Zaharova: Kijev drži celu Evropu kao taoca - SAD Ukrajini šalju pomoć od milijardu dolara

08.08.2022

21:21

0

Pratite sva dešavanja u Ukrajini uz 24sedam

Zaharova: Kijev drži celu Evropu kao taoca - SAD Ukrajini šalju pomoć od milijardu dolara
Ukrajina Rusija - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, Nina Lyashonok, Russian Defense Ministry Press Service

U toku je 166. dan ruske oslobodilačke akcije u Ukrajini.

Ruska vojska napreduje u području Donjecka, Soledara, Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i severno od Harkova.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da ako Moskva na teritorijama koje su zauzele ruske snage u Ukrajini nastavi sa referendumima o priključivanju Rusiji, neće biti mogući pregovori sa Ukrajinom ili njenim međunarodnim saveznicima.

Ruski i ukrajinski zvaničnici su održali nekoliko rundi razgovora nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, ali nijedan razgovor nije održan od marta. Obe strane optužuju jedna drugu za prekid kontakta.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder je izjavio da je želja Kijeva potpuno nemoguća i apsurdna. 

 - Ideja da će predsednik Zelenski vratiti Krim vojnim putem je apsurdna - naglasio je nemački političar.

Šta znamo do sad?

- U toku je 166. dan specijalne operacije ruske vojske u UkrajiniSastanak tri sile - Irana, Rusije i Turske 

- Severna Koreja priznala nezavisnost DNR

- Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

-  Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Ponovo se uspostavlja izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

21.40 - Pentagon: Ukrajina je dobila dovoljno "Himarsa“

Sjedinjene Američke Države smatraju da Ukrajina već ima dovoljno zapadnih višecevnih raketnih sistema tipa "Himars“ i vide kao prioritet da obezbede nesmetano isporučivanje municije, izjavio je zamenik šefa Pentagona Kolin Kal.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je od SAD dobila 16 bacača raketa "Himars“, od Velike Britanije tri identična sistema M270, a Nemačka se sprema da joj prebaci još tri.

21.19 - Ruska vojska: Ukrajinske snage minirale most u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske trupe minirale su i nameravaju da dignu u vazduh most u Zaporoškoj oblasti kako bi okrivile Oružane snage Rusije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- Prema postojećim pouzdanim informacijama, pripadnici ukrajinskih oružanih formacija u Vasinovki u Zaporoškoj oblasti minirali su drumski most preko reke Žerebec, koji planiraju da dignu u vazduh i, prema već razrađenom scenariju sa izveštavanjem u ukrajinskim i zapadnim medijima, optuže ruske jedinice za navodno neselektivne udare na važne objekte saobraćajne infrastrukture - rekao je general.

20.48 - Ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i raketa, granatirani okruzi sedam naselje DNR

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i raketa iz bacača raketa "Himars“, višecevnih raketnih sistema "Uragan“ (opremljen protivpešadijskim minama PFM-1 „Lepestok“), bacača raketa "Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Granatirani su okruzi sedam naselja DNR. U napadima je poginulo četiri civila, sedam je ranjeno. Oštećeno je 16 stambenih zgrada i dva civilna objekta.

20.16 - Poznata procedura za brodove koji izvoze ukrajinsko žito

Ujedinjene nacije, Turska, Rusija i Ukrajina saopštile su danas kako će izgledati procedura za komercijalne brodove koji izvoze ukrajinske žitarice i veštačko đubrivo kroz Crno more, navodi se u dokumentu u čiji je uvid imao Rojters.

- Sve strane se obavezuju da neće preduzimati nikakve napade protiv komercijalnih brodova, civilnih plovila i lučkih objekata koji su angažovani u ovoj inicijativi - navodi se u dokumentu, navodi britanska novinska agencija.

Uz posredovanje tri zemlje i UN u Istanbulu je 22. jula potpisan sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

U Istanbulu radi Zajednički koordinacioni centar u kojem svoje predstavnike imaju Turska, Rusija, Ukrajina i Ujedinjene nacije.
 

19.40 - Kortunov: Deo oružja poslatog Kijevu završi na crnom tržistu

Deo oružja koje zapadne zemlje šalju Ukrajini mogao bi da završi na crnom tržištu Bliskog istoka, Balkana i drugih regiona gde postoje ogromne mogućnosti za njegovu upotrebu, kao i u rukama samozvanih milicija koje vlasti ne mogu da kontrolišu, izjavio je generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove Andrej Kortunov.

19.30 - SAD će Ukrajini uputiti vojnu pomoć od milijardu dolara

SAD će uputiti Ukrajini pomoć vrednu milijardu dolara, što je najveći pojedinačni paket američke vojne pomoći, a koji sadrži municiju za dalekometno oružje i oklopna medicinska transportna vozila, izjavio je u ponedeljak vršilac dužnosti portparola Pentagona Tod Brisil.

Paket pomoći uključuje municiju za HIMARS, NASAMS municiju za raketni sistem zemlja-vazduh i 50 oklopnih medicinskih transportera M113, preneo je Rojters.

SAD su od ruskog napada na Ukrajinu 24. februara toj zemlji uputile pomoć od oko 8,8 milijardi dolara.

19.20 - Kijev:Uhapšena dva muškarca zbog sumnje da rade za Rusiju

Ukrajina je uhapsila dvojicu muškaraca koji su radili za ruske obaveštajne službe i koji su planirali da ubiju ukrajinskog ministra odbrane i šefa njene vojne obaveštajne agencije, saopštila je danas Ukrajinska služba unutrašnje bezbednosti (SBU).

19.12 - Ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i raketa

Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 300 granata i raketa iz bacača raketa „Himars“, višecevnih raketnih sistema „Uragan“ (opremljen protivpešadijskim minama PFM-1 „Lepestok“), bacača raketa „Grad“, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 mm, saopštio je portparol Narodne milicije Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Granatirani su okruzi sedam naselja DNR. U napadima je poginulo četiri civila, sedam je ranjeno. Oštećeno je 16 stambenih zgrada i dva civilna objekta.

Portparol je dodao da je u DNR u toku deminiranje protivpešadijskih mina PFM-1 „Lepestok“.
Tokom borbi poginula su dva pripadnika snaga DNR, dok je devet ranjeno.

18.11 - Zaharova: Kijev drži celu Evropu kao taoca

Moskva i Kijev nastavljaju da se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, pa je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem nuklearke.

"Ubistva iza ugla i pod okriljem noći karakterističan su modus operandi, da ne kažem suština, pristalica Banderove ideologije, poznate još od Velikog otadžbinskog rata", istakla je Zaharova, preneo je Tas.

Prema njenim rečima, oni su sada za metu izabrali ne samo narode Rusije i Ukrajine, već uzimaju celu Evropu za taoce i očigledno im nije strano da je "zapale" u korist svojih nacističkih idola.

Zaharova je, takođe, kazala da situacija oko nuklearke Zaporožje svakim danom postaje sve opasnija zbog akcija ukrajinskih oružanih snaga.

17.20 - Blinken: Važno je suprotstaviti se Rusiji

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Sjedinjene Američke Države smatraju da je važno da se suprotstave Rusiji, jer je, kako je rekao, njena agresija na Ukrajinu ugrozila temeljne principe međunarodnog sistema.

"Ako dozvolimo velikoj zemlji da maltretira manju, da je jednostavno napadne i zauzme njenu teritoriju, onda će to biti otvorena sezona, ne samo u Evropi već i širom sveta", rekao je Blinken. 

On je to rekao na konferenciji za novinare zajedno sa ministrom spoljnih poslova Južne Afrike Naledijem Pandorom tokom posete koja će se nastaviti podlaskom u Demokratsku Republiku Kongo i Ruandu.

Pandor se nadovezao rečima da niko u Južnoj Africi nije podržao rat u Ukrajini, ali i da se propisi međunarodnog prava ne primenjuju ravnomerno.

"Trebalo bi da budemo podjednako zabrinuti zbog toga što se dešava narodu Palestine, kao i šta se dešava narodu Ukrajine", rekao je Pandor.

16.40 - Rusija spremna da pomogne IAEA u poseti nuklearki u Zaporožju

Rusija je spremna da pomogne rukovodstvu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u organizovanju posete nuklearnoj elektrani u Zaporožju, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

15.19 - Ukrajina zvanično zatražila pomoć od MMF-a

Ukrajina je zvanično zatražila novi program od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i nada se da će dobiti odgovarajuću pomoć u okviru tog aranžmana, objavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmigal.

- Očekujemo da ćemo dobiti odgovarajuću pomoć od MMF-a već u novembru-decembru ove godine - naveo je on u saopštenju objavljenom na veb sajtu vlade.

13.18 - Kremlj: Zapad da okonča ukrajinsko granatiranje Zaporožja

Rusija očekuje da će zapadne zemlje iskoristiti uticaj na ukrajinske vlasti kako bi okončale granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Očekujemo da će zemlje koje imaju apsolutni uticaj na ukrajinsko rukovodstvo, iskoristiti svoj uticaj da osiguraju da se takvi napadi više ne dešavaju - poručio je Peskov.

13.11 - Peskov otkrio kada bi mogli da se sastanu Zelenski i Putin

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da još ne postoje neophodni preduslovi za sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog Vladimira Zelenskog kao i da se trenutno između Moskve i Kijeva ne vode razgovori.

Profimedia
 

13.09 - U Tursku stigao prvi od nekoliko brodova sa ukrajinskim žitom

Prvi od nekoliko brodova koji su napustili Ukrajinu, shodno sporazumu o deblokadi izvoza žita i sprečavanju potencijalne globalne prehrambene krize, stigao je danas na svoje odredište u Turskoj.

Brod Polarnet, pod turskom zastavom, pristao je u luci Derinče u Izmirskom zalivu nakon što je 5. avgusta krenuo iz Černomorska s tovarom od 12.000 tona kukuruza.

11.03 - Balicki: Nuklearka u Zaporožju radi u "normalnom režimu"

Nuklearna elektrana u Zaporožju, granatirana tokom vikenda, radi "u normalnom režimu", izjavio je danas načelnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

- Imamo informacije od vojske i predstavnika ruskog Rosatoma, koji su ovde i samo posmatraju situaciju. Imamo informaciju od njih da sve funkcioniše u normalnom režimu - rekao je Balicki.

10.52 - Medvedev: Rusija će tražiti mir sa Ukrajinom pod svojim uslovima, NATO je poput kancera

Rusija će tražiti mir sa Ukrajinom isključivo pod sopstvenim uslovima, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

10.25 - Turbina za Severni tok 1 i dalje u Nemačkoj

Turbina gasovoda Severni tok 1, koja je bila na remontu u Kanadi, i dalje je u Nemačkoj.

- Turbina je još u Nemačkoj. Vodimo dalje diskusije da li može biti brodom prebačena u Rusiju - saopštio je Kristijan Bruh, direktor kompanije „Simens Enerdži“ koja je nadležna za remont turbine.

On je, u izjavi novinarima, preneo da se još vode razgovori sa ruskim klijentom.

Jens Buettner/dpa via AP
 

9.13 - Ukrajinci grantirali jedini most preko Dnjepra u Hersonu

Ukrajinske snage ponovo su gađale Antonovski most u Hersonu koji je pod kontrolom ruskih snaga, rekao je danas zamenik načelnika privremene administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, oštećena je oprema koja se koristi za rekonstrukciju nakon prethodnog raketiranja, pa je ponovno otvaranje mosta odloženo.

Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa levom obalom Dnjepra, posebno sa gradom Aljoški.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

8.15 - Isplovila još dva broda s Ukrajinskim žitom iz crnomorskih luka

Još dva broda natovarena ukrajinskim žitom isplovila su danas iz crnomorskih luka, u skladu sa sporazumom o deblokadi ukrajinskog pomorskog izvoza,.saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Brod Sakura, koji je krenuo iz luke Južni, nosi 11.000 tona soje u Italiju, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Drugo plovilo, Arizona, koje je isplovilo iz Černomorska, nosi 48.458 tona kukuruza za Iskenderun, u južnoj Turskoj.
 

8.00 - Turska: Bez prijema Švedske i Finske u NATO dok ne ispune obaveze

Turska neće podržati prijem Švedske i Finske u NATO dok te zemlje ne ispune svoje obaveze koje se tiču borbe protiv terorizma, rekao je ministar pravde Turske Bekir Bozdak.

-Pogrešno je očekivati pozitivnu odluku Turske po pitanju podrške za članstvo nordijskih zemalja, dok ne održe svoju reč - kazao je Bozdak u nedelju za TV Akit, prenosi TAS S.

Foto: Pixabay
 

Prema njegovim rečima, Ankara još nije dobila nikakav odgovor od Švedske i Finske na zahtev Turske za izručenje osoba umešanih u terorističke aktivnosti.

Turska je ranije poručila da memorandum koji je potpisala sa Švedskom i Finskom na marginama NATO samita u Madridu nije konačan i da turski parlament može da ne ratifikuje njihovo članstvo, ukoliko Stokholm i Helsinki ne ispune svoje obaveze u borbi protiv terorizma.

7.30 - Odbijen napad Ukrajinaca

Ruski sistemi PVO odbili su napad ukrajinske vojske na Melitopolj, saopštio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

7.20 - Rusi napreduju

Ruska vojska napreduje u području Donjecka, Soledara, Artjomovska (Bahmuta). Borbe se vode i u šumama jugozapadno od Slavjanska, kao i severno od Harkova.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike