Luka Marijupolj radi punim kapacitetom, Letonija vraća obavezni vojni rok, u Donjecku stradala deca

06.07.2022

21:50

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Luka Marijupolj radi punim kapacitetom, Letonija vraća obavezni vojni rok,  u Donjecku stradala deca
ukrajina 1806 - Copyright AP Photo/Bernat Armangue/Efrem Lukatsky//Alexei Alexandrov

Ruska operacija u Ukrajini je ušla u 133. dan.

Ruska vojska oslobodila je Novolugansk u Donječkoj Narodnoj Republici, zapadno od Svetlodarske i južno od Bahmuta, a stvoreni su i uslovi da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru. To je saopštio načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

Takođe, Ruska Duma je izglasala zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo.

Sa druge strane američki veterani obučavaju trupe u Ukrajini bez obzira na upozorenja Pentagona

Izvestan broj američkih veterana navodno obučava ukrajinske vojnike u blizini fronta rusko-ukrajinskog sukoba, uprkos tome što ih Pentagon poziva da to ne čine, piše „Njujork tajms" u članku objavljenom u nedelju.

Šta znamo do sad?

U toku je 133. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.50 Ukrajinski nacisti gađaju ljude koji pomažu u spasavanju

Ukrajinski militanti namerno nanose ponovljene artiljerijske udare na Donjeck kako bi ostvarili gubitke među radnicima komunalnih preduzeća koji stižu na lice mesta radi otklanjanja posledica granatiranja, rekao je za RIA Novosti Aleksej Kulemzin, šef gradske uprave.

23.35 Pobuna u Zakarpatkoj oblasti

Ukrajinke su se pobunile jer su njihovi muškarci poslani u rat. Na snimku žene ne puštaju vojsku, koja je stigla da uruči poziv muškarcima.

 

 

22.35 Ukrajinski vojnici ismevaju zarobljenika, ne dajući mu analgetike

Jeziv snimak sa ukrajinskog fronta širi se društvenim mrežama. Na njemu se može videti, ranjeni zarobljenik koji je vezan, koga ukrajinski vojnici ismevaju dok ih moli da dobije lekove protiv bolova.

 

 

22.25 Zarobljen beloruski plaćenik

Beloruski plaćenik zarobljen je od strane jedinica "Otvažnih" (Hrabrih) o njegovoj poslednjoj bitci i o tome kako su gruzijski militanti razbijeni.

Zarobljeni militant beloruskog puka u Ukrajini priča o svojoj poslednjoj bitci i kako je ruska vojska razbila gruzijske plaćenike.

 

 

21.45 Granatirano selo u Rusiji

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je da je otvorena vatra iz artiljerijskog oruđa na selo Nekislica iz pravca Ukrajine. Prema preliminarnim podacima, niko nije povređen.

21.25 Deaktivirano više od 48.000 eksplozivnih naprava

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane izjavio je danas da su od početka ruske specijalne vojne operacije ruske snage zajedno sa pripadnicima ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije rasčistili od eksplozivnih naprava 3.700 hektara u Narodnoj Republici Donjeck i NR Luganjsk i deaktivirali 48.694 eksplozivne naprave.

- Specijalizovani odredi ruskih oružanih snaga i pripadnici ministarstva za vanredne situacije završavaju misiju rasčišćavanja (i uklanjanja) eksplozivnih naprava na teritorijama DNR i LNR, rekao je Mizincev, prenosi TASS.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

 

20.20 Lavrov stigao u Indoneziju na samit G20

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je danas u Indoneziju gde će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova grupe G20 koji se održava na Baliju sutra i u petak.

Prethodno je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da će učesnici razgovarati o hitnim pitanjima poput jačanja multilateralizma usred "policentričnog svetskog poretka", kao i jačanja prehrambene i energetske bezbednosti.

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
 

 

- Posebna pažnja će biti usmerena ka obnovi ekonomskog razvoja, uklanjanju posledica pandemije korona virusa, rekla je Zaharova.

19.35 DNR: Ukrajinska  vojska pogodila skladište nafte u Donjecku

Ukrajinske snage granatirale su danas posle podne skladište nafte u Donjecku, nakon čega je izbio požar, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Operativne linije DNR dobile su informaciju o još jednom napadu vojske Ukrajine na skladište nafte u Kirovskom okrugu Donjecka duž ulice Neftjanaja. Kao rezultat pogotka, izbio je požar na teritoriji. Informacije o posledicama granatiranja i dalje stižu, navodi se na Telegram kanalu teritorijalne odbrane DNR.

AP Photo/Alexei Alexandrov
 

Ruska novinska agencija dodaje da je ujutru ukrajinska vojska ispalila više od stotinu granata različitog kalibra na celu teritoriju republike.

Navodi se i da je ubijeno dvoje dece.

19.00 Moskva: Luka Mariupolj radi punim kapacitetom

Luka Mariupolj koja se nalazi na teritoriji Ukrajine i pod ruskom je kontrolom, radi punim kapacitetom.

18.30 - Minsk: Zapad se sprema za rat protiv Rusije i njenih saveznik

Ruslan Kosigin, načelnik glavnog obaveštajnog odeljenja Generalštaba beloruskih oružanih snaga, saopštio je danas da su nedavni vojni koraci Zapada, pogotovo aktivnosti u Poljskoj, u suštini pripreme za rat.

18.25 Peskov: Za sada bez suštinskih kontakata u vezi s posetom pape

Portparol Kremlja Dmitri Peskov odgonetnuo je dilemu da li je Putin spreman da se sastane sa Franjom.

- Ovakva poseta na najvišem nivou treba da se razradi. Tome prethode pripreme, ali zasad, koliko ja znam, nema suštinskih kontakata po ovom pitanju, rekao je Peskov. 

Papa je, naime, nedavno rekao novinarima da nakon predstojećeg putovanja u Kanadu očekuje da poseti i Rusiju i Ukrajinu, a Interfaks prenosi da Kremlj još nije razradio pitanje moguće posete pape Franje Rusiji i njegovog sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom.

AP Photo/Alessandra Tarantino
 

 

15.29 - Bugarska blokirala bankarski transfer za rusku ambasadu

Bugarska je blokirala bankarski transfer novca od oko 890.000 dolara ruskoj ambasadi u Sofiji zbog sankcija EU, izjavio je danas ministar finansija Asen Vasilev, nekoliko dana nakon što je Sofija proterala 70 članova ruskog diplomatskog osoblja iz te balkanske zemlje.

- Reč je o bankarskom transferu ruskoj ambasadi koji direktno potpada pod sankcije Evropske komisije, a ne o zamrzavanju bankarskih računa - rekao je Vasilev novinarima.

14.40 - Letonija ponovo uvodi obavezni vojni rok

Letonski ministar odbrane Artis Pabriks najavio je vraćanje obaveznog vojnog roka, u jeku rastućih napetosti sa susednom Rusijom i sukoba u Ukrajini.

- Trenutni vojni sistem Letonije dostigao je svoju granicu. Istovremeno, nemamo razloga da mislimo da će Rusija da promeni svoje ponašanje - rekao je ministar Pabriks.

Kako je rekao, služenje vojnog roka odnosiće se samo na muškarce i stupiće na snagu sledeće godine.

Letonija je ukinula obavezni vojni rok nekoliko godina nakon što se pridružila vojnom savezu NATO.

13.38 - Medvedev: SAD nameću svoju volju novcem i oružjem, sa Rusijom neće moći tako

Koristeći novac, vazale koje nazivaju „saveznicima“, kao i najkvalitetnije oružje, Sjedinjene Američke Države znaju da brutalno i primitivno nametnu svoju volju, izjavio je zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev, dodajući da pogubne posledice američkih invazija, između ostalih, dobro pamte Jugoslavija i Irak.

13.22 - Objavljen snimak oklopnih vozila koja su u Lisičansku ostavili ukrajinski vojnici

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak iz Lisičanska na kojem se vide oklopna vozila koja su odbacili ukrajinski vojnici.

Na snimku se vide barikade na ulicama napravljene od uništenih vozila, uključujući oklopna vozila „Kozak“, kamione, oklopne transportere i sovjetske „Gazele“. Duž nekih ulica iskopani su rovovi.

 

 

Napominje se da ovi snimci indirektno ukazuju na to da su Oružane snage Ukrajine planirale da vode dugotrajne ulične borbe, ali su na kraju odlučile da se povuku.

13.14 - Kremlj kritikovao Japan zbog "veoma neprijateljskog stava"

Kremlj je danas kritikovao Japan zbog, kako je saopštio, "veoma neprijateljskog stava" prema Rusiji, rekavši da to koči razvoj ekonomskih odnosa, uključujući i energetiku.

- Japan zauzima veoma neprijateljski stav prema Rusiji. U svakom slučaju, takav neprijateljski stav ne pomaže da se olakšaju trgovinski i ekonomski odnosi, uključujući dijalog vezan za energetiku - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi agencija Rojters.

12.36 - Moskva: Ukrajina planira sabotažu u termoelektrani za koju će okriviti Rusiju

Moskva je saopštila danas da je upozorila Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) na pripreme Ukrajine za navodnu tajnu operaciju u termoelektrani Nikolajevka, za koju planira da okrivi Rusiju, prenosi TAS S.

"Poslali smo notu Tehničkom sekretarijatu OPCW o planovima Kijeva da izvedu operaciju lažne zastave u Nikolajevki", izjavio je danas ruski stalni predstavnik pri OPCW Aleksandar Šuljgin za rusku televiziju „Rusija 24".

11.27 - Ruska vojska uništila dva američka sistema „Himars“

 

 

Na teritoriji Donjecke Narodne Republike visokoprecizinim raketama uništena su dva lansera američkih višecevnih raketnih sistema „Himars“ i dva skladišta municije za njih, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

10.55 - Rogov: Oslobođeno 73 odsto teritorije Zaporoške oblasti

Predstavnik vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je saopštio da je 73 odsto teritorije te oblasti već oslobođeno.

- Žiteljima Luganske Narodne Republike čestitamo na oslobađanju. Uveren sam da će to sada biti makar regionalni praznik, imajući u vidu to da će republika, daj bože, ući u sastav Rusije. I to je praznik za sve nas. Luganska Narodna Republika je oslobođena stoprocentno, Zaporoška oblast 72 do 73 procenta, Donjecka Narodna Republika nešto malo manje - rekao je Rogov u emisiji „Solovjov lajv“.

10.45 - Za sat vremena granatirano šest naselja u DNR

Ukrajinske trupe su za oko sat vremena granatirale Gorlovku, Jasinovatu i još četiri naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File
 

Na Gorlovku su ispaljene četiri granate kalibra 155 milimetara, a na Jasinovatu – tri granate kalibra 122 milimetra.

10.28 - Oslobođeno 241 naselje DNR 

Štab teritorijalne odbrane DNR saopštio je da je oslobođeno 241 naselje Republike, uključujući Sporno, koje se nalazi 40 kilometara od Bahmuta.

10.17 - Hiljade stanovnika DNR ostalo bez struje

Više od 33 hiljade potrošača struje u DNR ostalo je bez struje zbog granatiranja ukrajinske vojske, saopštilo je republičko Ministarstvo za ugalj i energetiku.

- Na teritoriji DNR je zbog borbenih dejstava bez struje ostalo 294 trafo-stanice i 33.089 pretplatnika - navodi Ministarstvo.

10.09 - Moskva tvrdi da Ukrajina priprema provokaciju sa hemijskim oružjem

Rusija je Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OZHO) uputila notu upozorenja da Ukrajina priprema provokaciju s upotrebom hemijskog oružja u Slavjanskoj termoelektrani u Nikolajevki.

Organizacija je upozorena i na moguće provokacije u Nikolajevu i Harkovu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin.

9.13 - Lavrov: Kijev laže da Rusija napada sopstvene gradove

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Navodi Ukrajine da ruska vojska granatira sopstvene gradove da bi optužila Kijev su laž, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi TASS.

- Jednom rečju, oni lažu. Činjenice su poznate, naše Ministarstvo odbrane svakodnevno iznosi činjenice - istakao je Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa vijetnamskim kolegom Bui Tan Sonom.

8.42 - Zaharova: London zbog rusofobije zanemario unutrašnja pitanja

Velika Britanija je skoncentrisala sve svoje državne resurse u suprotstavljanje Rusiji, i iz tog razloga London nije u stanju da se pozabavi unutrašnjim pitanjima, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

8.38 - Granatirana Jasinovata

Ukrajinske snage gađale su Jasinovatu u DNR granatama kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U saopštenju se dodaje da su u protekla 24 časa ukrajinske trupe 58 puta gađale DNR, ispalivši 508 projektila. U napadu su poginula četiri civila, a 12 je ranjeno.

8.35 - Ukrajinske trupe granatirale su Kujbiševski okrug Donjecka i Makejevku 

Ispalili su 9 granata NATO kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

8.27 - Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla u Britaniju na obuku

Prva grupa ukrajinskih vojnika stigla je u Veliku Britaniju na obuku, saopštio je danas ministar odbrane Ben Volas.

Obuka je deo britanskog programa koji ima za cilj da vojno osposobi do 10.000 novih ukrajinskih regruta uz paket vojne pomoći od 2,3 milijarde funti, prenosi Gardijan.

- Nedavno je u Veliku Britaniju stigla prva rotacija ukrajinskih vojnika. Ovi ukrajinski vojnici će pohađati kurseve zasnovane na osnovnoj vojnoj obuci Velike Britanije. To uključuje vatrenu obuku, prvu pomoć na bojnom polju, obuku na terenu, taktiku patroliranja i upoznavanje sa zakonima o oružanim sukobima - navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

Tokom posete Kijevu prošlog meseca, britanski premijer Boris Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, preneo je Rojters.

8.20 - Kirilenko: Sudbinu Ukrajine odlučivaće region Donjecka

Ukrajinski guverner regiona Donjecka Pavlo Kirilenko saopštio je da je neophodna evakuacija 350.000 stanovnika ove oblasti da bi se spasli životi i omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja, prenosi Gardijan.

- Sudbinu cele zemlje odlučivaće region Donjecka - rekao je guverner u Kramatrosku, administrativnom centru pokrajine i centru regionalnog štaba ukrajinske vojske, navodi britanski list.

8.17 - Ruski hakeri objavili podatke o ukrajinskim obaveštajcima

Hakerska grupa RaHDit („Zli ruski hakeri“) objavila je na sajtu „Nemezida“ podatke hiljadu zaposlenih u Glavnoj obaveštajnoj upravi (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

 

 

8.15 - Moskva tvrdi da stanovnici Harkovske oblasti žele u Rusiju

Stanovnici Harkovske oblasti u Ukrajini voljni su da se prisajedine Rusiji, a privremena civilna administracija podržava to raspoloženje, tvrdi načelnik Privremene civilne uprave regiona Harkova Vitalij Gančev u izjavi za TAS S.

- Naša vlada to počinje da uviđa nakon što su su primećene proruski orijentisane težnje - rekao je Gančev.

8.10 - Britanija: Bitka za Slavjansk sledeće ključno ratište

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeće ključno ratno poprište u borbi za Donbas, pošto su se ruske snage približile na 16 kilometara od ovog grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.

Ruske snage se sada verovatno nalaze oko 16 km severno od Slavjanska, navodi se u najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe.

Postoji realna mogućnost da će bitka za Slavjansk biti sledeća ključna tačka u borbi za Donbas, dok Rusija nastavlja da konsoliduje svoju kontrolu nad Lisičanskom i Luganskom, dodaje se u izveštaju.

Na severu, Moskva je usmerila većinu preostalih raspoloživih jedinica iz istočne i zapadne grupe snaga na nastavak ofanzive u pravcu Izjuma, gde su tokom prošle nedelje, ruske snage najverovatnije napredovale do još pet kilometara suočene sa izuzetno odlučnim ukrajinskim otporom, navodi se u saopštenju britanskog ministarstva, prenosi Gardijan.

7.42 - Moskva: Malo je verovatno da će London odlučiti da konfiskuje rusku državnu imovinu

Profimedia
 

Malo je verovatno da će London da odluči da izvrši konfiskaciju ruske državne imovine, to bi potkopalo njegov autoritet kao finansijske prestonice sveta iako u sadašnjoj političkoj situaciji ne treba ništa isključiti, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin.

- Postoji dosta spekulacija oko toga... Reč je isključivo o eventualnoj konfiskaciji imovine fizičkih i pravnih lica koja su pod sankcijama. Ali nema zakonske osnove za takve korake. I mnogi sumnjaju da je to čak moguće. Ne govorimo o konfiskaciji državne imovine... Ako bi se to ikada dogodilo, to bi bio udar na sveto pravo privatne svojine, na ceo pravni sistem i međunarodno pravo - rekao je Kelin televiziji „Rusija 24“, a prenosi "Sputnjik."

On je dodao da je London finansijska prestonica sveta, a ako dođe do konfiskacije, to će udariti po autoritetu grada i zemlje kao finansijske prestonice, pa je malo verovatno da će se rešiti na takav korak.

- Iako u sadašnjoj političkoj situaciji vidimo da politički interesi nadjačavaju sve razumne argumente, uključujući i razumne situacije. Ništa se ne može isključiti - rekao je on.

Ranije je šefica britanske diplomatije saopštila da ne isključuje konfiskaciju imovine ruskih oligarha u Londonu u okviru jačanja sankcija protiv Moskve, ako se zaoštri situacija oko Ukrajine.

7.40 - Blinken ne planira da se sastane sa Lavrovim

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken ne planira da se sastane sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova G20, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ja, naravno, ne bih očekivao nikakve sastanke - istakao je Prajs.

Istovremeno je dodao da Blinken planira da aktivno učestvuje u ministarskom sastanku G20 na indonezijskom ostrvu Bali, uprkos očekivanom prisustvu ruskih predstavnika.

7.30 - Eksplozije u Harkovu

U Harkovu je tokom noći odjeknulo nekoliko eksplozija, a očevici kažu da su rakete ispaljene iz ruskog grada Belgoroda.

Meštani su prijavili požar u jednom od harkovskih okruga.

7.20 - UNHRC: Besmisleni rat Rusije izazvao nepodnošljivu patnju

 Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašele osudila je "besmisleni rat" Rusije u Ukrajini i uputila zahtev da se okonča nepodnošljiva patnja civila tokom ruske invazije.

- Kako ulazimo u peti mesec ratnih sukoba nepodnošljivi danak ratu u Ukrajini nastavlja da raste. U ime svake žrtve ovog besmislenog rata zahtevam da ubistva, mučenja, proizvoljna zatvaranja moraju da prestanu - rekla je Bašele u utorak tokom svog poslednjeg pojavljivanja pred Savetom UN za ljudska prava, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Bašele je predstavila izveštaj o stanju ljudskih prava u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara, zaključno sa 15. majem.

- Veliki broj civilnih žrtava i obim razaranja civilne infrastrukture i dalje izazivaju veliku zabrinutost. Napadi koje izvode ruske oružane snage nisu u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom - rekla je Bašele i naglasila da po svemu sudeći ni ukrajinske oružane snage nisu u potpunosti poštovale MHP u istočnim delovima zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike