Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Severodonjeckom, Putin razgovarao sa Šolcom i Makronom (VIDEO/FOTO)

28.05.2022

21:45

0

Autor: 24sedam

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Severodonjeckom, Putin razgovarao sa Šolcom i Makronom (VIDEO/FOTO)
rat ukrajina - Copyright AP Photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 94. dan.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u petak tokom sastanka sa šefovima ruskih regiona rekao da sukob između zapadnih nacija i Rusije predstavlja "totalni rat". Rusko društvo i glavne političke snage podržavaju odluku vlade da se suoči sa ovim izazovom, dodao je on.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Kijev nije voljan da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da se suoči sa realnošću da će to najverovatnije biti neophodno kako bi se rat završio.

Nakon nekoliko isporuka oružja Kijevu, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprema se da dodatno naoruža Ukrajinu tako što će poslati napredne, dugometne raketne sisteme, koji su sada glavni zahtev ukrajinskih zvaničnika, reklo je više neimenovanih zvaničnika.

Šta znamo do sad?

U toku je 94. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Lavrov: Zapad je objavio totalni rat ruskom svetu, to više i ne kriju

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

Pratite 24sedam LIVE blog

23.45 Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove

Nemačka ne isporučuje Kijevu oklopna borbena vozila i tenkove jer se pridržava zajedničkog stava federalne Vlade i saveznika iz NATO-a po tom pitanju, izjavila je sekretar nemačkog Ministarstva odbrane Zimte Miler.

23.15 Zelenski: Vratićemo sve što nam je Rusija oduzela

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je oslobođenje Ukrajine svakim danom sve bliže i da je „samo pitanje vremena“ kada će Ukrajina vratiti ono što joj je Rusija oduzela.

„Ukrajina će vratiti sve što joj je Rusija otela, to je samo pitanje vremena”, izjavio je Zelenski, prenosi CNN.

Zelenski je dodao da je situacija u Donbasu i dalje teška, posebno u oblastima Severodonjecka, Lisičanska, Bahmuta i Popasne.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

„Najvažnije je da smo, što se tiče snabdevenosti oružjem, svakim danom sve bliži da nadmašimo našeg neprijatelja“, naveo je ukrajinski predsednik i istakao da su ukrajinski partneri spremni da njegovoj zemlji obezbede sve što joj je potrebno za odbranu od Rusije.

23.00 Ukrajinski vojnici se terete za korišćenje zabranjenih metoda ratovanja

Ministarstvo državne bezbednosti Luganske Narodne Republike pokrenulo je krivični postupak protiv pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koji se terete za korišćenje zabranjenih sredstava i metoda ratovanja, prenosi Sputnjik.

Prema podacima istrage, 11. novembra 2020. godine, neidentifikovani ukrajinski vojnici bacili su iz letelice „Leleka S-100“ na području sela Stepno u Slavjanoserbskoj oblasti LNR (u tom periodu – teritorija u neposrednoj blizini linije razgraničenja) letke koji podsećaju na novac koji se koristi u prometu na teritoriji LNR.

21.44 -  Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Severodonjeckom

 Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom.

Kadirov je na Telegramu napisao da je Severodonjeck, kako je naveo, "potpuno oslobođen", prenosi RIA Novosti.

Printskrin/Telegram/Kadyrov_95
 

 

Dodao je da je bilo planirano da Severodonjeck bude oslobođen za nedelju dana, da je danas „napravio izmene i postavio zadatak da kontrola nad gradom bude preuzeta za tri dana“, ali da je grad zauzet za tri sata.

21.20 Putin odobrio starosnu granicu za prijavu u rusku vojsku

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se koji omogućava osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije.

Rusija je ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike, otvarajući mogućnost da regrutuje više civilnih stručnjaka, uključujući medicinare, inženjere i specijaliste za vojne operacije i komunikacije za sukob u Ukrajini, navodi BBC.

Ranije su ruskoj vojsci mogli pristupiti ruski državljani od 18 do 40 godina starosti i strani državljani od 18 do 30 godina.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da regruti koji su ovog proleća stupili u vojsku neće biti poslati ni na jedno ratište.

 

20.20 Lokalne vlasti:Jedna žrtva u granatiranju Nikolajeva

Najmanje jedna osoba poginula je danas nakon granatiranja grada Nikolajeva na jugoistoku Ukrajine, saopštile su danas regionalne vlasti.

„U subotu ujutro, 28. maja, okupatorske trupe Rusije ponovo su pucale na grad Nikolajev i opet su na udaru bili stambeni objekti. Jedna osoba je poginula na licu mesta. Poznato je da je najmanje šest civila povređeno ", navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

20.10 Ukrajina: Muškarcu 15 godina zatvora zbog pomaganja Rusima

Sud u Ukrajini osudio je muškarca na 15 godina zatvora zbog pomaganja ruskim trupama u Donjeckoj oblasti.

Muškarac star oko 40 godina proglašen je krivim jer je ruskim, trupama dao informacije o lokaciji ukrajinskih vojnih objekata u Harkovu koji je potom granatiran, preneo je BBC.

On je priveden u Užgorodu, blizu granice sa Slovačkom, gde su tužioci rekli da je otišao da bi sprovodio nove subverzivne aktivnosti.

19.35 Krimska eparhija protiv nezavisnosti UPC

Simferopoljska i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve.

- Simferopoljska i krimska eparhija ostaje pod omoforom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije, saopštila je danas pres-služba te eparhije, prenosi Interfaks.

AP Photo/Darko Vojinović
 

 

18. 24 -  Hoće li SAD poslati oružje Ukrajini?

Američki vojni zvaničnici potvrdili su da su u više navrata razgovarali sa ukrajinskim zvaničnicima o zahtevima Kijeva za dobijanje novijeg, naprednijeg oružja koje bi moglo da pomogne u sprečavanju napredovanja ruskih snaga u Donbasu, ali odbili su da javno kažu da li će ti sistemi biti isporučeni uskoro.

Ukrajina je nedeljama molila SAD da dostave višecevne sisteme za lansiranje raketa (MLRS) američke proizvodnje, koji su moćniji i lakši za rukovanje od haubica i drugih artiljerijskih sistema koje su do sada obezbedili Vašington i Zapad, piše Glas Amerike.

18.20  Premijer Ukrajine: Trenutno ne funkcionise 35 odsto privrede

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je ruska invazija na njegovu zemlju uništila više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma.

"Oko 35 odsto privrede trenutno ne funkcioniše", naveo je Šmihal, prenosi BBC.

On je istakao da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika takođe uništeno ili oštećeno, a više od 300.000 kvadratnih kilometara zemlje minirano ili kontaminirano bombama.

Šmihal je procenio da je izgubljeno 30 do 50 odsto BDP-a Ukrajine, a mesečni budžetski deficit je pet milijardi dolara.

17.40 Granatirano četiri naselja u DNR za pola sata

Ukrajinske trupe za pola sata granatirale četiri naselja u DNR, ispalile pet mina, tri rakete iz BM-21 „Grad“ i sedam granata kalibra 122 mm, proizilazi iz poruke predstavništva DNR u Zajedničkom centru. za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 
16.55 Kadirov govorio o Poljskoj

Poljska se pojavila zahvaljujući SSSR-u i opstala zahvaljujući Rusiji, postaće stvarnost brzo kao što je postala država, ako ne prestane da brblja, rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

- Koliko god ukrajinski i zapadni mediji trubili o navodno neuspelim pokušajima ruskih trupa da zauzmu Donbas, u stvarnosti je situacija upravo suprotna. Mi svakako govorimo o Poljskoj. Zemlja koja se pojavila zahvaljujući SSSR-u i opstala zahvaljujući Rusiji se usuđuje da preti i zamera - napisao je Kadirov.

Profimedia
 

 

16.22 - Porošenko sprečen da napusti zemlju

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko sprečen je da napusti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku NATO u Litvaniji, saopštila je danas parlamentarna frakcija njegove stranke.

AP Photo/Piotr Molecki
 

Porošenko je dva puta zaustavljan na graničnom prelazu sa Poljskom dok je išao na sastanak Parlamentarne skupštine NATO, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

16.10 - Jermakov: Rusija nadmasila SAD u razvoju hipersonicnog oruzja

Rusija je znatno nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja, izjavio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

"Što se tiče reakcije na ovakav razvoj događaja, u konkretnom slučaju, prema tvrdnjama SAD, one već dugi niz godina pokušavaju da ''sustignu'' Rusiju, koja je pokazala značajan napredak u razvoju hipersoničnih sistema", rekao je on za TAS S.

Prema njegovim rečima, to je bio nezaobilazan potez u ruskoj situaciji da se obezbedi garantovano prevazilaženje američkog globalnog sistema protivraketne odbrane, kao i pouzdano osigura održavanje strateške stabilnosti.

15.43 - Zaharova ukazala na iskorišćavanje Kijeva: SAD same prave prehrambenu krizu u Ukrajini

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Sjedinjene Američke Države same provociraju prehrambenu krizu u Ukrajini.

Ona je naglasila da Rusija svakodnevno otvara nove koridore za strane brodove, ali da kijevske vlasti, faktički, drže kao taoce članove njihove posade.

Profimedia
Marija Zaharova

15.32 - Jermakov: Rusija nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja

Rusija je znatno nadmašila SAD u razvoju hipersoničnog oružja, izjavio je direktor Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Vladimir Jermakov.

- Što se tiče reakcije na ovakav razvoj događaja, u konkretnom slučaju, prema tvrdnjama SAD, one već dugi niz godina pokušavaju da ''sustignu'' Rusiju, koja je pokazala značajan napredak u razvoju hipersoničnih sistema - rekao je on za TASS.

14.49 - Putin sa Makronom i Šolcom o dijalogu i izvozu žita

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je danas telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

On ih je obavestio da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa Kijevom, upozorivši ih na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada, preneo je Sputnjik.

Jedna od tema razgovora bilo je i pitanje prehrambene bezbednosti.

- Rusija je spremna da doprinese pronalaženju varijanti izvoza žita bez prepreka, uključujući i izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka - rekao je ruski lider.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin i Šolc

14.34 - Džonson i Zelenski razgovarali o izvozu žitarica iz Ukrajine

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom da međunarodni partneri intenzivno rade na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine kako bi se sprečila globalna prehrambena kriza.

13.30 - Ukrajina počela da dobija rakete Harpun i samohodne haubice

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, istakavši da će to oružje ojačati snage koje se bore protiv ruske invazije.

- Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi - napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters.

On je naglasio da će se rakete Harpun koristiti zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

13.23 - Bivši predsednik Ukrajine pokušao da pobegne u Poljsku

AP Photo/Piotr Molecki
Petro Porošenko

Nekadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko pokušao je u petak da pređe granicu sa Poljskom, javili su ukrajinski mediji, pozivajući se na izvore državne carinske službe.

12.09 - U luku Marijupolj uplovio ruski teretnjak

Prvi put otkako je Rusija zauzela Marijupolj u luku tog grada je uplovio jedan teretni brod.

U izveštaju agencije TASS navodi se da je brod uplovio u luku kako bi utovario metal i transportovao ga na istok u Rusiju, što je zvanični Kijev okarakterisao kao pljačku, prenosi Rojters.

12.07 - Konašenkov saopštio nove uspehe ruske vojske

11.21 - Rusija testirala hipersoničnu raketu Cirkon

Printscreen Twitter
 

Rusija je danas uspešno testirala hipersoničnu krstareću raketu Cirkon na udaljenosti od oko 1.000 kilometara, saopštilo je danas ministarstvo odbrane.

11.07 - Ruska vojska preuzela kontrolu nad Limanom

Predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov izjavio je danas da su oružane snage Ruske Federacije i samoproglašene Donjecke narodne republike preuzele potpunu kontrolu nad strateškim gradom Liman na istoku Ukrajine, prenosi RIA Novosti.

Izjava dolazi nakon što su proruske snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike juče saopštile da su uspostavile potpunu kontrolu nad Limanom.

10.10 - Likvidirano 49 ukrajinskih ekstremista

Narodna milicija DNR saopštila je da je u poslednja 24 sata likvidirano 49 ukrajinskih ekstremista, uništena tri tenka, dva oklopna vozila i 15 uporišta. Zaplenjena su dva oklopna vozila, tri oklopna transportera i tenk.

09.32 - Gajdaj: U Lugansku ima 10.000 ruskih vojnika

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Guverner ukrajinske oblasti Lugansk Sergej Gajdaj izjavio je danas da se u istočnom regionu Lugansk nalazi oko 10.000 ruskih vojnika.

- To su (jedinice) koje su stalno u regionu Luganska, koje pokušavaju da napadnu i pokušavaju da ostvare dobitke u bilo kom pravcu - rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

09.15 - Ukrajina tvrdi da je RUS izgubila 30.000 vojnika

Ruska vojska izgubila je oko 30.000 pripadnika od početka napada na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinski generalštaba navodi i da su ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema, 207 aviona, 174 helikoptera, 116 krstarećih raketa i 13 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.09 - Hersonska oblast je prešla na moskovsko računanje vremena

09.07 - U poslednja 24 sata ukrajinske snage 55 puta gađale DNR

09.03 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimke borbenog rada posada jurišnih helikoptera Кa-52 i borbenog transportnog Mi-8AMTŠ Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije tokom specijalne operacije zaštite Donbasa

 

 

08.58 - Broj ranjenih u mestu Svatovo koje su ukrajinske snage gađale juče raketama "Točka U" skočio je 23

Među njima je i petoro dece.

08.37 - Vašington šalje višecevne bacače raketa Kijevu? Ruski ambasador se uzda u zdrav razum

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena donela je odluku o slanju višecevnih bacača raketa Ukrajini, objavio je „Njujork tajms“ pozivajući se na izvore. Ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov apeluje na zdrav razum i nada se da se Vašington neće odlučiti za ovakvu provokaciju.

Američki list piše da se radi o sistemima M31 GMLRS, čiji je domet u zavisnosti od municije od 70 do 500 kilometara. Ovi sistemi mogu biti opremljene raketama koje navodi satelit. Prema izvorima „Njujork tajmsa“, ovo naoružanje biće deo novog paketa vojne pomoći koji će Vašington najaviti naredne nedelje.

AP photo
 

08.24 - Ukrajinski zvaničnik: Moguće povlačenje iz Luganska da ne bi bili zarobljeni

Dok ruske trupe napreduju ka istoku, ukrajinske snage će možda morati da se povuku iz poslednjeg džepa koji kontrolišu u regionu Luganska kako bi izbegle da budu zarobljene, rekao je danas jedan ukrajinski zvaničnik.

Povlačenje ukrajinskih snaga moglo bi da približi ruskog predsednika Vladimira Putina cilju da u potpunosti zauzme regione Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine, navodi Rojters.

08.05 - Zvanična Bugarska opovrgla: Nismo isporučili Ukrajini jurišne avione

Ministarstvo odbrane Bugarske je opovrglo pretpostavke medija o tome da je Bugarska mogla da isporuči Ukrajine jurišne avione Su-25, piše list „Sega“ pozivajući se na komentare pres centra Ministarstva odbrane Bugarske.

U američkom listu "Forin polisi“ se 24. maja pojavila informacija o nekoj istočnoevropskoj zemlji koja je avione Su-25 i helikoptere Mi-17 isporučila Ukrajini.

07.40 - Ukrajinski guverner: Rusi su ušli u Severodonjeck

Ukrajinske snage možda će se morati da se povuku iz poslednjeg uporišta u Lugansku kako bi izbrgle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

Haidai je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Lugansku i najveći grad u regiji Donbas koji je još pod kontrolom ukrajinskih snaga.

07.33 - Hersonska oblast je zatvorila granice prema teritorijama Ukrajine

Hersonska oblast je zatvorila granice prema teritorijama koje su pod kontrolom Kijeva iz bezbednosnih razloga.

Prema rečima zamenika šefa vojno-civilne administracije Kirila Stremousova, usled paljbe sa ukrajinske snage stradalo je više civila a ima i informacija da muškarce koji krenu ka tim teritorijama na silu odvode u vojsku.

07.21 - Ukrajinci od jutros gađaju Donjeck

Ukrajinske snage od jutros gađaju Donjeck i Jasinovatu. Na Jasinovatu je palo pet projektila.

AP Photo/Francisco Seco
 

07.11 - Orban i Džonson razgovarali o situaciji u Ukrajini

Premijer Mađarske Viktor Orban razgovarao je telefonom sa svojim britanskim kolegom Borisom Džonsonom o "zabrinjavajućoj" situaciji u Ukrajini, izjavio je danas Orbanov predstavnik za medije, Bertalan Havasi.

07.05 - Zelenski: Donbas će biti ukrajinski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se Rusija vara ako misli da će Liman ili Severodonjeck biti njeni, prenosi Tanjug.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Donbas će biti ukrajinski - rekao je Zelenski u video obraćanju. Dodao je da čak i ako Rusija svuda donese razaranja i stradanja, Ukrajina će ipak obnoviti svaki grad, prenosi Ukrinform.

06.35 - U Luganskoj Narodnoj Republici borbe za selo Kamiševaha

U LNR se vode borbe za selo Kamiševaha koje od strateškog značaja. Tu se nalazi utvrđeni položaj ukrajinskih snaga.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike