Sukobi ušli u 95. dan: Eksplozije u Harkovu - pobednici Evrovizije prodali trofej zarad oružja!(VIDEO)

29.05.2022

13:57

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Sukobi ušli u 95. dan:  Eksplozije u Harkovu -  pobednici Evrovizije prodali trofej zarad oružja!(VIDEO)
Ukrajina - Copyright AP/Russian Defense Ministry Press Service/Alexei Alexandrov, File/Darko Vojinovic

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 95. dan.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je oslobođenje Ukrajine svakim danom sve bliže i da je „samo pitanje vremena“ kada će Ukrajina vratiti ono što joj je Rusija oduzela.

S druge strane, Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pokrenulo je krivični postupak protiv pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se terete za korišćenje zabranjenih sredstava i metoda ratovanja.

Prema podacima istrage, 11. novembra 2020. godine, neidentifikovani ukrajinski vojnici bacili su iz letelice „Leleka S-100“ na području sela Stepno u Slavjanoserbskoj oblasti LNR (u tom periodu – teritorija u neposrednoj blizini linije razgraničenja) letke koji podsećaju na novac koji se koristi u prometu na teritoriji LNR.

Šta znamo do sad?

U toku je 95. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Lavrov:Zapad je objavio totalni rat ruskom svetu, to više i ne kriju

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

23.00 - Lavrov: Oslobođenje Donbasa bezuslovni prioritet

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da je "oslobođenje Donbasa bezuslovni prioritet u toku ruske specijalne operacije u Ukrajini".

- Oslobođenje Donjecke i Luganske oblasti, koje je Ruska Federacija priznala kao nezavisne države, je apsolutni prioritet - rekao je Lavrov u intervjuu francuskom TV kanalu TF1.
 

22.15 - Pobednici Evrosonga prodali trofej, novac ide za tri drona ukrajinskoj vojsci

Bend "Kaluš orkestar" prodao je trofej koji je kao predstavnik Ukrajine osvojio pobedom na ovogodišnjoj Evroviziji, na dobrotvornoj aukciji za 900.000 dolara, a novac će biti iskorišćen za kupovinu tri drona za Oružane snage Ukrajine.

- Prijatelji, vi ste neverovatni! Zahvalni smo svakom od vas koji je donirao sredstva na ovoj aukciji, a posebno Whitebit timu koji je kupio trofej za 900 hiljada dolara i od sada postao njegov vlasnik. Pretplatite se na njih, oni to zaista zaslužuju. Slava Ukrajini! Slava Oružanim snagama Ukrajine - objavljeno je na Fejsbuk profilu ove grupe.

21.07 - Zelenski: Uništena ključna infrastruktura u Severodonjecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je u ruskom granatiranju uništena celokupna ključna infrastruktura u gradu Severodonjecku u Luganskoj oblasti.

Zelenski tvrdi da je zauzimanje tog grada "glavni cilj" Rusije.

"Kao posledica ruskih napada na Severodonjeck, sva ključna infrastruktura grada je uništena...", rekao je Zelenski.

20.00 - EU bez dogovora o embargu, u ponedeljak nastavak pregovora

Ambasadori zemalja članica EU ni na današnjem sastanku u Briselu nisu uspeli da postignu konsenzus o uvođenju šestog paketa snakcija protiv Ruske Federacije, a novi pokušaj zakazan je za ponedeljak ujutru, neposredno pred specijalni samit lidera EU 27.

EU diplomatski izvori navode da među zemljama članicama ''''postoji spremnost" da se nastave razgovori o uvođenju embaraga na naftu, u okviru šestog paketa sankcija, ali da je i dalje otvoreno pitanje "kako i na koji način" to uraditi.

"Postavlja se pitanje kako i na koji način odgovoriti na nacionalne specifičnosti zemalja članica kada je reč o zavisnosti od ruske nafte. Neke zemlje su 100 procentno zavisne od ruske nafte, a njeno isključivanje je vrlo izazovan posao. Moraju se naći adekvatni odgovori na prekide u snabdevanju, na izvoz između zemalja. Mora se zameniti šistem koji je postojao godinama i to nije lako", poručio je neimenovani zvaničnik EU.

19.00 - Habek o sankcijama Rusiji: Jedinstvo EU počinje da se raspada

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izrazio je bojazan da jedinstvo Evropske unije "počinje da se raspada", uoči samita lidera EU na kojem bi trebalo da se raspavlja o embargu na naftu iz Rusije i planovima za smanjenje zavisnosti od ruske energije.

"Nakon napada Rusije na Ukrajinu, viđeli smo šta može da se dogodi kada je Evropa ujedinjena. Imajući u vidu sutrašnji samit, nadajmo se da će se ovako nastaviti. Ali već počinje da se raspada", rekao je Habek na konferenciji za novinare na otvaranju trgovinskog sajma u Hanoveru.

Habek je zatražio od Nemačke da na samitu "govori jednim glasom", a ne da se suzdržava od glasanja zbog razlika u mišljenjima u vladajućoj koaliciji i pozvao i druge članice EU da budu jedinstvene.

Lideri EU razgovaraće u ponedeljak i utorak o novom paketu sankcija Rusiji, koji bi mogao da uključi i embargo na naftu, kao i program koji ima za cilj da ubrza okončanje zavisnosti od fosilnih goriva, uključujući ruski gas.

 18.52  - Švedska ukida embargo na izvoz oružja Turskoj

Švedska razmišlja o ukidanju embarga na izvoz oružja Turskoj koji je uvela 2019. godine, piše švedski Ekspresen.

Turska ima listu od pet uslova koje Švedska mora da ispuni da bi Turska rekla "da" za članstvo Švedske u NATO. Pregovori su u toku, ali vlade obe zemlje ćute o tome kako se oni odvijaju.

18.20 -  Oštra poruka iz Japana: "Zelenski je kriv za rat u Ukrajini"

Stav ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog o članstvu u NATO i odbijanju regulisanja sukoba u Donbasu doveo je do početka rata.

To je u razgovoru za "Ekonomist" izjavio bivši japanski premijer Šinzo Abe.

- Ratna dejstva su verovatno mogla biti izbegnuta da je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog bilo moguće navesti da obeća da njegova zemlja neće ući u NATO ili da omogući visok stepen autonomije dvema enklavama na istoku - ocenio je Abe.

17.59 - Podoljak: Pobeda Rusije bi gurnula čovecanstvo u mračno doba

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak tvrdi da bi "puštanje Rusije da pobedi" u ratu u Ukrajini "otvorilo Pandorinu kutiju i gurnulo čovečanstvo u mračno doba" i ocenio da je "zaustavljanje Rusije" zajednička misija svih civilizovanih zemalja.

- Svaki autokrata mogao bi da izazove teritorijalne sukobe, zauzme zemlje i istrebi nacije - naveo je Podoljak na Tviteru.

- Zaustavljanje Rusije je misija svih civilizovanih zemalja. Ima vremena, ali treba požuriti - poručio je Podoljak.

17.36 - Harkov: Nekoliko eksplozija posle posete Zelenskog

Nekoliko eksplozija čulo se danas u ukrajinskom gradu Harkovu, nekoliko sati posle posete vojnicima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, koji se danas prvi put pojavio van Kijevske oblasti od početka ruskog napada.

AP Photo/Felipe Dana
 

 


Veliki oblak tamnog dima mogao se videti kako se diže na severoistoku u centru grada, preneo je Rojters.

17:01 - Vašington post: Borci iz SAD se pokajali što su otišli u Ukrajinu

Strani plaćenici koji se bore na strani kijevskog režima suočili su se sa nedostatkom naoružanja i opreme, kao i sa lošom informisanošću na teritoriji Ukrajine, piše Vašington post pozivajući se na plaćenike-povratnike.

- Borci iz SAD i drugih zemalja ispričali su o potpunoj suprotnosti njihovih očekivanja u Ukrajini u odnosu na to šta su preživeli. Prisetili su se kako su se borili bez neophodne opreme i naoružanja. Sada se dvoume da li da se vrate. Neki to i nameravaju, a ostali su videli smrt svojih drugova i odlučili – što je mnogo, mnogo je - navodi se u članku.

16: 39 - Poljska isporučila Ukrajini 18 samohodnih haubica

Poljska je Ukrajini isporučila 18 samohodnih haubica „Krab“, saopštava radio Poljske pozivajući se na neimenovane izvore u Vladi. Kako se navodi, reč je o savremenim samohodnim haubicama kalibra 155 milimetara.

- Zahvaljujući pomoći Poljske, Ukrajinci sada imaju na raspolaganju 24 samohodna topa zapadne proizvodnj-  navodi radio. Podseća i da je nešto ranije šest jedinica sličnog naoružanja pod nazivom „Cezar“ Francuska predala Ukrajini.

Inače, haubice „Krab“ su već nekoliko godina u upotrebi u poljskoj vojsci. Gusenična šasija proizvodi se po južnokorejskoj licenci, dok je top kalibra 155 milimetara modifikacija britanskog. Maksimalni domet je 40 kilometara sa redovnom municijom, a brzina paljbe je šest hitaca u minuti. Trenutno jedino poljska vojska koristi to naoružanje.

15.57 - Zelenski posetio trupe na linijama fronta u Harkovu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je danas ukrajinske trupe na linijama fronta u severoistočnoj ukrajinskoj oblasti Harkov, saopštio je kabinet predsednika Ukrajine.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Ova poseta predstavlja njegovo prvo zvanično pojavljivanje van kijevske oblasti od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara.

14.43 - Erdogan: Razgovaraću sutra sa Putinom i Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je nameru da sutra razgovara telefonom sa ruskim i ukrajinskim kolegama, Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim.

- Naravno, Rusija neće pozitivno gledati na te stvari (pristupanje Švedske i Finske NATO). Rusija je, pre svega, zabrinuta zbog finskog pitanja. Zašto? Zato što je ovo granična zemlja i zato ne podržava članstvo Finske u NATO. U stvari, Rusija ne podržava ulazak nijedne skandinavske zemlje u NATO - rekao je Erdogan.

AP Photo/Markus Schreiber
 

12.07 - Nemačka je svela na minimum isporuke oružja Ukrajini

Nemačka je svela na minimum isporuke oružja Ukrajini u poslednjih devet nedelja, piše "Velt am Sontag".

Napominje se da je za sve ovo vreme Kijevu predala samo dve serije - 4,6 hiljada protivtenkovskih mina u prvoj seriji i rezervne delove za mitraljeze, radio aparate, granate i mine u drugoj.

12.05 - Konašenkov: U Ukrajini uništeno skladište oružja, oboren Su-25

Portparol ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, izneo je danas nove podatke sa fronta u Donbasu i potvrdio da su ruske snage, koristeći visokoprecizne rakete, uništile veliko skladište oružja ukrajinskih snaga na prostoru fabrike u Krivom Rogu, u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Profimedia
 

10.28 - Ukrajinci raketiraju naseljena mesta u regionu Zaprozja

Ukrajinska vojska nastavlja da raketira naseljena mesta u Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine višecevnim raketnim sistemima i balističkim raketama Točka-U, izjavio je danas član glavnog saveta Regionalne vojno-civilne uprave Vladimir Rogov.

10.23 - Gasprom: Povećanje količina gasa za EU preko Ukrajine

Ruska kompanija Gasprom saopštila je da današnje isporuke gasa za Evropu preko Ukrajine krakom gasovoda Sudža iznose 44,1 milion kubnih metara (mcm).

To je za 0,14 mcm više u poređenju sa 43,96 mcm koliko je isporučeno juče, saopštili su iz Gasproma.

8.57 - EU uvodi delimičnu zabranu uvoza ruske nafte

Evropska unija je predložila delimičnu zabranu uvoza ruske nafte uz ograničen uvoz iz ključnog naftovoda kako bi se uvažio prigovor Mađarske i postigao sporazum o EU sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

8.52 - Putin ukinuo starosnu granicu za prijavu u rusku vojsku

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se koji omogućava osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije.

Rusija je ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike, otvarajući mogućnost da regrutuje više civilnih stručnjaka, uključujući medicinare, inženjere i specijaliste za vojne operacije i komunikacije za sukob u Ukrajini.

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
 

8.17 - Kadirov: Ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Severnodonjeckom

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

Kadirov je na Telegramu napisao da je Severodonjeck, kako je naveo, "potpuno oslobođen", prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je bilo planirano da Severodonjeck bude oslobođen za nedelju dana, da je „napravio izmene i postavio zadatak da kontrola nad gradom bude preuzeta za tri dana", ali da je grad zauzet za tri sata.

7.38 - Nemačka je svela na minimum isporuke oružja Ukrajini

Smanjena je isporuka oružja Ukrajini od strane Nemačke u poslednjih devet nedelja, piše "Velt am Sontag".

Napominje se da je za sve ovo vreme Kijevu predala samo dve serije - 4,6 hiljada protivtenkovskih mina u prvoj seriji i rezervne delove za mitraljeze, radio aparate, granate i mine u drugoj.

7.28 - Uručena prizanja vojnicima za oslobađanje Krasnog Limana

Komandant Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin uručio je priznanja vojnicima koji su se istakli prilikom oslobađanja Krasnog Limana

7.05 - Ruske snage pojačavaju napade na Severodonjeck

Ruske snage pojačale su napad na ukrajinski grad Severodonjeck nakon što su saopštile da su zauzele obližnji železnički čvor Liman.

Lokalni mediji su preneli saopštenje ruskog ministarstva odbrane u kojem je potvrđeno da je preuzeta puna kontrola nad Limanom, zapadno od Sjeverodonjecka, dok Hana Maljar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, tvrdi da se bitka za Liman nastavlja, prenosi Rojters.

Generalštab ruskih oružanih snaga je u međuvremenu potvrdio da se nastavlja napad ruskih snaga na Severodonjeck, kao i da su u raketnim udarima uništeni ukrajinski komandni punktovi u Bahmutu i Soledaru.

Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk)
 

Oba grada se nalaze na važnom putu koji ide jugozapadno od Lisičanskog i Severodonjecka.

Guverner Luganska, Sergej Gajdaj, potvrdio je ranije da su ruske trupe ušle u Severodonjeck, najveći grad u Donbasu koji još uvek drži Ukrajina.

Gajdaj je posvedočio da je 90 odsto zgrada u Sjeverodonjecku oštećeno, a 14 višespratnica je uništeno u poslednjem granatiranju.

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz Sjedinjenih Država, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike