U Marijupolju otkrivena masovna grobnica: Rusija jača položaje u Hersonskoj oblasti, stranim plaćenicima preti smrtna kazna FOTO/VIDEO

27.05.2022

21:50

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

U Marijupolju otkrivena masovna grobnica: Rusija jača položaje u Hersonskoj oblasti, stranim plaćenicima preti smrtna kazna FOTO/VIDEO
Ukrajina Rusija rat u Ukrajini - Copyright AP/Evgeniy Maloletka/Max Pshybyshevsky/Francisco Seco/Emilio Morenatti Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 93. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ocenio juče da su se antiruske sankcije vratile kao bumerang onima koji su ih primenili budući da razvijene ekonomije decenijama nisu beležile ovako visok nivo inflacije. On je rekao italijanskom premijeru Mariju Dragiju da je Rusija spremna da značajno doprinese rešavanju međunarodne krize sa hranom, ali samo u slučaju da joj Zapad ukine sankcije.

Rusija čeka da Ukrajina prihvati zahteve za mirovne pregovore, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući predlog bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera da Zapad odustane od pokušaja da se postigne vojni poraz Rusije u Ukrajini i istakao potrebu da se Kijev ubedi da se vrati pregovorima.

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, Aleksej Arestovič, poručio je da je Ukrajina izgubila grad Liman. Liman se nalazi u regionu Donjecku, a ukrajinske trupe su se povukle ka Slavjansku.

Šta znamo do sad?

U toku je 93. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

Pratite 24sedam LIVE blog

23.50 Bajden optužio Putina da pokušava da izbrise identitet UKR

Predsednik SAD  optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da pokušava da izbriše kulturu i identitet ukrajinskog naroda.

Bajden je istakao moć globalne saradnje u suprotstavljanju ruskoj agresiji, dodajući da je Putin natoizovao čitavu Evropu podstičući Švedsku i Finsku da traže članstvo u alijansi.

Profimedia
 

 

23.05 Kreće obnova LNR i DNR

Rusko Ministarstvo građevine otvorilo je novo odeljenje koje će se baviti obnovom LNR i DNR, rečeno je Sputnjiku u tom resoru.

 
22.50 Granatirano selo u Belgorodskoj oblasti, povređen muškarac

Jedna muška osoba povređena je danas u granatiranju sela Nehotejevki u ruskoj Belgorodskoj oblasti sa teritorije Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov, prenosi Tanjug.

22.20 DNR: Stranim plaćenicima preti smrtna kazna

Glavno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike je završilo istragu u krivičnom predmetu protiv plaćenika iz Britanije i Maroka — preti im smrtna kazna, potvrđeno je našoj agenciji

Prema informacijama iz Tužilaštva — utvrđena je umešanost Britanaca Šona Pinera i Endru Hila i Marokanca Saduna Brahima u borbama protiv DNR

 

21.44 -  Granatirano selo u Belgorodskoj oblasti, povređen muškarac

Jedna muška osoba povređena je danas u granatiranju sela Nehotejevki u ruskoj Belgorodskoj oblasti sa teritorije Ukrajine, saopštio je lokalni guverner Vjačeslav Gladkov.

On je na svom Telegram kanalu naveo da je u granatiranju oštećeno osam kuća, kao i gasovod i dalekovodi, prenosi RIA Novosti.

U belgorodskom selu Nehotejevki uvedena je vanredna situacija, a guverner je juče zahtevao potpunu zabranu putovanja u pogranična sela.

21.33 -  LPR: U ukrajinskom napadu dve osobe poginule, osam ranjeno

Najmanje dve osobe su poginule, a osam je povređeno u udaru ukrajinske taktičke balističke rakete "Točka-U" na naselje Svatovo, saopštilo je danas Generalno tužilaštvo samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

TAS S je preneo da su oružane snage Ukrajine ispalile taktičku raketu "Točka-U" na naselje Svatovo, da su dve osobe poginule od gelera, a osam je zadobilo različite povrede.

Zaposleni u Tužilaštvu su upućeni na lice mesta da evidentiraju incident.

21.23 -  Donbas: Dvojici Britanca i Marokancu preti smrtna kazna

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac, koji su se borili na ukrajinskoj strani u istočnom regionu Donbasa, mogli bi se suočiti sa smrtnom kaznom, saopštile su proruske snage, javila je agencija Interfaks.

Viktor Gavrilov, zvaničnik u kancelariji glavnog tužioca samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), kaže da je krivična istraga završena i da bi imajući u vidu da je rat u toku optuženi mogli da budu osuđeni na smrtnu kaznu, preneo je BBC.

Gavrilov je dvojicu zarobljenih Britanaca identifikovao kao Šona Pinera i Endrjua Hila, dok je državljanin Maroka Sadun Brahim.

DNR je navodno uvela smrtnu kaznu na svojoj teritoriji.

21.15 Kuleba: Stiže nam još teškog naoružanja iz SAD

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je danas nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog naoružanja.

"Teško naoružanje je u vrhu agende Kijeva i stiže nam još isporuka", napisao je Kuleba na Tviteru.

 

 

Razgovor se odvijao nedugo nakon što je CNN javio da su SAD spremne da Ukrajini poštalju napredni višestruki dugodometni raketni sistem.

20.40 U Marijupolju otkrivena masovna grobnica ukrajinskih vojnika

U parku u Marijupolju, u blizini nekadašnjeg stadiona Metalurg pornađena je masovna grobnica sa telima ukrajinskih vojnika, izjavio je danas dorektor biroa za sudsko-medicinska ispitivanja Ministarstva zdravlja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Dmitrij Kalašnjikov.

Prema njegovim rečima, vojnici su poginuli u februaru i martu ove godine kada je taj deo grada bio pod kontrolom Ukrajine.

Kalašnjikov je za RIA Novosti rekao da je u grobnici sahranjeno oko 40 vojnika, da je 14 tela je već izvučeno, a 10 obrađeno.

Dodao je da su na skoro svim telima pronađena dokumenta koja sadrže prezimena, imena, činove i pripadnost jedinici.

 

20.25 Janukovič: "Ukrajina će morati da sedne za pregovarački sto"

Ukrajina će morati da sedne za pregovarački sto sa Ruskom Federacijom, izjavio je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič.

Državnosti Ukrajine preti potpuno uništenje, zemlja može biti prinuđena da se faktički spoji sa Poljskom, dodao je Janukovič.

Profimedia
 

 

19.40 Kadirov: Milost je jedina stvar koja može pomoći "hrabrim" ukrajinskim ratnicima

Čečenski lider Kadirov je objavio snimke borbi u urbanim sredinama tokom specijalne operacije.

- Oni koji su još juče pokidali glasne žice, izjavljujući celom svetu o nepobedivoj ukrajinskoj vojsci, danas više vole da mole vojnu pomoć zapadnih pokrovitelja. Umesto toga, molili bi za milost: to je jedina stvar koja može nekako pomoći njihovim „hrabrim“ ratnicima - rekao je on.

 

 

19.20 -  Gaidai: Ukrajinske snage će se možda povući iz Luganska

Serhij Gaidai, guverner istočnog ukrajinskog regiona Lugansk koji je skoro potpuno pao pod rusku kontrolu, izjavio je danas da je moguće da će ukrajinske snage biti prinuđene da se povuku iz poslednjeg mesta otpora, kako bi izbegle da budu zarobljene.

"Rusi neće moći da zauzmu oblast Luganska u narednim danima, kao što su analitičari predvideli", napisao je Gaidai na Telegramu, misleći na obližnje gradove Sevjerodonjeck i Lisičansk, preneo je Rojters.

Imaćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo, međutim, moguće je da ćemo morati da se povučemo, da ne bismo bili opkoljeni i zarobljeni, rekao je on.

18.45 - Kličko dematovao da je pričao o Srbiji i Albaniji

- Prijatelji! Neki strani onlajn mediji, uključujući i ruske, su dalje širili moj navodni „citat“ o Srbiji i Albaniji.

Nisam komentarisao. I pre nego što preštampaju ovu navodnu informaciju i nešto citiraju, novinari treba da traže audio ili video potvrdu takve ekskluzive, napisao je Kličko na svom instagram profilu.

 

 

18.20 - Moskva: Ispitati americke biolaboratorije u Nigeriji

Najmanje četiri američke biolaboratorije smeštene su u Nigeriji, odakle su se majmunske boginje proširile na Evropu i Ameriku, izjavio je načelnik Jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.

Profimedia
 

18.00 - Guljaš: Rusija nije pretnja bilo kojoj članici NATO

Mađarska vlada smatra da je napad Rusije na neku od država članica NATO "malo verovatan" i ne vidi nikakvu pretnju iz Moskve, izjavio je Gergeli Guljaš, šef kabineta mađarskog premijera.

- Ne verujemo da Rusija trenutno predstavlja pretnju bilo kojoj državi članici NATO - rekao je šef kabineta mađarskog premijera, prenosi TAS S.

Na pitanje o mogućoj mobilizaciji trupa nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji, Guljaš je istakao da je vlada već naredila da se pooštri odbrana granica zemlje i da ne vidi razlog za dodatne mere.

17.50 Dragi i Zelenski pričali o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine

Italijanski premijer Mario Dragi i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, razgovarali su o deblokadi izvoza pšenice iz Ukrajine kako bi se rešio problem krize hrane koja preti najsiromašnijim zemljama sveta, saoštila je danas kancelarija italijanskog premijera.

Ruska blokada ukrajinskih luka sprečila je isporuke žitarica, kojih su obe zemlje glavni izvoznici, preneo je Rojters.

Rusija optužuje Ukrajinu za miniranje luka, a Ukrajina rusku poziciju kao ucenu.

U telefonskom razgovoru, Dragi je uverio Ukrajinu u podršku italijanske vlade i ostalih zemalja Evropske unije.

AP Photo/Domenico Stinellis
 

 

17.35 SAD uvele nove sankcije ruskim bankama zbog podrske S.Korej

Sjedinjene Američke Države su danas uvele sankcije dvema ruskim bankama, Dalekoistočnoj banci i banci Sputnjik, severnokorejskoj kompaniji Er Korio Trejding i Džong Jong Namu, predstavniku organizacije sa sedištem u Belorusiji koja je u vezi sa Drugom akademijom prirodnih nauka Severne Koreje (SANS).

„Sjedinjene Američke Države će nastaviti da sprovode postojeće i uvode nove sankcije, pozivajući Severnu Koreju da se vrati na diplomatski put i napusti svoj program razvijanja oružja za masovno uništenje i razvijanje balističkih projektila“, izjavio je podsekretar za terorizam i finansijske obaveštajne poslove Ministarstva finansija SAD-a Brajan Nelson, prenosi Rojters.

Sankcije su uvedene zbog "podržavanja severnokorejskog programa za razvijanje oružja za masovno uništenje", sopšteno je iz američkog Ministarstva finansija, navodi Rojters.

16.45 Ukrajinski Naftogaz traži zajam od EBRD od 300 miliona evra

Ukrajinska vlada je podržala zahtev državne naftne i gasne kompanije Naftogas da aplicira za kredit od 300 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za kupovinu prirodnog gasa kako bi obezbedila snabdevanje zemlje, saopštio je premijer Denis Šmihalj.

Vlada je dala podršku za predloženi zajam, napisao je Šmihalj na društvenoj mreži za razmenu poruka Telegram, prenosi Rojters.

16.35 - Nehamer: Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio spremnost da omogući izvoz preko ukrajinskih luka

15.51 - Zarobljeni ukrajinski vojnik: Ukrajinska komanda skriva gubitke

Ukrajinska vojska je falsifikovala informacije o svojim pripadnicima koji su poginuli u borbama, označavajući ih kao dezertere ili kao nestale u akciji, tvrdi zarobljeni ukrajinski vojnik u video-snimku koji je danas objavilo rusko Ministarstvo odbrane.

- Situacija je bila teška i nismo mogli da sklonimo tela vojnika poginulih u borbi. Do sredine marta dobio sam naređenje od komandanta brigade da iskopam rov širok dva metra i dugačak 50 metara - izjavio je ukrajinski ratni zarobljenik Nikita Lazarenko, objašnjavajući da je u tom rovu sahranjeno oko 50 njegovih saboraca, prenosi TASS.

15.38 - Snage LNR blokirale izlaz ukrajinskim snagama iz Severodonjecka

Snage Narodne milicije Luganske Narodne Republike blokirale su ukrajinskim snagama u Severodonjecku sve izlaze iz grada, izjavio je predstavnik odbrambenog resora LNR Andrej Maročko.

Profimedia
 

Kako je objasnio, ukrajinske trupe se nalaze u samom gradu, a napustiti grad je moguće samo preko tri mosta, međutim, jedan most je uništen, drugi ne može da izdrži da preko njega pređe vojna tehnika, a treći kontrolišu snage LNR.

- Bilo ko da pokuša da izađe iz tog grada biće uništen - upozorio je Maročko.

15.00 - Rusija istražuje više od hiljadu ukrajinskih ratnih zločina

Ruski istražni komitet otvorio je više od hiljadu krivičnih predmeta zbog zločina koje je počinila ukrajinska vojska, saopštila je danas pres-služba te institucije.

- Aktivan rad na rasvetljavanju zločina se nastavlja. Pokrenuto je i istražuje se više od hiljadu krivičnih predmeta. Izveštava se o tekućem radu sa privedenim pripadnicima ukrajinskih oružanih formacija i okončanim krivičnim predmetima, kao i novoutvrđenim licima od interesa - navodi se u saopštenju, kako prenosi TASS.

14.28 - Guverner: Ruske snage jačaju položaje u Hersonskoj oblasti

Ruske snage jačaju svoje odbrambene položaje u ukrajinskoj Hersonskoj oblasti, koja se nalazi severno od Krima, dok svakodnevno granatiraju područja pod kontrolom Ukrajine, izjavio je danas guverner te oblasti Henadij Laguta na konferenciji za medije.

On je naveo da je humanitarna situacija u pojedinim delovima regiona kritična i da je ljudima "gotovo onemogućeno da napuste okupiranu teritoriju", prenosi Rojters.

14.15 - Kadirov objavio snimke zaplenjenog NATO naoružanja

 

 

Ramzan Кadirov je objavio snimke zaplenjenog NATO naoružanja, koje se i dalje pronalazi netaknuto na oslobođenim teritorijama u LNR.

- Zbog činjenice da nacisti ostavljaju sav arsenal netaknut i beže, naši borci imaju širok spektar trofeja - rekao je čečenski lider.

14.10 - Predsednik Kube: SAD i NATO snose odgovornost za događaje u Evropi

Sjedinjene Države i NATO direktno snose odgovornost za događaje u Evropi. Oružani sukob mogao je da se izbegne da su zahtevi Rusije za garancije bezbednosti ozbiljno razmotreni, ocenio je predsednik Kube Migel Dijas-Kanel.

14.03 - Premijer Rusije: Zapad pokušava da skine Rusiju sa mape sveta

Zapad pokušava da "poništi” Rusiju, da je skine sa mape sveta, izjavio je danas ruski premijer Mihail Mišustin.

- Rusiji se uvode ekonomske i humanitarne sankcije, diskriminacija i pritisci se prenose čak i na ruske naučnike, sportiste i kulturne radnike samo zbog toga što štitimo sopstvene nacionalne interese - naveo je Mišustin, prenosi TASS.

13.47 - Putin: Osigurati snabdevanje hranom u Evroazijskoj uniji

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Stabilno snabdevanje hranom u Evroazijskoj ekonomskoj uniji u uslovima izazovne globalne situacije je pitanje kome treba posvetiti posebnu pažnju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

- Smatram važnim da se i dalje poklanja posebna pažnja pitanjima podrške stabilnom snabdevanju hranom - naveo je on, prenosi TASS.

13.27 - Moskva krivi Kijev za zamrzavanje pregovora

Iz Kremlja je danas saopšteno da Rusija krivi Ukrajinu zbog činjenice da su mirovni pregovori dve zemlje zamrznuti, uz napomenu da nije jasno šta Kijev želi.

13.15 - Nehamer najavio razgovor sa Putinom

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da danas popodne planira da održi telefonski razgovor sa Vladimirom Putinom.

Nehamer je rekao da je danas već razgovarao sa predsednicima Ukrajine i Turske.

12.26 - Lavrov: Zapad je objavio totalni rat ruskom svetu, to više i ne kriju

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

Sukob između zapadnih nacija i Rusije predstavlja „totalni rat", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u petak tokom sastanka sa šefovima ruskih regiona.

12.06 - Meljnik: Berlin ostavlja Ukrajinu na cedilu

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik razočaran je govorom nemačkog kancelara Olafa Šolca na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

- Berlin vojno ostavlja Ukrajinu na cedilu - podvukao je Meljnik za dnevnik "Bild“.

On je istakao da su u Kijevu mnogo više očekivali, da su priželjkivali da Šolc najavi kako će nemačka vlada pružiti obimnu pomoć Ukrajini kako bi pobedila ovaj rat.

- Nažalost, toga nije bilo, pre svega u vezi sa hitnim isporukama teškog naoružanja iz Nemačke - kazao je Meljnik.

12.00 - Zelenski: Kijev nije voljan da razgovara sa Putinom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Kijev nije voljan da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da se suoči sa realnošću da će to najverovatnije biti neophodno kako bi se rat završio.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

11.22 - Džonson: Putin ostvaruje spor ali osetan napredak u Donbasu

Britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio da ruski predsednik Vladimir Putin ostvaruje spor, ali osetan napredak u ukrajinskom regionu Donbasa.

- Bojim se da Putin, uz veliku cenu po sebe i rusku vojsku, nastavlja da polako osvaja teren u Donbasu - rekao je Džonson za Blumberg TV, prenela je agencija Rojters.

- On nastavlja da postiže postepen, spor, ali, bojim se, osetan napredak i zato je od apsolutno vitalnog značaja da i dalje pružamo vojnu podršku Ukrajincima - kazao je Džonson.

11.26 - Stoltenberg: Finska i Švedska da ispune zahteve Turske

Malo je verovatno da će Švedska i Finska postati kandidati za članstvo u NATO na predstojećem samitu alijanse ako ne ispune zahteve Turske, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

10.53 - Rusija proteruje pet hrvatskih diplomata

Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome danas je uručena hrvatskom ambasadoru, saopštilo je MSP Rusije.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, proglašenje diplomata za "persone non grata" predstavlja odgovor na "neprijateljske korake" koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

10.36 - Vašington se sprema da dodatno naoruža Ukrajinu

Nakon nekoliko isporuka oružja Kijevu, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena sprema se da dodatno naoruža Ukrajinu tako što će poslati napredne, dugometne raketne sisteme, koji su sada glavni zahtev ukrajinskih zvaničnika, reklo je više neimenovanih zvaničnika.

AP photo
 

10.10 - Snage Donbasa oslobodile su i uspostavile punu kontrolu nad Crvenim Limanom

Na teritoriji DNR oslobođeno je ukupno 220 mesta, saopštio je štab Republike.

10.05 - FSB sa Krima razbio lanac isporuke oružja iz Ukrajine

Regionalno odeljenje Savezne službe bezbednosti (FSB) na Krimu i u Sevastopolju razbilo je lanac isporuke oružja i municije iz Ukrajine, a pritom su uhapšeni prodavac, dva posrednika i dva kupca, saopštila je danas pres služba FSB.

- Odeljenje FSB Repbulike Krim i Sevastopolja razbili su ilegalan kanal isporuke borbenog oružja i municije sa ukrajinske teritorije. Prilikom prodaje jurišne puške AKS-74U i preko 300 metaka, uhapšeno je petoro ljudi. Svi su stanovnici grada Jevpatorije - navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

10.01 - Snage Donbasa oslobodile su i uspostavile punu kontrolu nad Limanom.

Na teritoriji DNR oslobođeno je ukupno 220 mesta, saopštio je štab Republike.

09.51 - Za 100 dana stradalo 125 civila u DNR

Za 100 dana eskalacije u DNR poginulo je 125 civila, saopštilo je predstavništvo Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

9.09 - Mediji: Boris Džonson predlaže stvaranje saveza koji bi bio protivteža Evropskoj uniji

AP Photo/Frank Augstein, Pool
Boris Džonson

Predložena unija pod okriljem Velike Britanije uključivala bi Ukrajinu, Poljsku, Estoniju, Letoniju i Litvaniju, napominje list "Кorijere dela sera".

9.07 - Oslobođen Svetlodarsk

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je da je Svetlodarsk oslobođen i da su na zgradi gradske vlade postavili zastavu pobede.

U snimku se može videti kako lokalno stanovništvo dočekuje vojsku LNR-a i pozdravlja je.

 

 

9.06 - Hersonska i Zaporoška oblast prelaze na telefonski kod Rusije

Oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti prelaze na ruski telefonski kod „+7“, izjavio je savetnik šefa Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov.

On je za RIA Novosti rekao da tamo već rade novi operateri i da su u Hersonu, Melitopolju i Berdjansku već pušteni u prodaju mobilni paketi novih operatera.

Ta informacija je potvrđena i u upravi Zaporoške oblasti.

8.50 - Ukrajinci pokušavaju da uđu u Rusiju kao izbeglice

Ukrajinski nacionalisti koji su učestvovali u borbenim dejstvima na jugoistoku Ukrajine pokušavaju da uđu u Rusiju kao izbeglice, rekao je zamenik direktora pogranične službe FSB Vladimir Kulišov u intervjuu za "Rusku gazetu“. Do sada je otkriveno 250 ekstremista.

07.55 Ministarstvo odbrane Britanije: Ruske snage okružuju Severodonjeck i Lisičansk

Ruske kopnene snage nastavljaju sa pokušajem da opkole Severodonjeck i Lisičansk, nakon što su nedavno zauzele nekoliko sela severozapadno od Popasne, saopštilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije u svom najnovijem izveštaju.

- Rusija vrši pritisak na Severodonjeck, iako Ukrajina zadržava kontrolu nad višestrukim branjenim sektorima, uskraćujući Rusiji punu kontrolu nad Donbasom. Ruska južna grupacija snaga (SGF) verovatno ostaje zadužena da okupira južnu teritoriju Ukrajine.

Poslednjih dana Rusija je verovatno premestila 50-godišnje tenkove T-62 iz dubokog skladišta u zonu odgovornosti SGF-a. T-62 će skoro sigurno biti posebno ranjivi na protivtenkovsko oružje i njihovo prisustvo na bojnom polju naglašava nedostatak moderne, borbeno spremne opreme u Rusiji - navodi ministarstvo.

7.37 - Zelenski: Zašto neke zemlje EU blokiraju nove sankcije Rusiji?

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je danas da postoje podele unutar Evropske unije oko novih sanckija Rusiji i zapitao je zašto neke države blokiraju plan.

EU još razgovara o šestom paketu kaznenih mera, uključujući i zabranu na uvoz ruske nafte.

Takav potez zahteva jednoglasnost, ali Mađarska se zasad protivi toj ideji jer bi njena ekonomija pretrpela previše, preneo je Rojters.

- Koliko još nedelja će biti potrebno EU da pokuša da se dogovori o šestom paketu sankcija? Naravno, zahvalan sam prijateljima koji zagovaraju nove sankcije. Ali, odakle moć ovim ljudima koji blokiraju šesti paket sankcija? Zašto im je dozvoljeno da imaju toliku moć - zapitao je Zelenski.

Aaron Chown/Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

07.22 - Rusi pronašli maketu - Ukrajinci spremali ofanzivu

U selu Troicko pronađena je maketa okoline, što svedoči da su ukrajinske snage spremale ofanzivu, rekli su za Sputnjik borci 6. Motorizovane kozačkog puka „Matvej Platov“.

Mesto koje se nalazi uz administrativnu granicu LNR i DNR nedavno je prešlo pod kontrolu snaga LNR, a pre toga su se tamo osam godina nalazile ukrajinske snage.

- Tu je plan grada, svih sela. Sve je kao na karti, samo realno prikazano - naveli su borci. 

07.00 - Ponovo granatirana Belgoradska oblast

Selo Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti bilo je pod paljbom sa ukrajinske strane. Prema rečima gubernatora oblasti Vjačeslava Gladkova, jedna žena je preminula od zadobijenih povreda.

Ova pogranična oblast često je na meti ukrajinskih snaga, a u Žuravljovki i Nehotejevki je od 23. Marta na snazi vanredno stanje.

06.57- Bela kuća: Nema razgovora o ublažavanju sankcija Rusiji zbog žita 

Bela kuća je saopštila da nema razgovora o ublažavanju sankcija Rusiji kako bi se regulisao izvoz žitarica.

Profimedia
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin i italijanski premijer Mario Dragi razgovarali su juče o načinima da pomognu u ublažavanju međunarodne krize sa hranom, preneo je Rojters.

Kremlj je saopštio da bi to pitanje moglo da se reši samo ako im Zapad ukine sankcije.

06.50 Moskva korigovala koridore za izlazak stranih brodova

Rusija je korigovala rute pomorskih humanitarnih koridora koji će omogućiti stranim brodovima da napuste blokirane ukrajinske luke, uključujući Odesu i Nikolajev, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je naveo da su u cilju bezbednog izlaska stranih brodova iz luka Odesa, Nikolajev, Černomorsk, Herson, Očakova i Južni na otvoreno more Oružane snage Rusije korigovale trasu humanitarnog koridora, koji od 27. marta funkcioniše u Crnom moru, prenosi Interfaks.

Naveo je da će od danas pomorski humanitarni koridor biti dužine 139 nautičkih milja i širine tri milje i da će biti otvoren svakog dana od 08 do 19 sati po moskovskom vremenu.

06.35 - U podzemnim tunelima "Azovstalja" pronađen nišan američke proizvodnje

U podzemnim tunelima i prostorijama "Azovstalja“ među spaljenim i uništenim naoružanjem i municijom bataljona "Azov“ pronađen je kolimatorski nišan L3 EOTech američke proizvodnje.

Kako je navodi reporter Sputnjika, u neposrednoj blizini nalazili su delovi uniforme sa simbolima tog neonacističkog bataljona, uključujući šlem sa oznakama te jedinice.

Podsetimo, Amerika odavno isporučuje naoružanje i vojnu opremu ukrajinskoj vojsci, ali to nije bilo namenjeno i jedinicama neonacista. Štaviše, 2015. godine američki Kongres je usvojio amandman kojim se zabranjuje finansiranje „Azova“.

Kompanija EOTech je zvanični partner Pentagona i isporučilac nišanskih sistema vojne namene.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike