavnog tužioca Ukrajine.

Oštećene su višespratnice, kuće i prodavnice, javljaju ukrajinski mediji.

19.45 Bern spreman da zastupa interese Kijeva u Rusiji

Švajcarska i Ukrajina su postigle dogovor o tome da interese Kijeva u Rusiji zastupa Švajcarska, a sada se čeka saglasnost Rusije.

- Ukrajina je izrazila želju da Švajcarska zastupa njene interese u Rusiji. Pregovori o tome su završeni. Da bi dogovor stupio na snagu Rusija mora da se složi, saopštilo je švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Profimedia
 

 

U Ministarstvu ističu da Švajcarska od početka sukoba bila spremna da bude na raspolaganju Kijevu i Moskvi i da obezbedi mesto za pregovore i ekspertsku podršku tokom potencijalnih pregovora.

 

19.40 Oružane snage Ukrajine granatirale su Kijevsku oblast Donjecka

 

 

 

17.40 Kijev ponovo pozvao EU i zemlje G7 da ne izdaju vize Rusima

Ukrajina je danas ponovo pozvala Evropsku uniju i zemlje G7 da prestanu da izdaju vize građanima Rusije jer, kako je navela, oni podržavaju invaziju na Ukrajinu.

- Velika većina Rusa podržava rat protiv Ukrajine. Mora im se oduzeti pravo da prelaze međunarodne granice dok ne nauče da ih poštuju, napisao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na Tviteru, preneo je Rojters.

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
 

 

14.14 - Skaj njuz: Ukrajinske snage stoje iza eksplozija na Krimu

Viši ukrajinski zvaničnik rekao je Skaj njuzu da su Ukrajinske specijalne snage izvele operaciju na rusku vazduhoplovnu bazu na Krimu.

13.25 - Konašenkov: Uništili smo borbeno vozilo Gepard u Nikolajevu

Ruske snage su u napadu na Nikolajevsku oblast uništile protivvazduhoplovno borbeno vozilo Gepard, koje je Nemačka isporučila Ukrajini, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Profimedia
 

12.36 - Danska šalje vojne instruktore u Veliku Britaniju za obuku ukrajinskih vojnika

Danska će poslati vojne instruktore u Veliku Britaniju kako bi pomogli u obuci ukrajinskih vojnika, a takođe će ponuditi obuku ukrajinskih oficira na svojoj teritoriji, saopštilo je danas dansko Ministarstvo odbrane.

Saopštenje je prethodilo konferenciji u Kopenhagenu koja će se sutra održati, a na kojoj se očekuje da će britanski, danski i ukrajinski ministri odbrane razgovarati o dugoročnoj podršci Ukrajini, uključujući vojnu obuku, čišćenje mina i snabdevanje oružjem.

11.47 - Brod "Razoni" sa ukrajinskim žitom vratio se u tursku luku

Teretni brod "Razoni" sa ukrajinskim žitom, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, vratio se u tursku luku Mersin.

Brod je trebalo da uplovi u severnu libansku luku Tripoli, ali je kupac odbio da primi robu zbog kašnjenja isporuke.

"Razoni" je prvi brod sa ukrajinskim žitom koji je isplovio iz Odese humanitarnim koridorom, nakon zaključivanja prehrambenog sporazuma Rusije, Ujedinjenih nacija, Turske i Ukrajine u Istanbulu 22. jula.

11.39 - Zabrana uvoza ruskog uglja u EU stupa na snagu u ponoć

Države članice Evropske unije (EU) neće više moći da uvoze ugalj iz Rusije pošto se u sredu u ponoć završava prelazni period za početak primene tog embarga.

Embargo na uvoz ruskog uglja je bio deo petog paketa sankcija koji je EU donela u aprilu ove godine, a postaće pravosnažan od četvrtka nadalje.

Pixabay
 

10.48 - MOL nudi Kijevu da plati tranzitnu taksu umesto Transnjefta

Mađarska naftna i gasna kompanija MOL potvrdila je da su isporuke ruske nafte preko južnog kraka naftovoda Družba prestale pre nekoliko dana i saopštila da je započela pregovore da preuzme u ime Transnjefta obavezu plaćanja tranzitne takse Ukrajini.

Kompanija Transnjeft objavila je u ponedeljak da je ukrajinski državni operater Ukrtransnafta zaustavio pumpanje ruske nafte kroz južni krak sistema Družba u Evropsku uniju, pošto evropske sankcije prema Rusiji onemogućavaju ruskoj firmi da plati tranzitnu taksu Ukrajini.

10.35 - Eksplozije na Krimu: Jedna osoba stradala, 13 ranjenih

Broj ljudi koji su povređeni u eksplozijama na aerodromu u naselju Novofjodorovka na Krimu, porastao je na 13, saopštilo je regionalno ministarstvo zdravlja.

- Jedna osoba je poginula, a 13 je povređeno u incidentu u naselju Novofjodorovka, Saški okrug - navodi se u današnjem saopštenju ministarstva.

8.10  - Velika Britanija: Nova ruska jedinica kopnenih snaga za Ukrajinu

Rusija je formirala veliku novu formaciju kopnenih snaga za podršku svojim operacijama u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Ova jedinica, nazvana 3. armijski korpus, bazirana je u gradu Mulino, istočno od glavnog grada Rusije Moskve, objavilo je ministarstvo u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru, prenosi Rojters.

8.00 - Rusija: SBUN u četvrtak o nuklearnoj elektrani Zaporožje

Tanjug/AP Photo
 

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski potvrdio je zahtev Moskve da se 11. avgusta održi sastanak Saveta bezbednosti UN, na kojem bi se razgovaralo o pitanju ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje.

- Potvrđujem. Zatražili smo sastanak o ukrajinskom granatiranju nuklearne elektrane Zaporožje . Ovo pitanje zahteva detaljan razgovor sa našim kolegama iz Saveta bezbednosti. Ukrajinske provokacije ne smeju se sakriti od javnosti “, napisao je ruski zvaničnik na svom Telegram kanal.
 

7.45 - Rezničenko: U granatiranju Dnjepropetrovska poginula 21 osoba

U ruskom granatiranju regiona Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini poginula je 21 osoba, saopštio je danas guverner te oblasti Valentin Rezničenko.

U okrugu Nikopolj poginulo je 11 ljudi, a deset u gradu Marganec, dodao je Rezničenko, prenela je agencija Rojters.

7.25 - Ukrajina ne preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu

Kijev nije odgovoran za jučerasnje eksplozije u ruskoj vazdušnoj bazi na Krimu, saopštio je Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, sugerišući da se možda radi o diverzantskim akcijama partizanskih jedinica.

Na pitanje novinara da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije na Krimu, Podoljak je odgovorio: „Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?", navodi britanska agencija.

Jedna osoba je poginula, a osam je povređeno u incidentu na aerodromu na Krimu, saopštilo je juče lokalno ministarstvo zdravlja.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopstilo da je municija eksplodirala na aerodromu na Krimu, ali da nije bilo nikakvog napada, i da nijedan avion nije oštećen, preneo je TAS S.

7.20 - Od početka avgusta iz Ukrajine izvezeno 370.000 tona hrane

Više od 370.000 tona hrane izvezeno je iz ukrajinskih luka u 12 brodova od početka avgusta, rekao je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

- Od 1. avgusta, 12 brodova je isplovilo iz ukrajinskih luka, a ukupno 375.000 tona hrane je izvezeno, od čega je 307.000 tona kukuruza, 6.000 tona suncokretovog ulja, 50.300 tona brašna i 11.000 tona soje - kazao je Mizincev


 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike