Kina napustila konferenciju nakon govora Zelenskog: Danska šalje rakete Ukrajini (FOTO/VIDEO)

23.05.2022

21:33

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Kina napustila konferenciju nakon govora Zelenskog: Danska šalje rakete Ukrajini (FOTO/VIDEO)
ruska-vojska - Copyright AP Photo

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas navršava 89. dan.

Tokom jučerašnjeg dana Rusija je gađala ukrajinske snage vazdušnim udarima i artiljerijom na istoku i jugu, gađajući komandne centre, trupe i skladišta municije, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Zapad nastavlja da finansira Ukrajinu, ali novina je da je šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio da su vojne zalihe EU iscrpljene zbog isporuka.

Kako je naveo, to je najočigledniji primer nedostataka odbrambene sposobnosti Unije.

Diplomata je dodao da je smanjenje budžeta za odbranu jedan od razloga smanjenja zaliha.

Sukob u Ukrajini počeo je 24. februara. Moskva tvrdi da je cilj akcije sprečavanje genocida u Donbasu, "demilitarizacija" i "denacifikacija" Ukrajine.

Šta znamo do sad?

U toku je 89. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstal

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

23.30 - Toliko od nas za ovaj dan. Čitamo se narednog od ranih jutarnjih sati, kao i svakog od početka sukoba u Ukrajini. Hvala vam na poverenju.

23.20 - Lavrov: Ako Zapad želi obnovu odnosa, videćemo treba li nam

Ako Zapad želi nešto da ponudi u smislu obnavljanja odnosa, Rusija će ozbiljno razmisliti da li joj je to potrebno ili ne, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- To u potpunosti zavisi od zapadnih zemalja. Kada prebrode svoju pomamu i odluče da postoji Rusija, da ona nije nestala i uveren sam da je svake godine sve jača. Ako žele da ponude nešto u smislu obnavljanja odnosa, onda ćemo ozbiljno razmotriti da li nam je to potrebno ili ne - rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje da li će zapadne zemlje uspostaviti diplomatske odnose sa Rusijom i kada to može da se desi, prenela je agencija RIA Novosti.

22.52 - Rudenko: Ukidanje sankcija Rusiji rešiće krizu sa hranom

Rešavanje krize vezane za hranu moglo bi biti moguće nakon ukidanja sankcija protiv ruskog izvoza, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko.

- Moskva vidi veoma jednostavan (izlaz): sve restriktivne mere koje su uvedene protiv ruskog izvoza treba da budu ukinute.

22.10 - Zelenski o susretu sa Putinom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

- Oni imaju takvu strukturu odlučivanja da se bez njega odluke ne donose. Sve institucije su odlukom predsednika ujedinjene. Bez njega neće biti odluke o okončanju rata - rekao je Zelenski odgovarajući putem video linka na pitanja na forumu u Davosu, prenosi Interfaks Ukrajina.

21.20 - Delegacija Kine napustila salu posle govora Zelenskog

Kineska delegacija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nije aplaudirala nakon govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, a zatim je izašla iz prostorije, javio je danas Si-En-En, pozivajući se na američkog kongresmena Majkla Mekola koji prisustvuje forumu.

Mekol je pokazao sliku dok je bio u programu, na kojoj se vide predstavnici Kine koji sede dok drugi u prostoriji aplaudiraju. Nakon toga, kako je rekao kongresmen, kineska delegacija je napustila prostoriju. Predsednik Ukrajine je danas putem video linka govorio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, preneo je ranije TAS S.

On je ponovio da Ukrajina nije spremna na teritorijalne ustupke, pozvao na veće isporuke oružja Ukrajini i učešće zapadnih zemalja u obnovi zemlje nakon okončanja sukoba.
 

20.37 - Danska šalje Ukrajini "harpune"

Danska će predati Ukrajini protivbrodske rakete "Harpun" i lansirne sisteme za njih, saopštio je šef Pentagona Lojd Ostin novinarima, nakon onlajn-konferencije sa kolegama iz 44 države koje isporučuju vojnu pomoć Kijevu.

On je dodao i da je Češka nedavno predala Ukrajini helikoptere, tenkove, raketne sisteme.

Izjavio je i da je tokom sastanka nekoliko država, uključujući Italiju, Grčku, Norvešku i Poljsku, saopštilo da će predati "strateški važne artiljerijske sisteme i municiju" Ukrajini.

19.42 - Specijane snage za obezbeđenje ambasade SAD u Kijevu?

Prema rečima neimenovanih američkih zvaničnika SAD razmatraju mogućnost da pošalju u Ukrajinu pripadnike snaga za specijalne operacije da čuvaju američku ambasadu u Kijevu.

CNN navodi da je Bajdenova administracija u ranoj fazi razgovora o slanju pripadnika snaga za specijalne operacije u ukrajinsku prestonicu, ali da predlog još nije podnet na uvid predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, prenosi CNN.

Trenutno ambasadu SAD u Kijevu i ograničeni broj osoblja štite pripadnici diplomatske službe bezbednosti pri Stejt departmentu.

19.04 - Ukrajina: Zabrana kretanja u graničnom pojasu ka Belorusiji

Ukrajinske vlasti su od danas pooštrile pravila kretanja u tri regiona koji se graniče sa Belorusijom.

U Kijevskoj, Žitomirskoj i Rovanjskoj oblasti zabranjeno je svako kretanje civila u pojasu širine jednog kilometra duž granične linije, prenosi TASS.

Iz pres-službi ovih oblasti je saopšteno da se kretanje svih lica i motornih vozila, kao i svi radovi izvan naseljenih mesta obustavljaju u periodu od 22:00 do 05:00 časova.

18.33 Britanija potpisala sporazum sa Litvanijom

Velika Britanija i Litvanija potpisale su danas zajedničku deklaraciju o jačanju saradnje u oblasti odbrane i bezbednosti.

Ovim sporazumom London jača podršku nacijama koje strahuju da se ruski predsednik Vladimir Putin neće zaustaviti na Ukrajini u pokušaju da navodno "prekroji granice Evrope", navodi Rojters.

18.01 - Zelenski po prvi put priznao ozbiljne gubitke

U ruskom raketnom napadu na Centar za obuku kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine u Černigovskoj oblasti poginulo je 87 osoba, saopštio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, govoreći na Davosu.

 

 


U tom centru je vršena obuka mobilizobvanih snaga teritorijalne odbrane Ukrajine.

 

 

17.32 - Hersonska oblast napušta grivnu i prelazi na rublju do kraja godine

 

 

17.00 - Azovima se sudi u Marijupolju

Profimedia
 

Ukrajinskim vojnicima koji su se predali iz "Azovstalja" sudiće se u Marijupolju, pišu ruski mediji.

Moguće je da će kasnije suđenja biti održavana i na drugim lokacijama.

16.22 - Rusija: "Uništili smo ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice"

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice tipa "hovicer" M777.

Ukrajina je prošle nedelje na linije fronta postavila najveći deo od 90 poslatih američkih haubica "hovicera" M-777, saopštila je ranije američka ambasada u Kijevu.

14.40 - Zelenski traži oružje od celog sveta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je čitav svet da isporuči Ukrajini svo naoružanje koje ona traži.

On je ujedno i dodao da ukrajinskom nacionalnom budžetu svakog meseca nedostaje pet milijardi dolara pomoći.

14.31 - Ruski vojnik ulaže žalbu na presudu ukrajinskog suda

Ruski vojnik osuđen na doživotni zatvor na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini namerava da uloži žalbu, izjavio je danas njegov advokat Viktor Ovsjanikov.

- Ovo je najteža kazna i svaka normalna osoba bi je osporila, tražiću poništenje presude - izjavio je Ovsjanikov.

14.29 - Lukašenko: Zapad rasparčava Ukrajinu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je zabrinut zbog, kako je rekao, poteza Zapada s ciljem rasparčavanja Ukrajine i optužio Poljsku da želi da zauzme zapadni deo Ukrajine.

Tokom video-sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Lukašenko je rekao da će Kijev na kraju morati da zatraži pomoć kako bi se sprečilo zauzimanja zapadne Ukrajine, ali nije izneo dokaze za svoje tvrdnje.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
 

13.40 - Rusi ispalili četiri rakete sa podmornice u Crnom moru

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ispalilo četiri rakete Kalibar sa podmornice u Crnom moru s namerom da unište vojnu opremu ukrajinske brdske jurišne brigade.

12.31 - Ukrajina: Ruski vojnik osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Ukrajinski sud osudio je danas ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva nenaoružanog civila, tokom prvog suđenja za ratne zločine od početka ruske invazije.

Šišmarin (21), inače zapovednik tenkovske posade, izjasnio se ranije da je kriv za ubistvo 62-godišnjeg muškarca 28. februara u jednom selu, na severoistoku Ukrajine.

11.47 - Zelenski se obraća na Svetskom ekonomskom forumu

Vladimir Zelenski obraća se video-linkom učesnicima Svetskog ekonomskog foruma

11.24 - Oštećena statua ruskog cara u Londonu

Statua ruskog cara Petra Velikog, u Deptfordu u južnom Londonu, koju je ruska vlada poklonila Velikoj Britaniji, oštećena je u pokušaju pljačke, pa je sada otvoreno pitanje ko će platiti popravku vrednu nekoliko hiljada evra, preneo je "Gardijan".

Vlasnici stambenog naselja na Temzi, koje okružuje statuu, "Milenijum Ki", sugerisali su da bi ruska ambasada mogla da plati račun.

11.20 - Međunarodni tribunal u DNR sudiće zarobljenima iz Azovstalja

Predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin, izjavio je danas da će svim pripadnicima ukrajinskih snaga koji su se predali u Azovstalju suditie međunarodni tribunal koji će biti osnovan u DNR.

Pušilin je rekao da je u toku izrada statuta tribunala, dodajući da se zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga nalaze na teritoriji samoproglašene DNR.

AP Photo/Sergei Grits, File
 

10.12 - Britanija: Broj mrtvih Rusa u Ukrajini kao u avganistanskom ratu

U najnovijem obaveštajnom dokumentu, britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je, u prva tri meseca rata u Ukrajini, Rusija najverovatnije pretrpela ljudske gubitke viđene tokom rata Sovjetskog Saveza u Avganistanu od 1979. do 1989. godine.

BBC navodi da, prema britanskom ministru, veliki broj mrtvih, koji je viđen u ofanzivi na Donbas, može se objasniti kombinacijom slabe taktike, ograničenog pokrivanja iz vazduha, nedostatka fleksibilnosti i "komandnog pristupa koji pojačava neuspeh".

Profimedia
 

10.07 - Poljska raskida sporazum s Rusijom o gasovodu Jamal

Poljska je odlučila da raskine međudržavni sporazum sa Rusijom koji se odnosi na gasovod Jamal, objavila je danas poljska ministarka za klimu Ana Moskva na Tviteru.

9.32 - U Austriji zamrznuta 253 miliona evra ruskih oligarha

U Austriji su do sada zamrznuta 253 miliona evra imovine ruskih oligarha, saopštila je austrijska vlada.

Nadležna radna grupa, pod rukovodstvom Direkcije za državnu bezbednost i obaveštajne službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova, novac je "zamrznula" na ukupno 97 žiro računa.

To je gotovo duplo više nego što je Nemačka objavila u martu, navodi se u saopštenju.

9.03 - Novi Zeland šalje vojnike u Britaniju da treniraju ukrajinske trupe

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern izjavila je danas da će njena zemlja rasporediti još 30 dodatnih vojnika u Velikoj Britaniji, kako bi podržala trening ukrajinskih snaga.

- Vojnici će biti u Britaniji do kraja jula - kazala je Ardernova.

AP Photo/Andrew Marienko
 

8.50 - Rusi uništili američke haubice koje je koristila ukrajinska vojska

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage uništile ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice tipa hovicer M777, javila je danas novinska agencija RIA Novosti.

Ukrajina je prošle nedelje na linije fronta postavila najveći deo od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777, saopštila je ranije američka ambasada u Kijevu.

Rojters je tada izvestio da je M-777 deo velike pošiljke haubica od SAD, sa namerom da se pomogne Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, i deo je najnovije američke pomoći vredne 800 miliona dolara namenjene ukrajinskoj vojsci.

8.00 - Nemacki diplomata: Putin izaziva glad, cilj je talas izbeglica

Predsednik Rusije Vladimir Putin namerava svesno da izazove glad na Bliskom istoku i u Africi, tvrdi bivši ambasador Nemačke u Moskvi Diriger Frič.

Cilj je da se masivnim talasom izbeglica destabilizuje Evropa, kazao je Frič za „Tagešspigel“.

On kaže da je računica Putina u tome da će nakon obustave isporuke žitarica, glad naterati ljude da idu put Evrope.

Zbog toga, tvrdi, Rusija sprečava Ukrajinu da izvozi žitarice i bombarduje silose.

„Novim talasima izbeglica, on želi da destabiizuje Evropu i vrši politički pritisak, kako bi zapadne države promenile svoj tvrdi stav prema Rusiji. To je novi način hibridnog ratovanja“, objasnio je Frič.

U to, kaže, spadaju i primena sredstava koja nisu vojna, kao što su sajber napadi i kampanja dezinformacije.

Prema podacima nemačke vlade, Rusija u Ukrajini blokira izvoz 20 miliona tona žitarica namenjenih severnoj Africi i Aziji, a većina se nalazi u luci Odesa.

7.15 - Jake eksplozije u Korostenu u Žitomirskoj oblasti

Tanjug/AP Photo/Michal Dyjuk)
 

U gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti, na severu Ukrajine, tokom noći su se čule jake eksplozije.

Zamenica gradonačelnika Korostena Natalija Čiževskaja saopštila je da su meštani čuli dve eksplozije, kojima su prethodili bljeskovi, prenosi Unian.

Ona je kasnije navela da se u gradu čula još jedna eksplozija, ali drugih detalja nema.
 

7.00 - Lukašenko danas u Sočiju sa Putinom

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
 

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči, gde će danas razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kremlj je ranije saopštio da će tokom razgovora 23. maja predsednici Rusije i Belorusije razmotriti razvoj odnosa dve zemlje, sa akcentom na integracionoj saradnji u okviru Savezne države Rusije i Belorusije, kao i međunarodna pitanja.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike