Britanac osuđen na smrt uložio žalbu, Bajden zahvalio Erdoganu na sporazumu sa Finskom i Švedskom

29.06.2022

21:45

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Britanac osuđen na smrt uložio žalbu, Bajden zahvalio Erdoganu na sporazumu sa Finskom i Švedskom
ukrajina 0506 - Copyright AP Photo/Alexei Alexandrov/Francisco Seco/Bernat Armangue

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini je ušla u 126. dan.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je juče od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma "teroristička država" i optužio je Rusiju za takvo ponašanje.

On je istovremeno apelovao na SAD da proglase Rusiju zemljom koja sponzoriše terorizam.

Sa druge strane, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uputio je danas snažan apel zapadnim saveznicima koji se sastaju u Madridu na samitu NATO da njegovoj zemlji pruže "šta god je potrebno" da zaustavi rat.

- Probudite se, momci. Ovo se sada dešava. Vi ćete biti sledeći, ovo će vam pokucati na vrata za tren oka, poručio je Kličko sa mesta na kojem će se sastati lideri zemalja članica NATO.

Šta znamo do sad

- Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.45 IAEA ponovo izgubila vezu sa nuklearnom elektranom Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je ponovo izgubila vezu sa svojim nadzornim sistemima koji prate nuklearni materijal u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, najvećoj u Evropi.

"Činjenica da je prenos naših daljinskih zaštitnih podataka prekinut drugi put u poslednjih mesec dana, samo uvećava urgentnost da se u Zaporožje pošalje misija", navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Dodaje se da je veza izgubljena u subotu "zbog prekida komunikacionih sistema u objektu".

23.30 Putin: Odgovorićemo na ulazak Švedske i Finske u NATO

Ukoliko NATO uspostavi svoju infrastrukturu u Finskoj i Švedskoj nakon što se te dve države priključe Severnoatlantskom savezu, Rusija će odgovoriti istom merom, poručio je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Ruski mediji navode da je Putin rekao da se ne mogu isključiti buduće tenzije u odnosima Moskve sa zvaničnim Helsinkijem i Stokholmom zbog ulaska u NATO, prenosi Rojters.

Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

Komentar ruskog predsednika usledio je dan nakon što je Turska posle potpisivanja sporazuma u Madridu sa dve nordijske zemlje o uzajamnoj zaštiti interesa ukinula veto na prijem Finske i Švedske u NATO.

22.00 Gađali Gorlovku iz tenka

Ukrajinski vojnici su u 21.20 pucali na Gorlovku, ispalili pet hitaca iz tenka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

21.35 Uklonili 40.000 mina

 U Donbasu su demineri Oružanih snaga RF i Ministarstva za vanredne situacije neutralisali preko 40,5 hiljada eksplozivnih naprava.

20.39 - Zamrznuta imovina ruskih oligarha vredna 30 milijardi dolara

Multinacionalna radna grupa (REPO), čija je svrha zaplena bogatstva ruskih oligarha, u prvih 100 dana rada zamrzla je 30 milijardi dolara imovine i sredstava pojedinaca protiv kojih su uvedene sankcije, saopštilo je američko Ministarstvo za finansije.

Osim jahti, drugih plovila i luksuznih nekretnina, blokirano je i 300 milijardi dolara novčanih sredstava ruske Centralne banke.

19.06 - Bajden zahvalio Erdoganu na sporazumu sa Finskom i Švedskom

Američki predsednik Džo Bajden zahvalio je danas turskom predsedniku na sporazumu sa Finskom i Švedskom koji je otvorio put da te dve nordijske zemlje uskoro postanu kandidati za članstvo u NATO savezu.

AP Photo/Susan Walsh, Pool
 

19.00 - Lavrov: Ispunićemo obaveze u vezi sa izvozom hrane

Rusija je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, potvrdio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

18.15 - Izvršena razmena zarobljenika sa Kijevom

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin izjavio je danas da je izvršio razmenu zatvorenika sa Kijevom u kojoj su razmenjena 144 borca sa svake strane.

- Danas vraćamo kući 144 borca Donjecke Narodne Republike i Ruske Federacije koje je zarobio neprijatelj, napisao je Pušilin u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

On je dodao da je ukrajinskim snagama predat isti broj njihovih vojnika koji su bili zarobljeni, a od kojih je većina bila ranjena, navodi Rojters.

AP photo
 

17.38 - Žalio se Britanac koga je sud DNR osudio na smrtnu kaznu

Britanac Šon Piner uložio je žalbu nakon što ga je na smrt osudio sud u oblasti istočne Ukrajine pod ruskom kontrolom.

On je na tu kaznu osuđen zajedno sa sunarodnikom Ajdenom Aslinom i marokanskim državljaninom Saudunom Brahimom.

16.58 - Ponovo granatiran Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su pet granata kalibra 155 mm na Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.34 - Artiljerci 9. Puka DNR uništavaju položaje ukrajinskih neonacista kod Donjecka i Avdejevke

Jedinice Narodne milicije nastavljaju da izvode napade na ljudstvo i tehniku protivnika u pravcu Avdejevke, odakle ukrajinske snage gađaju glavni grad DNR.

15.42 - Sirija priznala Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku

Sirija je priznala nezavisnost i suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

15.39 - Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo otpravnicu poslova Norveške

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas otpravnicu poslova Norveške Solveig Rosebo zbog odbijanja vlasti te zemlje da dozvole tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen.

- Situacija oko najavljene blokade transporta robe za radnike preduzeća Arktikugol Stejt Trast je neprihvatljiva - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

15.29 - Norveška blokirala tranzit robe za ruske rudare do Špicbergena

Norveška nije dozvolila tranzit ruske robe za ruske rudare na ostrvu Špicbergen, čime krši ljudska prava i principe humanosti, saopštio je danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika Saveta Ruske Federacije.

- Radi se o hrani za ruske rudare koji rade u tom naselju. Donošenjem takve odluke norveške vlasti nastoje da ruske rudare ostave bez hrane, što je potpuno nemoralno. Time se krše ljudska prava i principi humanosti - napisao je Kosačov.

15.03 - NATO zvanično pozvao Finsku i Švedsku da pristupe Alijansi

AP Photo/Manu Fernandez
 

13.44 - Ruska Duma usvojila zakon o delatnosti stranih agenata

Ruska Državna duma usvojila je danas zakon o regulisanju delatnosti stranih agenata u Ruskoj Federaciji.

Kako se navodi, zakon predviđa da svako rusko ili strano pravno lice, bez obzira na organizaciono-pravnu formu, drugo udruženje lica ili pojedinac, bez obzira na državljanstvo, može biti priznato kao strani agent, ako dobija stranu podršku ili je pod stranim uticajem, prenosi Interfaks.

13.20 - Moskva: Imamo pravo da uzvratimo nakon proterivanja diplomata

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da ta zemlja zadržava pravo da uzvrati političkim i diplomatskim merama nakon proterivanja 70 ruskih diplomata i administrativnog osoblja iz Bugarske.

Kako je rekla, reč je o pokušaju bugarskog parlamenta koji je izgubio poverenje da zada udarac odnosima sa Rusijom i postojećim mehanizmima bilateralnog dijaloga, prenosi Interfaks.

13.10 - Ironični odgovor Kremlja na Džonsonove komentare na Putinov račun

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov oglasio se povodom navoda britanskog premijera Borisa Džonsona da Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je žena, ironično izjavivši da bi Sigmund Frojd bio zainteresovan da proučava njegov slučaj.

- Stari Frojd bi tokom svog života sanjao o takvom objektu za istraživanje - izjavio je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov za RIA Novosti, misleći na Džonsona.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Dmitrij Peskov

12.36 - Džonson: Putin greši ako se nada "manjoj Alijansi"

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas na samitu NATO u Madridu da ruski predsednik Vladimir Putin greši ako se nada "manjoj Alijansi".

- Dobija veći NATO. Dolaze nam dve nove članice, Finska i Švedska, što je ogroman korak napred za naš savez - poručio je Džonson, prenosi Bi-Bi-Si.

12.31 - Na teritoriji Lavovske oblasti zabranjena Ukrajinska pravoslavna crkva

Na sednici regionalnog saveta poslanici su doneli odluku o zabrani Ukrajinske pravoslavne crkve na teritoriji Lavovske oblasti, navodi se na sajtu regionalnog saveta.

Prema rečima poslanika, delatnost UPC predstavlja direktnu pretnju postojanju Ukrajine.

12.30 - Kumoč: Jasan znak da SAD povećavaju prisustvo u Poljskoj

Poljska je danas pozdravila posvećenost američkog predsednika Džozefa Bajdena da uspostavi štab 5. armije u Poljskoj kao ostvarenje dugogodišnjeg sna koji će poslati jasan signal Rusiji.

- To je uspeh koji proizilazi iz dugih i doslednih pregovora o ovom pitanju i, u isto vreme, veoma jasan znak da Amerikanci nameravaju da povećaju, a ne da smanje svoje prisustvo u Poljskoj - rekao je za Rojters savetnik poljskog predsednika za spoljnu politiku Jakub Kumoč.

12.27 - Eksplozija u Odesi

Prema pisanju Sputnjika, u gradu trenutno dejstvuje PVO.

 

 

12.25 - Moskva: Negativno gledamo na planove Švedske i Finske

Moskva negativno gleda na planove Švedske i Finske da se priključe NATO, rekao je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, ističući da je širenje Alijanse destabilizujuće i da ne doprinosi bezbednosti njenih članica.

On je ocenio da zemlje NATO-a, kao i Finska i Švedska koje žele da se pridruže Alijansi u stvari "poklanjaju deo svog odbrambenog suvereniteta Sjedinjenim Američkim Državama", prenosi RIA Novosti.

- Koliko će naredni period biti miran za naše severnoevropske susede, ozbiljno sumnjam u to. Oni na kraju deo svog spoljnopolitičkog i odbrambenog suvereniteta daju Vašingtonu i drugim takozvanim starijim partnerima u NATO - poručio je Rjabkov.

11.52 - Bajden: SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas po dolasku na samit NATO u Madridu da SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Poljsku i baltičke zemlje.

- Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na promenu bezbednosnog okruženja, kao i da će ojačati našu kolektivnu bezbednost - rekao je Bajden, prenosi agencija AP.

 

11.14 - Indonežanski predsednik započeo posetu Ukrajini

Predsednik Indonezije DŽoko Vidodo započeo je danas posetu Ukrajini, koja ima za cilj da ponovo pokrene mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine i istraži načine da se oslobodi izvoz žitarica na svetska tržišta.

11.09 - Bajden: SAD menjaju stav sile u Evropi zbog pretnji iz Rusije

AP Photo/Evan Vucci
Džozef Bajden

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas tokom samita NATO u Madridu da Sjedinjene Američke Države menjaju svoj stav sile u Evropi na osnovu pretnji koje dolaze iz Rusije.

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest, prenosi agencija Rojters.

10.53 - Ukrajinci pretrpeli velike gubitke tokom ofanzive u Lisičansku

Tokom ofanzive u području Lisičanske rafinerije veliki gubici su naneti 10. Planinsko-jurušnoj brigadi ukrajinske vojske. Kako su saopštili zarobljenici, 108. Bataljon ove brigade u potpunosti je uništen: od 350 osoba preživelo je samo 30 vojnika.

U području Lisičanska jedinice 115. Mehanizovane, 79. Desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske nalaze se u kritičnoj situaciji. Zbog gladi veliki broj ukrajinskih vojnika dezertira, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

10.19 - Ukrajinci postavljaju mine povlačeći se iz Lisičanska

Ukrajinska vojska, povlačeći se iz Lisičanska, postavljaju zabranjene pešadijske mine u njegovim predgrađima, rekao je Sputnjiku portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

10.13 - Rusija će učestvovati u međunarodnom tribunalu za ukrajinske zločince u Donbasu, izjavio je direktor drugog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksej Poliščuk.

10.13 - Eksplozije u Dnjepropetrovsku

10.09 - Šolc: NATO će slati oružje Ukrajini dok to bude bilo potrebno

AP Photo/Markus Schreiber
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Madridu da će NATO saveznici nastaviti da snabdevaju Ukrajinu oružjem koliko god je to potrebno.

- Dobro je što zemlje koje su ovde okupljene, ali i mnoge druge, daju svoj doprinos kako bi Ukrajina mogla da se odbrani, obezbeđivanjem finansijskih sredstava, humanitarne pomoći, ali i pružanjem oružja koje je Ukrajini hitno potrebno - poručio je Šolc na samitu NATO u Madridu.

9.46 - Hakeri napali sajt „Roskosmosa“ nakon objavljivanja satelitskih snimaka „centara odlučivanja“ na Zapadu

Na sajt ruske korporacije „Roskosmos“ izvršen je hakerski napad nakon što su objavljeni satelitski snimci „centara odlučivanja“ na Zapadu, saopštio je šef pres-službe korporacije Dmitrij Strugovec.

9.28 - Stoltenberg: Švedska i Finska će se brzo učlaniti u NATO

AP Photo/Markus Schreiber
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Madridu da očekuje brzu ratifikaciju prijema Švedske i Finske u članstvo Severnoatlantskog vojnog saveza.

8.39 - LNR: Ruska vojska kontroliše strateški auto-put Bahmut (Artjomovsk) - Lisičansk

8.25 - Grigorijev: Ukrajina ostala bez 16 odsto obradivih površina

Nakon što su ruske trupe zauzele Hersonsku i Zaporošku oblast, kao i Donbas, Ukrajina je izgubila 16 odsto svojih obradivih površina, saopštio je Igor Grigorjev, ministar poljoprivrede Hersonske oblasti koga je Moskva postavila.

On je naveo da je Hersonska oblast u svojim najizdašnijim godinama imala prinose do tri miliona tona, a da to u ukupnom prinosu Ukrajine od oko 60-70 miliona tona, čini blizu pet odsto, prenosi TASS.

- Još šest odsto je u Zaporožju. Oslobođene teritorije Narodne Republike Donjeck i Lugansk čine 3-4 odsto. To ukupno čini 13-16 odsto, što bi, po mom mišljenju, bio značajan gubitak za svaku ekonomiju - naglasio je Grigorjev.

Prema njegovim rečima, vlada u Kijevu smatra da je već izgubila jednu četvrtinu obradivog zemljišta.

8.20 - Džonson: Da je žensko, Putin ne bi napao Ukrajinu

Leon Neal/Pool Photo via AP
Boris Džonson

Britanski premijer Boris Džonson smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je ženskog pola.

- Da je Putin žena, što očigledno nije, ali da jeste, mislim da ne bi ušao u ovaj ludi, mačo rat i nasilje, kao što je to uradio - rekao je Džonson za nemačku televiziju ZDF nakon samita G7 u Nemačkoj.

Džonson je ocenio i da je ono što Putin radi u Ukrajini "savršen primer toksične muškosti".

8.19 - Eksplozija u Harkovu, raketa pogodila vojni objekat

 

 

8.14 - Ukrajina:  Tri osobe poginule, pet ranjeno u napadu na Nikolajev

Najmanje tri osobe su poginule, a pet je ranjeno kada je u napadu ruskih snaga pogođena stambena zgrada u gradu Nikolajev, na jugoistoku Ukrajine, saopštile su danas lokalne vlasti.

Gradonačelnik Oleksandr Senkevič rekao je da je grad pogodilo osam raketa i pozvao žitelje da se evakuišu, a prenosi Rojters. On je naveo da je četvorospratna zgrada najverovatnije pogođena ruskom krstarećom raketom X-55.

7.40 - SB UN: Grupa zemalja traži istragu o Kremenčuku

media.un.org
 


Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske, Albanije, Norveške, Irske i Ukrajine u Savetu bezbednosti UN pozvali su na objektivnu i nezavisnu istragu o incidentu koji se u ponedeljak dogodio u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini, kada su ruske snage pogodile tržni centar u kojem se nalazilo više od 1.000 ljudi.

Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini zatražio je Kijev.

U saopštenju grupe zemalja se podvlači potreba za objektivnom, profesionalnom i nezavisnom istragom, privođenjem pravdi onih koji krše međunarodno humanitarno pravo i privođenjem pravdi onih koji počine ratne zločine, prenosi RIA Novosti.

Zemlje potpisnice u potpunosti podržavaju tekuću istragu MKS-a, Kancelarije glavnog tužioca Ukrajine i druge međunarodne istrage o događajima u Ukrajini.

U saopštenju se pozivaju sve države da u potpunosti sarađuju kako bi se počinioci priveli pravdi.

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski sugerisao je da je u Kremenčuku došlo do "ukrajinske provokacije u stilu Buče".

Prema njegovim rečima, već sada "ima previše upadljivih nedoslednosti", što je, kako tvrdi, bilo potrebno kijevskom režimu da zadrži fokus na Ukrajini uoči samita NATO.

Ukrajina je saopštila da je najmanje 18 ljudi poginulo u ruskom raketnom napadu na prepun tržni centar u Kremenčuku.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je s druge strane da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Kremenčuku uništile skladište naoružanja i municije, a da je detonacija municije izazvala požar u obližnjem tržnom centru koji u tom trenutku nije radio.

7-30 - Putin sa Raisijem danas u prestonici Turkmenistana

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem tokom posete Ašhabadu, prestonici Turkmenistana, saopštio je Kremlj.

Kako navodi agencija Rojters, ovo je prvo poznato putovanje ruskog lidera u inostranstvo od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će se Putin vratiti u Moskvu večeras.

7.15 - Uhapšen ukrajinski gradonačelnik Hersona

AP photo
 

Ruski zvaničnici u ukrajinskoj oblasti Herson saopštili su da su njihove snage uhapsile gradonačelnika Hersona Igora Kolihajeva nakon što je odbio da poštuje naređenja Moskve, dok je lokalni zvaničnik Hersona naveo da je gradonačelnik otet, prenosi Rojters.

Herson, lučki grad na Crnom moru, nalazi se severozapadno od poluostrva Krim koji je prisajedinila Rusija, a okupiran je tokom prve nedelje ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela u februaru, i veliki deo lokalnog stanovništva je napustio taj region, navodi britanska agencija.

„Mogu da potvrdim da je Kolihajeva pritvorila vojna policija“, saopštila je na Telegramu Ekaterina Gubareva, zamenica šefa Hersonske oblasti koju je imenovala Moskva.

Halina Ljaševska, savetnica Kolihajeva, navela je da je "gradonačelnik otet nakon što je odbio da sarađuje sa ruskim okupatorima Ukrajine".

Ona je saopštila na Fejsbuku da je "jutros Kolihajev došao u jedan od komunalnih objekata" i da su ga „čim je izašao iz automobila, odmah priveli naoružani pripadnici nacionalne garde i, najverovatnije pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti".

Drugi zamenik kojeg je Moskva postavila u ovom regionu, Kiril Stremousov, rekao je ranije u ponedeljak ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA da je Kolihajev naneo „mnogo štete“ ruskom „procesu denacifikacije“ u Ukrajini i da je „konačno neutralisan“.

Slučaj Kolihajeva nastavlja se na prethodna hapšenja ukrajinskih zvaničnika na teritoriji pod kontrolom Rusa, uključujući Ivana Fedorova, gradonačelnika Melitopolja, koji je izjavio da se suočio sa satima "teških" ispitivanja kada je priveden u martu, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike