Zanimljivi mitovi i zablude o zdravlju na koje od danas slobodno možete da zaboravite

18.12.2021

08:17

0

Lako poverujemo u skoro sve što čujemo ako je u vezi sa zdravljem, ali često su smo u zabludi

Zanimljivi mitovi i zablude o zdravlju na koje od danas slobodno možete da zaboravite
Ilustracija - Copyright Unsplash

Kada je reč o zdravlju i našim telima, postoji mnogo mitova u koje mnogi od nas veruju. 

Međutim, većina nije ni istinita. Istražili smo neke od najpopularnijih i zanimljivih mitova o zdravlju organizma koje bi trebalo odmah da zaboravimo.

Alkohol uništava moždane ćelije

Prekomerne količine alkohola mogu poremetiti metabolički proces u telu i dovesti do nestašice kiseonika, što zauzvrat može naštetiti ćelijama mozga, ali ih neće u potpunosti uništiti.

Dakle, prekomerna konzumacija alkohola jeste štetna, ali čaša vina neće ozbiljnije ugroziti vaše zdravlje.

Šećer čini decu hiperaktivnom

Ovaj mit je neistinit jer nije problem samo u šećeru nego bilo kom višku kalorija. Međutim, deca najviše vole da jedu slatkiše, a šećer se brzo vari, stoga ga najčešće povezuju s hiperaktivnošću.

Unsplash
 

Smeđi šećer je zdraviji od belog

Većina ljudi smatra da je smeđi šećer zdraviji od belog, što je potpuno pogrešno. On je u osnovi i dalje isti šećer, samo što sadrži više vode i smeđu boju od melase.

Antibiotici leče sve

Mnogi misle da antibiotici leče prehlade, infekcije i viruse. Istina je da su antibiotici učinkoviti lekovi, ali koji deluju samo u borbi protiv bakterija. Kada je reč o virusima, nisu uopšte efikasni.

Od hladnoće se možete prehladiti

Nije hladnoća ta koja će uzrokovati prehladu. Jedna studija pokazala je da su zdravi muškarci, koji su svakog dana provodili nekoliko sati na temperaturama malo iznad nule, imali više zdravih aktivnosti u imunitetu povezanih s borbom protiv virusa. Takođe, u skandinavskim zemljama bebe često zimi spavaju napolju, jer oni smatraju da na taj način jačaju njihov imunitet.

Profimedia
 

Međutim, tu ima i jedna zamka. Virusi preživljavaju na niskim temperaturama i ako se od nečega razbolite, to će biti od virusa koji se šire hladnim vazduhom.

Puckanje kostiju može prouzrokovati artritis

Jedino što može biti loše kod lomljenja prstiju je zvuk, i to ako vas živcira. Međutim, ako uživate to da radite, samo nastavite. Nauka je dokazala da se u tom procesu kosti i zglobovi ne dodiruju, već zvuk nastaje kada balončići gasa nakupljeni među kostima puknu.

Moramo da spavamo osam sati tokom noći

Istina je da se svi razlikujemo, pa tako i naša potreba za spavanjem. Iako je preporuka da se spava barem sedam sati tokom noći, postoje oni kojima je dovoljno samo pet.

Pexels
 

Potreba za snom može biti genetski uslovljena, zavisno od načina života i dnevnih aktivnosti. Slušajte svoje telo.

Samo kod žena otkucava biološki sat

Ovo je takođe netačno. Jedno istraživanje je pokazalo da kvalitet sperme značajno opada kod muškaraca preko 45 godina.

Leva strana mozga je kreativna

Dokazano je da je desna strana mozga odgovorna za logiku i matematiku, a leva za kreativne stvari kao što su pevanje, slikanje, plesanje i stvaranje svih vrsta umetnosti. Međutim, kada je reč o kreativnosti, ne postoji samo jedan deo mozga koji je odgovoran za to. Sve je povezano.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike