Džonson odbija da podnese ostavku: Kako bi mogao da ostane bez fotelje i ko će ga zameniti?

06.07.2022

19:13

0

Autor: N. Pavlović

Steže se obruč oko britanskog premijera

Džonson odbija da podnese ostavku: Kako bi mogao da ostane bez fotelje i ko će ga zameniti?
boris-džonson - Copyright Hollie Adams/Pool via AP, File

Britanski premijer Boris Džonson nalazi se u najvećoj krizi do sada, a ostavke ministara samo pljušte.

Podsetimo, jedan od visokih ministara u britanskoj vladi, Majkl Gov, rekao je danas da mora da napusti funkciju, a za njim je krenuo i veliki broj mlađih ministara.

Talas ostavki započeli su u utorak ministri finansija i zdravlja, Riši Sunak i Sadžid Džavid.

Džonson je već duže na meti velikih kritika, u međuvremenu je preživeo i jedno glasanje o poverenju, ali se čini da bi uskoro njegovoj vladavini mogao da dođe kraj.

Nezadovoljstvo je počelo da raste kada se otkrilo da su se usred pandemije koronavirusa, kada je na snazi bila zabrana okupljanja, u premijerovoj rezidenciji održavale brojne žurke, na kojima je i on prisustvovao. Pojavljivali su se mnogi izveštaji o vladinim službenicima koji su bančili uz alkohol dok su "obični građani" morali da sede kod kuće.

Skoro 70 odsto Britanaca želi Džonsonu da vidi leđa

Rekordnih 69 odsto građana Velike Britanije smatra da Boris Džonson treba da podnese ostavku jer nije preduzeo ništa iako je znao da je poslanik Kris Pinčer optužen za seksualno uznemiravanje, podaci su ankete "YouGov". Ispitano je više od 3.000 građana, a samo 18 odsto njih je reklo da želi da Džonson ostane na vlasti. 

Međutim, Džonson odbija da ode uprkos apelima brojnih saradnika i članova vlade. Petina stranke se okrenula protiv njega, ali izgleda da to njega ne dotiče.

Skandal Krisa Pinčera

Iako je Boris Džonson iskoristio ukrajinsku krizu kako bi se zaboravilo na aferu "Partigejt", rekavši jednom prilikom da ne bi bilo primereno da podnese ostavku u tako važnom trenutku, ove nedelje pojavili su se novi problemi.

Džonson je bio prisiljen na ponižavajuće izvinjenje jer je bivšeg glavnog operativca Konzervativne stranke Krisa Pinčera zadržao na toj poziciji iako je znao da su protiv njega iznete optužbe za seksualno uznemiravanje.

AP Photo/Matt Dunham
 

Pinčer je podneo ostavku prošle nedelje nakon tvrdnji da je dodirivao dva muškarca u privatnom klubu. Međutim, otkriveno je da su Džonsonu za te optužbe rekli još 2019.

Nakon toga, ostavke su podneli Riši Sunak i Sadži Džavid, koji su napomenuli da ne žele više da budu u Džonsonovoj vladi.

ITV: Džonson odbija da podnese ostavku

Britanska ITV prenela je da premijer Velike Britanije Boris Džonson odbija da podnese ostavku, te da je svojim ministrima rekao da moraju da se opredele između leta posvećenog ekonomiji i nadmetanja za liderstvo.

- (Rečeno mi je) da je premijer apsolutno odlučan i odbija da podnese ostavku. Iz upućenih izvora sam saznala da je rekao kolegama u vladi da imaju izbor između leta posvećenog ekonomskom rastu i haosa u borbi i nadmetanju za liderstvo uz ogroman pritisak da se raspišu opšti izbori - napisala je zamenica urednika UPR ITV Anuška Astana na Tviteru.

Pozivajući se na izvore u Džonsonovom kabinetu, Astana je potvrdila da joj je rečeno da će se Džonson boriti protiv glasanja o poverenju, ali da bi podneo ostavku ukoliko ne pobedi na glasanju.

Šta je sledeće?

Prema pravilima Konzervativne stranke, ako premijer "preživi" glasanje o poverenju, tada se takav isti postupak ne sme pokrenuti sledećih 12 meseci. To Džonsonu ide naruku jer je 6. juna već održano jedno takvo glasanje.

Međutim, trenutna kriza je toliko duboka da je moguće da bi Odbor konzervativnih članova parlamenta 1922, poznat kao Odbor 1922, mogao ponovo da napiše nova pravila kako bi se "rešio" premijera.

Očekuje se da će se izvršna vlast Odbora 1922 danas sastati kako bi odredila datum izbora. Ako dovoljan broj poslanika, koji ne podržavaju Džonsona, dobije svoje mesto u Odboru, povećava se šansa da zaista dođe do promene pravila o glasanju o nepoverenju.

AP Photo/Matt Dunham
 

Iz Dauning strita kažu da su neke ostavke već očekivali i da ih ne posmatraju kao "ozbiljnu pretnju". Međutim, nisu svi koji nisu podneli ostavke lojalni premijeru. BBC prenosi da postoji mogućnost da neki ministri u privatnosti zamole Džonsona da se povuče. Ukoliko on to odbije, to će prouzrokovati dalje ostavke.

Šta će se dogoditi ako Džonson podnese ostavku?

Ako premijer podnese ostavku, to ne znači automatski da dolazi do novih izbora. Konzervativna stranka će u tom slučaju održati unutrašnje izbore kako bi izabrala novog premijera.

Džonson bi verovatno ostao na toj funkciji dok se ne izabere njegov naslednik, kao što su uradili njegovi prethodnici Tereza Mej i Dejvid Kameron kada su podneli ostavke. Novi premijer bi tada vodio Britaniju do sledećih planiranih izbora koji su zakazani za 2024. godinu.

AP Photo/Frank Augstein
 

Ko bi mogao da ga nasledi?

Iako je u igri nekoliko imena, nema jasnog favorita.

Riši Sunak

Sunak je postao prvi ministar finansija hinduističke vere. Iako je važio za mogućeg kandidata za mesto premijera, pojavila su se pitanja o njegovom privatnom bogatstvu i plaćanju poreza. Ipak, nedavnom ostavkom se vratio na vrh liste favorita.

Hvalili su ga tokom pandemije da je uspeo da ojača ekonomiju, ali mu je popularnost narušilo prvobitno odbijanje da odobri dodatnu pomoć zbog rastućih troškova života.

Justin Tallis/Pool via AP, File
 

Džeremi Hant

Bivši ministar spoljnih poslova i zdravlja Džeremi Hant izgubio je od Džonsona u trci za vođstvo stranke 2019. godine, kada se predstavljao kao "ozbiljna" alternativa.

Prošlog meseca je poručio da će stranka pod Džonsonom izgubiti naredne izbore. 

Ipak, smatra se da mu nedostaje upravo ono što krasi Džonsona - harizma. Tečno govori japanski jezik.

AP Photo/Alastair Grant, Pool, File
 

Liz Tras

Aktuelna ministarka spoljnih poslova Liz Tras jedan je od popularnijih članova Konzervativne stranke, a posebno je cene zbog njene otvorenosti i volje da krene u političke napade.

S druge strane, zbog određenih stavova se smatralo da nije sposobna da donosi važne odluke, kao kada je u februaru ohrabrila Britance da se bore u Ukrajini.

Osim toga, prilično se obrukala kada je odgovarala na pitanja ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Profimedia
 

Sadžid Džavid

Džavid je već jednom, 2020. godine, podneo ostavku na mesto ministra finansija. Sin je pakistanskog imigranta, vozača autobusa, i uspeo je da postane veoma uspešan bankar.

Kao i u slučaju Sunaka, bio je na meti mnogih pitanja zbog ličnog bogatstva i izbegavanja plaćanja poreza.

Toby Melville/Pool Photo via AP, File
 

Ben Volas

Ministar odbrane bi mogao biti jedan od favorita zbog svoje uloge u ukrajinskoj krizi.

Nekadašnje vojno lice i Džonsonov saradnik odavao je utisak da ne želi da bude na čelu partije, ali je viđen kao sposoban političar.

AP Photo/Frank Augstein
 

Nadim Zahavi

Novopostavljeni ministar finansija je bio zaslužan za podelu vakcina u Velikoj Britaniji tokom pandemije, zbog čega je pobrao mnoge hvale.

Prethodno je bio ministar obrazovanja.

Inače, izbegao je kao dete iz Iraka i došao u Britaniju, a da nije znao reč engleskog jezika. Pre nego što je ušao u politiku, bio je jedan od osnivača organizacije za istraživanje javnog mnjenja "YouGov".

I njegovo bogatstvo je bilo na meti određenih kritika, pogotovo kada je državna sredstva koristio za grejanje štala njegovih konja.

Dominik Rab

Zamenik premijera i ministar pravde vodio je zemlju u vreme kada je Džonson bio u bolnici zbog korone, pre dve godine. Prethodno se bavio advokaturom, a poseduje i crni pojas u karateu.

Ipak, našao se na meti kritika kada nije skratio godišnji odmor dok su talibani silovito ulazili u Kabul.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike