Kod fabrike "Azovstalj" ekshumirani ostaci 172 ukrajinska vojnika, snažna eksplozija u Dnjepropetrovsku (FOTO/VIDEO)

27.06.2022

14:39 >> 22:10

0

Pratili ste uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Kod fabrike "Azovstalj" ekshumirani ostaci 172 ukrajinska vojnika, snažna eksplozija u Dnjepropetrovsku (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija 1 - Copyright Profimedia AP Photo/Rodrigo Abd Pixabay

 Završen je 124. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Na udaru ukrajinskih granata prethodnog dana našle su se naftne platforme ruske kompanije Černomornjeftgaz u Crnom moru. 

- Bio je to novi napad ukrajinskih trupa, ali niko nije povređen - potvrdio je portparol krimske službe za vanredne situacije u razgovoru sa izveštačem TASS.

I dok Zapad sve oštrijom retorikom, ali i dodatnim sankcijama udara na Rusiju, Turska ostaje čvrstog stava.

- Nećemo se pridružiti sankcijama Zapada protiv Rusije, koje su uvedene zbog ukrajinske krize - izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

- Ne uvodimo sankcije i nećemo im se pridružiti. Moramo da gledamo naše interese. Ako svi ruše mostove, ko će onda razgovarati sa Rusiom - rekao je Kalin u intervjuu za televiziju Haberturk.

Šta znamo do sad

- Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.45 Zakazana sednica SB UN

SB UN će 28. juna održati sednicu o Ukrajini

23.30 Snažna eksplozija u Dnjepropetrovsku

 

 

23.15 Ukrajinski vojnici isplanirali bekstvo

Deo ukrajinskih vojnika pokušao je da napusti Severodonjeck pod maskom civila, ali nisu uspeli, saopštio je Sputnjiku jedan od komandira čečenske specijalne jedinice "Ahmat".

22.38 - Mizincev: Ukrajinske snage koriste pekare i mlekaru u vojne svrhe

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, izjavio je danas da su ukrajinske snage koristile pekare u Slavjansku i Harkovu i mlekaru u Kramatorsku za raspoređivanje artiljerije i oklopnih vozila i višestrukih raketnih sistema (MLRS).

- Uprkos pretnji od izbijanja prehrambene krize, ukrajinske oružane formacije nastavljaju da koriste preduzeća prehrambene industrije u vojne svrhe - rekao je on, preneo je TASS.

22.02 - Još dve zemlje podnele zahtev za ulazak u BRIKS!

Vlasti Irana podneli su zahtev za članstvo u BRIKS-u, izjavio je zvanični predstavnik iranskog Ministarstva inostranih poslova Said Hatibzade.

- Ministar inostranih poslova Irana saopštio je da je podnet zahtev za članstvo. Predsednik Kine pozvao je predsednika Ibrahima Raisija, on je prisustvovao i održao govor. Nadam se da ćemo i dalje davati svoj doprinos, a BRIKS nam doneti korist - rekao je Hatibzade.

Pixabay
 

21.40 - Posmrtni ostaci 172 ukrajinska vojnika

Na teritoriji fabrike "Azovstalj" ekshumirani su posmrtni ostaci 172 ukrajinska vojnika, saopštilo je državno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike.

- Istražitelji državnog tužilaštva DNR, zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za vanredne situacije DNR nastavljaju istraživanje teritorije Marijupolja, uključujući kombinat Azovstalj - navodi se u tekstu objavljenom na telegram kanalu.

21.06 - Snažna eksplozija u Dnjepropetrovsku

 

 

20.20 - Lideri G7 poručili da nastavljaju podršku Ukrajini

Grupa sedam najbogatijih demokratija i pet zemalja u razvoju koje su pozvane kao posmatrači na samit G7 pozdravile su u današnjem zajedničkom saopštenju hrabre branioce demokratije koji se bore protiv ugnjetavanja.

U saopštenju u kojem se eksplicitno ne pominju Rusija ili Ukrajina, G7 i Indija, Indonezija, Senegal, Argentina i Južna Afrika su ponovo potvrdile svoju posvećenost međunarodnom poretku zasnovanom na pravu, prenosi Rojters.

Lideri G7 poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmau da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz nju koliko god bude potrebno.

19.31 - Putin i Bolsonaro o početku brazilskog predsedavanja SB UN

Predsednici Rusije i Brazila Vladimir Putin i Žair Bolsonaro razgovorali su danas o početku brazilskog predsedavanja Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je pres služba Kremlja.

Telefonski razgovor je organizovan u skladu sa sporazumom postignutim tokom samita BRIKS-a prošle nedelje, prenosi Tas s.

- Predsednici su razmotrili nekoliko međunarodnih pitanja, uključujući i predsedavanje Brazila u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, koje počinje 1. jula - naveo je Kremlj.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

18.54 - Šolc: Nema povratka na stanje pre sukoba u Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka u vreme pre sukobau Ukrajini koji je doveo do dugoročnih promena u međunarodnim odnosima.

- Kada se situacija promeni, moramo i mi da se promenimo - ukazao je Šolc u izjavi jednoj nemačkoj televiziji na kraju drugog dana samita G7 koji se održava u Bavarskim Alpima, prenosi Rojters.

18.01 - Tri osobe poginule danas u DNR

U Donjeckoj Narodnoj Republici poginule su danas tri osobe, dok je minimum 13 povređeno.

Samo u Jasinovati je poginuo jedan civil, dok je osam povređeno.

17.14 - Nastavlja se tezanje obruča oko Lisičanska

Posle oslobođenja Severodonjecka, nastavlja se stezanje obruča oko Lisičanska u koji su se povukle ukrajinske snage iz Severodonjecka, Zolota i Gorska. Ruske snage su zauzele Volčejarovku i već se vode borbe u samom Lisičansku.

U Luganskoj oblasti pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine ostaju još četiri naseljena mesta koja su pretvorena u prava vojna utvrđenja: Lisičansk, njegov grad-satelit Privolje, selo Bela Gora i zaseok Belogorovka.

Privolje se nalaze na strmim padinama desne obale Severnog Donca i za njega će se borbe voditi tek nakon što bude zauzet Lisičansk. U toku su borbe za Belu Goru. Oružane snage Ukrajine još uvek mogu da se povuku u Seversk i zauzmu novu liniju odbrane.

16.37 - Privatne i državne institucije u Litvaniji na udaru hakera, ruska hakerska grupa preuzela odgovornost

Litvanske državne i privatne institucije našle su se na udaru sajber napada i od danas su uskraćene za onlajn usluge, saopšteno je iz nacionalnog Centra za sajber bezbednost te baltičke zemlje.

Ruska hakerska grupa Kilnet preuzela je danas odgovornost za sajber napad na Litvaniju, uz obrazloženje da je to odgovor na odluku vlasti u Vilnjusu da se blokira tranzit neke robe u Kalinjingrad, prenosi Rojters.

16.31 - Neidentifikovana raketa pogodila je tržni centar u Kremenčugu, ima poginulih među civilima

Prema nezvaničnim informacijama, ukrajinski PVO je mogao oboriti rusku raketu iznad tržnog centra.

Postoji i verzija da se radi o ukrajinskoj raketi, kako bi se izvela provokacija tokom održavanja samita G7.

15.18 - Ukrajinski vojnici pokušali prerušeni da napuste Severodonjeck

Deo ukrajinskih vojnika pokušao je da napusti Severodonjeck pod maskom civila, ali nisu uspeli, saopštio je Sputnjiku jedan od komandira čečenske specijalne jedinice "Ahmat".

- Ostavljaju sve, beže, čak se preoblače u žensku odeću i beže sa civilima. Mi ih lovimo. I to se ponekad dešava - izjavio je sagovornik agencije.

15.09 - Konašenkov: Likvidirani strani plaćenici kod Lisičanska

Vojska Ruske Federacije potvrdila je danas likvidaciju stranih plaćenika iz Gruzije i evropskih zemalja kod Lisičanska.

Prema rečima portparola ruskog ministarstva odbrane Igora Konašenkova na brifingu za novinare, ruska vojska je likvidirala do sada 14 stranih plaćenika u oblasti Lisičansk, prenosi agencija Interfaks.

15.01 - U Poltavskoj oblasti serija eksplozija

Moguće da je u Kremčengu opet raketirana lokalna rafinerija, piše Sputnjik.

14.58 - Moskva: Ruske snage pogodile fabriku raketa „Artjom" u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske snage pogodile radionice ukrajinske fabrike raketa „Artjom“ u Kijevu.

U saopštenju se navodi de je to preduzeće, koje je pogođeno juče, proizvodilo municiju za ukrajinske višecevne raketne sisteme.

14.46 - Zelenski: Trenutno nije vreme za pregovore

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je liderima zemalja G7 da „trenutno nije vreme za pregovore“, prenela je agencija „Frans pres“, pozivajući se na Jelisejsku palatu.

- Predsednik Zelenski je svima dao vrlo jasan odgovor - da sada nije vreme za pregovore. Ukrajina će ući u pregovore kada bude mogla da ih vodi sa jake pozicije - prenela je agencija.

14.21 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja neprijateljskih položaja tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini

U saopštenju se navodi da je ukrajinska strana poslala odred neonacista iz „Desnog sektora“ (ukrajinski savez neonacističkih organizacija koji je proglašen za ekstremistički i zabranjen je u Rusiji) u rejon sela Volčejarovka kako bi sprečili pripadnike Oružanih snaga Ukrajine da napuste svoje položaje. Ruska artiljerija ih je uništila.

14.02 - G7: Bićemo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno

Lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tiu zemlju koliko god bude potrebno.

U zaključcima sa samita se ponavlja osuda ruske „neopravdane upotrebe retorike o nuklearnom oružju“ i navodi da Ukrajina mora da donese odluku o svom budućem mirovnom rešenju „slobodno bez spoljnih pritisaka ili uticaja“, prenosi Gardijan.

13.39 - Zelenski od G7 tražio vojnu opremu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je danas od Grupe sedam najrazvijenijih zemalja protivvazdušne odbrambene sisteme, više sankcija Rusiji i bezbednosne garancije, a rekao je i da bi bilo dobro da se rat završi do zime, rekli su neimenovani evropski zvaničnici.

Zelenski je u obraćanju liderima na samitu G7 putem video-linka, takođe zatražio pomoć za izvoz žita iz Ukrajine kao i pomoć za obnovu, rekao je jedan evropski zvaničnik za Rojters koji je želeo da ostane anoniman.

AP Photo/Markus Schreiber
Vladimir Zelenski

13.21 - Ursula fon der Lajen: Isporuke gasa iz SAD "ključne" za snabdevanje Evrope gasom

Predsedica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik SAD Džozef Bajden poručili su danas da Brisel i Vašington rade na okončanju zavisnosti EU od ruskih energenata i ponovili da Rusija nastavlja da koristi ”prirodni gas kao političko i ekonomsko oružje”.

13.00 - EU šalje Ukrajini opremu za zaštitu od nuklearne pretnje

Evropska unija šalje Ukrajini opremu specijalizovanu za rizike po javno zdravlje, kao što su hemijske, biološke, radiološke i nuklearne pretnje, objavljeno je u Evropskoj komisiji.

U Komisiji kažu da ova pomoć obuhvata 300.000 specijalizovanih zaštitnih odela, 5.600 litara dekontaminanata i 850 komada opreme za operacije dekontaminacije, a do isporuke dolazi nakon specifičnog zahteva ukrajinske vlade.

12.49 - Granatirano 11 naselja DNR

Tokom proteklog dana ispaljeno je više od 270 granata iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“, topova kalibra 152 i 122 mm, kao i minobacača kalibra 120 i 82 mm, saopštila je Narodna milicija DNR.

Pucano je na jedanaest naselja DNR. U granatiranju su poginula dva civila, a devet ih je ranjeno, od kojih jedno dete. Oštećeno je 18 stambenih i tri civilna objekta.

12.40 - Rusija proširila spisak sankcionisanih Kanađana na 43

Profimedia
 

Zvanična Moskva je kao odgovor na kanadske sankcije proširila listu državljana Kanade koji imaju trajnu zabranu ulaska u Rusiju i na njoj su sada 43 osobe, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Kao odgovor na najnovije sankcije koje su kanadske vlasti uvele u maju protiv izvršnog osoblja ruskih kompanija i članova njihovih porodica, ulaz u Rusiju je trajno zatvoren za 43 kanadska državljanina - navodi se u saopštenju.

12.13 - SAD uvode nove restriktivne mere protiv Rusije

Sjedinjene Američke Države uvešće vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, kao i više carine na preko 570 vrsta ruske robe i sankcije kompanijama koje pomažu Rusiji da izbegne restriktivne mere, saopštila je danas Bela kuća.

- Ministarstvo finansija SAD uvešće sankcije privatnim vojnim kompanijama koje deluju u Ukrajini, ruskim vojnim jedinicama koje su umešane u kršenje ljudskih prava ili kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini, kao i visokim zvaničnicima koje je Rusija postavila u oblastima pod opsadom ili koje drže ruske snage, uključujući ministre i gradonačelnike spornih gradova - navodi se u izveštaju Bele kuće, prenosi agencija TASS.

11.26 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada posada samohodnih artiljerijskih oruđa 152 mm Akacija i vučenih topova 152 mm Msta-B tokom artiljerijske pratnje ofanzive jedinica Zapadnog vojnog okruga na položaje Oružanih snaga Ukrajine

 

 

11.00 - Ukrajina suspendovala neke nuklearne sporazume sa Rusijom

Ukrajina je suspendovala nekoliko nuklearnih bezbednosnih sporazuma sa Rusijom, saopštio je danas ukrajinski Državni inspektorat za nuklearnu bezbednost.

- Zbog ruske vojne agresije, Državni inspektorat za nuklearnu bezbednost okončava međunarodne sporazume o saradnji između dve zemlje u polju nuklearne bezbednosti - navodi se u poruci na Fejsbuk stranici inspektorata, prenosi TASS.

10.36 - Oslobođeni svi taoci iz „Azota“

U ovom trenutku ukrajinski neonacisti nikoga ne drže kao taoca u fabrici „Azot“, izjavio je ambasador LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Ukrajinski militanti nikoga ne drže kao taoce. Teritorija industrijske zone ‘Azota’ potpuno je oslobođena od ukrajinskih snaga. Ljudi tamo ostaju iz više razloga. Prvo, određeni broj ljudi jednostavno nema gde da ode i ne žele da napuštaju teritoriju Severodonjecka. Takvih je oko 30 odsto. Odnosno to su ljudi koji su rešili da za sada ostanu u skloništima. Naši vojnici im sada donose hranu, vodu i lekove - rekao je Mirošnik za televiziju „Rusija 24“.

10.21 - Nađeni dokazi o pripremi NATO baze u Severodonjecku

Pronađeni su dokazi da se aerodrom Severodonjeck pripremao da postane ozbiljna baza NATO u blizini granica sa Rusijom, izjavio je za Sputnjik pomoćnik čečenskog lidera za vojsku Apti Alaudinov.

Profimedia
 

- Imamo informacije, baze dokaza da se aerodrom u gradu Severodonjecku, zapravo, pripremao za bazu NATO-a, trebalo je da bude glavni aerodrom na teritoriji koja se graniči sa Ruskom Federacijom, uz naše granice, i trebalo je da se podignu ozbiljni kampovi (NATO) - sa avionima, oružjem i opremom. U suštini, verovatno, za pripremu napada na Rusku Federaciju - objasnio je Alaudinov.

9.49 - Ruske snage se približavaju Lisičansku

Grupa ruskih trupa „O“ približava se Lisičansku – jedinom gradu u LNR koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga – i preseca odstupnicu neprijatelju.

Glavno sabirno mesto za evakuaciju ukrajinskih jedinica iz „kotla“ bilo je selo Volčejarovka u Popasnjanskom okrugu koje su zauzele Oružane snage Rusije.

9.40 - Litvanija usaglasila sa EK principe tranzita ka Kalinjingrad

Rukovodstvo Litvanije usaglasilo je danas u konsultacijama sa Evropskom komisijom (EK) osnovne principe i smernice za tranzit ruske robe za enklavu Kalinjingrad.

Kjastutis Budris, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Litvanije, izjavio je posle sastanka u predsedničkoj palati da su konsultacije održane u svetlu ažuriranja preporuka EK o primeni sankcija, prenosi Interfaks.

Budris nije govorio o konkretnim principima.

Profimedia
 

9.36 - DNR: U ukrajinskom granatiranju u poslednja 24 sata ubijena dva civila

Dva civila su ubijena, a devet je ranjeno u ukrajinskom granatiranju teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u protekla 24 sata, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

9.31 - LNR nastavlja uspešnu ofanzivu u području Lisičanska

Narodna milicija LNR saopštila je da, uz podršku Oružanih snaga Rusije, nastavlja uspešnu ofanzivu u području Lisičanska.

- Protivnik je pretrpeo velike gubitke u ljudstvu i oklopnoj tehnici. Zaplenjeno je trofejno oružje - navodi se u saopštenju.

9.21 - Ukrajina u poslednja 24 sata izgubila 43 vojnika, jedan položio oružje

Narodna milicija LNR saopštila je da su tokom proteklog dana ukrajinske snage izgubile 43 vojnika i četiri oklopna transportera.

Jedan ukrajinski vojnik je položio oružje.

Ukrajinske snage ispalile su raketu „Točka U“ na grad Zimogorje u LNR, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

09.00 - Šolc se zbog Putina premišlja da li da prisustvuje samitu G20

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će uskoro doneti odluku da li će učestvovati na samitu Grupe 20 u Indoneziji u novembru ako mu bude prisustvovao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obratiće se putem video-poziva liderima G7, na samitu u Nemačkoj, prenosi Rojters.

8.50 - Ukrajina: Ruske snage pokušavaju blokadu Lisičanska sa juga

Generalštab Ukrajine saopštio je danas da ruske trupe pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, uz podršku artiljerije.

Navedeno je da je ruska avijacija izvela napad u oblasti Lisičanska, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da je nastavljeno granatiranje civilne i vojne infrastrukture u oblasti pojedinih naselja u Černigovskoj oblasti i da su granatirana i pojedina naselja u Harkovskoj oblasti.

8.20 - Trudo i Zelenski razgovarali o daljoj pomoći Kanade Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo imao je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, u kojem je razgovarao o situaciji u Ukrajini i daljoj pomoći Otave i zemalja G7 toj zemlji, saopštila je kanadska vlada.

Ludovic Marin, Pool via AP
Vladimir Zelenski

- Premijer Džastin Trudo razgovarao je sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, dok je na samitu G7 u Nemačkoj - navodi se u saopštenju pres-službe kanadske vlade, prenosi agencija TASS.

Dvojica lidera su "razgovarali o tome kakvu bi dalju pomoć Kanada i zemlje G7 mogle da pruže Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Trudo i Zelenski su razgovarali i o bezbednosti hrane.

7.34 - Vojnici specijalne čečenske jedinice „Ahmat“ i Narodne milicije Luganske Narodne Republike čiste teritoriju hemijskog kombinata „Azot“ u oslobođenom Severodonjecku

- Čistimo teritoriju fabrike. Nalazimo dosta svega. Prošli put izneli smo osam ili deset kutija patrona za zarobljeni mitraljez - rekao je za Sputnjik pripadnik specijalne jedinice „Ahmat“ sa pozivnim znakom „Kot“.

 

 

7.30 - Matvijenko: Pregovori samo ako Ukrajina prihvati uslove Rusije

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko, izjavila je da su pregovori Rusije i Ukrajine mogući samo ako Kijev prihvati uslove Moskve.

Matvijenko je za belorusku televiziju STV rekla da bi Zapad, da je to hteo, doveo Kijev za pregovarački sto i naterao ga da postigne mirovni sporazum, prenosi Interfaks.

Ona je dodala da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod "realnim uslovima".

Matvijenko je rekla da su ti uslovi poznati i da su javno objavljeni kao ciljevi "specijalne vojne operacije".

Istakla je da Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je, kako je navela, "Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju“.

24sedam/Profimedia
 

7.20 - Izvor: SAD ove nedelje objavljuju kupovinu oružja za Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države verovatno će ove nedelje objaviti kupovinu naprednog odbrambenog sistema zemlja-vazduh srednjeg do velikog dometa za Ukrajinu, rekao je za Rojters izvor koji je upoznat sa ovim pitanjem.

Kako je naveo, očekuje se da će Vašington objaviti i drugu bezbednosnu pomoć za Ukrajinu, uključujući dodatnu artiljerijsku municiju i kontrabaterijske radare kako bi se zadovoljile potrebe ukrajinske vojske.

Ovo oružje najnovija je pomoć koju su Sjedinjene Države ponudile Ukrajini, od početka sukoba u toj zemlji, navodi britanska agencija.

Ovog meseca, predsednik DŽozef Bajden pristao je da Ukrajini pruži vojnu pomoć vrednu 700 miliona dolara, uključujući napredne raketne sisteme koji mogu precizno da pogađaju ciljeve dugog dometa.

7.10 - Zelenski: Ukrajini potrebna moćna savremena protivraketna odbrana

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana.

Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Rusija juče izvela raketne udare na niz lokacija u Ukrajini, rekao da su neki od projektila oboreni, ali da je Kijevu potrebna moćna protivvazdušna odbrana, prenosi Interfaks Ukrajina.

- Moderna. Potpuno efikasna, koji može da pruži potpunu zaštitu od tih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa partnerima. Već postoje neki sporazumi. Partneri bi trebalo da budu brži ako su zaista partneri, a ne posmatrači - naglasio je Zelenski.

Prema njegovoj oceni, kašnjenje u transferu naoružanja Ukrajini je "poziv Rusiji da ponovo i ponovo napadne".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike