Britanija bi mogla da napravi veliki haos zbog problema sa Severnom Irskom: Zašto je protokol koji je dogovorila sa EU problematičan?

20.05.2022

07:24

0

Britanska ministarka spoljnih poslova iznela je stav Ujedinjenog Kraljevstva, koji se Briselu neće dopasti

Britanija bi mogla da napravi veliki haos zbog problema sa Severnom Irskom: Zašto je protokol koji je dogovorila sa EU problematičan?
profimedia-0664016987 - Copyright Profimedia

Velika Britanija se sprema za novi sukob sa Evropskom unijom nakon što je iznela planove za prepravljanje trgovinskih pravila za Severnu Irsku posle Bregzita, dobila za to zeleno svetlo od EU ili ne.

Ujedinjeno Kraljevstvo želi da promeni mnogo toga, što se moglo primetiti u predlogu britanske vlade, koji je u utorak iznela ministarka spoljnih poslova Liz Trus u Donjem domu.

Šta bi Britanija da menja

Ujedinjeno Kraljevstvo obećava da će domaće zakonodavstvo dati ministrima ovlašćenje da menjaju delove protokola Severne Irske koji im se ne sviđaju.

Ovaj potez dolazi zajedno sa obećanjem da je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje posvećeno pregovorima o promenama sa EU pre nego što se osloni na zakon, ali je Trusova u utorak objavila poznatu listu pritužbi.

Protokol, o kom su Velika Britanija i EU mukotrpno pregovarale u okviru procesa Bregzita, ima cilj da zaštiti jedinstveno tržište bloka i sačuva teško stečeni mir na irskom ostrvu.

Pregovarači su se tada složili da bi iz ekonomskih i bezbednosnih razloga bilo previše teško sprovesti trgovinska pravila EU na osetljivoj kopnenoj granici između Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske, članice EU. Umesto toga, carinske i sanitarne kontrole EU primenjivale bi se na britansku robu kada stigne u luke u Severnoj Irskoj, koja bi ostala deo jedinstvenog evropskog tržišta.

Olivier Douliery/Pool via AP
Liz Tras

Protokol se pokazao kao veoma nepopularan među sindikalistima Severne Irske, koji strahuju da će takvo postupanje udaljiti njihov region od ostatka britanske ekonomije, dok se ministri u Londonu žale na nepotrebnu birokratiju.

Imajući to na umu, zakon koji je predložila Trasova omogućio bi ministrima da jednostrano smanje carinske kontrole i kontrole hrane i dobara koja se kreću iz Velike Britanije u Severnu Irsku, koja nije vezana za Irsku i ostatak jedinstvenog tržišta EU. Njime će se dozvoliti Severnoj Irskoj da koristi politike PDV-a koje se primenjuju u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva, a firmama iz Severne Irske da proizvode robu po britanskim standardima.

Iako je izjava Liz Tras bila oskudna u detaljima, ona je obećala da će se „potpune provere i kontrole“ zadržati kada je reč o robi namenjenoj jedinstvenom tržištu EU. Kazne za kršenje pravila biće strože, najavila je ona. Ujedinjeno Kraljevstvo ponovo nudi kreiranje takozvanih zelenih i crvenih traka, što je ideja koju je prvi predložio tadašnji ministar za Bregzit Dejvid Frost u julu 2021.

Britanski ministri moći će da „uklone regulatorne barijere za robu napravljenu po britanskim standardima koja se prodaje u Severnoj Irskoj“, obećala je Trusova. Firme u regionu mogle bi da biraju između ispunjavanja britanskih ili EU standarda.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva takođe sebi daje ovlašćenje da promeni odredbe o upravljanju Protokolom usred dugotrajnih pritužbi o ulozi Suda pravde Evropske unije u njegovom uspostavljanju. Poželjno rešenje Britanije na ovom frontu jeste „arbitražni mehanizam“ poput onog iz Sporazuma o trgovini i saradnji, rekla je Trasova.

Profimedia
 

Ministarka spoljnih poslova pokušala je da umiri EU nudeći joj više komercijalnih podataka o trgovinskim tokovima u realnom vremenu. To bi se postiglo preko ranije korišćene šeme „pouzdanog trgovca“.

Velika Britanija će pričekati

Iako Britanija obećava da će doneti zakone, stvarno donošenje zakona moglo bi biti daleko i nema garancije da će ministri tada iskoristiti odredbe u njemu.

Takođe je verovatno da će to izazvati izvesno preispitivanje među torijevcima.

- Druga je stvar koristiti ovo da bi se stvari pokrenule. Zaista se nadam da nikad neću morati da glasam o tome. Zaista bih morao dobro da razmislim šta sam uradio. Ne možemo da se vraćamo na glasanje o Bregzitu 2019. Niko to ne želi - rekao je poslanik konzervativaca koji predstavlja biračku jedinicu koja podržava Bregzit.

Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje veruje da postoji mogućnost za dogovor sa EU o Protokolu, ali samo ako lideri EU daju potpredsedniku Evropske komisije Marošu Šefčoviču da ponovo pregovara o tekstu Protokola, što su do sada odbijali da urade. Biće potrebno nekoliko meseci da se lideri EU dogovore o novom mandatu, upozorili su zvaničnici EU, a nema naznaka da blok to namerava da učini.

Profimedia
 

Ipak, diskusije će se verovatno nastaviti. Ujedinjeno Kraljevstvo pozvalo je Šefčoviča u London na sastanak Zajedničkog komiteta za sporazum o povlačenju, koji nadgleda sporazum o Bregzitu i Protokol, kako bi razgovarali o predlozima što je pre moguće.

Komisija se već nadala da će nastaviti razgovore o funkcionisanju Protokola na leto, sa ciljem postizanja konsenzusa do kraja godine.

To će verovatno biti napeto, jer će se ovi razgovori sada odvijati uporedo sa usvajanjem zakona, koji vlada planira da unese u Dom komuna pre letnje skupštinske pauze.

Sa druge strane, EU nije baš spremna za promenu strategije nakon najnovije intervencije Ujedinjenog Kraljevstva.

- Ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo odluči da krene sa predlogom zakona kojim se poništavaju konstitutivni elementi Protokola, kako je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva, EU će morati da odgovori svim merama koje su joj na raspolaganju - naveo je Šefčovič u saopštenju.

EU nije razjasnila kakve bi to mere mogle biti, ali prethodni paket je pokrivao tarife, zamrzavajući razmenu podataka sa Ujedinjenim Kraljevstvom i postavljajući barijere britanskim finansijskim firmama koje žele da posluju na jedinstvenom tržištu EU i ne odobravajući pristup britanskim programima EU za istraživanje i razvoj, između ostalog.

Profimedia
Maroš Šefčovič

Najdrastičniji pravac akcije bio bi ukidanje celog Trgovinskog sporazuma EU i Britanije, koji je sklopljen posle Bregzita. To bi potrajalo mesecima i to je opcija koju bi sve strane pokušale da izbegnu.

Iz EU se može očekivati pravni udarac

Protokol ima snagu međunarodnog ugovora, zbog čega bi Britanija mogla da ima pravnih problema.

Trasova je u utorak insistirala da će plan „vratiti primat“ mirovnom sporazumu na Veliki petak i rekla da je procena vlade da će taj potez biti u skladu sa međunarodnim pravom.

Sindikalisti u Severnoj Irskoj trenutno odbijaju da formiraju regionalnu vladu koja deli vlast zbog protokola, a Trasova je to citirala dok je pokušavala da opravda svoj pristup. Ona je obećala i da će uskoro otkriti detalje o pravnom položaju Ujedinjenog Kraljevstva.

Međutim, Džoana Čeri, poslanik i advokat Škotske nacionalne partije, ukazala je na prethodnu borbu u kojoj je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva jasno stavio do znanja da vlada mora da poštuje međunarodne sporazume koje je potpisala.

Profimedia
Liz Tras

Irski ministar spoljnih poslova Sajmon Koveni već je upozorio da kršenje međunarodnog prava nije odgovor na rešavanje pitanja Protokola.

Kao odgovor na taj potez, EU bi takođe mogla da ponovo pokrene takozvane procedure za kršenje, pravni postupak koji može kulminirati tako što će Komisija prosleđivati slučajeve Sudu pravde Evropske unije, što je obustavila u julu 2021.

Velika Britanija nije rekla da li planira da pokrene zaštitni mehanizam Protokola, član 16, koji je zamišljen za situacije u kojima bilo koja od dve potpisnice smatra da odredbe izazivaju probleme.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike