Rusi ušli u Lisičansk, Severni tok obustavlja isporuku gasa EU, SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini

01.07.2022

21:50

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusi ušli u Lisičansk, Severni tok obustavlja isporuku gasa EU, SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini je ušla u 127. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je Rusija spremna da vodi dijalog o strateškoj stabilnosti i očuvanju načina neširenja oružja za masovno uništenje.

Zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da je zahvaljujući Ujedinjenim nacijama svet uspeo da izbegne treći svetski rat.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da su povećanje vojnih izdataka i sve veći broj raspoređenih trupa u istočnoj Evropi od 2014. izvršeni u očekivanju sukoba sa Rusijom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se između Rusije i Zapada spušta nova "gvozdena zavesa“.

Šta znamo do sad?

U toku je 127. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.45 Ponovo uspostavljena veza IAEA sa nuklearkom Zaporožje

Ukrajinski operater nuklearne elektrane saopštio je danas da je ponovo uspostavio vezu sa sistemima za nadzor u nuklearnoj elektrani Zaporožje, najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani, koju su zauzele ruske snage.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nadzorni organ UN za atomsku energiju, saopštila je da želi hitno da izvrši inspekciju elektrane na jugu Ukrajine, ali ukrajinske vlasti se protive svakoj takvoj poseti dok je ona pod kontrolom ruskih snaga, preneo je Rojters.

To je bio drugi put da je izgubljena komunikacija sa postrojenjem, koje se sastoji od šest reaktora.

22.35  Na Donjeck palo 20 ukrajinskih raketa "Grad"

Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck 20 raketa BM-21 "Grad", saopšteno je u DNR.

Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP, File
 

 

21.55 SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini vrednu 820 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države saopštile su danas da će Ukrajini uputiti novu vojnu pomoć vrednu 820 miliona dolara.

Pomoć, kako je saopštio Pentagon, uključuje raketne sisteme zemlja-vazduh i protivartiljerijske radare kako bi ukrajinske snage mogle da odgovore na ruske napade.

Pentagon je najavio i da će Ukrajini poslati 150.000 komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetra, prenosi AP.

Ovo je 14. paket vojnog naoružanja i opreme koji Pentagon šalje Ukrajini od avgusta 2021. godine. Ukupno, SAD su poslale Ukrajini pomoć u naoružanju i vojnoj obuci u vrednosti od 8,8 milijardi dolara.

 

20.30 UNESKO stavio boršč na listu ukrajinskog kulturnog nasleđa

 Ukrajina je danas odnela pobedu u vekovnom kulinarskom sporu sa Rusijom nakon što je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) stavila tradicionalnu supu od cvekle na svoju listu zaštićenog ukrajinskog kulturnog nasleđa.

UNESKO sa sedištem u Parizu objavio je u saopštenju da je stavio boršč, bogatu supu prepunu povrća, na listu kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Moskve predstavlja za status supe kao elementa ukrajinske kulturne baštine, preneo je Rojters.

- Pobeda u ratu za boršč je naša!, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

Profimedia
 

 

Moskva je osudila novi zaštićeni ukrajinski status jela, koje je popularno i u Rusiji, kao primer savremenog kijevskog nacionalizma.

18.55 Ukrajina tražila da Turska  zadrži i zapleni brod Žibek Žoli

Ukrajina je zatražila da Turska zadrži i zapleni teretni brod "Žibek Žoli" koji je prevozio ukrajinsko žito pod ruskom zastavom.

Brod "Žibek Žoli" je učestvovo u ilegalnom izvozu ukrajinskog žita iz luke Berđansk koju je okupirala Rusija i uputio se u Karasu u Turskoj sa 7.000 tona tereta, saopštilo je ukrajinsko tužilaštvo u pismu turskom Ministarstvu pravde, preneo je Rojters.

Istovremeno, zvaničnik ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je brod utovario prvi teret od oko 4.500 tona žita iz Berđanska, za koji je rekao da pripada Ukrajini.

18.10 Putin: Pritisak Zapada ubrzava integraciju Belorusije sa Rusijom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je jutros na bilateralnom forumu da politički pritisak Zapada ubrzava integraciju Belorusije sa Rusijom.

- Neviđeni politički i društveni pritisak tzv. kolektivnog Zapada tera nas da ubrzamo proces ujedinjenja, da zajedno umanjimo štetu od nezakonitih sankcija, da lakše savladamo proizvodnju potrebnih proizvoda, da razvijamo nove kompetencije, da širimo saradnju sa prijateljskim zemljama, rekao je Putin.

Tanjug/Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

15.28 - Ruska ambasadorka u Sofiji: Tražiću zatvaranje ambasade

Ruska ambasadorka u Bugarskoj Eleonora Mitrofanova izjavila je danas da će zatražiti od Moskve da zatvori ambasadu u Sofiji nakon što je ignorisan njen apel da bugarske vlasti ponište odluku o proterivanju 70 ruskih diplomata.

U izjavi upućenoj bugarskom narodu, Mitrofanova je proterivanje nazvala „neprijateljskim korakom bez presedana" i navela da je zatražila od Sofije da preinači svoju odluku do danas u podne, jer će u protivnom, zatražiti od Moskve da razmotri potpuno zatvaranje ambasade u Bugarskoj.

14.32 - Erdogan: Turska je spremna da ponovo izvozi žitarice

Kenny Holston/Pool Photo via AP
 

13.51 - Severni tok privremeno Nemačkoj obustavlja isporuku gasa

13.36 - Poljska modernizuje vojsku, kupuje dve eskadrile helikoptera

Poljska je potpisala ugovor vredan 1,83 milijarde dolara za kupovinu helikoptera 32 AV149 italijanske kompanije Leonardo, saopštio je danas poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

- Ugovor se odnosi na 32 helikoptera AV149, dakle dve eskadrile, a prvi helikopteri će biti u Poljskoj sledeće godine - naveo je Blaščak.

13.34 - Konašenkov: Sve više ukrajinskih vojnika dezertira

Sve veći broj ukrajinskih vojnika dezertira zbog neuspeha na bojnom polju, a razbijene formacije neorganizovano beže iz Lisičanska, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Neuspesi ukrajinske vojske na bojnom polju dovode do sve većeg broja dezertera i onih koji beže od borbenih dejstava. Primećuje se neorganizovano povlačenje nekih ukrajinskih trupa iz Lisičanska - naveo je Konašenkov.

Profimedia
 

13.16 - EU: Rusija neopravdano preti prekidom diplomatskih odnosa sa Bugarskom

Pretnja Rusije da će prekinuti diplomatske odnose sa Bugarskom, reagujući na njenu odluku da protera 70 ruskih diplomata, neopravdana je, stoji u današnjem saopštenju Evropske unije.

- Evropska unija pruža punu podršku i solidarna je sa Bugarskom u ovim okolnostima i pomno će pratiti sve što je u vezi sa ovim pitanjem - navodi se u saopštenju EU i dodaje da je postupak Bugarske u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, jer diplomate ruske ambasade krše međunarodne ugovore.

12.57 - Rusija: Napredak u Lisičansku, Ukrajina trpi velike gubitke

Ruske snage su prodrle u Lisičansk, a ukrajinska vojska trpi velike gubitke u području grada, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, Oružane snage Rusije nastavljaju uspešnu ofanzivu u području Lisičanska.

12.28 - Kremlj demantovao napade na civilne objekte u Odesi

Kremlj je danas demantovao tvrdnje da su ruske rakete pogodile civilne objekte u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa rano jutros.

Ukrajinske vlasti saopštile su da su ruske rakete pogodile stambenu zgradu i dva odmarališta, a da je u napadu ubijeno najmanje 18 ljudi i ranjeno više desetina njih.

- Ruska vojska tokom sprovođenja specijalne vojne operacije u Ukrajini izbegava da pogađa civilne objekte kako bi u potpunosti bila fokusirana na vojne ciljeve i mesta za obuku plaćenika - saopštio je danas medijima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Profimedia
 

10.42 - Ukrajina uvela vizni režim za ruske državljane

Šef Državne granične službe Ukrajine Sergej Dejneko izjavio je da je danas počela da važi odluka vlade Ukrajine o ukidanju bezviznog režima za državljane Rusije.

Dejneko je rekao da viza ne garantuje ruskim državljanima nesmetan ulazak u Ukrajinu.

10.29 - Lajen: Pred Ukrajinom dug i naporan put do EU

Ukrajina sada ima „veoma jasnu evropsku perspektivu" , ali će "dug put" ka članstvu u EU "zahtevati naporan rad", saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Lideri EU su prošle nedelje odobrili Ukrajini status kandidata, čime je formalno otvoren proces za koji se očekuje da može potrajati godinama pre nego što zemlja postane članice Unije koja sada čini 27 država.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, Pool, File)
 


10.23 - Australija uvela sankcije ruskoj komesarki i ministrima

Australija je uvela sankcije komesarki za prava deteta ruskog predsednika Mariji Ljvovi-Belovoj i trojici ruskih ministara, kao i još 12 ruskih državljana, navodi se u pismu koje je danas objavilo australijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U tekstu se navodi da se "autonomne sankcije" uvode ruskom ministru poljoprivrede Dmitriju Patruševu, ministru saobraćaja Vitaliju Saveljevu i ministru građevinarstva i stambeno-komunalnih poslova Ireku Fajzulinu.

9.25 - Ukrajina: Ruske snage pokušavaju da opkole Lisičansk sa juga i zapada

Ruske trupe pokušavaju da opkole Oružane snage Ukrajine u oblasti Lisičanska sa juga i zapada, saopštio je jutros Generalštab Ukrajine.

Navedeno je da na Donjeckom pravcu ruske snage glavne napore usmeravaju na opkoljavanje ukrajinskih trupa u oblasti Lisičansa sa juga i zapada i na uspostavljanje potpune kontrole nad Luganskom oblašću, prenposi Ukrinform.

9.17 - Orban: Nisu potrebne sankcije, već hitan prekid vatre i mir

Mađarska će ubrzati program za razvoj svoje odbrane, izjavio je danas premijer Viktor Orban.

- Moramo radikalno da povećamo naše odbrambene sposobnosti - saopštio je Orban.

On je ponovio i da je interes Mađarske da se sukob u susednoj Ukrajini okonča što pre.

Yves Herman, Pool Photo via AP
 

09.10 - Zmijsko ostrvo u Crnom moru ostaje pod kontrolom snaga Rusije

Zmijsko ostrvo u Crnom moru ostaje pod kontrolom flote i vazduhoplovnih snaga Rusije, rekao je poslanik Državne dume Rusije sa Krima Aleksej Černjak.

- Naši borci iz sastava snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Rusije oslobodili su Zmijsko ostrvo od ukrajinskih ekstremista, odbili su nekoliko napada, pokušaja iskrcavanja ukrajinskih trupa, oborili su značajan broj letelica i dronova. Dalje ostrvo ostaje pod kontrolom naših raketa, flote i Vazdušno-kosmičkih snaga - rekao je Černjak.

08.21 - Nastavak borbi mogao bi da znači za Ukrajinu gubitak novih teritorija

Nastavak borbenih dejstava mogao bi da znači za Ukrajinu gubitak novih teritorija, piše profesor međunarodnih odnosa sa Univerziteta u Džordžtaunu Čarls Kupčan u članku za "Forejn afers“.

- Nastavak borbenih dejstava može značiti za Kijev još više ljudskih žrtava i gubitak teritorija, a ne osvajanje na bojnom polju - smatra profesor.

07.39 - Ukrajina: Projektil pogodio zgradu u Odesi, poginulo 17 ljudi

Ruski projektil pogodio je rano jutros devetospratnu zgradu u blizini ukrajinske crnomorske luke Odesa, a u napadu je poginulo najmanje 17 ljudi i ranjeno još 30, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo za vanredne situacije, prenosi Rojters.

Projektil je pogodio zgradu u gradu Bilgorod-Dnjestrovski oko 01:00 časova, a takođe je izazvao požar i pratećem objektu u kome je prodavnica, navodi se u saopštenju ministarstva.

Portparol regionalne administracije Odese Serhij Bračuk rekao je za ukrajinsku državnu televiziju da je spasilačka operacija u toku, pošto su neki ljudi ostali zatrpani nakon što se deo zgrade urušio.

On je izjavio i da je još jedna raketa pogodila odmaralište, ranivši nekoliko ljudi, navodi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi detalje ovog incidenta.

07.01 Putin: Zapad saterao sebe u zamku

Zapad je saterao sebe u zamku, jer nije mogao da predvidi tendencije koje će doprineti slabljenju njegove globalne dominacije, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski lider je u sedištu Ruske spoljnoobaveštajne službe (SVR) prisustvovao obeležavanju stogodišnjice ruske tajne obaveštajne službe i tom prilikom istakao da je prioritet službe strateška prognoza razvoja međunarodnih procesa.

Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP
 

On je ocenio da je u svetu mnogo istomišljenika koji žele da idu svojim putem, samo se boje da dignu glavu i pričaju o tome naglas.

- Zapad pokušava da ignoriše realnost koja mu ne odgovara, kao i formiranje multipolarnog svetskog poretka. Neusmnjivo je da ne može potpuno da ignoriše te objektivne tendencije. Ali u praksi je njegova politika rukovođena jednim ciljem - svim sredstvima sačuvati sopstvenu dominaciju - rekao je Putin.

06.35 - Češka danas preuzima predsedavanje EU: U fokusu agende Ukrajina

Češka danas započinje šestomesečno predsedavanje Savetom EU, a po najavama iz Praga glavni fokus evropske agende do kraja godine biće na rešavanju posledica sukoba u Ukrajini počev od migrantske krize, preko energetske bezbednosti do jačanja odbrane i privrede EU.

EU zvaničnici su već najavili da se tokom češkog predsedavanja u Pragu očekuje i prvi sastanak Evropske političke zajednice, kao novog formata za panevropsku saradnju, u kome bi po prvi put za isti sto trebalo da sednu lideri zemalja članica EU, Evropskog ekonomskog prostora, Zapadnog Balkana i Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike