Nema razmene zarobljenih "Azovaca"! Rusi potvrdili potpunu kontrolu nad Azovstaljom (FOTO/VIDEO)

20.05.2022

21:42

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Nema razmene zarobljenih "Azovaca"! Rusi potvrdili potpunu kontrolu nad Azovstaljom (FOTO/VIDEO)
Ukrajina Rusija rat u Ukrajini - Copyright AP/Evgeniy Maloletka/Max Pshybyshevsky/Francisco Seco/Emilio Morenatti Pixabay

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 86. dan.

Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u, što je odluka podstaknuta operacijama ruske vojske u Ukrajini, a prigovori Turske su iznenadili ostale članice te organizacije. Naime, Turska je poručila svojim saveznicima da će odbiti članstvo Švedske i Finske u NATO-u.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u Beloj kući ugostio lidere Finske i Švedske koje teže članstvu u NATO. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Holandiji da je uveren da će Švedska i Finska uspeti da se pridruže NATO i dodao da Nemačka čini sve što je moguće da se to dogodi.

Načelnik nacionalnog centra za rukovođenje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev tvrdi da za to vreme Kijevski režim priprema provokaciju uz primenu minobacača koji gađaju nasumice u Sumskoj oblasti da bi izazvali rusku stranu da uzvrati vatru po stambenim objektima.

Šta znamo do sad?

U toku je 86. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske: "Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Putin održao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

- Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Marijupolj i humanitarni koridor između Izjuma i Volnovahe glavna bojna polja

- Evakuacija iz Marijupolja, posebno iz čeličane Azovstalj

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali "na pola puta"

Pratite 24sedam LIVE blog

23.40 SAD planiraju da zadrže 100.000 vojnika u Evropi

 Sjedinjene Američke Države će u doglednoj budućnosti zadržati 100.000 vojnika u Evropi ukoliko Rusija poveća pretnje Švedskoj i Finskoj ili članicama NATO, izjavilo je nekoliko američkih zvaničnika.

Broj američkih vojnika bi privremeno mogao i da se poveća ukoliko NATO bude izvodio više vojnih vežbi u regionu, a SAD bi mogle da uspostave dodatne baze u Evropi ako se bezbednosno okruženje promeni, rekli su zvaničnici, prenosi CNN.

Takvi planovi se razmatraju nakon jučerašnjeg sastanka šefova NATO u Briselu, a preporuke će biti iznete na samitu ministara odbrane NATO u junu.

23.15 U Letoniji protest protiv Rusije

U Rigi je  održana protestna šetnja za "oslobađanje" od sovjetskog nasleđa. Organizatori protesta se zalažu za uklanjanje sovjetskih spomenika u celoj zemlji i proterivanje svih lica koji nisu lojalni Letoniji, prenosi portal „Delfi. Lv“.
Kako se navodi u saopštenju, prema organizatorima, u šetnji je učestvovalo oko pet hiljada ljudi. Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, učestali su slučajevi vandalizma prema sovjetskim spomenicima u mnogim zemljama.

 

 

23.05 Rusija: Kasparov i Hodorkovski na listi stranih agenata

Ministarstvo pravde Rusije stavilo je na listu stranih agenata šahistu i političara Garija Kasparova i bišeg direktora „Jukosa“ Mihaila Hodorkovskog.

Profimedia
 

 

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, Hodorkovski je stavljen na spisak zbog "političke delatnosti", koje su povezane s Ukrajinom. I Kasparov je na listu dospeo zbog političkih aktivnosti i on se dovodi u vezu s Ukrajinom i nevladinom organizacijom Hjuman rajts fondejšn, prenosi Sputnjik.

22.50 Zamenik ministra DNR: Nema razmene zarobljenih "Azovaca"

„Niko nikoga neće menjati - Ukrajina laže. Oni (zarobljeni azovci) sve će ispričati: Od toga kako su krali maline, do toga kako su streljana deca u Marijupolju. Oni su svedoci, učesnici, počinioci ratnih zločina. Sada će se sa njima obaviti dug i skrupulozan rad", izjavio je vršilac dužnosti ministra informisanja DNR Danil Beznosov.

22.40 SAD uverene da će NATO postići konsenzus o Švedskoj i Finskoj

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da su SAD uverene da će NATO uspeti da postigne konsenzus o pridruživanju Švedske i Finske Severnoatlantskoj alijansi i da reši zabrinutost Turske.

ostajemo uvereni da će zabrinutosti Turske biti rešene i da ćemo, kao savez, moći da postignemo konsenzus po pitanju pridruživanja Finske i Švedske", rekao je Prajs. 

22.00 Predao se Prokopenko: Rusi zaustavili nacistički "Azov" 

Rusko ministarstvo odbane navelo je da je tzv. komandant nacista puka "Azov" Denis Prokopenko, zbog mržnje Marijupoljaca i želje za osvetom nad njim, izvezen u specijalnom oklopnom vozilu.

Ministarstvo je navelo da je od 16. maja tokom operacije 2.439 neonacista iz "Azova" i ukrajinskih vojnika blokiranih na teritoriji fabrike položilo oružje i predalo se.

21.20 Rusija: Preuzeli smo potpunu kontrolu nad Azovstaljom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je večeras da je kombinat Azovstalj u Marijupolju potpuno, i da je ministar odbrane Sergej Šojgu o tome obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina.

U saopštenju se navodi da je Šojgu obavestio Putina o "potpunom oslobađanju Marijupolja od ukrajinskih militanata".

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad podzemnim objektima fabrike, prenosi RIA Novosti.

AP Photo/Sergei Grits, File
 

 

21.00  Iz „Azovstalja“ su svi izašli

Glavna urednica MIA „Rusija sevodnja“ i RT Margarita Simonjan objavila je na Telegram nalogu da su iz fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju, gde su bili blokirani ukrajinski ekstremisti, svi izašli.

„Ako neko nije razumeo, iz Azovstalja su SVI izašli. Gospode, hvala ti. Za one koji nisu razumeli zbog čega je šef otkazao juriš“, napisala je ona.

 


Informaciju o potpuno oslobađanju „Azovstalja“ i Marijupolja potvrdilo je i rusko Ministarstvo odbrane.

 

 

20.10 Granatiran Donjeck

Ukrajinski vojnici su u petak ponovo pucali na Kujbiševski okrug u Donjecku, ispalivši granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

19.55 Situacija kod Popasne

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini počela je 24. februara. U toku su žestoke borbe u Donbasu i kod Izjuma. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

19.45 Zamenik komandanta Azova se predao?!

Kako prenose ruske društvene mreže pozivajući se na medije Svjatoslav "Kalina" Palamar se predao.

"Zamenik komandanta puka Azov, Svjatoslav "Kalina" Palamar napustio je Azovstalj, prema izveštajima dopisnice Prvog kanala Irine Kuksenkove.

Jutjub/hromadske
 

 

18.43 Kanada uvela nove sankcije Rusiji

Kanada je uvela dodatne sankcije ruskim oligarsima i zabranila je izvoz i uvoz luksuzne robe u i iz Rusije.

Nove mere znače ograničenja za 14 pojedinaca, uključujući ruske oligarhe, članove njihovih porodica i bliske saradnike predsednika Rusije Vladimira Putina, navodi se u saopštenju, koje je preneo BBC.

"Ovi pojedinci su direktno omogućili besmisleni rat Vladimira Putina u Ukrajini i snose odgovornost za bol i patnju naroda Ukrajine", navedeno je u saopštenju.

18.25 Kremlj: Sastanak Putina i Lukašenka 23. maja u Sočiju

Predsednici Rusije i Belorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovaraće u ponedeljak u ruskom Sočiju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

 

- Putinov sastanak sa Lukašenkom u Sočiju zakazan je za ponedeljak - rekao je Peskov i dodao da je reč o ranije dogovorenom bilateralnom susretu.

17.45 Predao se i komandant 36. brigade marinaca

Major Sergej Volin - vršilac dužnosti komandanta 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine, blokiran u industrijskoj zoni Mariupolja podigao je ruke u vis i predao se ruskim trupama. Ranije se više puta molio svetu da ih spase iz fabrike.

 
17.30 Švedsko naružanje za VSU

Na zaporoškom pravcu, posle neuspeha kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine kod Guljajpolja, situacija se ne menja.

Ukrajinske jedinice zauzimaju liniju Kamenskoje-Kirovo-Orehov-Guljajpolje-Velika Novoselka.

Protivtenkovskim jedinicama su predati švedski protivoklopni sistemi AT-4 i nemački RGV90 Matador. Pre svega, opremaju se protivoklopne jedinice 128. Ogšbr i 81. OAembr.

16.45 Nemačka isporučuje Ukrajini u julu prvih 15 tenkova Gepard

Nemačka će isporučiti prvih 15 tenkova Gepard Ukrajini u julu, izjavio je danas portparol nemačkog Ministarstva odbrane, potvrđujući izveštaje medija, javio je Rojters.

Gepard ima dva topa kalibra 35 milimetara i koristi se u borbi protiv aviona i helikoptera na visinama do 3.500 metara, kao i protiv lako oklopljenih ciljeva na zemlji, preneo je Dojče vele.

To znači da on može da se koristi i za odbranu i u napadu. Gepard, međutim, ne bi imao šanse protiv borbenog tenka, zbog toga što su mu topovi relativno malog kalibra.

16.06 - Premijer Belorusije Roman Golovčenko izjavio je da Minsk nema nameru da se vojno angažuje u rešavanju sukoba u Ukrajini.

- Belorusija nije strana u konfliktu, iako kolektivni zapad na svaki način pokušava da nas etiketira ili kao agresora ili saučesnika agresora. Tako im odgovara: potrebno je nečim opravdati pritisak na zemlju. Ali, Belorusija nije strana u konfliktu i ne namerava da vojnim putem učestvuje u rešavanju sukoba - rekao je Golovčenko u intervjuu za TV "Al Arabija".

Kako je istakao, Belorusija je mirna država i njen Ustav isključuje mogućnost agresije prema nekoj drugoj državi.

16.00 - Kanadske vlasti uvele su dodatne sankcije protiv Rusije

Na sankcioni spisak uvršteno je 14 osoba, elementi za kompjutere i luksuzna roba.

Istovremeno, Kanada će odobriti Ukrajini novi kredit od 250 miliona evra čime je obim ukupne finansijske podrške dostigao 1,7 milijardi dolara.

Prema rečima, ministra finansija Kristija Frilend, ova suma ne obuhvata vojnu i humanitarnu pomoć i podršku izbeglicama.

Youtube/CBC News: The National
Premijer Kanade Džastin Trudo

15.56 - Ukrajinske snage otvorile su vatru iz višecevnih bacača raketa na kolonu volontera koji su prebacivali humanitarnu pomoć na ulazu u mesto Popasna.

Jedno vozilo je oštećeno.

15.00 - Putin je upozorio na to da se preduzimaju ciljani pokušaji da se iz stroja izvedu objekti kritično važne infrastrukture Rusije i društveno značajni portali i mreže.

14.56 - Sajber-agresija protiv Rusije je propala, Moskva je bila spremna za te napade, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Neophodno je jačati odbranu ruskog digitalnog prostora, tu ne sme biti slabih tačaka, curenja ličnih podataka, to se ne sme dopustiti - istakao je ruski predsednik.

14.22 - Erdogan: Razgovaraću sutra sa zvaničnicima Finske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sutra razgovarati sa zvaničnicima Finske, dok i dalje izražava protivljenje kandidaturi Švedske i Finske za članstvo u NATO.

Obraćajući se novinarima, Erdogan je rekao da je o tom pitanju razgovarao danas sa holandskim premijerom Markom Ruteom, a da će razgovarati i sa britanskim zvaničnicima u subotu, preneo je Rojters.

AP Photo/Burhan Ozbilici
Redžep Tajip Erdogan

14.12 - LNR: Ogromni gubici u ukrajinskom oficirskom sastavu

Predstavnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko izjavio je da je ukrajinski oficirski sastav pretrpeo ogromne gubitke i pozvao sve ukrajinske vojnike da polože oružje.

- Pozivamo ukrajinske vojnike da polože oružje, jer su u zaista katastrofalnoj situaciji. Gubici među oficirima su ogromni - rekao je Maročko za ruski Prvi kanal.

14.04 - Grandi: Zemlje fokusirane na Ukrajinu da ne ignorišu druge krize

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi, upozorio je danas da zemlje fokusirane da pomognu Ukrajini ne bi trebalo da ignorišu krize na drugim područjima, koje će se verovatno pogoršati zbog rata.

Grandi je rekao da će kolosalna kriza u Ukrajini povećati broj raseljenih širom sveta daleko iznad 84 miliona koliko ih je bilo krajem 2021, sa oko šest miliona izbeglica iz Ukrajine i osam miliona ljudi raseljenih unutar te zemlje, preneo je Rojters.

"Nažalost, globalna kriza raseljavanja se povećava. Mislim da je važna poruka...da ne postoji samo Ukrajina i da ne treba da zaboravimo ostale", rekao je on pre nego što se pridružio sastanku ministara razvoja EU u Briselu.

13.44 - Prokopenko: Dobili smo naređenje da prestanemo da branimo Marijupolj

Komandant ukrajinskog bataljona Azov Denis Prokopenko rekao je u današnjem video-obraćanju da su dobili naređenje da prestanu da brane Marijupolj i da spašavaju živote boraca.

 

 

- Civili su evakuisani, a teško ranjenima je pružena neophodna pomoć, pa su i oni evakuisani, da bi kasnije bili razmenjeni i stigli na teritoriju koju kontroliše Ukrajina - izjavio je Prokopenko, prenosi Rojters.

Prokopenko je kazao da je i dalje u toku proces izvlačenja tela onih koji su poginuli braneći Azovstalj i da se nada "da će u bliskoj budućnosti rođaci poginulih i država Ukrajina moći časno da sahrane svoje vojnike", navela je agencija Rojters.

- Stalno smo naglašavali da su za nas najvažniji civili, ranjeni i mrtvi - naveo je Prokopenko u video-snimku koji je puk "Azov" podelio na servisu za razmenu poruka Telegram, prenosi britanska agencija.

13.30 - Šreder i Varnig napustili „Rosnjeft"

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i bankar Matijas Varnig saopštili su da više nisu u mogućnosti da obavljaju svoje dužnosti u Savetu direktora „Rosnjefta“, saopštila je kompanija.

- „Rosnjeft" razume odluku Šredera i Varniga i zahvaljuje im za iskrenu podršku - dodaje se u saopštenju kompanije.

Juče je u Bundestagu predstavljen nacrt rezolucije, prema kojoj se Gerhardu Šrederu oduzimaju pojedina ovlašćenja koja ima kao bivši nemački kancelar, a inicijativa je obrazložena njegovim angažmanom u „Rosnjeftu".

AP Photo/Burhan Ozbilici
 

13.25 - SAD grubo narušile ugovor predavanjem helikoptera Mi-17V-5 Ukrajini

Generalni direktor preduzeća „Rosoboroneksport“ Aleksandar Mihejev izjavio je da to što su Sjedinjene Američke Države Ukrajini predale helikoptere Mi-17V-5 predstavlja grubo narušavanje ugovora, jer oni ne mogu da se reeksportuju.

- Povodom američkih isporuka helikoptera Mi-17V-5 iz takozvane 'avganistanske partije': to je direktno i najgrublje narušavanje osnova međunarodnog prava i odredbi rusko-američkih ugovornih dokumenata - rekao je Mihejev.

13.07 - Komandant Azova: Civili i teško ranjeni borci evakuisani

Komandant ukrajinskog bataljona Azov Denis Prokopenko, saopštio je u video-obrćanju da su civili i teško ranjeni ukrajinski borci evakuisani iz čeličane „Azovstalj“ u Marijupolju.

Prokopenko je kazao da je još u toku proces izvlačenja tela onih koji su poginuli braneći čeličanu, prenela je agencija Rojters.

12.24 - Rusija formirala specijalni štab za obnovu republika Donbasa

Vlada Rusije je formirala specijalni štab za obnovu republika Donbasa, izjavio je vicepremijer Rusije Marat Husnulin.

- Plan za obnavljanje postoji. Formirali smo specijalni štab koji čine svi neophodni organi - rekao je Husulin.

Vicepremijer je objasnio da se na teritorijama republika nalaze ruski eksperti koji procenjuju obime radova.

- Radovi su u toku. Sagradićemo i obnoviti sve puteve i zgrade. Pripremili smo niz mera koje će nam omogućiti da se ekonomija što pre obnovi i da se poboljša finansijski sistem - objasnio je Husnulin.

12.13 - Medvedev: Sankcije uvedene Rusije biće na snazi decenijama

Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP
Dmitrij Medvedev

Sankcije koje su uvedene Rusiji biće na snazi decenijama i to čak nije ni povezano sa specijalnom operacijom u Ukrajini, izjavio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Medevedev je rekao da je očigledno da će sankcije biti na snazi vrlo dugo, kao što je bilo u prošlosti, uključujući i period SSSR-a, prenosi RIA Novosti.

Zato se, prema njegovim rečima, treba osloniti samo na sopstvene snage.

11.57 - Oslobađanje LNR pri kraju, veće vojne pretnje na zapadu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da ruska vojska zajedno sa jedinicama narodne milicije samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR/DNR) nastavlja da proširuje kontrolu nad teritorijama Donbasa, dodajući da je, kako je rekao, "oslobadanje" LNR pri kraju. Šojgu je na kolegijumu Ministarstva odbrane Rusije rekao da se više od 1.900 pripadnika ukrajinskih snaga blokiranih u fabrici Azovstalj u Marijupolju već predalo, prenosi RIA Novosti.

Profimedia
Sergej Šojgu

11.56 - G7 radi na stvaranju kartela kupaca ruske nafte

Države „Velike sedmorke“ (G7) diskutuju o stvaranju kartela čiji će cilj biti postavljanje ograničenja na cenu ruske nafte, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na američku ministarku finansija Dženet Jelen.

11.37 - Više od 1.900 ukrajinskih nacionalista, blokiranih u fabrici „Azovstalj“ u Marijupolju, predalo se ruskim snagama, rekao je u petak ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

11.09 - Evropska unija je dodelila novu tranšu pomoći Ukrajini, vrednu 600 miliona evra, saopštila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

11.05 - Duma podiže starosnu granicu za sklapanje ugovora sa vojskom

Donji dom ruskog parlamenta razmotriće mogućnost da Rusima starijim od 40 godina i strancima starijim od 30 godina dozvoli da potpišu ugovor sa njenom vojskom, saopšteno je danas na sajtu Državne dume.

- Za upotrebu i rukovanje visokopreciznim naoružanjem i vojnom opremom potrebni su visokostručni ljudi, a iskustvo pokazuje da oni to postaju između svoje četrdesete i četrdeset pete godine - navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

10.34 - Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak borbenog rada helikoptera „Mi-28“ tokom specijalne operacije u Ukrajini

 

 

9.57 - Ukrajinski ambasador kritikovao Šolca

Čini nam se da nemački kancelar Olaf Šolc ne želi da šalje Ukrajini teško naoružanje, izjavio je ambasador Ukrajine u Berlinu Andrej Meljnikov.

- Ukrajina ima samo sedam samohodnih haubica, dok uopšte nema protivavionske samohodne sisteme ‘Gepard’ , kao ni tenkove ‘Leopard 1’ i borbena pešadijska vozila ‘Marder’. Na temu ‘Geparda’ se svaki dan obraćamo Ministartsvu odbrane Nemačke, a odgovor je uvek isti – još nema municije - rekao je ukrajinski ambasador.

Na pitanje da li mu se čini da Nemačka kupuje vreme, on je odgovorio da se stiče utisak da se očekuje prekid vatre.

9.48 - U Lisičansku i Severodonjecku i dalje je 8.000 do 9.000 ukrajinskih ekstremista, kojima Kijev ne dozvoljava da odstupe, izjavio je ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik.

09.46 - Zelenski najuticajnija ličnost na svetu po anketi "Tajma"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prvi je na listi najuticajnijih ljudi godine u anketi njujorškog magazina "Tajm".

Zelenski je dobio 3,3 miliona glasova, što čini oko pet odsto svih glasova.

Profimedia
Vladimir Zelenski

09.21 - Diplomata EU: Arsenal sankcija prema Rusiji se blizi limitu

Neuspeh zemalja članica Evropske unije da se dogovore o embargu na rusku naftu ukazuje na to da blok dostiže svoje limite u pogledu kapaciteta daljeg uvođenja finansijskih sankcija Moskvi, ocenjuje jedan diplomata EU.

- Ako je došlo do problema s embargom na rusku naftu, zamislite šta bi se desilo sa predlogom za zabranu gasa. Sedmi paket sankcija Moskvi biće izuzetno težak… Veoma smo blizu dostizanja naših limita. Šta bi sedmi paket uključivao? - rekao je neimenovani diplomata ove nedelje za portal Euraktiv, prenosi Raša tudej.

09.15 - Ukrajinski nacionalisti pokušavaju da miniraju most u LNR

Narodna milicija Luganske Narodne Republike saopštila je da ukrajinski nacionalistički odredi pokušavaju da miniraju most koji spaja Lisičansk i Severodonjeck u LNR.

Prema saopštenju Narodne milicije LNR, u selu Sinjecki u blizini Lisičanska ukrajinski nacionalisti isteruju ljude iz kuća, kako bi u njima zauzeli vatrene pozicije.

09.14 - U napadu na Lugansk stradalo 17 civila

Ukrajinski vojni zvaničnici kažu da je 12 ljudi ubijeno u istočnoj oblasti Luganska u ruskom bombardovanju u četvrtak. U napadu je uništeno oko 60 objekata.

08.51 - Snimak operativnog rada sistema "Grad"

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak operativnog rada sistema "Grad" tokom specijalne operacije u Ukrajini.

08.34 - Ukrajinska vojska ponovo granatirala DNR

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala grad Jasinovatu u Donjeckoj Narodnoj Republici projektilima velikog kalibra, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 53 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši više od 300 projektila, poginuo je jedan civil, a sedmoro ljudi je ranjeno - saopštilo je Predstavništvo DNR.

08.16 - Otkriven dokument kojim Kijev priznaje zarobljavanje vojnika sa Zmijskog ostrva

Kijev je na nivou unutrašnje dokumentacije svoje armije priznao da su na samom početku ruske specijalne vojne operacije zarobljeni ukrajinski vojnici sa Zmijskog ostrva.
Njih je, inače, ukrajinsko rukovodstvo tada proglasilo poginulima i dodelilo im visoka priznanja.

Sputnjik je imao uvid u spiskove s prezimenima ukrajinskih vojnika koji su bili angažovani u južnom pravcu, uključujući Zmijsko ostrvo. Do spiskova su došli saradnici ruskog bezbednosnog resora, a na njima je gotovo 40 ukrajinskih vojnika sa Zmijskog ostrva, uključujući one koji su se našli u ruskom zarobljeništvu.

07.32 - Zelenski očekuje da će završna faza rata biti najkrvavija

Tokom jučerašnjeg govora ukrajinskim studentima, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da još ne može pozvati Ukrajince da se vrate kući iz inostranstva zbog straha da će poslednja faza rata biti najteža i najkrvavija, prenose lokalni mediji.

07.11 - Švedska i Finska u NATO-u u sledećih nekoliko meseci?

Američka ambasadorka u NATO-u Džulijen Smit rekla je da bi se Švedska i Finska mogle pridružiti NATO-u u "sledećih nekoliko meseci".

Pixabay
 

Smit je rekla da je obrambeni savez pozdravio zahteve Švedske i Finske i da veruje da će te zemlje "dati veliki doprinos NATO savezu", prenosi Skaj njuz.

06.48 - Lajen: Imovinom ruskih oligarha finansirati obnovu Ukrajine

Evropska unija istražuje kako da iskoristi zamrznutu imovinu ruskih oligarha za finansiranje obnove Ukrajine nakon rata, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

- Naši advokati intenzivno rade na pronalaženju mogućih načina korišćenja zamrznute imovine ruskih oligarha za obnovu Ukrajine. Mislim da bi i Rusija trebalo da da svoj doprinos - rekla je predsednika EK za nemačku televiziju ZDF, preneo je Rojters.

06.35 - Bela kuća priprema isporuku protivbrodnih raketa Ukrajini

Bela kuća radi na isporuci protivbrodnih raketa ukrajinskoj vojsci, kako bi im pomogla da pobede rusku pomorsku blokadu, rekli su američki zvaničnici, dodavši da bi još moćnije oružje, koje može da potopi ruske ratne borodove, moglo da intenzivira sukob.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike