Američki savetnik za bezbednost poziva SAD da se dozovu pameti i prekinu rat sa Rusijom: Tvrdi da je Putin u pravu (VIDEO)

05.03.2022

08:00

3

Komentarišući dešavanja u poslednjih devet dana u Ukrajini, uključivši se u emisiju Foks njuza, on je istakao da je ruski predsednik deceniju i po upozoravao na ono što danas sprovodi

Američki savetnik za bezbednost poziva SAD da se dozovu pameti i prekinu rat sa Rusijom: Tvrdi da je Putin u pravu (VIDEO)
Daglas Makgregor - Copyright 24sedam/AP Photo/Youtube/ American Veterans Center

Bivši viši savetnik američkog sekretara za odbranu Daglas Makgregor objasnio je šta se krije iza celokupne situacije u Ukrajini i zbog čega je Rusija morala da reaguje oslobodilačkom vojnom akcijom kako bi okončala neprijateljstvo i pretnju u slučaju da njen sused odluči da se potpuno prikloni Zapadu.

Komentarišući dešavanja u poslednjih devet dana u Ukrajini, uključivši se u emisiju Foks njuza, on je istakao da je predsednik Rusije Vladimir Putin deceniju i po upozoravao na ono što danas sprovodi, nadajući se da neće biti primoran na to.

- Vladimir Putin ostvaruje nešto na šta nas je upozoravao najmanje 15 godina. To je da neće tolerisati vojsku i projektile Sjedinjenih Američkih Država na svojim granicama. Isto kao što ni mi ne bismo tolerisali ruske projektile i trupe na Kubi. Ignorisali smo ga i konačno je delovao. Ne bi dopustio pod bilo kojim okolnostima članstvo Ukrajine u NATO. Sada je bitka na istoku Ukrajine skoro završena. Ukrajinske trupe su većinom okružene i odsečene. Koncentrisane su na jugoistoku u broju od 30.000 do 40.000. Ukoliko se ne predaju u roku od 24 sata, pretpostavljam da će ih Rusi konačno izolovati - rekao je on u sredu i dodao:

- Zato se sada Zelenski susreće sa predstavnicima Putina. Igra je završena. Moraće da pregovara kako bi dobio najbolji mogući sporazum. Već smo mu rekli, odnosno predsednik SAD, da ćemo ga podržati ukoliko se založi za neutralnost Ukrajine. Mislim da će Vladimir Putin to uraditi za zapadnu Ukrajinu. Na istoku, gde je trenutno, nisam siguran šta planira i da li će formirati novu republiku ili je ujediniti sa Rusijom, jer je ona istorijski ruska. On nema interes da pređe Dnjepar i ode na zapad u pravcu poljske granice. Iz ovih pregovora saznaćete da je voljan da neutrališe tu teritoriju po austrijskom ili finskom modelu.

Makgregor je objasnio i da se Ukrajina nije pokazala kao liberalna demokratija pod Zelenskim kako se u svetu predstavlja i da za to postoji više dokaza.

 

 

- Ukrajina nije liberalna demokratija i njen sjajni primer, kako su pričali da jeste. Daleko je od toga. Zelenski je zatvarao novinare i političku opoziciju. Mislim da se moramo kloniti ove situacije, a američki narod i Evropljani misle isto. Treba da prestanemo da isporučujemo oružje i podstičemo Ukrajince da umru u beznadežnom uništavanju - istakao je on.

Tada ga je voditelj pitao da li pod tim da Amerika treba da se "kloni ove situacije" misli da ne treba da se uvode sankcije, da ne treba da se šalje vojna pomoć i da treba da se dopusti da Rusiji uzme deo Ukrajine koji želi.

- Da. Apsolutno. Ne vidim razlog naše borbe sa Rusima oko nečega o čemu pričaju godinama. Mi smo jednostavno odlučili da to ignorišemo - zaključio je on. 

Podsetimo, Rusija je u četvrtak, 24. februara, otpočela oslobodilačku vojnu akciju u Ukrajini sa ciljem da susednu zemlju "demilitarizuje i denacifikuje". Od tada je ruska vojska napadala vojne ciljeve, izbegavajući civilne žrtve, a do sada su održane dve ture pregovora sa ciljem da se nađe rešenje koje će zadovoljiti obe sukobljene strane.

Sve vesti iz Ukrajine iz minuta u minut možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike