Rusija izlazi iz Bolonjskog procesa: NATO neće slati trupe u Ukrajinu, Mađarska uvodi vanredno stanje zbog sukoba na istoku Evrope

24.05.2022

21:32

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusija izlazi iz Bolonjskog procesa: NATO neće slati trupe u Ukrajinu, Mađarska uvodi vanredno stanje zbog sukoba na istoku Evrope
ukrajina 0805 - Copyright Tanjug/AP Photo/Alexei Alexandrov/Francisco Seco

Prošlo je tačno tri meseca od početka specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Pregovori se ne pomeraju sa mrtve tačke.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

Sukob u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Šta znamo do sad?

U toku je 90. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali


 

23.30 EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

Savet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje usled ruske invazije.

Ovu meru, koju je Evropska komisija predložila 27. aprila, odobrio je Evropski parlament 19. maja.

Odluka je sada potvrđena i stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU, dodaje Savet u saopštenju.

Bilateralna trgovina EU i Ukrajine iznosila je prošle godine 52 milijarde evra, navodi evropsko izvršno telo.

22.15 Šreder odustao od kandidature za nadzorni odbor Gasproma

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je danas da je odustao od kandidature za mesto u nadzornom odboru ruskog energetskog giganta Gasprom.

"Odustao sam od nominacije za nadzorni odbor Gasproma odavno. O tome sam obavestio i kompaniju", napisao je Šreder na svom Linkdin nalogu.

AP Photo/ Alexander Zemlianichenko, file
 

 

Gasprom nije želeo da komentariše Šrederovu nominaciju, prenosi Rojters.

21.18 - Predsednik Poljske optužio Nemačku za kršenje dogovora

Predsednik Poljske optužio je Nemačku da je prekinula isporuku tenkova "Leopard" Varšavi kao zamenu za opremu koju je poljska strana dala Кijevu: „Ovakvo obećanje je dato, ali nije ispunjeno“

21.14 - Još nije odlučeno hoće li SAD slati vojnike u Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države još nisu donele odluku o upućivanju vojnika u Кijev kako bi obezbeđivali američku ambasadu, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

21.12 - Deminirano 100 hektara zemlje u DNR i LNR

Ruski demineri su proverili skoro 100 hektara zemljišta i DNR i LNR, gde su otkrili i deaktivirali 200 eksplozivnih naprava, rekao je načelnik Nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.

Profimedia
 

20.50 - Rau: Rusija ostaje trajna pretnja miru u Evropi

Rusija će ostati pretnja miru u Evropi čak i nakon prekida vatre u Ukrajini, ocenio je danas poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau.

- Možemo samo da sanjarimo da će se Rusija promeniti odmah nakon dogovora o prekidu vatre jer će ona i dalje predstavljala opasnost za mir u Evropi - rekao je Rau na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom nemačkom koleginicom Analenom Berbok, prenosi CNN.

Rau je izjavio da se plaši ruske invazije na Poljsku, kao i "opasnosti od oružane invazije Rusije na zemlje istočnog krila NATO".

20.45 - Kuleba: Najveća ofanziva na tlu Evrope od Drugog svetskog rata

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba nazvao je danas rusku ofanzivu u Donbasu "nemilosrdnom bitkom, najvećom na evropskom tlu od Drugog svetskog rata".

Kuleba je na Tviteru naveo da je prerano zaključiti da Ukrajina ima sve što joj je potrebno od oružja.

On je pozvao saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuke oružja i municije, posebno sistema za višestruko lansiranje raketa, artiljerije dugog dometa i oklopnih transportera.

 

 

20.16 - Holandski premijer objasnio zbog čega Ukrajina neće skoro ući u EU

Verovatnoća da će se Ukrajina pridružiti Evropskoj uniji, pa čak i da će dobiti status kandidata, nije velika, tvrdi holandski premijer Mark Rute, dodajući da ima previše država članica koje se protive toj ideji.

19.36 - Kanada: 20.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu

Kanada je kupila za Ukrajinu 20.000 komada artiljerijske municije po NATO standardima kako bi podržala ukrajinsku odbranu, izjavila je danas kanadska ministarka odbrane Anita Anan.

Municija je kupljena od SAD za oko 98 miliona kanadskih dolara (76,32 miliona američkih dolara) i uskoro će biti isporučena Ukrajini, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk)
 

19.33 - Pripadnik Specijalne monitoring misije OEBS u Lugansku prikupljao je podatke o jedinicama Narodne milicije LNR za američke specijalne službe, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosti LNR.

Protiv njega je podignuta optužnica za izdaju države.

19.21 - Rusija namerava da izađe iz Bolonjskog procesa

Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije saopštilo je danas da namerava da izađe iz Bolonjskog procesa.

- Prema Bolonjskom sistemu treba se odnositi kao prošloj etapi. Budućnost je u našem sopstvenom jedinstvenom sistemu obrazovanja u čijoj osnovi moraju da budu interesi nacionalne ekonomije i maksimalni prostor mogućnosti za svakog studenta - rekao je ministar obrazovanja Valerij Faljkov, prenosi Sputnjik.

Sa ovom inicijativom ranije je izašao sekretar Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev koji je rekao da ruske studente i predavače sada praktično proteruju iz zapadne naučno-obrazovne sfere.

19.12 - Peskov: Bondarov nije s nama, on je protiv Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je jučerašnju ostavku Borisa Bondareva, savetnika u stalnoj misiji Rusije pri UN u Ženevi, na koju se odlučio zbog neslaganja sa ruskom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini ocenivši da je bivši ruski diplomata "protiv Rusije".

- On nije sa nama, on je protiv nas. Kritičan je prema ruskom političkom rukovodstvu koje podržava praktično čitavo stanovništvo naše zemlje. Shodno tome, ovaj gospodin je istupio protiv naše zemlje - rekao je Peskov, prenosi TASS.

Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

18.39 - Mađarska izglasala vanredno stanje zbog situacije u Ukrajini!

Mađarska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog sukoba u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopštio je premijer Viktor Orban.

 

18.35 - Ministar Bon: Ukrajina će na kraju postati deo EU

Ukrajina će na kraju postati deo Evropske unije, izjavio je danas u Parizu francuski ministar za Evropska pitanja Klemen Bon, ističući da inicijativa za uspostavljanje bližih veza između evropskog bloka i zemalja kandidata neće biti zamena za njihove kandidature za pridruživanje, javlja Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije ovog meseca predložio je stvaranje projekta "evropske političke zajednice", koja bi omogućila bližu saradnju sa zemljama kandidatima za članstvo u EU.

18.13 - Oslobođeno 28 naselja na severu DNR, radi se na oslobađanju Crvenog Limana

Lider DNR Denis Pušilin rekao je da je u toku aktivna faza oslobađanja grada Crveni Liman na severu Republike. Jedinice vojske Rusije i Narodne milicije DNR već su ušli u sam grad.

Posle toga sledi oslobađanje Svjatogorska i Slavjanska, rekao je on u emisiji „Solovjov lajv“.

Prema njegovim rečima, najmanje 28 naselja na severu DNR može se smatrati oslobođenim.

17.34 - Orban protiv razgovora o sankcijama EU naredne nedelje

Profimedia
Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u kom je naveo da na samitu lidera EU naredne nedelje ne bi trebalo da se raspravlja o predloženim novim sankcijama EU, koje uključuju embargo na rusku naftu.

U pismu u koje je Rojters imao uvid Orban je naveo da nije verovatno da će se do samita lidera EU naći rešenje za predložene sankcije.

On je naglasio da Mađarska nije u mogućnosti da se saglasi sa predloženim sankcijama dok se ne reše sva otvorena pitanja.

16.45 - Ukrajinski vojnici koji su odbili da izvrše zadatak smešteni u zatvor

Ukrajinski vojnici iz 115. brigade, koji su odbili da izvrše borbeni zadatak u Severodonjecku i snimili video o lošim uslovima, uhapšeni su i poslati u ukrajinski istražni zatvor zbog „dezertiranja“, pišu ukrajinski mediji.

Pripadnici uhapšene brigade su snimili video u kome su kritikovali Zelenskog i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Zalužnog zbog toga što su bačeni u prve redove, praktično nenaoružani.

 

 

16.33 - Razminirana teritorija luke u Marijupolju

Završeno je razminiranje teritorije luke u Marijupolju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Takođe, od mina je očišćen i jedan deo obale Azovskog mora u blizini luke.

 

 

16.30 - Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika

Rusija je uvela sankcije za 154 člana britanskog Doma lordova, gornjeg doma parlamenta, i zabranila im ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je objasnilo u saopštenju, ovaj potez je odgovor na odluku britanske vlade da stavi na crnu listu skoro sve članove ruskog Saveta federacije, godnjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije, prenosi TASS.

16.15 - Većina Amerikanaca protiv strogih sankcija Rusiji

Više od polovine Amerikanca ne podržava uvođenje sankcija Rusiji ako one za sobom povlače posledice i štetu po američku privredu, pokazuju rezultati ankete koju su sprovele zajedno novinska agencija AP i Istraživački centar NORC.

Prema anketi, ovakva statistika je odraz važne promene u američkom javnom mnjenju u prilog zdravije nacionalne ekonomije u odnosu na sankcije.

Rezultati ispitivanja pokazuju da se sada manje od polovine Amerikanaca (45 odsto) zalaže za uvođenje što efikasnijih restriktivnih mera prema Rusiji bez uzimanja u obzir mogućih ekonomskih posledica, dok 51 odsto ispitanika smatra da takve mere ne treba donositi ako štete ekonomskom blagostanju same Amerike.

15.18 - Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu jer želi da izbegne rat sa Rusijom

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

- NATO neće biti deo konflikta u Ukrajini i neće tamo slati trupe jer želi da izbegne rat sa Rusijom - izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu podsetio da je od izbijanja rata NATO "značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu".

13.51 - Prema nepotvrđenim informacijama, ruska vojska je oslobodila Liman

Juče je bilo saopšteno da je vojska ušla u grad.

13.43 - Moskva će učestvovati u obnovi infrastrukture Donjecka i Luganska 

Grad Moskva će direktno učestvovati u obnovi infrastrukture Donjecka i Luganska, saopštio je agenciji RBK neimenovani izvor iz administracije ruske prestonice.

Sredstva će biti usmerena iz moskovskog budžeta, ali nije navedeno o kojoj sumi se radi.

13.32 - Ruska vojska ne planira da ulazi u Avdejevku, već će je blokirati, saopštio je portparol narodne milicije DNR Eduard Basurin.

12.56 - EU izdvojila još pola milijarde evra za naoružanje Ukrajine

AP Photo/Olivier Matthys
 

Posle usvajanja tri tranše od ukupno 1,5 milijardi evra, Savet EU odobrio je i dodatnih 500 miliona evra koji će biti izdvojeni iz Evropskog mirovnog fonda u cilju podrške ukrajinskim oružanim snagama.

U EU navode da će se novim paketom obezbediti vojna podrška u skladu sa trenutnim prioritetima koje je izrazila ukrajinska vlada.

12.47 - Šojgu: Svesno usporavamo operaciju radi evakuacije civila

Ofanziva ruske vojske na Ukrajinu svesno se usporava kako bi bila omogućena evakuacija civila, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Kako bi stanovnici napustili opkoljena naselja, proglašavaju se režimi tišine i otvaraju humanitarni koridori. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali to se radi svesno kako bi bile izbegnute civilne žrtve - rekao je Šojgu na sastanku Saveta ministara odbrane ODKB-a, prenosi RIA Novosti.

Istakao je da će Rusija nastaviti specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini dok svi zadaci ne budu ispunjeni, uprkos velikoj pomoći Zapada Kijevu i sankcijama kojima je izložena.

Profimedia
 

12.01 - Italijanski plan za rešavanje sukoba

- Kremlj još nema uvid u italijanski predlog za rešavanje konflikta u Ukrajini, a nadamo se da će taj plan biti poslat diplomatskim kanalima na razmatranje -izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je list Republika pisao da je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi di Majo Ujedinjenim nacijama predstavio mirovni plan o Ukrajini od četiri tačke.

One uključuju prekid vatre, neutralnost Ukrajine uz međunarodne garancije i proces pridruživanja EU, saradnju na postizanju bilateralnog sporazuma između Kijeva i Moskve o teritorijalnim pitanjima i potpisivanje novog multilateralnog sporazuma o bezbednosti u Evropi.

11.50 - Fon der Lajen: Ukrajina mora da dobije rat

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Kijev mora da dobije rat protiv Moskve, da napravi od ruskog napada na Ukrajinu strateški neuspeh ruskog predsednika Vladimira Putina.

10.49 - Patrušev: Rusija ne juri rokove u operaciji u Ukrajini

Zadaci specijalne vojne operacije u Ukrajini biće ispunjeni, Rusija ne juri rokove, izjavio je sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

On je u intervjuu za list Argumenti istakao da će svi ciljevi, koje je postavio predsednik Rusije, biti ostvareni.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

10.22 - Ruski avioni uništili skladište granata za američke haubice

Ruski avioni uništili su u Ukrajini visokopreciznim projektilima veliko skladište granata za američke haubice M777, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Precizirao je da je uništeno skladište u Razdolovki u Donbasu.

10.20 - Poljska namerava da kupi još šest "patriota"

Poljska namerava da kupi još šest baterija raketnog sistema "patriot", saopštio je danas ministar odbrane Marijuš Blažčak.

Rojters navodi da Poljska jača svoju vojsku nakon ruskog napada na Ukrajinu.

9.40 - Duterte kritikovao Putina zbog ubistava civila u Ukrajini

Odlazeći filipinski predsednik Rodrigo Duterte, oštro je kritikovao ruskog kolegu Vladimira Putina zbog ubistava civila u Ukrajini.

- Ja ubijam kriminalce, ne ubijam decu i starce - rekao je Duterte nakon što je priznao da mnogi oba lidera označavaju kao ubice, preneo je "Gardijan".

Duterte, koji otvoreno zove Putina idolom i prijateljem, prvi put je danas digao glas protiv ruskog napada na Ukrajinu.

Profimedia
 

9.01 - Grci prešli na plaćanje u rubljama

Sve grčke kompanije, uvoznici ruskog gasa, prešle su na plaćanje u rubljama.

U Grčkoj su tri glavna uvoznika ruskog prirodnog gasa - DEPA Commerce, Mytilineos, Prometheus Gas.

8.58 - U ruskom granatiranju Severodonjecka četiri žrtve

U ruskom granatiranju Severodonjecka u jednoj od višespratnica poginule su četiri osobe, izjavio je danas šef regionalne administracije Sergej Gajdaj.

On je naveo da ruske snage gotovo neprekidno granatiraju Severodonjeck, prenosi Interfaks Ukrajina.

8.57 - Nebenzja: Ukrajinska sajber armija biće pretnja i za Zapad

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad.

- Uporedo sa poplavom Ukrajine zapadnim konvencionalnim oružjem, dolazi do nekontrolisanog izdavanja sajber oružja i metoda njegove upotrebe - rekao je Nebenzja u ponedeljak, na sastanku Saveta bezbednosti UN o miru i bezbednosti.

AP Photo/Seth Wenig
 

8.00 - Britanci razmatraju plan da štite teretnjake Ukrajine sa žitom

Velika Britanija razgovara sa saveznicima o potencijalnom planu da se pošalju ratni brodovi u ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, kako bi se pružila zaštita brodovima koji izvoze ukrajinske žitarice.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis izjavio je u ponedeljak da je razgovarao o stvaranju "zaštitnog koridora" iz Odese sa koleginicom iz Britanije Liz Tras, preneo je "Dejli mejl".

On je rekao da bi takva koalicija, sačinjena od zemalja NATO i drugih zemalja koje se oslanjaju na te žitarice, kao što je Egipat, možda bila voljna da angažuje vojne resurse za jačanje zaštite i sprečavanje nestašice hrane.

Planom bi se podrazumevalo da saveznički brodovi očiste put na jugu Ukrajine oko ruskih mina, pre nego što od "Putinovih ratnih brodova" zaštite teretnjake koji nose prehrambene proizvode, preneo je "Tajms".

7.30 - Ukrajina: Sud naredio hapšenje odbeglog Viktora Janukoviča

Ukrajinski sud je na suđenju u odsustvu naredio hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, optužujući ga za izdaju zbog sporazuma koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu.

Sporazum, koji je u Ukrajini poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj, preneo je Rojters.

Profimedia
 


Janukovič, koji je pobegao u Rusiju 2014. nakon masovnih protesta, već je osuđen na 13 godina zatvora u odsustvu zbog izdaje.

Taj slučaj je bio vezan za pismo koje je 1. marta 2014. godine uputio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, u kojem je od njega tražio da upotrebi rusku vojsku i policiju za uspostavljanje reda u Ukrajini.

Janukovič je ranije negirao sve optužbe.

7.20 - Zelenski: Spremni smo odmah na razmenu zarobljenika

Ukrainian Presidential Preš Office via AP
 

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je Kijev spreman na razmenu zatvorenika sa Rusijom "već sutra" i pozvao njegove saveznike da dodatno pritisnu Moskvu.

- Razmena ljudi, je humanitarno pitanje, ali i politička odluka koja zavisi od podrške brojnih zemalja- kazao je Zelenski sinoć putem video linka prisutnima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, preneo je Rojters.

On je naglasio da je važno "pritisnuti" Moskvu politički na bilo kojem nivou, kroz zatvaranje poslovanja jakih kompanija, ali i kroz naftni embargo.

"Kroz te pretnje treba intenzivirati razmenu: ruski vojnici za naše ljude. Nama nisu potrebni ruski vojnici, već naši. Spremni smo za razmenu, ako može i sutra", kazao je Zelenski.

On je rekao da je Ukrajina uključila Ujedinjene nacije, Švajcarsku, Izrael i "mnoge, mnoge države" u priču o razmeni, ali proces je, prema njegovim rečima, veoma komplikovan.

7.15 - Lavrov: Zapadni političari ne znaju šta je Rusija

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da zapadni političari, koji izjavljuju da je potrebno poraziti Rusiju „na bojnom polju“, verovatno nisu dobro učili u školi i ne poznaju je.

„Kažu da Rusija mora da ''pretrpi poraz'', da moraju da ''pobede Rusiju'', da je nateraju da ''izgubi na bojnom polju''. Verovatno nisu dobro učili u školi", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovoj oceni, ti zapadni političari izvlače pogrešne zaključke iz svog shvatanja prošlosti.

Ruski ministar je izrazio uverenje da će Zapad na kraju morati da prizna „realnost koja se stvara“ na zemlji.

7.11 - Ostin: Oko 20 zemalja najavilo nove pakete pomoći Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini tokom virtuelnog sastanka koji je imao sa saveznicima, a čiji je cilj bila koordinacija slanja naoružanja Kijevu.

Nove pakete pomoći najavile su između ostalih Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Ostin novinarima u ponedeljak, posle sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, preneo je Rojters.

Danska će obezbediti bacač harpuna i rakete za odbranu ukrajinske obale, rekao je Ostin.

"Svi ovde razumeju šta je ulog u ovom ratu", kazao je on.

Onlajn sastanku su prisustvovali ministri odbrane više od 40 zemalja, a Ostin je izrazio zadovoljstvo što su među njima prvi put bili i predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Kolumbije i Kosova, objavljeno je na sajtu američkog ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba američke vojske general Mark Majli izjavio je na pres konferenciji da su SAD još daleko od bilo kakvog slanja američkih snaga u Ukrajinu.

7.00 - Teške borbe u pravcu Limana

Profimedia
 

Pavlo Kirilenko, načelnik donjecke regionalne vojne administracije u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa, izvestio je o „teškim borbama“ u pravcu Limana, gde su Rusi izvršili ofanzivu poslednjih dana.

- U pravcu Limana vode se teške borbe. U proteklih 12 sati među civilnim stanovništvom jedna je mrtva, a četiri osobe su povređene - rekao je Kirilenko.

Takođe je izjavio da su i gradovi Avdijevka, Svjatohorsk, Bahmut i Soledar pod teškim granatiranjem i bombaškim napadima.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike