Posle ispaljenih raketa noć mirna: SB UN vanredno zaseda zbog sukoba u Pojasu Gaze! (FOTO/VIDEO)

08.08.2022

05:30

0

U nedelju u 23.30 po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada, ali su samo osam minuta posle 23.30 rakete poletele ka Izraelu

Posle ispaljenih raketa noć mirna: SB UN vanredno zaseda zbog sukoba u Pojasu Gaze! (FOTO/VIDEO)
Stanovnice Gaze užasnute ratom - Copyright Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

U poslednjim trenucima uoči prekida vatre u pojasu Gaze došlo je do jakih izraelskih udara na Gazu, a izraelski mediji javljaju da je u prvim minutima prekida suprotna strana uzvratila.

Ipak, noć je prošla mirno, a lider Islamskog džihada Zijad Nakaleh poručuje da će se borbenastaviti ako se Izrael ne bude držao dogovorenog uz egipatsko posredovanje.

Savet bezbednosti UN danas bi trebalo da se sastane na vanrednoj sednici povodom eskalacije sukoba. 

-Savet bezbednosti UN sutra će se okupiti da razgovara o trenutnoj situaciji u Pojasu Gaze", rekao je u nedelju ruskoj agenciji neimenovani izvor i naveo da je inicijativa da se situaciju u Pojasu Gaze stavi na dnevni red vanrednog zasedanja došla od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Kine, Francuske, Irske i Norveške.

U nedelju u 23.30 po lokalnom vremenu stupio je na snagu prekid vatre između Izraela i Islamskog džihada, ali su samo osam minuta posle 23.30 rakete poletele ka Izraelu, javili su izraelski mediji.

 

Sirene za vazdušnu opasnost odmah potom nisu prestajale da se oglašavaju u izraelskim gradovima u blizini granice sa Pojasom Gaze, a prema inicijalnim izveštajima, jedan projektil je oborio izraelski protivvadzušni sistem, Gvozdena kupola, iznad grada Sderot, javlja ''Tajms of Izrael''.

Inače, američki predsednik Džozef Bajden je pozdravio uspostavljanje primirja.

Bajden je rekao da su SAD bile u kontaktu sa zvaničnicima Izraela, Palestinske samouprave, Egipta, Katara i Jordana, kako bi izdejstvovale brz završetak neprijateljstava i zahvalio liderima tih zemalja.

On je pohvalio izraelskog premijera Jaira Lapida i njegovu vladu zbog "čvrstog vođstva tokom krize".

Bajden je ponovio podršku Vašingtona pravu Izraela da se brani od "neselektivnog" raketiranja Islamskog džihada, prenosi Tajms of Izrael.

Dodao je da su SAD ponosne na podršku izraelskom odbrambenom sistemu "gvozdena kupola", koji je "presreo stotine raketa i spasio bezbroj života".

Bajden je izrazio žaljenje zbog civila koji su izgubili život tokom konflikta, bez obzira na to sa koje su strane, i dodao da njegova adminstracija podržava blagovremenu i temeljnu istragu tih pogibija.

-Pozivamo sve strane da se u potpunosti pridržavaju prekida vatre i da obezbede da gorivo i humanitarna pomoć pristižu u Pojas Gaze kako se borbe stišavaju - naveo je on.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike