Amerika uvela nove sankcije Rusiji, otkriven tajni plan Ukrajine! Turska podržala članstvo Finske i Švedske u NATO

28.06.2022

21:45

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Amerika uvela nove sankcije Rusiji, otkriven tajni plan Ukrajine! Turska podržala članstvo Finske i Švedske u NATO
Ukrajina Rusija rat ratovanje - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty/Efrem Lukatsky Tobias Schwarz/Pool/Russian Defense Ministry

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini je ušla u 125.dan.

Jučerašnji dan je obeležio sastanak G7, ali i sukobi oko grada Lisičanska.

Posle oslobođenja Severodonjecka, nastavlja se stezanje obruča oko Lisičanska u koji su se povukle ukrajinske snage iz Severodonjecka, Zolota i Gorska. Ruske snage su zauzele Volčejarovku i već se vode borbe u samom Lisičansku.

U Luganskoj oblasti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine ostaju još četiri naseljena mesta koja su pretvorena u prava vojna utvrđenja: Lisičansk, njegov grad-satelit Privolje, selo Bela Gora i zaseok Belogorovka.

 

Šta znamo do sad

- Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.45 Zelenski: SB UN da proglasi Rusiju za teorističku državu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zatražio od Saveta bezbednosti UN da utvrdi pravnu definiciju pojma "teroristička država" i optužio je Rusiju za takvo ponašanje.

"Nažalost, u ovom trenutku UN nemaju pravnu definiciju pojma teroristička država oko kojeg su saglasne sve države članice UN", rekao je Zelenski putem video veze, prenosi agencija RIA Novosti.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

 

On je istovremeno apelovao na SAD da proglase Rusiju zemljom koja sponzoriše terorizam.

22.50 Kličko apelovao na Zapad da bezrezervno pomogne Ukrajini

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko uputio je danas snažan apel zapadnim saveznicima koji se sastaju u Madridu na samitu NATO da njegovoj zemlji pruže "šta god je potrebno" da zaustavi rat.

- Probudite se, momci. Ovo se sada dešava. Vi ćete biti sledeći, ovo će vam pokucati na vrata za tren oka, poručio je Kličko sa mesta na kojem će se sastati lideri zemalja članica NATO, prenosi AP.

Vitalij Kličko i njegov brat Vladimir prisustvovali su danas u Madridu uoči dvodnevnog samita NATO na forumu stručnjaka u oblasti odbrane.

Profimedia
 

 

22.40 Zarobljeno je još stranih plaćenika

Kako prenose ruske društvene mreže u borbama u Lisičansku i okolini zarobljeno je još stranih plaćenika.

-Iz naših pouzdanih izvora saznalo se da je tokom bitaka za Lisičansk grupa „Hrabrih“ uhvatila 12 stranih plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine saopšteno je na telegram kanalu rusvesnasu.

Plaćenici su iz raznih zemalja, i to su prilično interesantne zemlje, što očigledno objašnjava ćutanje po ovom pitanju od strane zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane.

Podsetimo, strani plaćenici, prema Ženevskoj konvenciji, nemaju pravo na status borca ili ratnog zarobljenika i čekaju suđenje.

 

21.42 - Ukrajinske snage ispalile su 30 raketa iz višecevnog bacača raketa „Grad“ na Novobahmutovku i Donjeck, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

21.31 - Nova Кahovka u Hersonskoj oblasti bila je meta ukrajinskog raketiranja

Grad je pogođen sa četiri projektila „Točka-U“, jedno dete je poginulo, rekao je za Sputnjik izvor u službama bezbednosti.

 

 

21.04 - Turska će podržati ulazak Švedske i Finske u NATO

Turska će na samitu NATO koji je počeo danas u Madridu podržati pristupanje Finske i Švedske alijansi, saopštila je kancelarija finskog predsednika Saulija Ninistea, nakon sastanka delegacija tri zemlje.

20.42 - Litvanija zakonom zabranila uvoz ruskog gasa

Litvanija je zakonski zabranila uvoz ruskog prirodnog gasa, sa izuzetkom njegovog tranzita u Kalinjingradsku oblast.

20.24 - Nemačka i Holandija najavile još šest haubica za Ukrajinu

Nemačka i Holandija isporučiće Ukrajini još šest haubica, saopštili su danas ministri odbrane dve zemlje uoči samita NATO u Madridu .

Svaka zemlja će obezbediti još po tri artiljerijska oruđa, pored 12 haubica koje su ove zemlje već poslale Ukrajini, potvrdile su novinarima nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht i holandska Kajsa Olongren, prenosi Rojters.

19.40 - Na pomolu dogovor Turske sa Finskom i Švedskom?

AP Photo/Bernat Armangue
Jens Stotenberg, Magdalena Anderson i Redžep Tajip Erdogan

Turska, Švedska i Finska pripremiće zajednički memorandum za rešavanje pitanja koja su sporna za Tursku u vezi s pridruživanjem dve skandinavske zemlje NATO savezu, javljaju finski mediji.

Izveštaji u najvećem finskom dnevnom listu i finskim novinama Iltalehti objavljeni su tokom sastanka šefova turske, švedske i finske države sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a koji se odvijao na marginama prvog dana samita u Madridu, prenosi Rojters.

19.32 - Berbok: Sukob bi mogao da se okonča već sutra

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nije mogla da navede konkretan datum završetka sukoba u Ukrajini.

- Mogao bi da se završi već sutra, kada ruski predsednik prekine bombardovanje - izjavila je Berbokova uoči samita NATO u Madridu.

Ona je istovremeno podsetila da je ovo stavnovište izneo i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, istakavši i da Zapad, prema njenim rečima, mora da uloži maksimalne napore da sačuva ovu nadu.

- Učinićemo sve da Ukrajina ostane suverena država i da cela zemlja može da živi u miru i slobodi - obećala je ona.

Tobias Schwarz/Pool via AP
Analena Berbok

18.58 - Samo tokom današnjeg dana gađano 8 naselja u DNR

Ukrajinska strana nastavlja da teroriše civilno stanovništvo DNR, nanoseći forsirane artiljerijske napade na stambena naselja i civilnu infrastrukturu, koji ne predstavljaju opasnost za neprijatelja i nisu vojni ciljevi, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Kako se navodi u saopštenju, od početka današnjeg dana ukrajinska strana je ispalila više od 140 granata iz višecevnog bacača raketa BM-27 „Uragan“ i BM-21 „Grad“, topova kalibra 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 82 i 120 mm.

Gađano je osam naselja DNR.

18.48 - Bugarska traži od Rusije da povuče 70 diplomata iz Sofije

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je zatražilo od Rusije da povuče 70 članova diplomatskog osoblja do 3. jula, uz obrazloženje da bi Rusija trebalo da smanji broj osoblja ambasade kako bi se uskladila sa bugarskim predstavništvom u Moskvi.

Navodi se da je prvi razlog za takav zahtev reciprocitet, prenosi Rojters.

- Drugi razlog su aktivnosti ruskih zvaničnika za koje su nadležni bugarski organi utvrdili da nisu u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima - kaže se u saopštenju.

18.31 - Granatirano selo Popasna u LNR

Ukrajinske trupe su u 17.45 granatirale selo Popasna, ispalivši 16 granata iz višecevnog bacača raketa BM-21 „Grad“, saopštilo je predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

18.20 - Eksplozija u Berdjansku

Član Glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da se u luci Berdjansk dogodila eksplozija čiji je uzrok još nepoznat, ali ne isključuje se ni mogućnost terorističkog napada.

17.53 - Nove američke sankcije protiv ruskih kompanija i pojedinaca

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije za više od 100 subjekata i zabranile uvoz zlata ruskog porekla, povećavajući pritisak na Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, a u skladu sa novim dogovorom i ovonedeljnim obavezama koje su preuzele zemlje članice G7.

U saopštenju ministarstva finansija SAD navodi se da su sankcije uvedene za 29 pojedinaca i 70 subjekata, od kojih su mnogi kritični za rusku odbrambenu industriju.

17.20 - Dragi: Uskoro moguć nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine

AP Photo/Domenico Stinellis
Mario Dragi

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da bi uskoro mogao biti nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine, čime bi bile ublažene nestašice koje prvenstveno pogađaju siromašne zemlje.

Govoreći na kraju samita lidera Grupe 7 u Nemačkoj, Dragi je rekao da nije neophodno da mine budu u potpunosti očišćene iz ukrajinskih luka i da postoje koridori koji bi potencijalno omogućili plovidbu teretnih brodova, prenosi Rojters.

17.10 - Ukrajinska vojska je planirala da 8. marta pokrene specijalnu operaciju sa izlazom na rusku granicu, izjavio je predsedavajući Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.

- Imamo podatke, sada ih proučavamo i proveravamo, da bi tačno 8. marta počela specijalna operacija Ukrajine iz Severodonjecka sa izlazom na rusku granicu - rekao je Bastrikin na plenarnoj sednici Međunarodnog omladinskog pravnog foruma u Sankt Peterburgu.

Bastrikin smatra da su ukrajinski vojnici i neonacisti po svojoj surovosti nadmašili nemačke fašiste.

16.20 - Lavrov: Rusija proglašena neprijateljem NATO mnogo pre samita - odluke se donose u Vašingtonu

AP Photo
Sergej Lavrov

Rusija je proglašena neprijateljem NATO mnogo pre predstojećeg samita Alijanse, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

15.43 - Lavrov: Što vise Zapad šalje oružje Ukrajini, duže će trajati sukob

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, izjavio je danas da što više zapadne zemlje šalju oružje Ukrajini, to će duže trajati sukob.

Lavrov je na konferenciji za novinare tokom posete Turkmenistanu rekao da Rusija juče nije gađala tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku, gde je najmanje 18 ljudi poginulo.

14.55 - Džonson: G7 radi na pronalaženju načina za izvoz ukrajinskog žita

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas da lideri Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) rade na pronalaženju načina da dozvole Ukrajini da izvozi svoje žito.

- Ključna poruka koju svet treba da čuje je da zapadne sankcije ne sprečavaju žito da napusti Ukrajinu, to radi ruski predsednik Vladimir Putin - poručio je Džonson.

Tanjug/Kenny Holston/The New York Times via AP, Pool
 

14.10 - Deripaska: Sankcije će za 18 meseci imati kontraefekat

Ruski biznismen Oleg Deripaska ocenio je danas da će sankcije protiv Rusije za godinu i po početi da deluju protiv zemalja koje su ih uvele.

- Verujemo da sankcije za godinu i po neće imati smisla, ali će početi da daju obrnut efekat. Ako ne budu mogle da budu ukinute zbog političkih razloga, one će postati snažna prepreka za napredak zemlje koja ih je uvela - rekao je Deripaska.

Ruski milijarder je rekao da ga je iznenadilo to što se Rusija pokazala mnogo jačom tržišnom ekonomijom nego što je mislio.

14.06 - Šolc: Sankcije dok Putin ne prihvati da mu planovi neće uspeti

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će zapadne sankcije Rusiji prestati tek kada ruski predsednik Vladimir Putin prihvati da njegovi planovi u Ukrajini neće uspeti.

- Sve sankcije koje smo uveli zbog Krima i dalje su tu. Sve sankcije koje smo uveli zbog pobune u Donbasu koju je pokrenula Rusija, i dalje su tu. Isto će važiti i za odluke donete sada, koje su mnogo strože - poručio je nemački kancelar na završnoj konferenciji trodnevnog samita G7 u Nemačkoj.

AP Photo/Markus Schreiber
 

12.30 - Peskov: Kijev može sve da okonča do kraja dana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ukrajinska strana može da zaustavi neprijateljstva za kratko vreme tako što će narediti ukrajinskoj vojsci da položi oružje.

Komentarišući poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Zapadu da pojača isporuke oružja Kijevu, kako bi borbe protiv ruskih snaga mogle da se okončaju pre zime, Peskov je rekao da ukrajinska strana može da okonča sve do kraja dana, a da je za to potrebno izdati naređenje ukrajinskoj vojsci da položi oružje i ispuni uslove Rusije.

Profimedia
 

11.20 - Sankcije za Bajdenovu ženu i ćerku

Rusija je uvela sankcije supruzi i ćerki američkog predsednika Džoa Bajdena.

Džil Bajden i Ešli Bajden su među 25 američkih državljana na proširenoj listi sankcija.

10.49 - G7: Istražiti načine za ograničenje cena na uvoz ruskih energenata

Lideri Grupe sedam (G7) bogatih zemalja sveta dogovorili su se da istraže opcije za ograničenje cena na uvoz ruske nafte i gasa, kako bi se oslabile mogućnosti Moskve da prihodima od tog izvoza finansira rat u Ukrajini.

Evropska unija će sa međunarodnim partnerima istražiti načine za smanjenje cena energije, uključujući izvodljivost uvođenja privremenog ograničenja uvoznih cena, navodi se u delu završnog saopštenja sa samita G7.

Zvaničnici iz G7 su precizirali da se to odnosi na cene nafte i gasa.

AP Photo/Susan Walsh
 

10.48 - Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom uoči NATO samita

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je u telefonskom razgovoru generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu poručio da su njegovoj zemlji potrebni raketni odbrambeni sistemi da spreči ruske napade.

- Imao sam telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Usaglašeni su stavovi uoči NATO samita u Madridu - objavio je na Tviteru Zelenski.

10.47 - I iskusni strani dobrovoljci beže iz Ukrajine

Brojni strani dobrovoljci koji su se već borili u Avganistanu ili Iraku sve više napuštaju Ukrajinu, jer su šokirani brutalnošću kojom se tamo vodi rat, prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung" reportažu francuske agencije AFP.

- Ponekad nakon prvih oružanih sukoba kažu "na to nismo bili pripremljeni, idemo kući - preneo je AFP-u jedan dobrovoljac po imenu Polak.

9.14 - DNR: U ukrajinskom granatiranju poginulo pet civila

U ukrajinskom granatiranju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) tokom proteklog dana poginulo je pet civila, a ranjeno je još 24, saopštili su zvaničnici DNR.

- U protekla 24 sata prijavljeno je da je ubijeno pet civila u gradovima Jasinovata i Makejevka,a još 24 civila su ranjena, uključujući dvoje dece rođene 2007. godine - navela je misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

8.10 - Mirošnjik: Snage Rusije i LNR u zoni rafinerije u Lisičansku

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnjik izjavio je da su snage Rusije i LNR ušle sa istočne strane u oblast rafinerije nafte u Lisičansku.

Mirošnjik je na Telegramu napisao da snage Rusije i samoproglašene LNR nastavljaju da potiskuju militante iz oblasti tog preduzeća.

Dodao je da su u rafineriji i dalje, kako je naveo, "ukrajinske terorističke jedinice".
 

7.50 - Medvedev: Pokušaj posezanja za Krimom biće treći svetski rat

Svaki pokušaj posezanja za Krimom smatraće se objavom rata Rusiji, a ako to učini država koja je deo NATO to će značiti sukob sa celom Severnoatlantskom alijansom, to će zapravo biti treći svetski rat, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev govoreći o posledicama mogućeg ulaska Ukrajine u NATO.

To bi bila totalna katastrofa, rekao je Medvedev u intervjuu za "Argumente i činjenice".

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

7.30 - Putin prihvatio poziv Indonezije za učešće na samitu Grupe 20


Ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je poziv Indonezije da učestvuje na samitu Grupe 20, a detalji će tek biti usaglašeni, saopštio je danas pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

Ušakov je potvrdio učešće, ali nije mogao da kaže da li će Putin na samitu učestvovati uživo ili će se obratiti putem video linka.

„Ne znam. ali ostalo je mnogo vremena i nadam se da će situacija sa pandemijom dozvoliti održavanje ovog važnog foruma licem u lice", rekao je on.

Rekao je i da je veoma važno što je dobijen zvaničan poziv "u svetlu pritiska kojem su Indonežani bili i još su mu izloženi" i naglasio da će ovo pitanje biti na dnevnom redu 30. juna prilikom posete indonežanskog predsednika Džoka Vidoda Moskvi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike