Oslobođen Novolugansk u DNR, zaplenjena dva strana broda u Marijupolju! Ruska Duma izglasala novi važan zakon (VIDEO/FOTO)

05.07.2022

21:38

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Oslobođen Novolugansk u DNR, zaplenjena dva strana broda u Marijupolju! Ruska Duma izglasala novi važan zakon (VIDEO/FOTO)
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

Ruska operacija u Ukrajini je ušla u 132. dan.

Švedska i Finska završile su pregovore o pristupanju NATO u sedištu Alijanse u Briselu, kao što je i bilo dogovoreno prošle nedelje na samitu lidera NATO u Madridu.

Kako je navedeno saopštenju na sajtu NATO, uskoro bi trebalo da budu potpisani protokoli o pristupanju Finske i Švedske vojnom savezu, koji zatim moraju da ratifikuju sve članice.

Lisičank je, tvrdi ruska strana, oslobođen i vraća se normalnom životu.

Šta znamo do sad?

U toku je 132. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

 

23.35 Prajs ne očekuje susret Blinkena i Lavrova na samitu G20

Portparol stejt departmenta Ned Prajs izjavio je danas da ne očekuje bilo kakav sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na ovonedeljnom sastanku ministara spoljnih poslova G20 na Baliju.

Prajs je na redovnom brifingu za novinare rekao da očekuje da će članovi Grupe 20 govoriti protiv ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Nisam u poziciji da objašnjavam koreografiju predstojećeg samita, ali svakako ne bih očekivao bilo kakav susret sekretara Blinkena i ministra spoljnih poslova Lavrova", precizirao je Prajs.

22.30 Saopštenje Ministarstva odbrane Rusije
 
U Slavjanskoj termoelektrani u Nikolajevki neonacisti su doneli kontejnere sa tečnim hlorom koje su minirali i planiraju da dignu u vazduh kada se budu približavale ruske jedinice, navodi Sputnjik.

- Ukrajinske snage su smestile artiljeriju i višecevne raketne bacače na teritoriju preduzeća „UkrHimTransAmmiak“ u Nikolajevu;

- Teritorijalna odbrana i teško naoružanje smešteni su u preduzeću „Harkov Himprom“;

- Oklopna vozila i jedinice artiljerije velikog kalibra Oružanih snaga Ukrajine nalaze se u neposrednoj blizini luke u Odesi, tvrdi ovaj medij. 

21.55 - Rusija stvorila uslove za otvaranje dva humanitarna koridora

Ruska vojska je stvorila uslove da se otvore dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U Crnom moru (svakodnevno od 08.00 do 19.00 po moskovskom vremenu) – za isplovljavanje iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni, jugozapadno od teritorijalnih voda Ukrajine u dužini od 139 milje i širine 3 milje; u Azovskom moru (danonoćno) – za isplovljavanje iz luke Marijupolj u dužini od 115 milja i širini od 2 milje u pravcu Crnog mora - rekao je Mizincev.

21.40 - Mizincev: Ukrajina raspoređuje rakete u fabrici amonijaka

Ukrajinske snage su rasporedile artiljeriju i višecevne raketne sisteme na teritoriji Nikolajeva, u kompleksu kompanije specijalizovane za transport amonijaka, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu odbrane general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U Nikolajevu, u kompleksu kompanije Ukrimtransamiaka neprijatelj je rasporedio artiljeriju i višecevne raketne sisteme - rekao je Mizincev, prenosi TASS.

Vadim Savitsky, Russian Defense Ministry Press Service via AP
Mihail Mizincev

Mizincev je podsetio da su jedinice ukrajinske teritorijalne odbrane i teško naoružanje bili raspoređeni u Harkovu u krugu preduzeća Himprom, kao i u Odesi unutar kompleksa kompanije Odesa Port Refrigerator.

21.18 - Oslobođan Novolugansk

 

 

Ruska vojska oslobodila je Novolugansk u Donječkoj Narodnoj Republici, zapadno od Svetlodarske i južno od Bahmuta, potvrdio je savetnik u kancelariji predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič

 

21.11 - Erdogan: Intenziviraću pregovore o izvozu ukrajinskog žita

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da namerava da intenzivira pregovore sa Rusijom i Ukrajinom u nadi da će se postići dogovor o planu UN za izvoz ukrajinskog žita na tržišta sveta.

Erdogan je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem.

AP Photo/Burhan Ozbilici, File
Redžep Tajip Erdogan

20.55 - Ruska Duma izglasala zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo

Ruski poslanici danas su usvojili zakon kojim se ograničava prenos ličnih podataka državljana Rusije u inostranstvo, a od onih koji planiraju to da učine, zahteva se da unapred obaveste nadležne institucije Ruske Federacije zadužene za upravljanje domenom komunikacija.

 

20.40 - Kalinjingradske vlasti predložile da se zabrani uvoz i izvoz robe preko baltičkih država

Potpuna zabrana uvoza i izvoza bilo kakve robe preko baltičkih zemalja može biti jedna od mogućih mera Rusije kao odgovor na tranzitna ograničenja u Kalinjingradsku oblast, saopštio je gubernator oblasti Anton Alihanov.

- Poslali smo nekoliko naših predloga. Opcija koju sam izneo kao jednu od poslednjih je potpuna zabrana uvoza i izvoza bilo kakve robe preko baltičkih zemalja. Na taj način bi zabranili kretanje robe ka baltičkim državama preko teritorije Rusije, sa izuzetkom Kalinjingrada - rekao je Alihanov za televiziju „Rusija 24“, istakavši da taj korak smatra krajnjom merom.

Printscreen/YouTube/RussianPlus
 

Gubernator je objasnio da ima u vidu tranzitnu robu koja se prevozi preko teritorije Rusije.

20.30 - Eksplozije u Harkovskoj oblasti

 

 

20.20 - Američki veterani obučavaju trupe u Ukrajini bez obzira na upozorenja Pentagona

Izvestan broj američkih veterana navodno obučava ukrajinske vojnike u blizini fronta rusko-ukrajinskog sukoba, uprkos tome što ih Pentagon poziva da to ne čine, piše „Njujork tajms" u članku objavljenom u nedelju.

20.15 - Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti

Mediji javljaju da je pet ruskih raketa pogodilo čitave, a da je jednu oborila PVO. Za presretanje ruskih raketa u Kijevskoj oblasti je podignuta avijacija.

 

 

20.00 - Otvoreni krivični slučajevi o ranjavanju ruskih novinara

Istražni komitet Rusije otvorio je krivične slučajeve o ranjavanju novinara ruskih TV kanala usled granatiranja ukrajinskih snaga bezbednosti.

17.35 - Kadirov posavetovao Zelenskog: Bežite, vi ste dobri u tome

Lider Čečenije Ramzan Kadirov savetovao je Vladimiru Zelenskom da beži nakon njegove najave da će se Lisičansk uskoro vratiti pod kontrolu ukrajinskih trupa.

- Zelenski kaže da će zauzeti Lisičansk, a njegova vojska kaže suprotno. Moj savet vam je da bežite! Vi ste dobri u tome - napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

17.28 - Donjeck: Devojčica poginula u ukrajinskom granatiranju

U današnjem ukrajinskom granatiranju kvarta Vorošilovsk u centru Donjecka poginula je 10-godišnja devojčica, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kuzmin.

- Desetogodišnja devojčica je poginula u ukrajinskom granatiranju Vorošilovskog kvarta u Donjecku - objavio je Kuzmin na svom Telegram kanalu, prenopsi TASS.

17.19 - Ruski specijalci na brodu BK-16 patroliraju rekom Dnjepar

16.28 - Proruske snage zaplenile dva strana broda u Marijupolju

Proruske snage su zaplenile dva strana broda u luci Marijupolj, poručivši da su plovila sada "državno vlasništvo", u prvom potezu ovog tipa usmerenom protiv komercijalnog brodarstva, pokazuju pisma u koje je Rojters imao uvid.

Marijupolj je pao pod rusku kontrolu u maju, nakon jednomesečne opsade.

16.11 - Stanovnici Marijupolja će dobiti besplatne stanove, saopštilo je Ministarstvo finansija DNR

15.40 - Objavljen snimak posledica masovnog granatiranja gradskih četvrti Donjecka

15.33 - Ukrajina: Ruske snage napale pijacu u Slavjansku, stradala žena

Jedna žena je stradala, a najmanje još tri osobe su ranjene u napadu ruskih snaga na pijacu u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, saopštila je danas policija.

15.31 - Vlada Austrije: Veliki potrošači da pređu sa gasa na naftu

Veliki potrošači gasa u Austriji treba da pređu sa gasa na druge energente, pre svega na naftu, zaključak je kriznog tela austrijske vlade.

Ministarka energetike Leonore Gevesler najavila je da će njeno ministarstvo uputiti na razmatranje uredbu kojom će naložiti velikim potrošačima prelazak sa gasa na druge energente.

Austrijska vlada apelovala je na građane da se pripreme za iduću grejnu sezonu i pomognu u štednji struje i gasa.

Pixabay
 

15.04 - Volodin zatražio ukidanje sporazuma sa Norveškom iz 2010.

Predsednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin zatražio je danas od šefa Odeljenja za međunarodne odnose da razmotri ukidanje sporazuma kojim se uspostavlja pomorska granica zemlje sa Norveškom, članicom NATO.

Sporazum, koji je potpisan 2010. godine, imao je za cilj da stavi tačku na razmirice između Rusije i Norveške u Barencovom moru, delu Arktičkog okeana, koji se graniči sa severnim obalama Norveške i Rusije.

14.50 - Džonson: Verujem da ukrajinska vojska može da vrati otetu teritoriju

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom današnjeg telefonskog razgovora da veruje da bi ukrajinska vojska mogla da povrati teritoriju koju su osvojile ruske snage, saopštila je portparolka britanskog premijera.

Džonson je obavestio Zelenskog o najnovijoj britanskoj vojnoj opremi koja će stići narednih dana i nedelja u Ukrajinu, preneo je Rojters.

14.45 - Peskov reagovao na moguću vojnu bazu NATO u Finskoj: Odgovor će stići iz našeg ministarstva odbrane

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

Odgovor Rusije na moguće uspostavljanje baze NATO u Finskoj stići će iz ministarstva odbrane, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je odgovorio na izveštaje finskih medija, koji su tvrdili da gradonačelnik grada blizu ruske granice želi pojačano vojno prisustvo Zapada.

14.02 - Velika šteta posle granatiranja Gluškovskog regiona Kurske oblasti

Osam stambenih zgrada, crkva, vodotoranj, trafostanica i električna mreža oštećeni su prilikom granatiranja Gluškovskog rejona Kurske oblasti, saopštio je gubernator Kurske oblaste Roman Starovojt.

Prema njegovim rečima, remontne brigade su već počele da rade na obnavljanju vodosnabdevanja i napajanja električnom energijom i da će u toku dana taj posao biti završen.

13.55 - Šojgu: Uspostavljeni humanitarni koridori u Azovskom i Crnom moru

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da je ta zemlja uspostavila dva humanitarna koridora u Crnom i Azovskom moru.

- Preduzima se niz mera kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u vodama Crnog i Azovskog mora. Potpuno je eliminisana opasnost od mina u vodama luke Marijupolj - poručio je Šojgu.

13.40 - Predsednik ruske Dume: Ukrajina je teroristička država

Predsednik ruske Državne Dume, Vjačeslav Volodin, tvrdi da je Ukrajina postala "teroristička država", preneo je Rojters njegove reči postavljene na sajtu Državne Dume.

Pred poslanicima donjeg doma ruskog parlamenta, Volodin je danas kazao da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na čelu "kriminalnog režima".

AP Photo/Pavel Golovkin, File
Vjačeslav Volodin

13.39 - Pušilin: Proruske snage se kreću ka donjeckom regionu

Proruske snage iz samoproglašene Luganske (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR) se kreću ka donjeckom regionu, nakon što su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Luganskom prošle nedelje, rekao je lider DNR Denis Pušilin.

Rusija je preuzela kontrolu nad pokrajnama Donjeck i Lugansk, koje zajedno čine region Donbas.

12.04 - Rusija: Oboren ukrajinski avion Su-25 i tri rakete Točka-U

Ruski borbeni avion oborio je ukrajinski jurišni avion Su-25 u vazdušnoj borbi u Hersonskoj oblasti, a ruske snage PVO presrele su tri ukrajinske balističke rakete Točka-U, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- U oblasti opštine Novobratskoje u Hersonskoj oblasti, ruski borbeni avion je u vazdušnoj borbi oborio avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva - saopštio je portparol Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

11.47 - Medvedev: Ako se limitira cena ruske nafte, barel ide na 300 dolara

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev upozorio je danas da bi predlog Japana da se cena ruske nafte ograniči na oko polovinu njenog sadašnjeg nivoa doveo do znatno manje ponude nafte na tržištu što bi moglo da podigne cene tog energenta iznad 300-400 dolara po barelu.

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Photo via AP
Dmitrij Medvedev

11.45 - Šojgu: Ukrajina dobila od Zapada više od 28.000 tona vojne pomoći, deo završava i na crnom tržištu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu tvrdi da je Ukrajina već dobila više od 28.000 tona vojne pomoći od zapadnih zemalja.

Šojgu je na sastanku Ministarstva odbrane rekao da deo stranog oružja koji Zapad isporučuje Ukrajini završava na Bliskom istoku, a deo i na crnom tržištu.

10.29 - Rusija: Ukrajinske trupe gađale naselje u Brjanskoj oblasti

Guverner ruske Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz saopštio je danas da su ukrajinske snage granatirale naselje Zernovo u Suzemskom okrugu sa 18 projektila, ali da nema nema prijavljenih žrtava.

- Ukrajinska strana je jutros granatirala naselje Zernovo u okrugu Suzemska. Zabeleženo je oko 18 projektila. Povređenih nema. Hitne službe su angažovane na licu mesta - napisao je guverner.

 

 

9.15 - Japan proširio individualne i izvozne sankcije Rusiji

Japan je danas proširio individualne i izvozne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Izvozne sankcije, kojima je obuhvaćena i Belorusija, uvedene su za 90 subjekata, a doneta je odluka o zamrzavanju imovine za 57 ruskih fizičkih lica i šest pravnih lica, saopštilo je danas japansko ministarstvo finansija.

8.50 - Ukrajini potrebno do 65 milijardi dolara finansiranja za 2022.

Ukrajinska vlada je naznačila danas da joj je potrebno do 65 milijardi dolara ove godine za pokriće njenih potreba za finansiranjem, jer se suočava sa kontinuiranim ekonomskim i budžetskim poremećajima zbog ruske invazije.

Ovaj iznos je za više milijardi dolara veći nego što su saveznici Kijeva do sada mogli da obećaju, izveštava "Blumberg".

Navedena cifra, koja ne obuhvata potrošnju na odbranu i bezbednost, deo je šireg plana za dugoročnu obnovu zemlje, za koju se procenjuje da će premašiiti 750 milijardi dolara.

8.10 - Rusija: Iz Ukrajine granatirana Kurska oblast

AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File
 

Ukrajinska vojska granatirala je danas pogranična naselja u Kurskoj oblasti, u Gluškovskom rejonu, izjavio je gubernator Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da su na udaru ponovo bila sela Markovo i Tjotkino, prenosi Interfaks.

Kurska oblast graniči se sa Ukrajinom i više puta od početka sukoba Rusije i Ukrajine bila je izložena granatiranju.

7.35 - Ukrajina: Ruske snage napadaju u pravcu Bahmuta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage granatiraju ukrajinske položaje duž cele linije fronta, a da u pravcu Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, napadaju naselja Novoluganskoje i Spornoje.

U pravcu Harkova ruske snage koncentrišu napore na držanje zauzetih linija i sprečavanje napredovanja ukrajinskih trupa, prenosi Interfaks Ukrajina.

U pravcu Slavjanska i Kramatorska ruske snage su granatirale pojedina naselja, dodaje ukrajinski generalštab.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

7.25 - Ukrajina : Bacili smo zastavu na Zmijsko ostrvo, još nije podignuta

Portparol operativne komande Jug ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk izjavila je da je zastava Ukrajine bačena na Zmijsko ostrvo iz helikoptera, ali da još nije podignuta.

Ona je za CNN rekla da će se sačekati dolazak ukrajinskih trupa na ostrvo koje su ruske trupe napustile prošle sedmice, a da će zastava zatim biti podignuta.

Gumenjuk je dodala da njenu prethodnu jučerašnju izjavu da je na Zmijskom ostrvu podidgnuta ukrajinska zastava treba „shvatiti metaforički“.

Zmijsko ostrvo se nalazi u Crnom moru, oko 48 kilometara od obale Ukrajine i blizu je morskih puteva koji vode do Bosfora i Mediterana i ruske snage su ga bile zauzele u toku sukoba sa Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 30. juna da je povuklo svoje trupe sa Zmijskog ostrva u znak dobre volje, dok Kijev tvrdi da su Rusi napustili ostrvo posle "uspešne operacije" ukrajinskih snaga.

7.20 - Lavrov: SAD žele da ubiju istorijsko pamćenje na Balkanu

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je odluka Bugarske o proterivanju 70 ruskih diplomata rezultat pritiska Vašingtona na Sofiju.

On je ocenio da je želja "američkog suverena da ubije istorijsko pamćenje ne samo Bugara, već i ostalih naroda na Balkanu, pre svega pravoslavnih".

"To nije samostalna odluka vršioca dužnosti premijera koji zastupa apsolutno otvorenu nedvosmislenu proameričku orijentaciju i spreman je da ispuni sve želje svog suverena (iz SAD)", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je objasnio da "želje suverena" uključuju ubijanje istorijskog pamćenja Bugara, uništavanje temelja odnosa koji su utvrđeni u zajedničkoj borbi za nezavisnost i mnogim drugim situacijama, uključujući i one iz novije istorije.

"Politika Vašingtona ne odnosi se samo na Bugarsku, ona želi da ubije istorijsko pamćenje i drugih naroda na Balkanu, pre svega, pravoslavnih", ocenio je Lavrov i naglasio da su i same bugarske vlasti bile iznenađene tom odlukom.
 

7.10 - Patrušev: Ciljevi specijalne operacije biće ostvareni

Ciljevi ruske specijalne operacije biće ostvareni uprkos činjenici da SAD i druge zapadne zemlje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, izjavio je danas sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je na sastanku o pitanjima nacionalne bezbednosti u Habarovsku rekao da su ciljevi specijalne operacije da se obezbedi zaštita ljudi od, kako je naveo, genocida ukrajinskog neonacističkog režima i demilitarizacija i denacifikacija teritorije Ukrajine, odnosno njen neutralan status, što je navedeno u ukrajinskom ustavu.

Patrušev je ponovio da je Rusija morala da pokrene specijalnu vojnu operaciju zbog toga što su širenje neonacizma u Ukrajini, biološke laboratorije uključene u vojno-biološki program SAD na njenoj teritoriji, kao i planovi koje su iznele vlasti u Kijevu za stvaranje nuklearnog oružja i pridruživanje NATO-u stvarali značajne pretnje za bezbednost ne samo Rusije, već i celog sveta.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike