Sećanje na Trijanonski sporazum: Dan kada je oko tri miliona Mađara ostalo van matične zemlje ( FOTO/VIDEO)

04.06.2023

06:55

0

Autor: 24sedam

U svesti mađarskog naroda Trijanonski mir predstavlja bolnu istorijsku stranicu

Sećanje na Trijanonski sporazum: Dan kada je oko tri miliona Mađara ostalo van matične zemlje ( FOTO/VIDEO)
1280px-4-6-1920,_signature_de_la_Paix_avec_la_Hongrie,_départ_des_délégués_hongrois_(sur_les_marches_du_perron)_-_full - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1920. godine potpisan je Trijanonski sporazum.

U dvorcu Trijanon kod Pariza sile Antante su posle Prvog svetskog rata potpisale mirovni ugovor s poraženom Mađarskom i oduzele joj neke teritorije koje su se u okvirima Austro-Ugarske nalazile u sastavu Ugarske. 

Čehoslovačkoj su pripale Slovačka i prikarpatska Ukrajina, Rumuniji Transilvanija (Erdelj) i istočni Banat, kao i neke druge teritorije, a Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca - Slavonija, Srem, Hrvatska, Međumurje, Prekmurje, delovi Baranje, Banata i veći deo Bačke. 

Oko tri miliona Mađara ostalo je van matične zemlje, najviše u Rumuniji (više od dva miliona), a desetak miliona dotadašnjih građana Ugarske - nemađara, više se nije nalazilo pod mađarskom vlašću.

Wikipedia
 

 

U svesti mađarskog naroda Trijanonski mir predstavlja bolnu istorijsku stranicu. Kao gubitnička strana u ratu, Mađarska je morala da pristane na uslove mira koji su joj nametnuti, a to je značilo gubitak dve trećine teritorije i trećine stanovništva. Mirovni sporazum između zemalja Antante i Mađarske potpisan je u palati Veliki Trijanon u Versaju, a sama reč Trijanon za mađarski narod je sinonim za istorijsku nepravdu. 

Jedan od učesnika mađarske delegacije na mirovnim pregovorima grof Albert Aponji zapisao je da ne mogu da sakriju zaprepašćenje, jer druge zemlje poražene strane, Nemačka, Austrija i Bugarska, mirovnim ugovorom nisu pretrpele takvo prekrajanje i otcepljivanje teritorije kao Mađarska.  

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike